2.Power point l'EDAT MITJANA

1,809 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,809
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
412
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2.Power point l'EDAT MITJANA

 1. 1. L'EDAT MITJANA
 2. 2. Al final del segle V diversos pobles procedents del nord i de l'est d'Europa varen ocupar l'Imperi Romà. ➔ Els VISIGOTS varen formar un estat independent al segle VI. Unificaren la major part del territori peninsular sota les mateixes lleis i la mateixa religió: el cristianisme. ➔ ➔ Aquest regne va durar 200 anys i Toledo va ser la capital.
 3. 3. La invasió musulmana: Al-Andalus L'any 711 un exèrcit musulmà va envair la Península Ibèrica i derrotà als visigots. En pocs anys els musulmans ocuparen la major part del territori peninsular que varen anomenar AL-ANDALUS. La presència islàmica a la Península es va allargar fins al 1492 en què va ser conquerit el regne de Granada.
 4. 4. El califat de Còrdova Els primers anys Al-Andalus era una província o emirat que depenia del califat de Bagdad. Els seus habitants varen adoptar la religió islàmica, l'idioma àrab i les costums dels musulmans. Al segle X se creà el califat de Còrdova (amb el temps serà independent). El califa era la màxima autoritat política i religiosa.
 5. 5. Les ciutats estaven envoltades de muralles i solien tenir una alcassaba, un alcàsser i unes quantes mesquites. El centre de la ciutat era la medina on vivien els artesans i els comerciants. Els intercanvis de productes es feien al soc. Els andalusins crearen nous sistemes de regadiu: aljubs, sèquies i sínies. Introduïren nous cultius: tarongers, llimoners, albergínies, carxofes, arròs i canya de sucre.
 6. 6. La ciutat musulmana
 7. 7. Un gran desenvolupament artístic i cultural La cultura àrab va ser una de les més avançades des de l'època medieval. N'hem heretat: El paper, la numeració aràbiga (introdueixen la xifra zero)i la pólvora. Al-Andalus va ser un gran centre cultural on es practicava la medicina i s'estudiaven filosofia, astronomia i altres ciències.
 8. 8. La formació dels regnes cristians Entre els segles VIII i X els habitants del nord de la Península, que no havia estat ocupat pels musulmans varen crear regnes i comtats independents: El regne asturlleonès El comtat de Castella El regne de Pamplona El comtat d'Aragó I els comtats catalans
 9. 9. La Península al segle X
 10. 10. Aquests regnes i comtats varen dur a terme una expansió territorial cap al sud peninsular. Tenien com a objectiu conquerir les terres musulmanes. Els reis i comtes, per defensar i protegir als pagesos dels atacs musulmans, varen construir nombrosos castells a les terres que anaven conquerint.
 11. 11. Al llarg del temps, es va produir un procés d'unió entre els regnes i els comtats, de manera que al segle XIV s'havien format a la Península Ibèrica quatre grans regnes cristians: Corona de Castella Corona d'Aragó Regne de Navarra Regne de Portugal
 12. 12. La Península al segle XIV
 13. 13. La societat feudal Als regnes cristians del nord de la Península Ibèrica hi havia una societat de tipus feudal. La majoria de la població vivia al camp i tenia com activitat econòmica principal l'agricultura. Al lloc més alt de la societat se situava el rei (màxima autoritat) i per davall hi havia tres estaments: Els nobles Els monjos Els pagesos
 14. 14. Els nobles: encarregats de fer la guerra. Els monjos: dedicats a l'oració, a la lectura i l'escriptura i còpia de llibres. Els pagesos: treballaven la terra. Els nobles i els monjos eren els estaments privilegiats de la societat.
 15. 15. El castell medieval
 16. 16. Un monestir medieval
 17. 17. La ciutat medieval A partir dels segles XI i XII les tècniques i eines agrícoles milloraren molt i el comerç va créixer i amb aquest les ciutats. Els habitants de les ciutats eren lliures, no depenien de cap feu (territoris que pertanyen a un castell o monestir) neix un nou grup social: la burgesia que es dedica a les activitats artesanals i mercantils.
 18. 18. Esglésies i catedrals ● Durant els segles XI i XII, a l'Europa cristiana es construïren nombroses esglésies amb un mateix estil: el romànic.
 19. 19. Art gòtic ● Durant els segles XIII, XIV i XV es varen construir esglésies i catedrals amb un nou estil: el gòtic
 20. 20. Les Illes Balears a l'Edat Mitjana L'ocupació musulmana L'any 902 els musulmans varen ocupar les Illes Balears que varen formar part de AL-Andalus durant més de tres segles. ➔ La ciutat més important era Madina Mayurca (Palma) ➔
 21. 21. La conquesta cristiana Al s.XIII el rei catalanoaragonès Jaume I va conquerir Mallorca i Eivissa que varen passar a formar part de la Corona d'Aragó. ➔ Al final del s.XIII les Illes Balears es varen convertir en un regne independent: el regne de Mallorca. Se varen construir magnífics edificis gòtics. ➔
 22. 22. Al s.XIV Pere III va derrotar al rei de Mallorca i va incorporar les Illes Balears a la Corona d'Aragó. ➔

×