Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Cap
Trunchi
Membre
Corpul animalelor este
format din cap,
trunchi şi membre.
Corpul păsărilor este format din cap,
trunchi, două aripi şi două picioare.
Cap
Membre - aripi
Trunchi
Membre - picioare
Animalele sunt diferite între ele
 Unele au patru picioare.  Altele au două picioare şi
două aripi.
 Sunt animale crescute,îngrijite de oameni pentru
anumite foloase.
 În ţara noastră cele mai întâlnite animale domestice...
Animale domestice
Foloasele aduse
omului
Foloasele
aduse omului
FOLOASELE ADUSE OMULUI
 Pentru a trăi şi a se dezvolta animalele au nevoie de
aer,apă,hrană,lumină şi căldură.
De ce au nevoie animalele?
OAIA
Oaia
 Se spune că sunt cele mai blânde dintre animalele domestice. Iar creşterea
oilor a fost dintotdeauna o ocupaţie ren...
CAPRA
Caprele pasc în locuri
diverse. Ele adoră iarba şi
frunzele. Caprele se pricep
foarte bine să se caţere şi
de aceea ...
CÂINELE
 Câinii sunt prietenii
omului. Ei sunt
inteligenţi şi au un simţ
al mirosului care le
permite să regăsească
oamen...
VACA
 Vacile sunt animale erbivore: mănâncă mai ales iarbă şi fân. De asemenea,ele sun
rumegătoare. Cele patru părţi ale ...
PORCUL
 Porcii trăiesc la ferme.
Mâncarea lor preferată este
porumbul. Şi nimic nu le face
mai mare plăcere decât să se
t...
PISICA
 Pisicile trăiesc aproape oriunde. Unele locuiesc cu oamenii, dar mai există şi pisici
mari, care trăiesc în sălbăticie. ...
Caii sunt animale care trăiesc
în turme. Ei sunt atenţi la orice
zgomot şi sunt puţin cam fricoşi. De
aceea dorm deseori î...
HAI SĂ FACEM O
POVESTE
Animale domestice
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Animale domestice

4,212 views

Published on

Prezentarea expune noțiuni de bază despre cele mai cunoscute animale domestice, contribuind la dezvoltarea capacităţii de cunoaştere şi înţelegere a mediului înconjurător.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Animale domestice

 1. 1. Cap Trunchi Membre Corpul animalelor este format din cap, trunchi şi membre.
 2. 2. Corpul păsărilor este format din cap, trunchi, două aripi şi două picioare. Cap Membre - aripi Trunchi Membre - picioare
 3. 3. Animalele sunt diferite între ele  Unele au patru picioare.  Altele au două picioare şi două aripi.
 4. 4.  Sunt animale crescute,îngrijite de oameni pentru anumite foloase.  În ţara noastră cele mai întâlnite animale domestice sunt: ANIMALE DOMESTICE
 5. 5. Animale domestice
 6. 6. Foloasele aduse omului
 7. 7. Foloasele aduse omului
 8. 8. FOLOASELE ADUSE OMULUI
 9. 9.  Pentru a trăi şi a se dezvolta animalele au nevoie de aer,apă,hrană,lumină şi căldură. De ce au nevoie animalele?
 10. 10. OAIA
 11. 11. Oaia  Se spune că sunt cele mai blânde dintre animalele domestice. Iar creşterea oilor a fost dintotdeauna o ocupaţie rentabilă, asigurând oamenilor lapte (şi derivate ale acestuia), lână şi carne. Blândeţea şi lipsa totală de agresivitate a oilor sunt şi mai evidente în cazul puilor acestora. Oile sunt mamifere rumegătoare, din familia ovinelor (celelalte membre ale neamului fiind caprele) şi au fost - se pare - primele animale domesticite, cu mii de ani în urmă. Pentru că iarba şi frunzele sunt uşor de găsit, dar greu de digerat, unele mamifere s-au adaptat la acest gen de hrană: au un stomac format din patru camere şi mestecă "mâncarea" de două ori. Este vorba despre rumegătoare, categorie din care fac parte oile, caprele, dar şi bovinele, antilopele, cerbul, girafa şi alte animale înrudite. Oaia face de obicei un singur miel, dar numărul naşterilor multiple (doi sau chiar trei miei) a tot crescut în ultima vreme, datorită atât îmbunătăţirii raselor, dar şi felului în care sunt hrănite viitoarele "mame".  Se găseşte aproape în toate regiunile de pe Glob, indiferent de climă, excepţie făcând totuşi Antarctica. Cele mai multe exemplare se află în Australia. Oaia are un corp dolofan, care este acoperit cu o blană buclată albă, maro sau neagră, în funcţie de specia din care face parte. Faţa ei este îngustă şi lungă, având în lateral 2 urechi ascuţite, iar coada cu care se termină corpul este scurtă. Picioarele se termină cu 2 degete, care se continuă cu copite în locul unghiilor. Corpul oii atinge în lungime aproximativ 1,5 m, iar greutatea este cuprinsă de cele mai multe ori între 90-115 kg. Aceste animale trăiesc în turme numai în mediul domestic. Sunt vegetariene, hrănindu-se cu buruieni şi iarbă, iar pe timpul iernii cu grăunţe. Denumirea lor diferă in funcţie de sex şi vârstă. Astfel, masculul oaie este numit berbec, femela mai poartă numele de mioară, iar puiul se numeşte miel. Lâna oilor creşte deasă în timpul iernii, pentru a le proteja de frig. Primăvara oile sunt tunse.
 12. 12. CAPRA Caprele pasc în locuri diverse. Ele adoră iarba şi frunzele. Caprele se pricep foarte bine să se caţere şi de aceea le întâlnim adesea în munţi. La fel ca vacile, ele sunt animale rumegătoare iar stomacul lor are patru încăperi. Caprele au copitele ascuţite, numai bune pentru căţărat. Le place foarte mult satrea. Părul lor e mai puţin moale decât lâna oilor.
 13. 13. CÂINELE  Câinii sunt prietenii omului. Ei sunt inteligenţi şi au un simţ al mirosului care le permite să regăsească oameni sau obiecte.Câinii sunt urmaşii lupilor.
 14. 14. VACA  Vacile sunt animale erbivore: mănâncă mai ales iarbă şi fân. De asemenea,ele sun rumegătoare. Cele patru părţi ale stomacului le ajută să digere mai bine hrana.Vacile încep să dea lapte abia după ce aduc pe lume primul viţel. Vaca este indispensabilă oamenilor datorită laptelui ei gustos şi hrănitor. O vacă poate produce mai multe sute de litri de lapte într-un an. La fermă, vacile trăiesc în grajd şi sunt mulse cu ajutorul maşinilor automate. În unele locuri, vacile pasc libere pe păşunile de la marginea satelor , iar în altele îşi petrec verile pe păşunile din munţi, de unde sunt aduse în grajduri pe perioada iernii.
 15. 15. PORCUL  Porcii trăiesc la ferme. Mâncarea lor preferată este porumbul. Şi nimic nu le face mai mare plăcere decât să se tăvălească în noroi. Astfel se răcoresc după o zi călduroasă. Mama purceilor se numeşte scroafă. Ea aduce pe lume mai muşţi pui deodată. Puii guiţă şi fac mult zgomot. Apoi se aliniază ca să bea lapte de la mama lor. Purceluşii cresc foarte repede. Guiţăturile lor subţiri se transformă în adevărate grohăituri. Când îşi alăptează purceii, scroafa (femela porcului) se aşază pe o parte şi îi cheamă pe micuţi cu un grohăit.
 16. 16. PISICA
 17. 17.  Pisicile trăiesc aproape oriunde. Unele locuiesc cu oamenii, dar mai există şi pisici mari, care trăiesc în sălbăticie. Pisicile domestice au nevoie de oameni care să le hrănească şi să aibă grijă de ele. La naştere, puii nu văd şi au nevoie de mama lor. Ea îi linge ca să-i spele. În curând vor învăţa să-şi lingă singuri lăbuţele, ca să fie curaţi. Pisicile sunt animale domestice foarte îndrăgite de copii. Ele sunt curate, independente şi au un caracter aparte. Când sunt mulţumire, scot un zgomot specific. Atunci spunem că ele torc.  Este un animal carnivor ce trăieşte în preajma omului de cel puţin 3500 de ani, fiind folosită pentru a ţine şoarecii la distanţă de gospodării. Cu toate că este un animal domestic, pisica nu îşi pierde niciodată abilitatea de a trăi în sălbăticie. Pisica este un animal de talie mică, iar scheletul ei este format din 250 de oase. Coloana vertebrală este foarte flexibilă, având în continuarea ei o coadă ce are rol în menţinerea echilibrului. Labele anterioare ale pisicii se termină cu cinci degete, pe când labele posterioare, de o lungime mai mare, au doar patru degete. Muşchii sunt foarte flexibili şi puternici, oferind animalului mobilitate. Pisica are simturile foarte dezvoltate. Auzul pisicii este mult mai bun decât cel al unui om, iar mirosul de patruzeci de ori mai dezvoltat decât al omului. Văzul este simţul principal al unei pisici. PISICA
 18. 18. Caii sunt animale care trăiesc în turme. Ei sunt atenţi la orice zgomot şi sunt puţin cam fricoşi. De aceea dorm deseori în picioare. Astfel, ei pot foarte uşor să o ia la fugă în cazul în care se întâmplă ceva. Cailor le place să mănânce fân, dar şi un morcov fraged este o gustare delicioasă. Unii oameni îi cresc drept animale de companie. Îi perie şi-i hrănesc. Puiul de cal se numeşte mânz. El are picioare lungi, dar nu destul de puternice. El poate sta în picioare ca să bea lapte de la mama lui. De la şase luni, picioarele sunt foarte puternice. Pielea lui este maro. Caii de curse, de călărie şi de povară sunt crescuţi în grajduri. Caii de povară şi caii de tracţiune – folosiţi la munci grele – au fost înlocuiţi de tractoare. Cel mai rapid cal este cel pursânge, care poate alerga cu viteza de 60-70 km pe oră.
 19. 19. HAI SĂ FACEM O POVESTE

×