Etika Profesionale

23,311 views

Published on

Published in: Travel, Business
4 Comments
11 Likes
Statistics
Notes
 • o te nderun po a keni diqka punime seminarike nga etika dhe fillet e se drjtes
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Shume faleminderit...Allahu ta shperblefte me te mira!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • matmiret jeniiiii
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • oooooooflm shummmmmmmmmmmm qe eki bo kit pun se met vertet shum e komplikune qikjo lend po diqka per semester dyt akini program
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
23,311
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
323
Comments
4
Likes
11
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Etika Profesionale

 1. 1. 1. çka është etika Etika eshte dege e filozofise e cila merret me vlerat themelore te mardhenjeve njerezore. 2. Si quhet etika qe merret me qeshtjen morale te profesionit te policit dhe kriminalistit Etika e policis apo e kriminalistit 3. çka perfshin etika e kriminalistit Perfshin teresin e rregulave ose kritereve te moralit te profesionit te kriminalistikes. 4. Ndertitmi I profesionalizmit mvaret nga kater faktore Stabiliteti ekonomik, Shkalla e zhvillimit, Vetëdija, Edrejta dhe lirite e njeriut 5. qka paraqet semundja planetare dhe cili profil kompentet qe e lufton ket dukuri 6. qka bron detyra e kriminalistit Eshte brojtes ivlerave te shoqris ne ruajtjen e rendit si dhe mrojtjen e lirive dhe te drejtave te njeriut si dhe dinjitetit te tij. 7. Cilat jan parimet e moralit te profesionit te kriminalistit Oblikimet, Pergjegjesia, Pa anshmeria, kualitetet tjera morale, ndershmeria 8. Nocioni I moralit Ethos [gr vendlindje] ethikos zakon 9.Kanti per moralinTipari kryesor I Qenja njerzore ju bindet vetem ligjeve qe I cakton ajo vet 10. Parimi suprem I kantit mbi moralitetin Esht vullneti apo autonomia e deshires 11.Qka eshte e drejta E drejta esht nje prej qeshtjeve me te rendesishme, fundamentale dhe e perhershme e njerzimit 12. xhon rrolsi per te drejten Ne shoqrit demokratike e drejta esht vlera e par siq eshte e verteta ne sisteme te ndryshme te mendimit 13. Dy parimet e xhon rrolls per te drejten Parimi I par: secili qe merr pjes ne institucione apo ne praktik duhet ti ket e drejtat e barabarta ne kuptimin e gjer dhe lirin e njejt per te gjith Parimi I dyt: te gjitha vlerat shoqerore liria dhe mundesa e te hyrat pasuria etj duhet te jen te shperndara ne menyr te barabart 14. Pabarazi Konsiderohen arbitrare dhe te padrejta perveq nese njeriu do te ishte ne gjendje ti arsietoj ato duke deshmuar interes per te gjith dhe se askush apriori nuk esht I perjashtuar nga funksioni elementar 15. E drejta Nuk esht vetem qeshtje e mendimit filozofik diciplinor mbi moralin apo etiken ajo esht pjes perberse e veprimit dhe sjelljes se perditshme praktike te njeriut ndaj njeriut 16. Tipari kryesor I se drejtes Pa anshmeria Nga paansheria nuk mund te lirohet asnje profesion 17. Obligimi Perben alfen dhe omegen e jetes dhe simbolin e ekzistences se saj Llojet e obligimeve Peinderore,politike,gazetareske,morale etj 18. Obligimet e juristit dhe politikanit Juristi do te mendoj te respektoj normat ligjore kurse politikani mendon krejt ndryshe Sipas tij obligimi esht themel per zbatimine vendimeve politike te isticionve politike 19. Obligimet morale jane ne kolezion me obligimet politike dh ejuridike Mjeku eshte I obliguar qe moralisht dhe profesionalisht qe ti pranoj te semurit dhe tuajap terrapin e nevojshme. 20. Kriminalisti eshte I obliguar moralisht juridikisht dhe profesionalisht q eta mbroj shtetin dhe qytetaret e tij dhe ti zbuloj kryesit e veprave kriminale. 21. Asnje problem etik nuk mund te imagjinohet pa qeshtjen e vetedijes dhe vetedies morale – ndergjegjjes Nese profesioni I kriminalistikes perfshihet ne krizen morale ateher vetedia morale do te mbetet si trup I huaj 22. Njeriu mund te ket virtyte intelektuale por kjo nuk do te thot se ai ka virtyte moraleose anasjelltas. 23. Fal virtyteve kriminalistike mund te vleresoj me lehte shkaktaret motivet dhe nxitjet e disa veprimeve te pa lejueshme.
 2. 2. 24. Per profesionin e kriminalistit rendesi te veqant kane edhe shkathsi tjera perveq virtyteve e ato jan Durimi dhe Drejtesia. 25. Aristoteli dallon dy lloje e drejtesise: Distributive dhe Komutative 26. Edrejta distributive Eshte e drejte e policit qe ta denoj barabarte mjekun dhe puntorin te cilet jane fajtore te baarabarte per aksident trafiku. 27. Nocioni virtyt Kuptojm lidhja e pashkeputshme e cilesive intelektuale dhe morale te kriminalistit 28. Ne mes te vetedies dhe ndergjegjes ekziston nje lidhmeri ecila mund edhe te mos identifikohet 29. Njeriu mund ta ket vetedien por ajo nuk dotethot se eka edhe ndergjegjjen. 30. Problemi I vetedies morale Ne pergjithesi eshte I imponuar jo vetem ne mendimin etik por edhe ne mendimet e tjera 31. Ne mendimin etik te tradites njihet dy tendenca Vetedia morale trajtohet ne kuadrin e vetedies ne pergjithesi Insistohet ne theksimin me te madh te rolit te vetedies morale 32. Njeriu I moralshem nuk eshte ai qe vetem do dhe ben po edhe ai qe eshte I vetedijshem per veprimin e vet 33. Ndergjegjja Mendimet negative ekzistenciale Pozitivo ekzistenciale 34.Morali si tersi e deshirave dhe nevojave eshte mas subjective e sjelljes se veprimit moral prandaj mund tethuhet se qdo njeri qe I mungon vetedia morale nuk e bren ndergjegjja per veprimet e tij. 35. Kodeksi etik Eshte nje tersi e normave etike te percaktuara me ligj 36. Dallimi midis kodeksit etik te kriminalistit dhe ndonje shoqate Dallimi qendron ne at se kodeksi I kriminalistit eshte I normuar dhe I sanksionuar me ligj gje qe nuk ndodh me shoqatat 37.Dallimi midis etikes kriminalistike dhe ndonje teorie tjeter Epara mer parasysh kriteret e sjelljes dhe veprimit dhe I kupton dhe I shpjegon mardhenjet midis morales dhe regullat e sjelljes. 38. Dallimi midis shkences kriminalistike dhe etikes kriminalistike Shkenca synon te jap nje definicion gjithperfshires dhe apsolut te kodeksit etik Kjo eshte lajthitje sepse ajo bazohet ne kodeksin e themeluar mbi normat positive ose ligjore keto norma ndryshojn me koh dhe kodeksi etik nuk mund te jete I njejt per te gjitha shoqerit 39. Me nocion kodeks etik Teresia e normave dhe rregullave te shkruara me te cilat jan te percaktuar sjelljet Lirite dhe te drejtat Detyrat dhe pergjithsit 40. Atyre u perkasin edhe inperativat siq jane Imperativi I mbrojtjes se te drejtave dhe lirive themelore I mbrojtjes se te mirave materiale kulturore te individit 41. Kodeksi etik duhet te plotesoj ket kerkes 1.Te ofroj informacione te sakta mbi krimin dhe jo vetem te dyshuar 2.Te respektoj te verteten gjat percaktimit dhe deshmimit nga kryesi I vepres 3.Ti mbroj at ate cilet kan dhene informacione mbi vepren e kryer 4.Te respektoj normat morale gjat perdorimit te mjeteve qe shfrytezon per zbulimin e autoreve te veprave penale 5.Te mos aplikoj metoda dhe mjete te pa ndershme e te pa lejueshme gjat grumbullimit te informacioneve mbi veprimet kriminale 42. Parakushtet kryesore per pun kriminalistike jane 1. Ka te beje me format e ndryshme t evlersimit mbi pasojat e mundshme te trendeve negative 2. Kontrolli I vazhdueshem nga eprori ose kriminalisti 3. Zgjidhja e qeshtjes materiale e banesore te kriminalistit 4. Ka te bej me faktin se si pranohet kriminalisti nga qytetaret 5. Me karakterin dhe personalitetin e kriminalistit 43. Kryerja e drejte dhe e arsyeshme e obligimeve mvaret nga nje ser faktoresh
 3. 3. Nje para kushteve qensore eshte Vetedia mbi pergjegjesin, sanksionet juridike dhe turpi moral 44. midisteoris etike dhe midis deotologjis kriminalistike ekzistojn dallime Teoria etike mbi obligimet niset nga njeriu I imagjinuar ,ndersa deontologjia Kriminalistike ka te bej me njeriun konkret dhe ekzistues 45.obligimet e kriminalistit 1.Te zbuloj me koh te gjitha vrasjet,vjedhjet, gokontrabandimin,droga,prostitucionin 2.I bron qytetaret dhe lirit themelore te qytetarve 3.E ruan pasurin shoqerore dhe te qytetarve 4.Punon me ruajtjen e rendit publik dhe qetsis 5.Punon me fitimin e besimit te qytetarve dhe institucionve 6.I zhvillon me sinqeritet mardhenjet me koleg 7.E respekton dinjitetin dhe personalitetin 8.Ruan sekretin shtetror 46. Premisat te cilat ndikojn ,e kryerjen me obligimeve 1.Trendi pozitiv I rethanave sociale , politike , ekonomike 2.Situata e mir financiare 3.Zgjidhja e qeshtejes se banimit 4.Pranimi I duhur ne mjedisin e punes 5.Besimi dhe bashkpunimi I qytetarve 47. Vullneti I lir orientohet drejt kodit moral 48. Qeshtja e vullnetit te lir esht nje qeshtje komplekse,abstrake, kontraversee mendimit tradicional dhe atij bashkohor 49. Problemi I vullnetit te lir Nuk esht vetem qeshtje teorike por edhe praktike E tera ka te bej me raportin e njeriut ndaj njeriut 50. kuptimi I dyfishte I vullnetit te lire 1.Ne kuptimin e veprimit moral te njeriut ne respektimin e dinjitet te njeriut 2.Ne kuptim te kunder apo ne nenqmin ose mohimin e dinjitetit te njeriut 51. vullneti I lir mund te ket kuptim te dyfisht Ekzistencial Etik 52. Vullneti I lir ne kuptimin etik paraqet vullnetin moral ndersa vullneti moral paraqet veprimin moral te personalitetit te zhvilluar moralisht 53. vlerat morale profesionale Kan nje rendesi te jashtzakonshem per etiken kriminalistike 54. Dallimet ne mes te teoris etike dhe etikes kriminalistike apoetikes aplikative Dalimet qendrojn para se gjithash ne faktin se teoria etike rekomandonse qfar do te duhet te ishin vlerat morale te cilat ne menyr te pavarur nga realiteti ekzistues, ndersa kriminalistiket zbatojn ne praktik vlerat e tyre morale. 55. Me norma ligjore esht e percaktuar se qka esht morale dhe qka nuk esht morale ne veprimtarin e kriminalisteve 56. Vlerat morale dhe profesionale pasqyrojn personalitetin e kriminalistit por edhe karakterin e shoqris ne te cilen veprojn 57. kriminalisti duhet te jet personalitet me vlera te larta morale dhe profesionale 58. Perveq cilsive morale e profesionale nje qeshtje shum me e rendesishem per profesionin e kriminalistit esht edhe pergjegjsia profesionale Ky profesion nuk mund te mendohet pa pergjegjsi te cilat kan forma te ndryshme [morale,profesionale,materjale,ligjore] 59. Dallimi mes pergjegjsis etike dhe pergjegjsis kriminalistike esht se kjo e fundit perpiqet te kuptoj dhe shpjegoj mardhenjet midis pergjegjsive te caktuara profesionale te cilat jan te percaktuar me ligj 60. Themeli I qdo shoqerie dhe qdo profesioni paraqet raporti midis proklamueres dhe reales, praktika ka treguar se midis tyre nuk ka harmoni mandje ka edhe konflikt

×