RANCANGAN PENGAJARAN HARIANMata Pelajaran    : SainsTahun         : 5 MerahBilangan Murid    : 30 orangTar...
Aktiviti-aktiviti:Langkah dan masa &       Isi pelajaran dan aktiviti guru        Aktiviti murid       ...
Langkah 1       1.  Guru memaparkan tayangan video   1. Setiap murid memerhatikan      Bahan Bantu(10 mini...
Langkah 2       1.  Guru membahagikan murid-murid    1.  Murid dikehendaki duduk dalam   Bahan Bantu(20 mini...
Langkah 3       1. Guru melakukan aktiviti iaitu  1. Murid menjawab soalan-soalan   Bahan Bantu(15 minit)    ...
Penutup   1. Guru menanya murid apa yang  1.  Murid menjawap soalan guru (5 minit)   telah dipelajari hari ini.  ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Rancangan mengajar

1,582 views

Published on

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,582
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
126
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rancangan mengajar

 1. 1. RANCANGAN PENGAJARAN HARIANMata Pelajaran : SainsTahun : 5 MerahBilangan Murid : 30 orangTarikh : 2 Mei 2012Masa : 8.30 – 9.30 pagi (60 minit)Tajuk : Fasa- fasa bulanObjektif / Hasil Pembelajaran : Di akhir pembelajaran, murid dapat ; 1. Menyatakan sekurang-kurangnya 4 jenis fenomena fasa-fasa bulan. 2. Menyusun atur setiap peringkat fasa-fasa bulan. 3. Menamakan gambarajah yang diberi dengan maklumat yang betul.Pengetahuan sedia ada: Murid telah mengetahui fenomena kejadian bulan
 2. 2. Aktiviti-aktiviti:Langkah dan masa & Isi pelajaran dan aktiviti guru Aktiviti murid Catatan Isi Pelajaran Bahan BantuSet induksi 1. Guru menayangkan beberapa 1. Semua murid sedang Mengajar:(5 minit) gambar slide animasi fasa-fasa memerhatikan gambar slide bulan. animasi fasa-fasa bulan. - Gambar slideTajuk: Fasa-fasa bulan 2. Murid-murid cuba menjawab 2. Guru bersoal jawab dengan murid. soalan guru. Nilai: KesyukuranIsi pengajaran: 3. Murid mendengar peneranganPengenalan kepada 3. Guru menerangkan tajuk pada hari daripada guru mengenai tajuk.tajuk itu. Soalan : Jangkaan jawapan : Apakah yang murid telah lihat tadi? Gambar fenomena kejadian fasa-fasa bulan.
 3. 3. Langkah 1 1. Guru memaparkan tayangan video 1. Setiap murid memerhatikan Bahan Bantu(10 minit) kejadian fenomena bulan dan tayangan video kejadian fenomena Mengajar: paksinya. bulan dan paksinya yang dipaparkan. Tayangan videoTajuk: Komputer, layar putihBulan dan paksinya 2. Guru bersoal jawab dengan murid 2. Murid bersoal jawab dengan guru mengenai tayangan video mengenai tayangan video fenomena kejadian fasa-fasa bulan fenomena kejadian fasa-fasa bulan Nilai:Isi pengajaran: yang ditunjukkan. dan paksinya yang ditunjukkan. Bersyukur dan menghargai kejadianTayangan video fasa-fasa bulan.kejadian fasa-fasabulan dan paksinya. Jangkaan jawapan : Soalan : a) Bulan memancarkan cahayanya ke a) Bagaimana bulan memancarkan bumi apabila bulan menerima cahaya ke bumi? cahaya daripada matahari dan memantulkan semula ke bumi. b) Pada waktu siang cahaya yang b) Mengapa pada waktu siang bulan dipancarkan oleh matahari ke bumi tidak kelihatan? adalah sangat terang menyebabkan bulan tidak kelihatan.
 4. 4. Langkah 2 1. Guru membahagikan murid-murid 1. Murid dikehendaki duduk dalam Bahan Bantu(20 minit) kepada 5 kumpulan. kumpulan yang terdiri daripada 6 Mengajar: orang ahli dalam setiap kumpulan.Tajuk: 2. Guru meminta murid-muridBulan dan paksinya berbincang tentang kejadian bulan Slide power point dan paksinya berdasarkan 2. Murid-murid berbincang tayangan video yang ditonton. bersama-sama tentang kejadian bulan dan paksinya.Isi pengajaran: 3. Guru meminta salah seorangBercerita berkenaan murid daripada setiap kumpulan 3. Salah seorang murid daripadatayangan video untuk menceritakan hasil setiap kumpulan berdiri dikejadian bulan dan perbincangan. hadapan kelas untuk mewakilipaksinya selepas ahli kumpulannya menceritakanperbincangan dalam hasil perbincangan mereka iaitukumpulan. 4. Guru membuat rumusan dan apa yang dapat diperhatikan memberi komen terhadap hasil berdasarkan kepada tayangan perbincangan setiap kumpulan. kejadian fasa-fasa bulan dan paksinya. 4. Murid-murid memberi perhatian terhadap komen yang diberikan oleh guru.
 5. 5. Langkah 3 1. Guru melakukan aktiviti iaitu 1. Murid menjawab soalan-soalan Bahan Bantu(15 minit) murid dikehendaki menjawab pengukuhan yang telah Mengajar: beberapa soalan pengukuhan. disediakan oleh guru.Tajuk : bulan danpaksinya 2. Guru menyuruh setiap murid 2. Murid menyalin isi-isi penting Slide power point menyalin isi-isi penting yang yang berkaitan dengan berkaitan dengan pencemaran pencemaran hasil daripada hasil daripada tayangan video tayangan video fenomenaIsi pengajaran : kejadian fasa-fasa bulan dan kejadian fasa-fasa bulan dan paksinya. paksinya.1. Menjawab beberapa soalan pengukuhan yang berkaitan dengan tayangan video fenomena fasa- fasa bulan.2. Murid menyalin isi-isi penting pelajaran.
 6. 6. Penutup 1. Guru menanya murid apa yang 1. Murid menjawap soalan guru (5 minit) telah dipelajari hari ini. mengenai apa yang telah dipelajari.. 2. Guru merumuskan pelajaran 2. Murid mendengar rumusan yang pada hari ini. dibuat oleh guru. Soalan: Jangkaan jawapan: Murid-murid, apakah yang telah Kejadian fasa-fasa bulan. anda pelajari hari ini?

×