Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
«Προστατεύω το
περιβάλλον»
Χλωρίδα & Πανίδα
η συνεχιζόμενη αστικοποίηση του πληθυσμού,
η ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των υδάτινων πόρων,
οι πυρ...
Χλωρίδα και πανίδα (είδη που
απειλούνται)
16.119 είδη ζώων και φυτών
απειλούνται με εξαφάνιση και ως
το 2020 προβλέπεται ό...
Νερό και Ωκεανοί
Tο 71% της επιφανείας του πλανήτη
μας καλύπτεται από ένα
δισεκατομμύριο, 370 εκατομμύρια
κυβικά χμ. νερού...
Η μόλυνση του νερού
Δυστυχώς, σε όλο τον πλανήτη παρατηρείται ρύπανση των
ποταμών, των λιμνών, των θαλασσών αλλά και των
υ...
Υπερπληθυσμός
Tο 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα
φτάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια, από
7 δισεκατομμύρια που είναι τώρα,
μέσα σε...
Σκουπίδια
Κύριες αιτίες δημιουργίας
απορριμμάτων είναι:
• οι μεγαλουπόλεις
• τα εργοστάσια
• καθώς και οι ίδιοι οι άνθρωπο...
Δημιουργείστε –αν είναι εφικτό-
περιβάλλον φιλικό προς την άγρια ζωή στο
κατώφλι σας. Επιλέξτε ενδημικά φυτά που
μπορούν ν...
Αέρας
Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60, ο καπνός, οι υψηλές συγκεντρώσεις
ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων όπως:
 το Διοξ...
Κλίμα
Το κλίμα είναι η μέση καιρική κατάσταση που επικρατεί σε μια ορισμένη περιοχή,
για μεγάλη χρονική περίοδο και ποικίλ...
Διακοπές & πως να μην επιβαρύνετε το κλίμα
Αν αποφασίσατε να ταξιδέψετε σε
κοντινούς προορισμούς, προτιμήστε
μέσα οικολογ...
Διακοπές & πως να μην επιβαρύνετε το κλίμα
 Για τις βόλτες σας στον τόπο των
διακοπών σας προτιμήστε ένα
ποδήλατο.
 Μαζέ...
Ανακύκλωση
Γυαλί: Όλα τα γυάλινα αντικείμενα όπως
βαζάκια, μπουκάλια ... Μπορούν να λυώσουν και
να γίνουν καινούρια.
Χαρτί...
Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (Ι)
• GreenPeace
Δημιουργήθηκε το 1971 και είναι μια μη
κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση.
Τ...
• WWF
H WWF είναι μια μια κυβερνητική οργάνωση η
οποια έχει περισσότερα από 5 εκατομμύρια
μέλη παγκοσμίως. Η χρηματοδότησή...
Προστατεύω το περιβάλλον
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Προστατεύω το περιβάλλον

3,142 views

Published on

Δράσεις ευαισθητοποίησης για το φυσικό περιβάλλον. Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σε σχολεία ΕΑΕΠ και της θεματικής ενότητας "Φυσικές δραστηριότητες - σπορ υγείας και αναψυχής.
Συντάκτης: Ιωάννα Τρίγκα (γυμνάστρια)

Published in: Education
 • Be the first to comment

Προστατεύω το περιβάλλον

 1. 1. «Προστατεύω το περιβάλλον»
 2. 2. Χλωρίδα & Πανίδα η συνεχιζόμενη αστικοποίηση του πληθυσμού, η ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των υδάτινων πόρων, οι πυρκαγιές, τα απορρίμματα οι πολυάριθμες οδικές αρτηρίες, η ανάπτυξη του τουρισμού, τον περιορισμό και την εξαφάνιση της άγριας πανίδας και χλωρίδας σε ολόκληρο τον πλανήτη τα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, η υποβάθμιση των φυσικών οικότοπων και βιότοπων, η αποξήρανση υγρότοπων, έχουν ως αποτέλεσμα
 3. 3. Χλωρίδα και πανίδα (είδη που απειλούνται) 16.119 είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση και ως το 2020 προβλέπεται ότι θα έχουν εξαφανιστεί 10 εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών. Στην Ευρώπη σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Κόκκινης Λίστας, τα απειλούμενα είδη πανίδας είναι: • 42% των ενδημικών πτηνών • 43% των πεταλούδων • 30% των αμφίβιων • 45% των ερπετών • 52% των ψαριών του γλυκού νερού.
 4. 4. Νερό και Ωκεανοί Tο 71% της επιφανείας του πλανήτη μας καλύπτεται από ένα δισεκατομμύριο, 370 εκατομμύρια κυβικά χμ. νερού -περίπου το 97% όλου του νερού που υπάρχει στον πλανήτη. O Ατλαντικός, o Ινδικός, o Αρκτικός, o Νότιος Παγωμένος και o Ειρηνικός ωκεανός είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον πλανήτη μας γιατί: • μας προστατεύουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου • παράγουν περισσότερο από το μισό του οξυγόνου • ρυθμίζουν το κλίμα • περιέχουν το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων
 5. 5. Η μόλυνση του νερού Δυστυχώς, σε όλο τον πλανήτη παρατηρείται ρύπανση των ποταμών, των λιμνών, των θαλασσών αλλά και των υπόγειων υδάτων, επειδή τα εργοστάσια εναποθέτουν εκεί τα απόβλητά τους. Τα υπόγεια ύδατα μολύνονται, όταν χύνονται στο έδαφος επικίνδυνα για την υγεία υγρά, που απορροφούνται από το έδαφος και καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Η βενζίνη, τα λάδια από αυτοκίνητα, τα απορρυπαντικά, τα διαλυτικά, ορισμένα λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα , πλαστικά , είδη αλουμινίου Τα σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα είναι υπεύθυνα για το θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων θηλαστικών και πουλιών που ζουν κοντά στη θάλασσα καθώς και εκατομμυρίων ψαριών. Τέτοια υγρά είναι:
 6. 6. Υπερπληθυσμός Tο 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια, από 7 δισεκατομμύρια που είναι τώρα, μέσα σε 40 χρόνια θα σημειώσει αύξηση κατά 38%. Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα όπως: • Η μείωση ανθρώπινων πόρων του πλανήτη • Οι συνεχείς πόλεμοι • Οι ασθένειες • Η καταστροφή του περιβάλλοντος • Οι μεταναστεύσεις • Η φτώχεια • Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις
 7. 7. Σκουπίδια Κύριες αιτίες δημιουργίας απορριμμάτων είναι: • οι μεγαλουπόλεις • τα εργοστάσια • καθώς και οι ίδιοι οι άνθρωποι Μπορούν να γίνουν αιτία για την μετάδοση σοβαρών ασθενειών όπως η χολέρα, η πανούκλα και η λύσσα. Για να καταστραφούν συνήθως επιδιώκεται η πιο εύκολη και οικονομική λύση: η καύση τους, που είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον.
 8. 8. Δημιουργείστε –αν είναι εφικτό- περιβάλλον φιλικό προς την άγρια ζωή στο κατώφλι σας. Επιλέξτε ενδημικά φυτά που μπορούν να παρέχουν τροφή και καταφύγιο σε γηγενή άγρια ζωή. Αυτό θα βοηθήσει επίσης και να περιοριστεί η ρύπανση. Προστασία Χλωρίδας και Πανίδας Δωρίστε χρήματα ή χρόνο στους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην προστασία της άγριας ζωής και των βιοτόπων. Γίνετε μέλος μιας ομάδας κοινότητας για τα άγρια ζώα ή ότι αντιμετωπίζει την τοπική ρύπανση.
 9. 9. Αέρας Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60, ο καπνός, οι υψηλές συγκεντρώσεις ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων όπως:  το Διοξείδιο του Θείου  το Μονοξείδιο του Άνθρακα  άλλα αιωρούμενα σωματίδια Έχουν επηρεάσει τον τρόπο ζωής, τόσο του ανθρώπινου πληθυσμού, όσο και του πληθυσμού των φυτών και των ζώων σε όλο των πλανήτη .
 10. 10. Κλίμα Το κλίμα είναι η μέση καιρική κατάσταση που επικρατεί σε μια ορισμένη περιοχή, για μεγάλη χρονική περίοδο και ποικίλλει λόγω φυσικών συνθηκών. Το κλίμα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων ,κύρια όμως πηγή ενέργειας είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Το κλίμα στον πλανήτη μας δεν ήταν ποτέ σταθερό. Ωστόσο όπως έχει αποδειχτεί, υπάρχουν διαφοροποιήσεις πέραν του φυσιολογικού τις τελευταίες δεκαετίες λόγω βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων και άλλων ανθρώπινων παρεμβάσεων...
 11. 11. Διακοπές & πως να μην επιβαρύνετε το κλίμα Αν αποφασίσατε να ταξιδέψετε σε κοντινούς προορισμούς, προτιμήστε μέσα οικολογικά προς το περιβάλλον όπως το τρένο ή το πλοίο. Αν έχετε επιλογή, προτιμήστε να πετάξετε με αεροπορική εταιρεία που εκδίδει ηλεκτρονικά εισιτήρια, εξοικονομώντας χαρτί- αν και τώρα πια οι περισσότερες αεροπορικές εκδίδουν τα εισιτήρια τους μ' αυτό τον τρόπο!
 12. 12. Διακοπές & πως να μην επιβαρύνετε το κλίμα  Για τις βόλτες σας στον τόπο των διακοπών σας προτιμήστε ένα ποδήλατο.  Μαζέψτε τα σκουπίδια από τα δάση ή τις παραλίες που επισκέπτεστε, ακόμα και αν δεν είναι δικά σας!
 13. 13. Ανακύκλωση Γυαλί: Όλα τα γυάλινα αντικείμενα όπως βαζάκια, μπουκάλια ... Μπορούν να λυώσουν και να γίνουν καινούρια. Χαρτί: Όλα τα χάρτινα αντικείμενα όπως οι εφημερίδες, τα περιοδικά... μπορούν να ανακυκλωθούν και να φτιάξουμε άλλα προϊόντα. Μέταλλα: Τα δοχεία των κονσέρβων, των αναψυκτικών μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν καινούρια προϊόντα. Πλαστικά: Μερικά είδη πλαστικού ανακυκλώνονται και από αυτά κατασκευάζονται διάφορα χρήσιμα πράγματα (π.χ. γλάστρες λουλουδιών ...)
 14. 14. Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (Ι) • GreenPeace Δημιουργήθηκε το 1971 και είναι μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση. Τα μέλη της οργάνωσης της έδωσαν αυτό το όνομα για να εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό τους: «την δημιουργία ενός πράσινου και ειρηνικού κόσμου» Η GreenPeace έχει προσπαθήσει και έχει καταφέρει αρκετά. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχει καταφέρει είναι ότι απαγόρευσαν την καύση αποβλήτων στην θάλασσα. Για την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχουν πολλές οργανώσεις. Κάποιες από αυτές είναι :
 15. 15. • WWF H WWF είναι μια μια κυβερνητική οργάνωση η οποια έχει περισσότερα από 5 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Η χρηματοδότησή της προέρχεται μόνο απο εθελοντικές δωρεές, και τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τις έρευνες που κάνει και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Επίσης ασχολείται με τιν μόλυνση του περιβάλλοντος και την προστασία των απειλούμενων ειδών. • Αρκτούρος Ο Αρκτούρος ειναι μια Ελληνική μη κερδοσκοπική και περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον και έχει προεκτάσεις και στο εξωτερικό. Περιβαλλοντικές Οργανώσεις (ΙΙ)

×