δ3α βορεια αμερική φυσικό περιβάλλον

1,981 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,981
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
20
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

δ3α βορεια αμερική φυσικό περιβάλλον

 1. 1. ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ho us ka ton - Alas - Te a ge Anc hor xa s ityMiam i- York C Florid a New 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας – Τάξη Α1 Εργασία στο μάθημα Γεωγραφίας Canada MexOntario - Διδάσκουσα: Κα. Ελευθέρνα-Kατερίνα Μπάση ico City Μαθητές: Ζαχαρίας Βέζος - Δημήτρης Γραμμένος - Σπύρος Δήμος
 2. 2. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η Βόρεια Αμερική είναι το τμήμα της Αμερικής που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Βρέχεται στο Βορρά από τον Αρκτικό Ωκεανό , ανατολικά από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, νοτιοανατολικά από την Καραϊβική Θάλασσα, και στη δυτική της πλευρά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Προς το νότο βρίσκεται η Νότια Αμερική. Καλύπτει έκταση περίπου 24.490.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου 4,8% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη ή περίπου 16,4% της ξηράς. Οι σπουδαιότερες από τις χερσονήσους, που σχηματίζονται είναι προς το βόρειο Παγωμένο ωκεανό η Μπούθια και η Μέλβιλ, προς τον Ατλαντικό η Λαμπραντόρ, η Νέα Σκωτία, η Φλώριδα και η Γιουκάτα και στη δυτική πλευρά σημαντικότερη χερσόνησος είναι της Καλιφόρνιας.
 3. 3. ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Το δυτικό μέρος της Β. Αμερικής είναι ορεινό. Μια μεγάλη οροσειρά, τα Βραχώδη Όρη, αρχίζει από την Αλάσκα και φτάνει ως το Μεξικό. Πιο δυτικά υψώνονται τα Καταρρακτώδη Όρη, η Σιέρρα Νεβάδα (Λευκή Οροσειρά), Κόυστ Μάουντενς (Παράκτια Οροσειρά), Σιέρα Μάντρε Οσιντένταλ (Δυτική Οροσειρά) και Σιέρα Μάντρε Οριένταλ (Ανατολική Οροσειρά). Τα όρη αυτά σχηματίστηκαν τον ίδιο καιρό με τις Άλπεις, δηλαδή σχετικά πρόσφατα και δεν έχουν πάθει διάβρωση. Γι’αυτό είναι ψηλά, πολλές μάλιστα κορυφές τους ξεπερνούν τα 4000 μέτρα ύψος. Η ψηλότερη κορυφή βρίσκεται στο βουνό της Αλάσκας, ΒΡΑΧΩΔΗ ΟΡΗ ή ROCKY MOUNTAINS Μακ Κίνλει (6337 μέτρα). Προς τα ανατολικά, τα όρη είναι χαμηλά Τα Βραχώδη Όρη, the Rocky Mountains, ή απλά the διότι έχουν σχηματιστεί παλαιότερα και Rockies, στην βορειοαμερικανική ήπειρο ξεκινάν από τον Βόρειο Καναδά και ορθώνονται σαν τοίχος επί 3.000 έχουν πάθει διάβρωση, όπως τα Απαλάχια χιλιόμετρα στα νότια, μέχρι λίγο πριν από το Μεξικό. Το Όρη που οι υψηλότερες κορυφές τους μόλις πλάτος τους είναι περίπου 500 χιλιόμετρα, και σε μερικά ξεπερνούν τα 2000 μέτρα. Αυτά εκτείνονται μέρη φθάνουν να καλύπτουν 800 χιλιόμετρα. Οι προς το βορρά ως τη χερσόνησο ψηλότερες κορφές τους φθάνουν τα 4.350 μέτρα. Τα πιό Λαμπραντόρ και τη Νέα Γη. γνωστά Rockies βρίσκονται στο Κολοράντο, το Γουαϊόμινγκ και την Γιούτα. Περίπου 1.000 χιλιόμετρα μήκος και 600 πλάτος.
 4. 4. ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η Β. Αμερική είναι πλούσια σε νερά, έχει πολλούς και μεγάλους ποταμούς και πολλές λίμνες. Οι μεγαλύτερες λίμνες βρίσκονται στον Καναδά. Οι πιο σπουδαίες είναι η Ήρι, Οντάριο, Μίσιγκαν, Ουρώνη, και Άνω Λίμνη. Οι λίμνες αυτές αποτελούν ενιαίο σύμπλεγμα και βρίσκονται σε επαφή με στενούς λαιμούς. Στα σημεία που ΛΙΜΝΗ ΣΟΥΠΙΡΙΟΡ συναντιούνται, λόγω της διαφοράς Η μεγαλύτερη από τις λίμνες του γλυκού νερού που του ύψους, σχηματίζονται μεγάλοι υπάρχουν στον κόσμο. Έχει έκταση 84.140 τ.χλμ. Το καταρράχτες, οι σπουδαιότεροι από δυτικό και νότιο τμήμα της ανήκει στις Η.Π.Α., ενώ το τους οποίους είναι του Νιαγάρα, που βόρειο και το ανατολικό στον Καναδά. Στα νερά της είναι και ο μεγαλύτερος του κόσμου. εκβάλλουν οι ποταμοί Πίτζον, Σεν Λούις, Καμινιστίκουι και Νίπιγκον. Το μεγαλύτερο βάθος της ξεπερνά τα 400μ. Η οικονομική σημασία της είναι μεγάλη, γι` αυτό και στις όχθες της είναι χτισμένα μία σειρά από λιμάνια, όπως το Φορτ Ουίλιαμ, το Πορτ Άρθουρ, το Σουπίριορ, το Μάρκετ κ.ά. Μέσω της Σ. μετακινούνται μεγάλες ποσότητες σιτηρών, σιδηρομεταλλευμάτων, ξυλείας και άλλων εμπορευμάτων.
 5. 5. ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Ο Μισισιπής, μαζί με τον παραπόταμό του τον Μιζούρι, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της γης. Η λεκάνη την οποία αρδεύει, θεωρείται ότι είναι μία από τις πιο εύφορες του κόσμου1. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλωτός και εξυπηρετεί πολύ τη συγκοινωνία. Άλλοι μεγάλοι ποταμοί είναι ο Ρίο Γκράντε στο Μεξικό, που προκαλεί και πολλές πλημμύρες, ο Ανατολικός Κολοράντο εν μέρει πλωτός, ο Δυτικός Κολοράντο που πηγάζει από το λεκανοπέδιο της Αλμυράς Λίμνης και ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΝΙΑΓΑΡΑΣ Ο ποταμός Νιαγάρας όπως και το σύνολο της λεκάνης των εκβάλλει στον κόλπο της Καλιφόρνιας, ο Μεγάλων Λιμνών, είναι κληρονομιά της τελευταίας εποχής των Κολούμπια του Καναδά, που πηγάζει Παγετώνων. 18.000 έτη πριν, το βόρειο Οντάριο ήταν καλυμμένο από τα Βραχώδη Όρη και χύνεται στον από πάγους με πάχος 2-3 χιλιομέτρων. Στη συνέχεια, καθώς οι Ειρηνικό, ο Γιούκο που χύνεται επίσης πάγοι έλιωναν, έρεαν τεράστιες ποσότητες νερού στην περιοχή στον Ειρηνικό, ο Μακένζι που θεωρείται όπου δημιουργήθηκαν η λίμνη Ήρι, ο ποταμός Νιαγάρας και η λίμνη Οντάριο. Μέσω των γκρεμών του Νιαγάρα το νερό καταλήγει ο μεγαλύτερος, αμέσως μετά τον στον Ατλαντικό ωκεανό. Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα είναι Μισισιπή, ποταμός της Β. Αμερικής και σύμπλεγμα καταρρακτών του ποταμού Νιαγάρα, στα διεθνή ο Άγιος Λαυρέντιος που εκβάλλει στον σύνορα μεταξύ του Οντάριο στον Καναδά και της πολιτείας Ατλαντικό ωκεανό. της Νέας Υόρκης. Είναι οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική.
 6. 6. ΚΟΛΠΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η ηπειρωτική ακτογραμμή έχει μεγάλο μήκος και είναι αρκετά ανώμαλη . ο κόλπος του Μεξικού είναι η μεγαλύτερη υδάτινη εσοχή της ηπείρου , με δεύτερο τον κόλπο του Χάντσον . Γνωστός είναι επίσης ο κόλπος του Σεν Λόρενς και ο κόλπος της Καλιφόρνια.
 7. 7. ΔΙΩΡΥΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Το νότιο τμήμα της Βόρειας Αμερικής που πλησιάζει τον Ισημερινό, αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Στο στενό αυτό τμήμα(Κεντρική Αμερική) βρίσκεται και η διώρυγα του Παναμά που συνδέει Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Η Διώρυγα του Παναμά είναι η δεύτερη σε ναυτιλιακή σπουδαιότητα, από την άποψη των θαλασσίων μεταφορών, στον κόσμο μετά τη Διώρυγα Σουέζ. Με ανισοϋψείς δεξαμενές ενώνει την επί του Ατλαντικού βόρεια ακτή με εκείνη του Ειρηνικού ωκεανού, νότια.
 8. 8. ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, σχηματιζόμενα νησιά. Σημαντικότερα είναι η Γροιλανδία, Γη του Μπάφιν, Έλσμερ, Βικτώρια, Ντέβον, Μέλβιλ και Μπανκς. Στο Βόρειο τμήμα των ανατολικών ακτών το σημαντικότερο νησί είναι η Νέα Γη. Τα πιο αξιόλογα αμερικανικά νησιά είναι αυτά που βρίσκονται μπροστά στο Μεξικανικό κόλπο και στην Καραϊβική ΙΑΜΑΙΚΗ θάλασσα, κοραλλιογενή και ηφαιστειογενή νησιά των Αντιλλών, από τα οποία σπουδαιότερα είναι η Κούβα, η Αϊτή, η Ιαμαϊκή και το Πόρτο - Ρίκο. Προς τον Ειρηνικό ωκεανό σχηματίζονται λιγότερα νησιά, από τα οποία σημαντικότερα είναι το νησί Βανκούβερ και η αλυσίδα των Αλεούτιων που σχηματίζουν πολύ μεγάλο ηφαιστειογενές τόξο μεταξύ Αλάσκας και Ασίας. ΑΙΤΗ
 9. 9. ΕΡΗΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ  Στην Βόρεια Αμερική υπάρχουν τέσσερις ερήμοι. Οι μεγαλύτερη βρίσκεται στα δυτικά και είναι η βραχώδης Μεγάλη Λεκάνη. Νοτιότερα βρίσκεται η Μοχάβη, η Σόνοραν και η Τσιχουαχουάν η οποία φτάνει μέχρι το Μεξικό. ΕΡΗΜΟΣ ΜΟΧΑΒΗ ΕΡΗΜΟΣ ΤΣΙΧΟΥΑΧΟΥΑΝ
 10. 10. ΧΛΩΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η βλάστηση στη Β. Αμερική είναι αναπτυγμένη κατά ζώνες. Από βορρά μέχρι τον 60ο περίπου παράλληλο η βλάστηση παρουσιάζεται στεππώδης. Νοτιότερα υπάρχει βλάστηση ανάλογη με τη βλάστηση της Κεντρικής Ευρώπης. Εδώ ευδοκιμούν η πεύκη, το έλατο, η δρυς, η καρυδιά, η φυλλύρα κλπ. Ακολουθεί η απέραντη γεωργική περιοχή με φυλλοβόλα δένδρα. Στη νότιο ατλαντική ζώνη ευδοκιμούν η ελιά, ο φοίνικας και τα εσπεριδοειδή και στη δυτική ζώνη των Βραχωδών Ορέων σχηματίζονται απέραντα δάση από βελονόφυλλα. Στην τροπική ζώνη υπάρχει ολόκληρη η ποικιλία των τροπικών φυτών με χαρακτηριστικά τον κάκτο και την αγαύη.
 11. 11. ΠΑΝΙΔΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η Βόρεια Αμερική είναι μια χώρα με ποικίλα τοπία που εκτείνεται από την Αρκτική στο βορειότερο σημείο της μέχρι το στενό της Κεντρικής Αμερικής στο ​ νότο άρα και η άγρια πανίδα της Βόρειας Αμερικής είναι ποικίλα και περιλαμβάνει ζώα όπως βίσονες, καφέ αρκούδες γκρίζλει, φαλακρόυς αετούς, αρκτικούς λύκους, κολιμπρί, κροταλίες, κούγκαρ ή πούμα, και αλιγάτορες.

×