Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

η γυναίκα στην αρχαία ελλάδα

9,457 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

η γυναίκα στην αρχαία ελλάδα

 1. 1. Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας:Τα φύλα στην Λογοτεχνία  Η γυναίκα στην Αρχαία Ελλάδα «Γυναιξί πάσαις κόσμον η σιγή φέρει.» μτφρ: σε όλες τις γυναίκες η σιωπή είναι στολίδι Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής
 2. 2. Γυναίκα(Αρχαία Ελλάδα) Η πρώτη δυσκολία που αντιμετώπιζε Όπου μπορούσε να ένα νεογέννητο κορίτσι ήταν να του συμμετέχει σε συμπόσια, να επιτραπεί να ζήσει. διαχειρίζεται τα οικονομικά της Η γέννηση ενός θηλυκού μέλους και να μιλά με τους άνδρες ως θεωρείτο επιπρόσθετο έξοδο για τον ίση προς ίσο.(Σπάρτη) οίκο. Για την απελευθέρωση από την ανδρική κηδεμονία ήταν ο μοναχικός δρόμος της εταίρας, της μόνης ελεύθερης γυναίκας του κλασικού κόσμου.
 3. 3. Δημόσιος Βίος Η ενασχόληση της γυναίκας στην πραγματικότητα ήταν η διεύθυνση όλων των πρακτικών ζητημάτων του νοικοκυριού Ο γάμος θεωρήθηκε εμπορική συμφωνία. Η γυναίκα ήταν απαραίτητη μόνο για την εξασφάλιση της κληρονομίας. Η γυναίκα δια βίου δεν είχε καμία εξουσία, ούτε καν στην ίδια της την ύπαρξη. Ο γάμος της δεν απαιτούσε τη συγκατάθεσή της. Μόνα της αποκτήματα ήταν τα ενδύματα και τα κοσμήματά της.
 4. 4.  Η γυναίκα κατά την κλασική αρχαιότητα θεωρείτο βιολογικά και ψυχολογικά πλάσμα που δεν είχε την ικανότητα να ελέγξει τον εαυτό της και να αντισταθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα και συναισθήματα. Η γυναίκα έπρεπε να είναι σεμνή, όμορφη και υγιής, προκειμένου να συμβιβάζεται με τα πρότυπα μιας ανδροκρατικής κοινωνίας. Η υποταγή των γυναικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δημοκρατικού συστήματος. Οι λιγοστές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα έρχονται από τη Σπάρτη, όπου η εκπαίδευση των γυναικών και τα ιδιαίτερα ήθη επέβαλλαν μια διαφορετική πρακτική.
 5. 5. Η γυναίκα στην Αρχαία Σπάρτη Στη Σπάρτη οι γυναίκες «ξέφυγαν πραγματικά από την πατρική η συζυγική κηδεμονία». Η γυναικεία ελευθερία σε καμία άλλη πόλη του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου δεν εκδηλώθηκε τόσο έμπρακτα, όσο στην Λακωνική Πολιτεία. Οι Σπαρτιάτισσες είχαν το αποκλειστικό προνόμιο, απ όλες τις άλλες Ελληνίδες, να γυμνάζονται ισότιμα με τους άνδρες και να κυκλοφορούν άνευ περιορισμών. Η ανατροφή των κοριτσιών εναπόκειτο στην κρίση και στη βούληση των γονέων τους, η μόνη δε υποχρέωσή τους ήταν να γυμνάζονται.
 6. 6.  Για να επιλέξει κάποιος μια γυναίκα, αυτή έπρεπε να είναι υγιής και να είναι ικανή να φέρει στον κόσμο γερά παιδιά. Ελευθερία εκφραζόταν και στη γυναικεία αμφίεση. Οι Σπαρτιάτισσες φορούσαν τις φαινομηρίδες, που ήταν πολύ κοντοί χιτώνες. Οι νέες κοπέλες σε μερικές περιπτώσεις κυκλοφορούσαν γυμνές.
 7. 7. Ένα αρχαίο ρητό για τις ΣπαρτιάτισσεςΕρωτηθείσα υ πό τινος Αττικής , «διά τι υμείς άρχετε μόναι των ανδρών αι Λάκαιναι ;» «ότι », έφη , «και τίκτομεν μόναι άνδρας »…Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστορικόςαπόδοση: οι Σπαρτιάτισσες είναι οι μόνες γυναίκες στην Ελλάδα που κυβερνάνε άντρες επειδή μόνο αυτές γεννάνε άντρες…
 8. 8. Εταίρες Δεν περιορίζονται στο να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες. Η λέξη «εταίρα» σημαίνει «σύντροφος». Διέθεταν ευρεία μόρφωση και μπορούσαν να λάβουν μέρος σε συζητήσεις καλλιεργημένων ανθρώπων. Η Ασπασία που συντέλεσε σύντροφο του Περικλή ήταν μια από τις επιφανέστερες εταίρες του 5ου αιώνα π.Χ.
 9. 9. Ο θεσμός του γάμου στην Σπάρτη Ο γάμος ήταν θεσμός υποχρεωτικός, για όλους. Επειδή η αποστολή της οικογένειας στην Σπάρτη ήταν η γένεση υγιών παιδιών, ο άνδρας μπορούσε να συγκατατεθεί ώστε η γυναίκα του να συνευρεθεί με έναν άλλο Σπαρτιάτη, προκειμένου να προκύψει από την ένωσή τους ένα υγιές τέκνο, χωρίς αυτό να θεωρείται καθόλου επιλήψιμο.
 10. 10. Η γυναίκα στην αρχαία Αθήνα συµβολίζει το εσωτερικό του σπιτιού, να βρίσκεται υπό τον "κύριο" και να µην έχει πολιτικά δικαιώµατα. ήταν αρκετά δύσκολο να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. έπαιζαν περιορισµένο ρόλο στην πολιτική ζωή, στερούµενες το δικαίωµα ψήφου. ηγούντο στα κοινωνικά και θρησκευτικά τελετουργικά, τα οποία ήταν εξίσου σηµαντικά.
 11. 11.  µετείχαν της εκπαίδευσης. πάρα πολλές γυναίκες διέπρεψαν στον χώρο της επιστήµης.
 12. 12. Ο θεσμός του γάμου στην Αρχαία Αθήνα Στην Αθήνα τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να έχουν καμία επαφή πριν παντρευτούν. Ο μοναδικός τρόπος για να επιλέξει σύζυγο μια κοπέλα ήταν το συνοικέσιο, το οποίο γινόταν από τις προξενήτρες. Ο πατέρας της νύφης και του γαμπρού συμφωνούσαν ενώπιον μαρτύρων να παντρευτούν τα παιδιά.
 13. 13. Ο νόμος της Γόρτυνας Ανάγεται στον 5ο αι. π.Χ. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να κατέχουν περιουσία, να τη διαχειρίζονται και να την κληρονομούν. Σε περίπτωση μάλιστα διαζυγίου η γυναίκα διατηρούσε το μισό της περιουσίας της.
 14. 14. Συνεργάστηκαν:Γαλιώτου ΑγγελικήΒώρρου Ουρανία-ΞακουστήΒυτόγιαννη ΚατερίναΒρουστούρη Σοφία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Πεπόνη Αθανασία

×