Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
 Γεννήθηκε και πέθανε στη Σκιάθο (1851-1911)
 Πατέρας του ήταν ο ιερέας Αδαμάντιος Εμμανουήλ και
μητέρα του η Αγγελική Α...
 Η γλώσσα του είναι επηρεασμένη από τη γλώσσα
της Εκκλησίας και της υμνογραφίας.
Μερικά από τα έργα του είναι :
 Η Μεταν...
Ύστερα από αγώνες αιώνων , η γυναίκα ήδη από τις αρχές του 19ου
αιώνα κατακτά δικαίωμα και μέριμνα στις εργασιακές υποχρεώ...
Η ηρωίδα διακρίνεται για:
 Την εργατικότητα της: «Η γυνή ήτο φιλεργός.Είχε
ραπτικήν μηχανήν και κατασκεύαζεν υποκάμισα .»...
 Επιπρόσθετα , η Γιαννούλα διατηρεί ανέπαφη την τιμή
της παρόλο που ο σύζυγος της βρίσκει αφορμές αρχικά
να αποφεύγει τη ...
Γενικά :
 Κυρίαρχη θέση στην οικογένεια (πατριαρχική οικογένεια )
 Σύναψη προγαμιαίων σχέσεων (σε αντίθεση με την
γυναίκ...
 Εγωιστής , δεν νοιάζεται για την επιβίωση των υπολοίπων μελών της
οικογένειας , νοιάζεται μόνο για το ποτό και την δική ...
 Δεν ενδιαφέρεται για την οικογένειά του, παρά μόνο για
την τεκνοποίηση .
 Ανεύθυνος και άπιστος : «… ήρχισε να μην είνα...
 Βασιλική Κατούνα
 Μαρία Ζαραφωνίτη
 Ιλιάνα Δούκα
 Γιώργος Ζαραφωνίτης
 Αριστομένης Κριμήτσος
 http://www.potheg.gr/WriterDetails.as
px?id=7711141&lan=1
ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Α2
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Α2

104 views

Published on

2015-16 ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α2

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Α2

 1. 1.  Γεννήθηκε και πέθανε στη Σκιάθο (1851-1911)  Πατέρας του ήταν ο ιερέας Αδαμάντιος Εμμανουήλ και μητέρα του η Αγγελική Αλεξάνδρου Μωραΐτη από αρχοντική οικογένεια του Μυστρά.  Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών χωρίς να πάρει ποτέ το πτυχίο.  Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Νεοέλληνες πεζογράφους – κορυφαίος διηγηματογράφος και ο εκπρόσωπος του ηθογραφικού διηγήματος  Από το έργο του ξεχωρίζουν τα σκιαθίτικα διηγήματα
 2. 2.  Η γλώσσα του είναι επηρεασμένη από τη γλώσσα της Εκκλησίας και της υμνογραφίας. Μερικά από τα έργα του είναι :  Η Μετανάστις (1879)  Οι Εμποροι των Εθνών (1882-3)  Η Γυφτοπούλα (1884)  Η Φόνισσα (1903)
 3. 3. Ύστερα από αγώνες αιώνων , η γυναίκα ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα κατακτά δικαίωμα και μέριμνα στις εργασιακές υποχρεώσεις. Πιο συγκεκριμένα :  Χαμηλή κοινωνική θέση  Συνεχίζει να είναι όμως ο στυλοβάτης της οικογενειακής εστίας , φέροντας στους ώμους της την υποχρέωση να είναι γυναίκα, μάνα και εργαζόμενη.  Προσπαθεί μέσα από το δικαίωμα-ευκαιρία που της έχει δοθεί για εργασία , να συνεισφέρει οικονομικά και να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού.  Κακολογείται από τους γύρω της σε κάθε περίπτωση που ξεφεύγει από τα «καθορισμένα πλαίσια» που έχει θέσει η κοινωνία .  Ήταν σύνηθες να γεννά πολλά παιδιά .
 4. 4. Η ηρωίδα διακρίνεται για:  Την εργατικότητα της: «Η γυνή ήτο φιλεργός.Είχε ραπτικήν μηχανήν και κατασκεύαζεν υποκάμισα .»  Την τιμιότητα της : « Η Γιαννούλα ήτον τίμια.» «… το μόνον έγκλημά της ήτο ότι , ίσως , είχε πολιτέψει τον κουμπάρον .»  Την ανοχή της και την καρτερικότητά της.  Την υπευθυνότητά της , αφού το βάρος για το μεγάλωμα των παιδιών πέφτει όλο πάνω της.  Την εξυπνάδα της προκειμένου να ζήσει τα παιδιά της : « ως γυνή οπού ήτο , ήξευρεν από ψευτοπολιτικήν .»
 5. 5.  Επιπρόσθετα , η Γιαννούλα διατηρεί ανέπαφη την τιμή της παρόλο που ο σύζυγος της βρίσκει αφορμές αρχικά να αποφεύγει τη δουλεία και στη συνέχεια να την αφήσει με πρόσχημα την υποτιθέμενη απιστία της με τον κουμπάρο.  Αναζητά και βρίσκει κάθε τρόπο για να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς της. Γι’ αυτό στέλνει το γιό της να πάρει λάδι με την τόση αληθινή δικαιολογία ότι δεν έχει πατέρα στο σπίτι .
 6. 6. Γενικά :  Κυρίαρχη θέση στην οικογένεια (πατριαρχική οικογένεια )  Σύναψη προγαμιαίων σχέσεων (σε αντίθεση με την γυναίκα)  Μεγαλύτερο μερίδιο στη διαχείριση των οικονομικών  Μικρότερη συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών  Δεν είναι συχνά «θύμα» κριτικής των γύρω του
 7. 7.  Εγωιστής , δεν νοιάζεται για την επιβίωση των υπολοίπων μελών της οικογένειας , νοιάζεται μόνο για το ποτό και την δική του ζωη  Τεμπέλης : « Ο Μανόλης ήτο ξυλουργός , αλλά δεν διέπρεπε πολύ επί της φιλοπονία .Ειργάζετο , οσάκις είχεν εργασίαν , από την Τρίτην έως Παρασκευήν . Το Σάββατον πρωί του επονούσεν αίφνης η μέση του , την Δευτέραν τού επονούσε το κεφάλι . Εννοείται ότι διήρχετο εν κραιπάλη από το Σάββατον εσπέρας έως την Δευτέρα πρωί .»  Μέθυσος : « Ο Μανώλης δεν έπαυσε να μεθύη τακτικά από το Σαββατόβραδόν έως το ξημέρωμα της Δευτέρας.»  Φιλάργυρος : « Η ραπτική μηχανή είχε δοθή ενέχυρον δια δύο εικοσιπεντάρικα, τα οποία θα εχρισίμευαν δια τα γεννητούρια του τελευταίου μωρού και δι’ άλλας χρείας . Τα δύο εικοσιπεντάρικα δεν επεστράφησαν, και η μηχανή εκρατήθη.»
 8. 8.  Δεν ενδιαφέρεται για την οικογένειά του, παρά μόνο για την τεκνοποίηση .  Ανεύθυνος και άπιστος : «… ήρχισε να μην είναι συνεπής εις τίποτε, κάποτε μάλιστα να ξενοκατιάζη .*» «Τώρα φαίνεται ότι την είχε ξανανταμώσει, αυτήν την παλαιάν γνωριμιαν , και δια τούτο έλειπεν από το σπίτι βραδίες βραδίες .» «Επήγε να ανταμώσει οριστικώς την παλαιάν του γνωριμίαν .»  Ζηλιάρης και γκρινιάρης.  Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός ούτε προς την σύζυγο ,τα παιδιά ούτε προς τον ίδιο το θεσμό της οικογένειας.
 9. 9.  Βασιλική Κατούνα  Μαρία Ζαραφωνίτη  Ιλιάνα Δούκα  Γιώργος Ζαραφωνίτης  Αριστομένης Κριμήτσος
 10. 10.  http://www.potheg.gr/WriterDetails.as px?id=7711141&lan=1

×