Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ
Το να περνάς χρόνο με τη «Μητέρα Φύση»
όχι μόνο ενισχύει την υγεία σου, αλλά μπορεί
να αυξήσει και τους δημιουργικoτητά σο...
Α. Περιεχόμενο σακιδίου
Νερό
Το πρώτο πράγμα στη
λίστα σας είναι το νερό,
ακόμα και για μία μικρή
διαδρομή. Είναι πολύ
εύκολο να αφυδατωθείτε
κατά...
Νερό
Θα χρειαστεί να πίνετε άφθονο νερό ακόμη και αν δε
διψάτε. Μην υπολογίζετε στην εύρεση πόσιμου νερού
κατά μήκος της δ...
Tρόφιμα
Στην πεζοπορία καταναλώνετε
τουλάχιστον 300 θερμίδες την ώρα
αν περπατάτε με γρήγορο ρυθμό ή
σε απόκρημνo έδαφος. ...
Tρόφιμα
Ιδιαίτερα στη ζέστη, να αποφεύγετε τα
ευπαθή τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά και
ωμό κρέας. Σάντουιτς, σνακ ξηρών καρπώ...
Πρώτες βοήθειες
Επόμενο βασικό είναι ένα
μικρό κουτί πρώτων
βοηθειών που θα περιέχει
επίδεσμο, αποστειρωμένη
γάζα και αντι...
Πρώτες βοήθειες
Αυτά τα αντικείμενα να τα τοποθετείτε στις
εξωτερικές τσέπες του σακιδίου γιατί είναι
ήδη άμεσης ανάγκης κ...
Άλλα χρήσιμα είδη
Επίσης βασικό είναι να μεταφέρετε ένα
μαχαίρι που «κόβει», σπίρτα ή αναπτήρα, ένα
φακό, κιάλια, σφυρίχτρ...
Προστασία από τον ήλιο
Β. Ένδυση-Υπόδυση
Υπόδυση
Άνετα παπούτσια πεζοπορίας ή μπότες πεζοπορίας.
Τα αδιάβροχα υποδήματα είναι πιο άνετα όταν βρέχει.
Δύο ζευγάρια κ...
Ένδυση
Τα ρούχα που θα φοράτε καλό θα είναι να
φοριούνται το ένα πάνω από το άλλο ώστε να
μπορούν εύκολα να προστεθούν ή ν...
Ένδυση
Μπουφάν αδιάβροχο και αδιάβροχο παντελόνι.
Πλαστικές σακούλες για την προστασία της
φωτογραφικής μηχανής και του κι...
Γ. Κανόνες ασφαλείας
Πριν ξεκινήσετε για τον περίπατο
Γνωρίστε τις σωματικές, ψυχικές και τεχνικές
ικανότητες σας καθώς και τα όρια σας. Με αυτ...
Πριν ξεκινήσετε για τον περίπατο
Ενημερώστε για το μονοπάτι που πρόκειται να
ακολουθήσετε και για την αναμενώμενη ώρα της
...
Κατα τον περίπατο
Να έχετε περιβαλλοντική συνείδηση. Το φυσικό
περιβάλλον που μας φιλοξενεί απειλείται ήδη αρκετά.
Μην κατ...
Κατα τον περίπατο
Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή
κάποιο απορρυπαντικό κάντε το αρκετά μακρυά
απο πηγές που μπο...
Κατα τον περίπατο
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ζημιά στο μονοπάτι ή
στην σηματοδότηση σημειώστε την ακριβή θέση και
ενημερ...
Ένας περίπατος στη φύση είναι πάντα ένα
ευχάριστο διάλειμμα αν έχει προετοιμαστεί
σωστά ώστε να αποφευχθούν τυχόν
απρόοπτα.
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Προετοιμασία περιπάτου

842 views

Published on

Εκπαιδευτική παρουσίαση διαφανειών για την προετοιμασία Περιπάτου, στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία ΕΑΕΠ και της θεματικής ενότητας "Φυσικές δραστηριότητες - σπορ υγείας και αναψυχής"
Συντάκτης: Ιωάννα Τρίγκα (γυμνάστρια)

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Προετοιμασία περιπάτου

 1. 1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ
 2. 2. Το να περνάς χρόνο με τη «Μητέρα Φύση» όχι μόνο ενισχύει την υγεία σου, αλλά μπορεί να αυξήσει και τους δημιουργικoτητά σου – εφόσον αποσυνδεθείς από την τεχνολογία. Για να είναι όμως ο περίπατος ένα ευχάριστο διάλειμμα θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και προετοιμαστεί σωστά.
 3. 3. Α. Περιεχόμενο σακιδίου
 4. 4. Νερό Το πρώτο πράγμα στη λίστα σας είναι το νερό, ακόμα και για μία μικρή διαδρομή. Είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθείτε κατά το περπάτημα ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη.
 5. 5. Νερό Θα χρειαστεί να πίνετε άφθονο νερό ακόμη και αν δε διψάτε. Μην υπολογίζετε στην εύρεση πόσιμου νερού κατά μήκος της διαδρομής σας, οπότε να προβλέψετε αρκετό για το σύνολο της πορείας σας. Για μια σύντομη διαδρομή ίσως 1 λίτρο νερό να σας καλύψει αλλά για μεγαλύτερη καλό θα ήταν να έχετε 3 με 4 λίτρα, σε μπουκάλια που θα διανέμουν το βάρος ομοιόμορφα στο σακίδιό σας
 6. 6. Tρόφιμα Στην πεζοπορία καταναλώνετε τουλάχιστον 300 θερμίδες την ώρα αν περπατάτε με γρήγορο ρυθμό ή σε απόκρημνo έδαφος. Ακόμα κι αν φάγατε ένα καλό πρωινό πριν ξεκινήσετε, μάλλον θα πεινάσετε στη διάρκεια της διαδρομής. Επειδή θα κουβαλάτε τα τρόφιμα, επιλέξτε αυτά που έχουν μικρό βάρος και όγκο και είναι εύκολο να τα προετοιμάσετε εκ των προτέρων.
 7. 7. Tρόφιμα Ιδιαίτερα στη ζέστη, να αποφεύγετε τα ευπαθή τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά και ωμό κρέας. Σάντουιτς, σνακ ξηρών καρπών και αποξηραμένα δημητριακά, είναι οι αγαπημένες επιλογές για μονοήμερη εκδρομή.
 8. 8. Πρώτες βοήθειες Επόμενο βασικό είναι ένα μικρό κουτί πρώτων βοηθειών που θα περιέχει επίδεσμο, αποστειρωμένη γάζα και αντισηπτικό, ασπιρίνη ή άλλο παυσίπονο καθώς και ένα σετ για τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες ή φυτά
 9. 9. Πρώτες βοήθειες Αυτά τα αντικείμενα να τα τοποθετείτε στις εξωτερικές τσέπες του σακιδίου γιατί είναι ήδη άμεσης ανάγκης και δε θα πρέπει να αδειάσει το μισό σακίδιο για να βρεθούν. Σημαντικό είναι μετά τη χρήση τους να μπαίνουν στην ίδια πάντα τσέπη ώστε να βρίσκονται ακόμα και στο σκοτάδι.
 10. 10. Άλλα χρήσιμα είδη Επίσης βασικό είναι να μεταφέρετε ένα μαχαίρι που «κόβει», σπίρτα ή αναπτήρα, ένα φακό, κιάλια, σφυρίχτρα, γυαλιά ηλίου, χαρτομάντιλα, εντομοαπωθητικό, ένα καλό αντηλιακό και σε εποχή ζέστης οπωσδήποτε ένα καπέλο γιατί ηλίαση μπορείτε να πάθετε και στο βουνό.
 11. 11. Προστασία από τον ήλιο
 12. 12. Β. Ένδυση-Υπόδυση
 13. 13. Υπόδυση Άνετα παπούτσια πεζοπορίας ή μπότες πεζοπορίας. Τα αδιάβροχα υποδήματα είναι πιο άνετα όταν βρέχει. Δύο ζευγάρια κάλτσες (εσωτερικά ένα ζευγάρι λεπτές κάλτσες για να απορροφάται ο ιδρώτας ή το νερό της βροχής και εξωτερικά ένα ζευγάρι, πιο χονδρές κάλτσες για προστασία από τους κραδασμούς του περπατήματος). Να έχετε μαζί σας ένα εφεδρικό ζευγάρι καλτσών για την περίπτωση που θα βραχούν τα πόδια σας.
 14. 14. Ένδυση Τα ρούχα που θα φοράτε καλό θα είναι να φοριούνται το ένα πάνω από το άλλο ώστε να μπορούν εύκολα να προστεθούν ή να αφαιρεθούν ανάλογα με τις αλλαγές της θερμοκρασίας ή το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Τα συνθετικά ρούχα σας κρατούν στεγνούς καλύτερα από τα βαμβακερά. Καπέλο, κασκόλ και γάντι έχουν μεγάλη σημασία όταν κάνει κρύο, και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο μέσα στο σακίδιο.
 15. 15. Ένδυση Μπουφάν αδιάβροχο και αδιάβροχο παντελόνι. Πλαστικές σακούλες για την προστασία της φωτογραφικής μηχανής και του κινητού τηλεφώνου από την βροχή.
 16. 16. Γ. Κανόνες ασφαλείας
 17. 17. Πριν ξεκινήσετε για τον περίπατο Γνωρίστε τις σωματικές, ψυχικές και τεχνικές ικανότητες σας καθώς και τα όρια σας. Με αυτόν τον τρόπο θα προφυλαχτείτε εσείς και η παρέα σας απο διάφορα προβλήματα που ίσως να παρουσιαστούν. Βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενημερωμένοι για την διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε, τις συνθήκες του πεδίου, του εδάφους όπως και για τις καιρικές συνθήκες. Έχετε μαζί σας έναν ενημερωμένο χάρτη.
 18. 18. Πριν ξεκινήσετε για τον περίπατο Ενημερώστε για το μονοπάτι που πρόκειται να ακολουθήσετε και για την αναμενώμενη ώρα της επιστροφής σας. Αποφύγετε να πραγματοποιήσετε τον περίπατο μόνοι σας. Περπατάτε με ομάδα που να αποτελείται απο τουλάχιστον 2 ανθρώπους. Σε περίπτωση ατυχήματος ένα άτομο θα είναι τότε σε θέση να μείνει με τον τραυματία, ενώ ο άλλος θα πάει για βοήθεια.
 19. 19. Κατα τον περίπατο Να έχετε περιβαλλοντική συνείδηση. Το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί απειλείται ήδη αρκετά. Μην καταστρέφετε διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας που μπορεί να συναντήσετε. Μην κάνετε σκουπίδια. Μαζεύετε όλα τα απορρίματα σας και εάν τυχόν δείτε και κάποια απο άλλους μαζέψτε τα και αυτά. Τα οργανικά απόβλητα θα πρέπει να θάβονται ή να τα πέρνετε μαζί σας για να μην γίνονται τροφή για τα ζώα. Το μόνο που θα πρέπει να μείνει στο τέλος είναι οι πατημασιές σας.
 20. 20. Κατα τον περίπατο Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή κάποιο απορρυπαντικό κάντε το αρκετά μακρυά απο πηγές που μπορεί να υπάρχουν τριγύρο. Χρησιμοποιήστε βιοδιασπώμενα προϊόντα. Μείνετε στο μονοπάτι. Χρησιμοποιώντας τα μονοπάτια εξασφαλίζει ότι δεν θα διαταραχτεί περαιτέρω η φύση και θα ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να χαθείτε.
 21. 21. Κατα τον περίπατο Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ζημιά στο μονοπάτι ή στην σηματοδότηση σημειώστε την ακριβή θέση και ενημερώστε τους τοπικούς φορείς. Η ζημιές στα μονοπάτια και στην σηματοδότηση τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους άλλους πεζοπόρους. Μην ενοχλείτε το περιβάλλον φωνάζοντας ή με δυνατές μουσικές. Οι άνθρωποι γυρνάνε στην φύση για την ησυχία που έχει να προσφέρει. Εάν σχεδιάζετε να κατασκηνώσετε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους τοπικούς κανόνες όσον αφορά το κάμπινγκ και το άναμα φωτιάς.
 22. 22. Ένας περίπατος στη φύση είναι πάντα ένα ευχάριστο διάλειμμα αν έχει προετοιμαστεί σωστά ώστε να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα.

×