Expresió oral (àngel guimerà)(Sergi/Edgar)

273 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
273
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Expresió oral (àngel guimerà)(Sergi/Edgar)

  1. 1. (Retrat d’Àngel Guimerà ) (Escultura a Àngel Guimerà a Santa Cruz de Tenerife)
  2. 2. -Àngel Guimer{ i Jorge va néixer a Santa Cruz de Tenerife l’any 1845 i va morir al 1924 a Barcelona ambunes 50.000 persones que van assistir al seu enterrament. Formava part del moviment de la Renaixença.Provenia de família catalana i als 7 anys va tornar a Catalunya més concretament Barcelona a les EscolaPías.-1871-Va fundar la revista “La Renaixença” juntament amb Francesc Mateu i Pere Aldavert.-1875-Als jocs florals ,va ser premiada la seva poesia històrica “Indívil i Mandoni”.-1876-A l’any següent va guanyar la flor natural amb “Cleopatra”.-1877-Va ser proclamat mestre del Gai Saber.-1895- Va ser escollit president de l’Ateneu Barceloní, va pronunciar per primer cop en catal{ el discursinaugural del curs.
  3. 3. La seva trajectòria com a dramaturg en tres grans etapes:TRAGEDIES HISTÒRIQUES: Sescrivien en vers: És l’etapa de Mar i cel (1888), obra en quèun pirata algeri{ s’enamora d’una captiva cristiana fins que tot dos moren plegats. Hi ésevident la influència del drama romàntic.OBRES MÉS REALISTES: S’escrivien en prosa i ambientades a lèpoca contempor{nia. Coma més importants s’hi conserven: Maria Rosa(1894) Terra Baixa(1896 ) o La filla del mar(1900). Terra baixa va ser la més important i per això la comentarem més tard.ÚLTIMA ÈTAPA: A principis del segle XX i avui en dia són molt menys considerades queles anteriors, ja que l’autor intenta retornar a l’esperit de les seves primeres tragèdies. (Obra teatral Mar i Cel) (Portada Terra Baixa)
  4. 4. -És un drama realista.-Conferència del conflicte amorós(romàntica) i Social(realista).-Presència simbòlica de la Terra Baixa i de la Terra Alta.-Presència de personatges i situacions típicament Guimerianes.ESCRIU AQUESTA OBRA PER:1. Pèrdua de la consciència lingüística.2. Escassa producció d’obres cultes.3. Política baixa (llengua catalana).El català deixa de ser una llengua oficial per passar a ser una llengua de poble, es començaescriure en Castellà.En el país la llengua oficial desapareix.Segueix el Decret de nova planta decretat per Felip V-1716: Llei que prohibia parlar iescriure català.
  5. 5. Aquí llegirem com la Marta, que ha estat obligada per en Sebastià a casar-se amb en Manelic, pertapar les seves relacions, descobreix que en Manelic no sap res de l’engany i que l’estima, idecideix explicar-li la veritat i marxar amb ell.MANELIC: Marta?!MARTA (resolta): No; perdonar-me aixís, no! Que tuem perdones perquè no ho saps tot encara. Doncs asaber-ho al punt, i per mi mateixa. I després lo queDéu vulga!MANELIC: A saber-ho, sí; mes no ací baix, Marta, queel cel sha enterbolit amb lo baf de tantes misèries, iDéu no et veuria la cara quan parlessis.MARTA: Doncs allà dalt; i ara mateix!MANELIC: Sí, anem-hi, sí, que allà es perdona tot; queno és com aquí baix, on tot se corromp. Quin fàstic.(Enduent-se-la.) Que allà dalt, Marta, fins els cossos enla neu se conserven: ves què faran les ànimes!MARTA: Oh, anem-hi, anem-hi de pressa! (Van persortir.) (Representació teatral)
  6. 6. La Renaixença és un moviment cultural català del segle XIX. El seu nom sorgeix de la voluntatde fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de diglòssiarespecte al castellà (període anomenat genèricament Decadència).Característiques:Lestil de la Renaixença és proper al Romanticisme europeu, amb predomini delssentiments, lexaltació patriòtica i els temes històrics. La llengua emprada barrejacultismes i neologismes amb mots de la cultura popular.Objectius:La Renaixença sidentifica amb el redreçament cultural català i, sobretot, amb larecuperació de la seva llengua. El programa de la Renaixença pretén, sobretot, laplena identificació entre llengua i pàtria.Perquè la burgesia acabi conscienciant-se, elmoviment reivindica aquests punts:La descoberta i divulgació dels clàssics grecollatins i de tota la literatura de tradicióoral.La creació de la literatura catalana ( en qualsevol gènere), conduïda per una llenguanormativitzada.La creació dinstitucions noves que empenyin la nova dinàmica literària (editorials,premsa…) i el reforçament de les institucions ja existents (Reial Acadèmia de lesBones Lletres de Barcelona…).
  7. 7. http://www.edu365.cat/eso/muds/catala/literatura/teatre/drama/pa ntalla5.htmhttp://ca.wikipedia.org/wiki/Renaixen%C3%A7a_catalanahttp://www.google.es/imgres?q=angel+guimera
  8. 8. I aquest power point a estat ferper.................................................

×