Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

εκπαιδευτική επίσκεψη στα σπήλαια διρού.

1,834 views

Published on

education

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

εκπαιδευτική επίσκεψη στα σπήλαια διρού.

 1. 1. 2o Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Κ Ο Ρ Ι Ν Θ Ο Υ Σπήλαια Διρού ….στο ωραιότερο Λιμναίο Σπήλαιο του κόσμου!
 2. 2. Φορώντας όλοι τα σωσίβια μας, ετοιμαζόμαστε να μπούμε στις βάρκες…
 3. 3. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α’ Γυμνασίου Στην καθιερωμένη από χρόνια ημερήσια εκδρομή, που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, η Α’ Τάξη του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου, επέλεξε ως προορισμό αυτής της εκδρομής, τα ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ στο Νομό Λακωνίας, αλλά και το γραφικό Νέο Οίτυλο, καθώς και το πανέμορφο Γύθειο. Και είναι η 2η φορά που το σχολείο μας επισκέπτεται αυτό το «όνειρο», αυτή τη «μαγεία», αυτό το «παραμύθι»: τα ΣΠΗΛΑΙΑ του ΔΙΡΟΥ! Η κόπωση που προήλθε, από την μεγάλη απόσταση που διανύσαμε, διασχίζοντας την Πελοπόννησο από την μια άκρη μέχρι την άλλη …. «ισοφαρίστηκε» από το θέαμα που αντικρίσαμε κατά τον διάπλου του Λιμναίου Σπηλαίου, μιας απόστασης 1500 μέτρων…..
 4. 4. Η επιβίβαση…………….. Μοναδική εμπειρία η περιήγηση στα λιμναία τμήματα της Βλυχάδας
 5. 5. 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Σπήλαιο Βλυχάδα ΔΙΡΟΥ Μάνης, ένα μαγευτικό ταξίδι... στο ωραιότερο Σπήλαιο του Κόσμου! Ταξίδι στη μαγεία της φύσης! Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο, βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα! Οφείλει το όνομά του στα γλυφά νερά της τοποθεσίας που στην περιοχή ονομάζονται βλυχά = Βλυχάδα. Από πολλούς πάντως αναφέρεται με την ονομασία Γλυφάδα από την παράφραση της λέξεως Βλυχάδα. Έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο, από τα μέχρι στιγμής γνωστά σπήλαια!
 6. 6. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 7. 7. • Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το σπήλαιο Βλυχάδα. • Από το 1900 περίπου, οι ντόπιοι γνώριζαν την ύπαρξή του αλλά κανείς δε μπορούσε να φανταστεί το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του. Το 1949 ήταν τότε που οι Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. • Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο απ' ότι βρίσκεται τώρα. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. • Η φυσική είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και η διάμετρος της είναι μόλις μισό μέτρο. Παλαιότερα, το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες έκλειναν σταδιακά. • Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1600 μέτρα του σπηλαίου ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα! Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Συνεχίζεται έως σήμερα τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό με σπηλαιοκαταδύσεις. • Το 1967 αποτέλεσε χρονολογία ορόσημο καθώς για πρώτη φορά οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για τους επισκέπτες, όταν ο ΕΟΤ ολοκλήρωσε τις εργασίες διευθέτησης που είχαν αρχίσει έξι χρόνια νωρίτερα. • Ο διάκοσμος του σπηλαίου δημιουργείται από το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και προκαλεί τη διάβρωσή του. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. • Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C. • Στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας έχουν ανακαλυφθεί πολλά και σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο μουσείο, δίπλα στην είσοδο του σπηλαίου. • Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά λιονταριού, πάνθηρα, ύαινας, κουναβιού, ελαφιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Η ανθρώπινη παρουσία υποδηλώνεται από τα κεραμικά που έχουν βρεθεί κοντά στη φυσική του είσοδο. • Η τουριστική διαδρομή εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων, από τα οποία τα πρώτα 1200 είναι λιμναία, η περιήγησή τους πραγματοποιείται με βάρκα και η διάρκεια είναι 25 λεπτά περίπου.
 8. 8. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 9. 9. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 10. 10. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 11. 11. 2
 12. 12. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 13. 13. ….και η ώρα του φαγητού δίπλα στο κύμα!
 14. 14. Και λίγο χαλάρωμα για τον οδηγό, την Αρχηγό μας και τους έχοντες την ευθύνη συνοδούς καθηγητές!
 15. 15. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Πυργόσπιτα στο Νέο Οίτυλο
 16. 16. Δωρικό, δυναμικό, συγκλονιστικό. Σε ανάμνηση του αγώνα των Μανιατισσών ενάντια στον Ιμπραήμ. “Σαν αμαζόνες κρούετε”. Το μνημείο είναι δωρεά του ζεύγους Λυκούργου και Αικατερίνης Μητσάκου. Το συναντήσαμε πηγαίνοντας στην Είσοδο των Σπηλαίων του Διρού.
 17. 17. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Στο όμορφο Γύθειο.
 18. 18. Στη Λακωνία λοιπόν και στα Σπήλαια Διρού, με διώροφο πούλμαν, τραπεζάκια, μουσική και χαλαρά - χαλαρά………………
 19. 19. Και η επιστροφή μας ξεκινάει από το Γύθειο.
 20. 20. Οι Υπεύθυνοι Καθηγητές ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ ΦΩΦΗ ΚΑΣΙΔΑΚΗ ΝΤΙΑ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΙΑ

×