Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

λογοτεχνια στερεοτυπα.........

2,758 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

λογοτεχνια στερεοτυπα.........

 1. 1. Από τους Παναγιώτη Τσιριγωτη,Ειρήνη Φλώρου,Γιώργο Χαλουλάκο & Σπύρο Τζάρα
 2. 2.  Τα στερεότυπα για το φύλο αναφέρονται στις στάσεις και τις αντιλήψεις σχετικά με την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα. Η διαμόρφωση των πεποιθήσεων αυτών ενέχει έντονα πολιτισμικά στοιχεία και εξελίσσεται διαχρονικά.  Η ταυτότητα του βιολογικού, ψυχολογικού και κοινωνικού ρόλου εμφανίζεται στην ηλικία των δύο ετών, μετασχηματίζεται κατά τη λύση του Οιδιπόδειου Συμπλέγματος και παγιώνεται κατά την εφηβεία. Οι διαφορές στα φύλα, παρά το δυναμισμό του κινήματος για τη γυναικεία χειραφέτηση, τις διακηρύξεις για την ισότητα και τις κοινωνικές αναπροσαρμογές του ρόλου της οικογένειας, έχουν μείζονα σημασία, τόσο στη διαμόρφωση του εγώ, όσο και στις αιτιακές αποδόσεις των κοινωνικών χαρακτηριστικών.  Διάφορες έρευνες έχουν επισημάνει ότι τα κορίτσια - είτε εκ φύσεως είτε ως επίκτητη ιδιότητα- ωριμάζουν νωρίτερα σε σύγκριση με τα αγόρια, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, είναι υγιέστερα, υπερτερούν στην ανάπτυξη του γλωσσικού κώδικα, αντιλαμβάνονται επιτυχέστερα τα συναισθήματα. Τα αγόρια συνήθως επιτυγχάνουν μεγαλύτερη αυτονομία, εμπλέκονται σε πιο έντονες μορφές παιχνιδιού, είναι περισσότερο διεκδικητικά και πιο δημιουργικά. Σε έρευνα του Helson (1967) επιτυχημένες γυναίκες μαθηματικοί (επαγγελματική ιδιότητα στην οποία κατά κύριο λόγο διαπρέπουν άνδρες) βαθμολογήθηκαν όσον αφορούσε γνωρίσματα της προσωπικότητάς τους. Τα χαρακτηριστικά, που τους αποδόθηκαν και εξηγούσαν την έφεσή τους στα Μαθηματικά, αναφέρονται κυρίως σε άντρες: φιλοδοξία, αυθορμητισμός, αυθεντικότητα, επιμονή, ψυχικό σθένος, διεκδικητικότητα, αυτονομία, τάση για επίτευξη, αυτοεκτίμηση.
 3. 3.  Είναι γεγονός ότι πέρα από τα βιολογικά αναπτυξιακά στάδια, τα οποία ακολουθούν μια προδιαγεγραμμένη πορεία, οι ενήλικες αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα αγόρια και τα κορίτσια σε όλα τα στάδια της εξέλιξης: Επιτρέπουν στα αρσενικά βρέφη να απομακρύνονται περισσότερο, ακόμα και εκτός οπτικού τους πεδίου, τους παρέχουν αμοιβές καθώς εξερευνούν το χώρο και τα αντικείμενα, προσεγγίζουν με μεγαλύτερη τρυφερότητα τα κορίτσια και τους φέρονται σα να ήταν εύθραυστα, δίνουν περισσότερες λεκτικές οδηγίες στα θηλυκά παιδιά, ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό στις παρέες των αγοριών, καθορίζουν το ντύσιμο και τη φροντίδα του σώματος, επιτρέποντας περισσότερα ναρκισσιστικά στοιχεία στα κορίτσια. Αν και η ρήση ' Η ανατομία είναι μοίρα' αμφισβητήθηκε από το φεμινιστικό κίνημα, Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς έρευνες συγκλίνουν στο ότι τα ανδρικά στερεότυπα εγκαθιδρύουν την εικόνα ενός ατόμου προσανατολισμένου προς το έργο, λογικού και ικανού στην επίλυση προβλημάτων και σε ένα γυναικείο πρότυπο πιο επικοινωνιακού, με ενδιαφέρον για το κοινωνικοσυναισθηματικό κλίμα και περισσότερο παθητικού.(.)  Παλαιότερες έρευνες στην Ελλάδα διαπίστωναν ότι η αντίληψη του φύλου είναι πολύ ισχυρή και ότι η απόκλιση από τα στερεότυπα οδηγούσε σε κοινωνικό στιγματισμό. Η χειραφέτηση της γυναίκας καθυστέρησε σε σύγκριση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και κατοχυρώθηκε περισσότερο νομοθετικά, παρά ως αντανάκλαση κοινωνικής προόδου, όσον αφορά τις σχέσεις των δύο φύλων. Η οικογένεια, που συνεπικουρούμενη από το σχολείο, αποτελεί τον κυριότερο κοινωνικοποιητικό θεσμό, δέχεται ισχυρά πλήγματα, με τη συχνότητα των διαζυγίων να αυξάνεται κατακόρυφα, η μονογονεικότητα επεκτείνεται και σε μη αστικές περιοχές ως αποδεκτή μορφή οικογένειας και η συμβίωση αναγνωρίζεται θεσμικά..(.)  Οι Έλληνες νέοι, ακόμα κι αν προέρχονται από διαζευγμένους γονείς, οραματίζονται τη σύσταση παραδοσιακής οικογένειας, η οποία αναπαράγει τα στερεότυπα του φύλου, αντλούν συναισθηματική πληρότητα από αυτήν (σε ποσοστό 60%), περισσότερο από ότι από τους φίλους ή τους ερωτικούς συντρόφους
 4. 4.  Υπάρχει η δημοφιλής αντίληψη ότι οι ψυχολογικές διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες είναι ουσιώδεις, (όπως παρουσιάζεται σε βιβλία σαν αυτό του John Gray «Οι άντρες κατάγονται από τον πλανήτη Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη»).  Επικρατούν κάποια στερεότυπα, όπως αυτό που θέλει τις γυναίκες να είναι πιο συναισθηματικές από τους άντρες, ή κάποιο άλλο που επιμένει ότι οι άντρες έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου από τις γυναίκες.  Η J.S. Hyde όμως γράφοντας στο περιοδικό “American Psychologist”αναφέρει την ανασκόπησή της 46 μετα-αναλύσεων ( η οποία καλύπτει ένα μεγάλο αριθμό μελετών) οι οποίες έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια , και δείχνουν ότι άντρες και γυναίκες μοιάζουν στους περισσότερους τομείς.  Οι μελέτες αφορούσαν τις γνωστικές ικανότητες, τη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία, τα κοινωνικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως είναι η επιθετικότητα η αρχηγία, δείγματα ψυχολογικής ευεξίας όπως είναι η αυτοεκτίμηση, και κινητικές λειτουργίες όπως η δυνατότητα ρίψης, αλλά και η ικανότητα ηθικής σκέψης.  Η J.S. Hyde υποστηρίζει ότι οι φυλετικές διαφορές, δεν έχουν καθόλου ή έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στις περισσότερες ψυχολογικές μεταβλητές που εξετάστηκαν. Μόνο στην απόσταση ρίψης και στη φυσική επιθετικότητα,φάνηκαν σαφείς φυλετικές διαφορές. Η έκταση της καθαρά “αρσενικής “ ή“θηλυκής” συμπεριφοράς, έμοιαζε να εξαρτάται από το γενικότερο πλαίσιο,όπως μας είπε.  Η Dr.Hyde υπογραμμίζει μια μελέτη, κατά την οποία οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να προσδιοριστούν σαν άντρες ή γυναίκες, ούτε φορούσαν κάποιο διακριτικό, με αποτέλεσμα κανένα από τα δύο φύλα να μην ανταποκριθεί σε κάποιο στερεότυπο, όταν τους ενθάρρυναν να αναπτύξουν επιθετική συμπεριφορά.
 5. 5.  Στην πραγματικότητα έκαναν το αντίθετο από αυτό που αναμενόταν, δηλαδή δεν έμειναν προσκολλημένοι στο στερεότυπο των επιθετικών αρσενικών και των παθητικών θηλυκών. Η συνειδητή ή ακούσια διαστρέβλωση του πόσο διαφορετικά είναι τα δύο φύλα θα μπορούσε να βλάψει άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής τους.  Τέτοιου είδους ισχυρισμοί μπορούν να τραυματίσουν τις ευκαιρίες των γυναικών στον επαγγελματικό στίβο, να αποτρέψουν κάποια ζευγάρια από το να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις και τα προβλήματα επικοινωνίας, και να προβάλουν άχρηστα εμπόδια σε μια οικογένεια, που πληγώνουν τα παιδιά και την αυτό-εκτίμηση των εφήβων.  Ο Dr. Nick Neave, ομιλητής για τη Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων και ειδικός στις διαφορές των δύο φύλων στο Πανεπιστήμιο Northumbia, υποστηρίζει ότι οι άντρες πραγματικά διαφέρουν από τις γυναίκες. “Οι επιστήμονες είναι ένοχοι σ’ αυτό το θέμα, γιατί έχουν υπερτονίσει τις διαφορές αυτές. Υπάρχουν διαφορές! Το να τις αγνοεί κανείς είναι ανόητο, το να τις υπερβάλλει είναι επικίνδυνο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κοινωνία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τα δύο φύλα σαν ίσα “ υπογραμμίζει ο ίδιος κλείνοντας.
 6. 6.  Οι γυναίκες μιλούν περισσότερο ΨΕΜΑ Παραδοσιακά οι γυναίκες κρατάνε τα σκήπτρα της πολυλογίας, ενώ αντίθετα οι άντρες θεωρούνται πιο λακωνικοί. Οι ειδικοί, ωστόσο, διαφωνούν, τονίζοντας ότι και τα δύο φύλα αρθρώνουν κατά μέσο όρο 16.000 λέξεις την ημέρα.  Οι άντρες έχουν χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγνώμη αγόρια, αλλά τα ευρήματα της επιστήμης δεν είναι με το μέρος σας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι γυναίκες αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου των άλλων και τις συσχετίζουν με τα συναισθήματά τους καλύτερα.  Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης ΨΕΜΑ Υποτίθεται ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους, γνωστής και ως «ορμόνη της ευτυχίας». Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουν διαγνωστεί περισσότερες γυναίκες με κατάθλιψη, απλά γιατί παραδέχονται στον γιατρό τους με μεγαλύτερη ευκολία ότι έχουν τα συμπτώματα της.  Οι άντρες έχουν ισχυρότερη σεξουαλική παρόρμηση ΑΛΗΘΕΙΑ Κατηγορούμε τους άντρες επειδή αδυνατούν να κάνουν και τα πιο απλά πράγματα χωρίς να σκεφτούν «πονηρά», όπως να αγοράσουν έναν καφέ χωρίς να κάνουν πονηρές σκέψεις για την όμορφη υπάλληλο που θα τους τον σερβίρει. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει ο εγκέφαλός τους. Ο βρεγματικός φλοιός, το κομμάτι δηλαδή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα μηνύματα που του στέλνουν τα αισθητήρια όργανα, είναι μεγαλύτερος στους άντρες, με αποτέλεσμα τα ερεθίσματα που φτάνουν σε αυτόν να είναι πιο έντονα.  Οι γυναίκες διακόπτουν τους άλλους περισσότερο από τους άντρες ΨΕΜΑ Οι άντρες θέλουν να έχουν κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν και να διακόπτουν διαρκώς, υποστηρίζουν οι κοινωνιολόγοι. Αντίθετα, οι γυναίκες κάνουν πολλές ερωτήσεις για να εμπλουτίσουν τη συζήτηση και όχι για να την μονοπωλήσουν.  Οι άντρες έχουν καλύτερο προσανατολισμό ΑΛΗΘΕΙΑ Όσο κι αν θέλουμε να το αρνηθούμε, όσον αφορά στην αίσθηση του χώρου και στην αντίληψη της απόστασης οι άντρες έχουν το προβάδισμα και οι λόγοι είναι οργανικοί. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τεστοστερόνη, η κυριότερη ανδρογόνος ορμόνη, επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη του μέρους του εγκεφάλου που ελέγχει την αντίληψή μας ως προς τον χώρο και καθορίζει την ικανότητα του οπτικού και κινητικού προσανατολισμού.
 7. 7.  “ Μάννα μου, ἐγώ ᾽ μαι τ᾽ ἄμοιρο, τὸ σκοτεινὸ τρυγόνι ὁποὺ τὸ δέρνει ὁ ἄνεμος, βροχὴ ποὺ τὸ πληγώνει. Τὸ δόλιο! ὅπου κι ἂν στραφεῖ κι ἀπ᾽ ὅπου κι ἂν περάσει, δὲ βρίσκει πέτρα νὰ σταθεῖ κλωνάρι νὰ πλαγιάσει.  Ἐγὼ βαρκούλα μοναχή, βαρκούλ᾽ ἀποδαρμένη μέσα σὲ πέλαγο ἀνοιχτό, σὲ θάλασσ᾽ ἀφρισμένη, παλαίβω μὲ τὰ κύματα χωρὶς πανί, τιμόνι κι ἄλλη δὲν ἔχω ἄγκουρα πλὴν τὴν εὐχή σου μόνη.  Στὴν ἀγκαλιά σου τὴ γλυκειά, μανούλα μου, ν᾽ ἀράξω μὲς στὸ βαθὺ τὸ πέλαγο αὐτὸ πριχοῦ βουλιάξω.  Μανούλα μου, ἤθελα νὰ πάω, νὰ φύγω, νὰ μισέψω τοῦ ριζικοῦ μου ἀπὸ μακρυὰ τὴ θύρα ν᾽ ἀγναντέψω.  Στὸ θλιβερὸ βασίλειο τῆς Μοίρας νὰ πατήσω κι ἐκεῖ νὰ βρῶ τὴ μοίρα μου καὶ νὰ τὴν ἐρωτήσω.  Νὰ τῆς εἰπῶ: εἶναι πολλά, σκληρὰ τὰ βασανά μου ὡσὰν τὸ δίχτυ ποὺ σφαλνᾶ θάλασσα, φύκια κι ἄμμο εἶναι κι ἡ τύχη μου σκληρή, σὰν τὴv ψυχὴ τὴ µαύρη π᾽ ἀρνήθηκε τὴν Παναγιὰ κι ὁ πόλεος δὲν θά ᾽βρει.  Κι ἐκείνη μ᾽ ἀποκρίθηκε κι ἐκείνη ἀπελογήθη: Ἦτον ἀνήλιαστη, ἄτυχε, ἡ μέρα ποὺ γεννήθης ἄλλοι ἐπῆραν τὸν ἀνθὸ καὶ σὺ τὴ ρίζα πῆρες ὄντας σὲ ἒπλασ᾽ ὁ Θεὸς δὲν εἶχε ἄλλες μοῖρες”.
 8. 8.  Εγώ γυναίκα, η άνθρωπος, ζητούσα το πρόσωπό Σου πάντοτε, ήταν ως τώρα του ανδρός και δεν μπορώ αλλιώς να το γνωρίσω. Ποιος είναι και πώς πιο πολύ μονάχος, παράφορα, απελπισμένα μονάχος, τώρα, εγώ ή εκείνος; Πίστεψα πως υπάρχω, θα υπάρχω, όμως πότε υπήρχα δίχως του και τώρα, πώς στέκομαι, σε ποιο φως, ποιος είναι ο δικός μου ακόμα καημός; Ω, πόσο διπλά υποφέρω, χάνομαι διαρκώς, όταν Εσύ οδηγός μου δεν είσαι. Πώς θα ιδώ το πρόσωπό μου, την ψυχή μου πώς θα παραδεχτώ, όταν τόσο παλεύω και δεν μπορώ ν' αρμοστώ. «Ότι δια σου αρμόζεται γυνί τω ανδρί.»
 9. 9.  Δεν φαίνεται ακόμα το τραγικό του απρόσωπου, ούτε κι εγώ δεν μπορώ να το φανταστώ ακόμα, ακόμα. Τι θα γίνει που τόσο καλά, τόσο πολλά ξέρω και γνωρίζω καλύτερα, πως απ' το πλευρό του δεν μ' έβγαλες. Και λέω πως είμαι ακέριος άνθρωπος και μόνος. Δίχως του δεν εγινόμουν και τώρα είμαι και μπορώ κι' είμαστε ζεύγος χωρισμένο, εκείνος κι' εγώ, έχω το δικό μου φως, εγώ ποτε, σελήνη, είπα πως δεν θα βαστώ απ' τον ήλιο κι' έχω τόσην υπερηφάνεια που πάω τη δική του να φτάσω και να ξεπεραστώ, εγώ, που τώρα μαθαίνομαι και πλήρως μαθαίνω πως θέλω σ' εκείνον ν' αντισταθώ και δεν θέλω από κείνον τίποτα να δεχτώ και δεν θέλω να περιμένω. Δεν κλαίω, ούτε τραγούδι ψάλλω. Μα γίνεται πιο οδυνηρό το δικό μου ξέσκισμα που τοιμάζω, για να γνωρίσω τον κόσμο δι' εμού, για να πω το λόγο δικό μου, εγώ που ως τώρα υπήρξα για να θαυμάζω, να σέβομαι και ν' αγαπώ, εγώ πια δεν του ανήκω και πρέπει μονάχη να είμαι, εγώ, η άνθρωπος. 
 10. 10. ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΒΓΗΚΕ ΑΛΗΘΙΝΗ……..!!!
 11. 11. ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΕΣ…..ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ….ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΣ ΜΙΣΟ……!!!!!

×