Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Ορισμός
• Με τον όρο μαγεία περιγράφονται οι
τελετουργικές ή διανοητικές προσπάθειες για
την πραγματοποίηση κάποιας ενέργε...
ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ
Η μαγεία είναι γνωστή από την προϊστορία ως προσπάθεια του
ανθρώπου να υπερβεί τους περιορισμούς των υλικώ...
…
• Οι μάγοι σήμερα είναι πλέον άνθρωποι που
εκμεταλλεύονται τις δικές μας αδυναμίες παρακάμπτοντας ή
απλά ξεπερνώντας τις...
Η ελληνική μαγεία:
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ:
Οι Πυθαγόρειοι είχαν εξερευνήσει και συνδέσει την αρμονική τους θεωρία των
πλανητικών σφαιρώ...
Είδη μαγείας (10!)
 Πρώτο είδος είναι «η κυρίως και καθαυτό λεγόμενη μαγεία», που
είναι η μέθοδος εκείνη δια της οποίας ο...
…
 Τέταρτο είδος είναι η λεγόμενοι γητεία, και όσοι ασχολούνται με αυτό το
είδος λέγονται γητευτές, οι οποίοι μαζί με την...
…
 Έβδομο είδος είναι η οιωνοσκοπία, και όσοι ασχολούνται με αυτήν
λέγονται οιωνοσκόποι, οι οποίοι προσέχουν τα ζώα, τα π...
ΜΑΓΕΙΑ.!?!?!?!
Βουντού
• Oνομάζεται μια μορφή αφροαμερικανικής
μαγικής λατρείας. Οι οπαδοί του Βουντού
πιστεύουν σε μία υπέρτατη θεότητα ...
Μαύρη μαγεία
• Με τον όρο «μαύρη μαγεία» εννοώ κάθε συνεργασία
με τις δυνάμεις του κακού (άυλες οντότητες). Η κάθε
προσπάθ...
Λευκή μαγεία
• Ο μάγος της λευκής μαγείας δεν χρησιμοποιεί ανθρώπινο αίμα.
Εξωτερικά φαίνεται ότι εργάζεται με βότανα και ...
Κάρμα
• Κατά τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, το κάρμα
αναφέρεται στην έννοια του νόμου της σχέσεως
μεταξύ αιτίας και αποτε...
Ανέλαβαν :
• Αναγνωσταρά Γιώτα πληροφορίες για :για
τον ορισμό, την ιστορία της μαγείας, για τη
μαγεία στην Ελλάδα και για...
Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός: Η μαγεία
Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός: Η μαγεία
Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός: Η μαγεία
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός: Η μαγεία

171 views

Published on

2015-2016 Ομαδική Εργασία στο μάθημα της Α Λυκείου Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός για την αντίστοιχη ενότητα του βιβλίου Αναγέννηση και Μαγεία

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός: Η μαγεία

 1. 1. Ορισμός • Με τον όρο μαγεία περιγράφονται οι τελετουργικές ή διανοητικές προσπάθειες για την πραγματοποίηση κάποιας ενέργειας πέραν των φυσικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, με μέσο τη σκέψη, την επίκληση θεοτήτων ή πνευμάτων ή τη χρήση υπερφυσικών δυνάμεων. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εφαρμογή τέτοιων διαδικασιών, που σκοπό έχουν να επιβάλουν την ανθρώπινη θέλησή τους στη φύση ή σε άλλους ανθρώπους αποκαλούνται μάγοι/μάγισσες
 2. 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ Η μαγεία είναι γνωστή από την προϊστορία ως προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τους περιορισμούς των υλικών του δυνάμεων με σκοπό να χειραγωγήσει την πραγματικότητα μέσω της πνευματικής οδού. Ως πτυχή της κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής ανά τους αιώνες εκφράστηκε και συνυφάνθηκε μεταξύ άλλων με τον σαμανισμό, τον μυστικισμό,τον πνευματισμό τη μαντεία, τον ζωροαστρισμό, τον ερμητισμό, την αστρολογία και την αλχημεία. Κατά τον Μεσαίωνα, η μαγεία διώχθηκε με την ποινή του θανάτου στον ρωμαιοκαθολικό και στον ισλαμικό κόσμο, ενώ μετά την Μεταρρύθμιση αυτή η πρακτική συνεχίστηκε και στις προτεσταντικές χώρες. Κατά τον Διαφωτισμό η μαγεία απομυθοποιήθηκε χάρη στην επιστήμη και έπαψε να θεωρείται απειλή ή μέθοδος αντιμετώπισης προβλημάτων από τους περισσότερους στις δυτικές κοινωνίες.
 3. 3. … • Οι μάγοι σήμερα είναι πλέον άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τις δικές μας αδυναμίες παρακάμπτοντας ή απλά ξεπερνώντας τις αντιληπτικές μας δυνατότητες. Ο Πλάτων τους ονόμασε αγύρτες... Η μαγεία πηγαίνει τόσο βαθειά στο χρόνο όσο και η εμφάνιση του ανθρώπου πάνω στη γη .Οι πρωτόγονοι άνθρωποι αισθάνονταν ανήμποροι να εξηγήσουν τα φαινόμενα της φύσης γι' αυτό άρχισαν να τ' αποδίδουν σε διάφορους θεούς, έκαναν θυσίες για να τους εξευμενίσουν και έφτιαχναν ναούς για να τους τιμήσουν. Ο πρωτόγονος άνθρωπος πάντα πίστευε στην δύναμη της μαγείας και προσπαθούσε να γονιμοποιήσει τη γη θάβοντας σύμβολα γονιμότητας. Στην πορεία του ο άνθρωπος ήθελε να γνωρίσει ποιός πραγματικά ήταν από που ερχόταν, ήθελε να κινήσει μοχλούς που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν την ισορροπία ανάμεσα στην φύση και την ψυχή του.
 4. 4. Η ελληνική μαγεία: ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Οι Πυθαγόρειοι είχαν εξερευνήσει και συνδέσει την αρμονική τους θεωρία των πλανητικών σφαιρών με τη Μουσική και με την Ψυχή. Η σχέση ψυχής και πλανητών κατ' αυτούς, ανάγεται σε μια ανώτερης μορφής εσωτερική κατάδυση, σε μια αστρική περιπλάνηση στις ρίζες του όντος, εκεί όπου η τραγική αγωνία του ανθρώπου μπροστά στην αδυναμία του να συλλάβει το ασύλληπτο του Απείρου μετατρέπεται σε πόνο από τον οποίο επιδιώκει να απολυτρωθεί με την πνευματική ικεσία και την ψυχική έκσταση. Μ' αυτόν τον τρόπο η πυθαγόρεια προοπτική αναγωγής της ψυχής στη σφαίρα της πνευματικότητας αποσπάται από το ιδεώδες του ελληνικού ορθολογισμού και καταλήγει στον χώρο της Μαγείας. ΠΛΑΤΩΝ: O Πλάτων νιώθει να έλκεται αλλά και να απωθείται συγχρόνως από τον χώρο της μαγείας. Αποδέχεται τις ταφικές τελετές που επιδιώκουν να προκαλέσουν την παρέμβαση των νεκρών στις υποθέσεις των ζωντανών, αλλά συγχρόνως καταδικάζει τη χρήση των φίλτρων και τις μαγγανείες. Γνωρίζοντας τον αισχρό χαρακτήρα της μαγείας, ο Πλάτων καταδικάζει τους μάγους σε πολλά κείμενα του.
 5. 5. Είδη μαγείας (10!)  Πρώτο είδος είναι «η κυρίως και καθαυτό λεγόμενη μαγεία», που είναι η μέθοδος εκείνη δια της οποίας οι άνθρωποι έρχονται σε επικοινωνία με τους δαίμονες, για να τους ρωτήσουν διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Όσοι ασκούνται σ' αυτή την τέχνη λέγονται μάγοι.  Δεύτερο είδος μαγείας είναι η μαντεία και όσοι ασχολούνται με αυτό το είδος λέγονται μάντεις. Οι άνθρωποι αυτοί συνδέονται με τον διάβολο, παραδίδουν τον εαυτό τους στους δαίμονες «και δια μέσου της παλάμης της χειρός των η της λεκάνης η των θυσιών η απατηλών εμπλάστρων η άλλων τοιούτων σημείων νομίζονται ότι προλέγουν εκείνα όπου μέλλουν να γίνουν».  Τρίτο είδος είναι η γοητεία, και όσοι την ασκούν λέγονται γόητες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν εκείνοι που θρηνούν πάνω στα μνήματα και επικαλούνται τους δαίμονες για να κάνουν κάποιο κακό στους ανθρώπους. Γόητες είναι εκείνοι που βλέπουν φαντασίες στα μνήματα και καίνε τους λεγόμενους βρυκόλακες.
 6. 6. …  Τέταρτο είδος είναι η λεγόμενοι γητεία, και όσοι ασχολούνται με αυτό το είδος λέγονται γητευτές, οι οποίοι μαζί με την επίκληση των δαιμόνων αναμιγνύουν «και τους ψαλμούς του Δαβίδ και τα ονόματα των αγίων και του Χριστού και της Θεοτόκου».  Πέμπτο είδος είναι η επαοιδία και όσοι εξασκούν αυτό το είδος μαγείας λέγονται επαοιδοί, οι οποίοι ελκύουν τους δαίμονας «με καλέσματα «καθώς επίσης και εκείνοι που «με την διαβολική τέχνη και μαγεία δένουν ανδρόγυνα».  Έκτο είδος μαγείας είναι η φαρμακεία, και όσοι την μεταχειρίζονται ονομάζονται φαρμακοί, «οι οποίοι δια της μαγικής τέχνης κατασκευάζουν κάποια φαρμακερά ποτά, η δια να θανατώσουν τινά, η δια να σκοτίσουν τον εγκέφαλό του, η δια να τον ελκύσουν εις την σαρκική αγάπη αυτών, τα οποία μάλιστα μεταχειρίζονται οι γυναίκες προς τους άνδρας, για να τραβήξουν αυτούς εις έρωτα».
 7. 7. …  Έβδομο είδος είναι η οιωνοσκοπία, και όσοι ασχολούνται με αυτήν λέγονται οιωνοσκόποι, οι οποίοι προσέχουν τα ζώα, τα πουλιά, την ατμόσφαιρα, τον ήλιο, την σελήνη και δι' αυτών νομίζουν πως βλέπουν το μέλλον των ανθρώπων. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι άνθρωποι που πιστεύουν σε μοίρες, σε ριζικά, σε στοιχιά, σε ποδαρικά και σε όνειρα, όσοι έχουν προλήψεις για διάφορα πράγματα.  Όγδοο είδος μαγείας είναι η νεφοδιωκτική και όσοι εργάζονται με αυτήν λέγονται νεφοδιώκτες, «οι οποίοι παρατηρούντες τα σχήματα των νεφελών, και μάλιστα όταν βασιλεύει ο ήλιος, προλέγουν τα μέλλοντα».  Ένατο είδος μαγείας είναι η αστρολογία, και όσοι ασχολούνται με αυτή λέγονται αστρολόγοι. Οι αστρολόγοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι διευθύνονται από την κίνηση του ουρανού και των αστέρων και βέβαια όλα τα πάθη της ψυχής τα αποδίδουν στα αστέρια.  Δέκατο είδος μαγικών είναι τα λεγόμενα φυλακτάρια και όσοι ασχολούνται με το είδος αυτό λέγονται «φυλακτήριοι». Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι άνθρωποι εκείνοι που κάνουν διάφορα φυλακτά, τα οποία τυλίγουν με μια μεταξωτή κλωστή, και γράφουν επάνω σ αυτά δαιμονικά ονόματα.
 8. 8. ΜΑΓΕΙΑ.!?!?!?!
 9. 9. Βουντού • Oνομάζεται μια μορφή αφροαμερικανικής μαγικής λατρείας. Οι οπαδοί του Βουντού πιστεύουν σε μία υπέρτατη θεότητα το Αγαθό πνεύμα, σε διάφορους αφρικανικούς θεούς που θεωρούνται κατώτερες θεότητες και σε θεοποιημένα πνεύματα προγόνων. Αυτοί οι θεοί και τα πνεύματα ονομάζονται Λόα.
 10. 10. Μαύρη μαγεία • Με τον όρο «μαύρη μαγεία» εννοώ κάθε συνεργασία με τις δυνάμεις του κακού (άυλες οντότητες). Η κάθε προσπάθεια μπορεί να μην πετύχει, όμως η πρόθεση και μόνο επιφέρει αρνητικό κάρμα. Η μαύρη μαγεία μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα ή έμμεσα. Άμεσα γίνεται με προσωπικές τελετές ή συμφωνίες με δαίμονες. Μια κατάρα συνοδευόμενη με θυμό ή μίσος μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Επίσης όταν αναθέτουμε σε κάποιο μέντιουμ να κάνει μάγια σε κάποιον με σκοπό να επέμβουμε αρνητικά στη ζωή του (π.χ. να πάθει κακό ή να δεθεί ερωτικά) στέλνονται οντότητες.
 11. 11. Λευκή μαγεία • Ο μάγος της λευκής μαγείας δεν χρησιμοποιεί ανθρώπινο αίμα. Εξωτερικά φαίνεται ότι εργάζεται με βότανα και σιρόπια. Δηλαδή εμφανίζεται σαν γιατρός, που θεραπεύει τα θύματα, τα οποία φεύγουν «καραβοτσακισμένα» από την δράσι της μαύρης μαγείας εναντίον τους. Όμως και εδώ κεντρική θέσι στις υποθέσεις των ανθρώπων έχει ο διάβολος. Γι' αυτό και ο εκπρόσωπος της μαύρης μαγείας και ο της λευκής είναι μάγοι, που φαινομενικά φαίνονται ότι διαφοροποιούνται, όμως ουσιαστικά υπηρετούν το ίδιο αφεντικό και για τον ψυχοσωματικό όλεθρο του ανθρώπου. Ταυτόχρονα φροντίζουν και οι δυο τους και για τις υλικές τους απολαυές και χρηματικές προσφορές από τα θύματά τους, τους χωρικούς τους. Διατηρούν μυστική φιλία εν ονόματι του σατανά, τον οποίον πιστά υπηρετούν μέχρι θανάτου.
 12. 12. Κάρμα • Κατά τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, το κάρμα αναφέρεται στην έννοια του νόμου της σχέσεως μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος προσδιορίζοντας ότι κάθε πράξη είναι αποτέλεσμα αιτίας του παρελθόντος και συγχρόνως αιτία άλλων πράξεων που θ΄ ακολουθήσουν στο μέλλον. Έτσι ο νόμος του κάρμα ταυτίζεται με τον νόμο της αιτιότητας, της αναπόφευκτης δηλαδή σχέσεως αιτίου και αιτιατού, ο νόμος της δράσης και της αντίδρασης, ο νόμος της δικαιοσύνης και της ισορροπίας, που ακολουθούν την εφαρμογή του σε κάθε εκδήλωση της ζωής με συνέπεια να διαμορφώνεται ανάλογα απ΄ αυτό το ίδιο το κάρμα.
 13. 13. Ανέλαβαν : • Αναγνωσταρά Γιώτα πληροφορίες για :για τον ορισμό, την ιστορία της μαγείας, για τη μαγεία στην Ελλάδα και για το Κάρμα • Βελδέκη Μαρία δημιουργία όλης της παρουσίασης, πληροφορίες για τη λευκή και μαύρη μαγεία , τα είδη της και για το βουντού

×