Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Δραστηριότητες αναψυχής σε
θάλασσα ή σε λίμνη
Ιστιοσανίδα
Ιστιοσανίδα
Η ιστιοσανίδα (windsurfing) είναι ένα
συναρπαστικό άθλημα για όλους
τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και
φύ...
Ιστιοσανίδα
Σημαντικό ρόλο παίζουν οι
καιρικές συνθήκες.
Οι μοντέρνες ιστιοσανίδες
απέδειξαν ότι μπορούν να
διασχίσουν μ...
Λίγη ιστορία
Το άθλημα κατάγεται από το surfing
(κυματοδρομία), σε συνδυασμό με την
ιστιοπλοΐα. Ενας ναυτικός, ο Jim Drake...
Λίγη ιστορία
Τα πρώτα χρόνια οι
ιστιοσανίδες ταξίδευαν με
χαμηλές ταχύτητες και δεν
απομακρύνονταν από τις ακτές.
Από τότε...
Πώς μαθαίνει κανείς;
O καλύτερος τρόπος είναι να μάθετε
windsurfing σε κάποια σχολή, από
ειδικευμένο προσωπικό, πάνω σε
κα...
Πώς μαθαίνει κανείς;
Λίγες ώρες στο νερό φτάνουν για να μάθει κανείς τα
βασικά, δηλαδή να μένει όρθιος στη σανίδα, να
στρί...
Η ιστιοσανίδα
Κάθε ιστιοσανίδα αποτελείται από:
1. Tη σανίδα (board)
2. Το άλμπουρο (mast): To κατάρτι της ιστιοσανίδας. Π...
slalom:
είναι οι σανίδες που
επιτυγχάνουν μεγάλες
ταχύτητες σε ήρεμη θάλασσα.
course:
είναι μεγαλύτερες τόσο σε
μήκος όσο ...
Προετοιμασία ιστιοσανίδας
 Πριν ρίξουμε την ιστιοσανίδα στο νερό
πρέπει να 'συναρμολογήσουμε' το
άλμπουρο, το πανί, και τ...
 Μετά δένουμε και
στερεώνουμε το κάτω μέρος
του πανιού πάνω στις
υποδοχές. Ασφαλίζουμε.
 Το επόμενο βήμα είναι η
τοποθέτ...
Συμβουλές
 Ενημερωθείτε από πριν για τις καιρικές συνθήκες
στην περιοχή που θέλετε να κάνετε windsurfing.
 Καλό είναι να...
Συμβουλές
 Φροντίστε τον εξοπλισμό σας, ιδιαίτερα το μηχανισμό
σύνδεσης του άλμπουρου.
 Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε τ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ιστιοσανίδα

886 views

Published on

Εκπαιδευτική παρουσίαση για την Ιστιοπλοΐα-Ιστιοσανίδα στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία ΕΑΕΠ και της θεματικής ενότητας "Φυσικές δραστηριότητες - σπορ υγείας και αναψυχής".
Συντάκτης: Ιωάννα Τρίγκα (γυμνάστρια)

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ιστιοσανίδα

 1. 1. Δραστηριότητες αναψυχής σε θάλασσα ή σε λίμνη Ιστιοσανίδα
 2. 2. Ιστιοσανίδα Η ιστιοσανίδα (windsurfing) είναι ένα συναρπαστικό άθλημα για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη, τουλάχιστον στην αρχή. Τον κυριότερο ρόλο παίζει η σωστή τεχνική. Εκτός της απόλαυσης που χαρίζει, το windsurfing βελτιώνει κατά πολύ τη φυσική κατάσταση χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. Απαραίτητη βέβαια είναι η γνώση της κολύμβησης.
 3. 3. Ιστιοσανίδα Σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες. Οι μοντέρνες ιστιοσανίδες απέδειξαν ότι μπορούν να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις στα χέρια ενός έμπειρου αθλητή. Ο Νίκος Κακλαμανάκης ταξίδεψε από την Αθήνα έως την Κρήτη πάνω στην ιστιοσανίδα του.
 4. 4. Λίγη ιστορία Το άθλημα κατάγεται από το surfing (κυματοδρομία), σε συνδυασμό με την ιστιοπλοΐα. Ενας ναυτικός, ο Jim Drake, και ένας φίλος του surfing, o Hoyle Schweizer, είχαν την ιδέα να τοποθετήσουν άλμπουρο και πανί στη σανίδα του surf. O συνδυασμός αυτός σανίδας-πανιού έδωσε ένα πολύ ελαφρό ιστιοπλοϊκό σκάφος, το μόνο που μπορούσε να ταξιδεύει χωρίς τιμόνι. Βάφτισαν την εφεύρεσή τους Windsurfer και άρχισαν τη μαζική παραγωγή του στις αρχές τις δεκαετίας του '70.
 5. 5. Λίγη ιστορία Τα πρώτα χρόνια οι ιστιοσανίδες ταξίδευαν με χαμηλές ταχύτητες και δεν απομακρύνονταν από τις ακτές. Από τότε το άθλημα έχει εξελιχτεί πολύ. Το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε το 1973, ενώ το 1984 το windsurfing έγινε Ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο διαπρέπει και ο έλληνας Νίκος Κακλαμανάκης, Χρυσός Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής.
 6. 6. Πώς μαθαίνει κανείς; O καλύτερος τρόπος είναι να μάθετε windsurfing σε κάποια σχολή, από ειδικευμένο προσωπικό, πάνω σε κατάλληλη ιστιοσανίδα και με το σωστό εξοπλισμό. Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες στην αρχή είναι: σταθερός κατά προτίμηση άνεμος που δεν ξεπερνά τους 4-5 κόμβους και ήρεμη θάλασσα ή με μικρά κύματα. Βοηθά επίσης ο άνεμος να έχει κατεύθυνση προς την ακτή. Ετσι, αν τύχει και απομακρυνθείτε από την παραλία, σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να επιστρέψετε εύκολα.
 7. 7. Πώς μαθαίνει κανείς; Λίγες ώρες στο νερό φτάνουν για να μάθει κανείς τα βασικά, δηλαδή να μένει όρθιος στη σανίδα, να στρίβει και να κρατά πορεία για ένα συγκεκριμένο σημείο. Οπωσδήποτε θα χρειαστούν κάποια μαθήματα και αρκετή πρακτική εξάσκηση. Το καλό με το windsurfing είναι ότι από την πρώτη στιγμή μπορεί κανείς να διασκεδάσει ανεξάρτητα από την εμπειρία του. Οσο μάλιστα προοδεύει, θα ανακαλύπτει όλο και περισσότερους τρόπους διασκέδασης
 8. 8. Η ιστιοσανίδα Κάθε ιστιοσανίδα αποτελείται από: 1. Tη σανίδα (board) 2. Το άλμπουρο (mast): To κατάρτι της ιστιοσανίδας. Πάνω του στερεώνονται το πανί και η μάτσα. Στο κάτω μέρος του υπάρχει υποδοχή στην οποία μπαίνει ο ειδικός σύνδεσμος. 3. Το πανί (sail):Το μέγεθος του πανιού κυμαίνεται από τρεισήμισι έως δέκα τετραγωνικά μέτρα, ανάλογα με τη χρήση του και τις καιρικές συνθήκες (θάλασσα και άνεμοι). Οπως και στην ιστιοπλοΐα, έτσι και στο windsurfing υπάρχουν πολλών ειδών πανιά. 4. Τη μάτσα (boom):Eίναι η λαβή (αριστερά και δεξιά) την οποία χρησιμοποιεί ο αθλητής για να μεταβάλλει τη θέση του πανιού σε σχέση με τον αέρα. 5. Τη δέστρα (harness):Είναι μία ζώνη που δένεται με σχοινί πάνω στο άλμπουρο και την οποία φορά ο αθλητής. Τη χρησιμοποιεί για να στηρίζει το σώμα του στις διάφορες θέσεις που χρειάζονται για το τιμόνεμα της ιστιοσανίδας του.
 9. 9. slalom: είναι οι σανίδες που επιτυγχάνουν μεγάλες ταχύτητες σε ήρεμη θάλασσα. course: είναι μεγαλύτερες τόσο σε μήκος όσο και σε χωρητικότητα . speed: είναι οι σανίδες που, λόγω κατασκευής (λεπτές και επιμήκεις), χρησιμοποιούνται σε ήρεμη θάλασσα και μπορούν να πετύχουν πολύ μεγάλες ταχύτητες. speed: είναι οι σανίδες που, λόγω κατασκευής (λεπτές και επιμήκεις), χρησιμοποιούνται σε ήρεμη θάλασσα και μπορούν να πετύχουν πολύ μεγάλες ταχύτητες. wave: είναι μικρότερες και ανθεκτικότερες σανίδες και χρησιμοποιούνται σε θάλασσα με ψηλό κυματισμό και άλματα σε συνθήκες δυνατών ανέμων. τύπου M, mistral: οι οποίες χρησιμοποιούν από τους αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες. Σ Α Ν Ι Δ Α
 10. 10. Προετοιμασία ιστιοσανίδας  Πριν ρίξουμε την ιστιοσανίδα στο νερό πρέπει να 'συναρμολογήσουμε' το άλμπουρο, το πανί, και τη μάτσα, να τριμάρουμε το πανί και να στερεώσουμε το rig στη βάση του.  Ξεδιπλώνουμε το πανί και το 'φοράμε' στο άλμπουρο, περνώντας το μέσα από τις θήκες.  Ετοιμάζουμε το μηχανισμό σύνδεσης του άλμπουρου και τον τοποθετούμε στο κάτω μέρος του.
 11. 11.  Μετά δένουμε και στερεώνουμε το κάτω μέρος του πανιού πάνω στις υποδοχές. Ασφαλίζουμε.  Το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση της μάτσας. Η μάτσα στερεώνεται στο ύψος του ώμου.  Τριμάρουμε το πανί, τραβώντας τα κατάλληλα σχοινιά. Το πανί δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτό, αλλά ούτε και χαλαρό. Προετοιμασία ιστιοσανίδας
 12. 12. Συμβουλές  Ενημερωθείτε από πριν για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή που θέλετε να κάνετε windsurfing.  Καλό είναι να ξέρουν κάποιοι δικοί σας (οικογένεια ή φίλοι) πού σκοπεύετε να πάτε και πότε σκοπεύετε να επιστρέψετε.  Μην υπερεκτιμάτε τις γνώσεις και την εμπειρία σας.  Μην κάνετε windsurfing μόνος σας.
 13. 13. Συμβουλές  Φροντίστε τον εξοπλισμό σας, ιδιαίτερα το μηχανισμό σύνδεσης του άλμπουρου.  Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε την πλεύση σας όταν ο άνεμος φυσά παράλληλα με την ακτή.  Το rig δεν πρέπει να αφήνεται μόνο του στην ακτή. Μια ριπή ανέμου μπορεί να του προκαλέσει ζημιές ή ακόμα και ατύχημα. Ασφαλίστε το αν χρειαστεί να μετακινηθείτε μακριά του. Πηγή: http://archive.in.gr/Reviews/article.asp?lngReviewID=1671&lng ChapterID=747&lngItemID=748

×