Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

1o λύκειο αγ. δημητρίου γιορτή 25ης μαρτίου 2009

 • Be the first to comment

1o λύκειο αγ. δημητρίου γιορτή 25ης μαρτίου 2009

 1. 1. 21 πρόσωπα του ’21 περισσότερο και λιγότερο γνωστά1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου 2008 - 2009
 2. 2. ‘Το ελληνικό γένος αν σώθηκε ως τα σήμερα, αν επέζησεύστερα από τόσους εχτρούς εξωτερικούς κι εσωτερικούς,προπάντων εσωτερικούς - ύστερα από τόσους αιώνεςκακομοιριά, σκλαβιά και πείνα, το χρωστάειόχι στη λογική - θυμηθείτε τους τρειςεμποράκους που ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία,θυμηθείτε το 21 - το χρωστάει στο θάμα.Στην ακοίμητη σπίθα που καίει μέσα στασωθικά της Ελλάδας.’ Ν. Καζαντζάκης: "Καπετάν Μιχάλης"
 3. 3. Εισαγωγή1. Νικόλαος Σκουφάς2. Εμμανουήλ Ξάνθος3. Αθανάσιος Τσακάλωφ Ρήγας Φερραίος: Τα Δίκαια του ανθρώπου4. Αλέξανδρος Υψηλάντης Η προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη5. Γεωργάκης Ολύμπιος6. Παναγιώτης Σέκερης Απόσπασμα από τον όρκο των Φιλικών ........ ‘Ο Θούριος’7. Κωνσταντίνος Κανάρης Απόψε Κωσταντή θα πεθάνεις για την Ελλάδα...8. Αντώνης Οικονόμου9. Γεώργιος Πάνου10. Ιάκωβος Τομπάζης11. Μαντώ Μαυρογένους ........‘Το χάραμα επήρα’12. Εμμανουήλ Παππάς13. Νικόλαος Κριεζώτης14. Παναγιώτης Καρατζάς ........‘Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί’15. Παπαφλέσσας O Παπαφλέσσας μιλάει στους προεστούς16. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης O Κολοκοτρώνης για τον Ζαΐμη .........Χοροί17. Νικηταράς18. Μελέτης Βασιλείου19. Θεόφιλος Καΐρης ..........‘Ο Λιόντας ο ληστής’20. Μάρκος Μπότσαρης21. Γεώργιος Καραϊσκάκης Κασομούλης: Ιστορική μαρτυρία .........‘Ωδή στον Καραϊσκάκη’ Μακρυγιάννης, Η πολιορκία της Ακρόπολης .........‘Μαλαματένια λόγια’ Λειβαδίτης, ‘Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος’ Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα ..........Εθνικός Ύμνος
 4. 4. Αφήγηση κειμένων: Γεωργία Κανελλοπούλου, Μαρία Κοντού, Ζωή Βρεττού, Χρυσαυγή Κατσαράκη, Χριστίνα Σταθοπούλου, Παναγιώτης Ευστρατιάδης, Κατερίνα Ρούσσου, Γεωργία Μανιάτη, Άννα-Μαρία Στογιάν,Χρήστος Λαμπέρης, Αλέξανδρος Μορφοβασίλης, Μίλτος Γκούσαρης, Μαρίνα Μαρκουλή Χοροί:Ζωή Βρεττού, Μαρία Κοντού, Χριστίνα Μανιώτη, Κατερίνα Ρούσσου, Μαρίνα Μαρκουλή, Κωνσταντίνος Βαγιανός, Παναγιώτης Ευστρατιάδης, Βάϊος Μητσόπουλος, Αλέξανδρος Μορφοβασίλης, Βίκτορας Φωτόπουλος Μουσική: Η ορχήστρα και η χορωδία του 5ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Aγίου Δημητρίου Ήχος και φωτισμός: Λεωνίδας Γκίκας Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαριάνθη Βαλανιδά, Γεωργία Παπαγεωργάκη
 5. 5. 21 πρόσωπα του ’21Περισσότερο ή λιγότερο γνωστά
 6. 6. Το εικοσιένα, έχουμε ως την ώρα την ιστορία του;Φοβάμαι πως όχι.Την μυθολογία του ;Φοβάμαι πώς ναι. Κωστής Παλαμάς
 7. 7. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες αναζητούμε το «μήνυμα» της επετείου του ’21, με άλλα λόγια τηνπροβολή του στις μέρες μας. Ασφαλέστατα, το «μήνυμα» αυτό σπανίως αποτυπώνεται στις επί τηεπετείω και μετά την παρέλαση δηλώσεις των πολιτικών, οι οποίοι κατά κανόνα απομονώνουν μιαπτυχή του Αγώνα και την αξιοποιούν, ώστε να καταστήσουν το δικό τους εκπεμπόμενο μήνυμαπλέον πειστικό. Αυτό το πολυπόθητο μήνυμα δεν είναι καρπός μιας περιπετειώδου περιπλάνησης της σκέψηςούτε απότοκο οραματισμών και ενοράσεων. Είναι κάτι απλούστερο: είναι οι διδαχές που δίνει η ίδιαη ιστορία του ’21 και μάλιστα αυτή που εγράφη από όσους βρέθηκαν στα πεδία των μαχών, απ’αυτούς που βίωσαν το έντονο παλμό των γεγονότων. Η Ελληνική Επανάσταση, όπως άλλωστε κάθε άλλη μεγάλη περίοδος της Ιστορίας μας, έχει καιτις θετικές αλλά και τις αρνητικές της πλευρές. Έχει λεχθεί πως το ’21 είναι «λάμψη και λάσπη»,όμως στο ζυγό ακριβείας της ιστορίας η λάμψη είναι ασυγκρίτως βαρύτερη της λάσπης. Μαζί μετους ηρωϊσμούς, τον ενθουσιασμό, το εθνικό ρίγος, τις πράξεις αυτοθυσίας, τις εκδηλώσειςλατρείας προς την ιδέα της Ελλάδας, βάδιζαν η φιλαρχία, η ιδιοτέλεια, η μισαλληλία, ο φθόνος.Κορυφαίο παράδειγμα αυτής της συνύπαρξης των αντιθέτων υπήρξε ο Παπαφλέσσας, ήρωας καιαντιήρωας συνάμα, που όμως εξαγνίστηκε στο Μανιάκι. «Η διχόνια η δολερή», κατά πως την φαντάστηκε ο εθνικός μας ποιητής, είναι ένα άλλο στοιχείοτου εκζητούμενου μηνύματος. Ούτε μία ούτε δυο φορές η υπόθεση της ελευθερίας κινδύνευσε απότον διαγκωνισμό διαφόρων, ώστε να καθήσουν σε έναν εξουσιαστικό θώκο. Την ώρα που οι«ραγιάδες» γαλουχούσαν με το αίμα τους την ανεξαρτησία, κάποιοι ονειρεύονταν αρχές καιμεγαλεία.
 8. 8. Να, λοιπόν, που αρχίζει να φανερώνεται το «μήνυμα» του ΄21. Θαυμασμός και υπερηφάνεια για τακατορθώματα αλλά και προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε νααπορρίψουμε τις αρνητικές μας πλευρές. Θα πει κάποιος ότι έτσι είναι η φυλή μας και δεν αλλάζει.Αν μη τι άλλο, συντηρητική αντίληψη. Ποιός είναι ο τρόπος αυτός; Μας το υποδεικνύει πάλι το’21. Τον καιρό εκείνων των Ελλήνων οι προπάτορές μας ακολουθούσαν ομοθυμαδόν την προτροπήτου Αλέξανδρου Υψηλάντη «μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Αν οι διακηρύξεις αυτές είναι αφτιασίδωτες, αν η αγάπη μας για την πατρίδα είναι ειλικρινής,βαθιά και ανιδιοτελής, τότε είναι βέβαιο ότι στις ενέργειες μας θα υπερισχύσει το εθνικό, το λαϊκό,το συλλογικό έναντι του ατομικού. Τότε το «εγώ» θα γίνει «εμείς» όπως ήθελε ο Μακρυγιάννης.Και ο παραμερισμός του «ατομικού» είναι η ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για ναεξοστρακίσουμε την διχόνοια.
 9. 9. Νικόλαος Σκουφάς (1979 – 1819)
 10. 10. Εμμανουήλ Ξάνθος (1772-1852)
 11. 11. Αθανάσιος Τσακάλωφ (1790 – 1852)
 12. 12. 1. Νικόλαος Σκουφάς (1979 – 1819) 2. Εμμανουήλ Ξάνθος (1772-1852) 3. Αθανάσιος Τσακάλωφ (1790 – 1852) Ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ήταν τρεις μικρέμποροι.Συναντήθηκαν στην Οδησσό της Ρωσίας και ίδρυσαν την Φιλική Εταιρεία, μια μυστική οργάνωση μεσκοπό την προετοιμασία της επανάστασης. Κατήχησαν χιλιάδες μέλη κάνοντας ταξίδια σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανέλαβαν τηνοργάνωση στρατού από Βλάχους, Έλληνες, Σέρβους και Βούλγαρους. Ο Σκουφάς αρρώστησε και πέθανε στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να προλάβει να δει την επανάσταση.Οι αλλοι δύο, πέρασαν τη ζωή τους στα χρόνια της επανάστασης σαν απλοί στρατιώτες, χωρίς ποτέ ναδιεκδικήσουν δόξες και τιμές, δεν αναμίχθηκαν στην πολιτική και δεν ανέλαβαν διοικητικές θέσεις. Στον Ξάνθο αργότερα απενεμήθη ένα τιμητικό επίδομα, το οποίο όμως δεν πήρε ποτέ. Έζησε ταυπόλοιπα χρόνια της ζωής του σε φτώχεια, μάταια αποζητώντας από το δημόσιο σύνταξη ή έστω μιαελάχιστη βοήθεια. Ο Τσακάλωφ εγκαταστάθηκε στην Μόσχα, όπου και πέθανε τελείως λησμονημένος από το επίσημοελληνικό κράτος.
 13. 13. Ρήγας ΦερραίοςΤα φυσικά δίκαια του ανθρώπου Η ελευθερία Ο νόμος Τα γράμματα
 14. 14. Ρήγας Φερραίος: ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Αυτά τα φυσικά δίκαια του ανθρώπου είναι: Πρώτον, το να είμεθα όλοι ίσοι και όχι ο ένας κατώτερος από τον άλλον. Δεύτερον, να είμεθα ελεύθεροι και όχι ο ένας σκλάβος του αλλουνού. Τρίτον, να είμεθα σίγουροι εις την ζωήν μας, και κανένας να μην ημπορεί να μας την πάρει αδίκωςκαι κατά την φαντασίαν. Και τέταρτον, τα κτήματα οπού έχομεν κανένας να μην ημπορεί να μας εγγίζη, αλλ΄είναι ιδικά μαςκαι των κληρονόμων. Η ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις οπού έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, όπου δενβλάπτει εις τα δίκαια των γειτόνων του. Αυτή, έχει ως θεμέλιον την φύσιν, διατί φυσικά αγαπώμεν ναείμεθα ελεύθεροι. Έχει ως κανόναν την δικαιοσύνην, διατί η δικαία ελευθερία είναι καλή. Έχει ωςφύλακα τον Νόμον, διατί αυτός προσδιορίζει, έως που πρέπει να είμεθα ελεύθεροι. Ο Νόμος έχει χρέος να διαφεντεύει την κοινήν ελευθερίαν όλου του έθνους και εκείνην του κάθεανθρώπου, κατοίκου εις ταύτην την αυτοκρατορίαν, εναντίον της καταθλίψεως και της δυναστείαςτων διοικητών. Όταν αυτοί διοικούν καλώς, να τους διαφεντεύει. Ει δε κακώς να τους αποβάλλη. Όλοι, χωρίς εξαίρεσιν, έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα. Η Πατρίς έχει να καταστήσει σχολείαεις όλα τα χωρία δια τα αρσενικά και θηλυκά παιδιά. Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή, με τηνοποία λάμπουν τα ελεύθερα έθνη.
 15. 15. Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792 – 1828)
 16. 16. ‘Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος’ Η ώρα ήλθεν ω Έλληνες!... Ενωθήτε λοιπόν, ω ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες! Ας σχηματισθώσι φάλαγγες εθνικαί. Ας σχηματισθώσι εθνικαί λεγεώνες και θέλετε ιδεί τους παλαιούς εκείνους κολοσσούς του δεσποτισμού να πέσωσιν εξ ιδίων απέναντι των θριαμβευτικών μας σημαιών ... Εις τα όπλα, λοιπόν, φίλοι! Η Πατρίς μας προσκαλεί.
 17. 17. 4. Αλεξανδρος Υψηλάντης Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έγινε το 1820 αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και άρχισε ναοργανώνει την Επανάσταση. Έκανε έρανο για την οικονομική ενίσχυση και δημιούργησε στρατό μέρος του οποίου ήταν οΙερός Λόχος, αποτελούμενος από 500 εθελοντές σπουδαστές. Ο Υψηλάντης, πιεσμένος από τις καταστάσεις αναγκάστηκε να ξεκινήσει την Επανάσταση στηΜολδοβλαχία, τον Φεβρουάριο του 21. Ο στρατός του όμως καταστράφηκε στη μάχη τουΔραγατσανίου. Ο ίδιος παραδόθηκε στους Αυστριακούς, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε έξηχρόνια μετά, το 1827. Δύο μήνες μετά, πέθανε στη Βιέννη. Απόσπασμα από το κείμενο της προκήρυξης του Αλέξανδρου Υψηλάντη Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος. Η ώρα ήλθεν ω Έλληνες! ... Ενωθήτε λοιπόν, ω ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες! Αςσχηματισθώσι φάλαγγες εθνικαί. Ας σχηματισθώσι εθνικαί λεγεώνες και θέλετε ιδεί τους παλαιούςεκείνους κολοσσούς του δεσποτισμού να πέσωσιν εξ ιδίων απέναντι των θριαμβευτικών μαςσημαιών ... Εις τα όπλα, λοιπόν, φίλοι! Η Πατρίς μας προσκαλεί.
 18. 18. Γεωργάκης Ολύμπιος (1772 – 1821)
 19. 19. 5. Γεωργάκης Ολύμπιος (1772 – 1821) Ο Γεωργάκης Ολύμπιος ήταν αρματολός από τον Όλυμπο, αλλά αναγκάστηκε από τουςΤούρκους να φύγει στη Σερβία και τη Βλαχία όπου και έγινε Φιλικός. Ορίστηκε από τον Υψηλάντη ως ένας από τους επικεφαλής της εξέγερσης στη Μολδοβλαχία. Μετά την καταστροφή του στρατού του Υψηλάντη στο Δραγατσάνι, ο Ολύμπιος συνέχισε τονπόλεμο και με πεντακόσιους άνδρες του οχυρώθηκε στο μοναστήρι του Σέκου στα Καρπάθια.Τελικά, απομονώθηκε στο κωδωνοστάσιο και, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αιχμάλωτος,έβαλε φωτιά σε ένα βαρέλι με εκρηκτικά παρασύροντας στο θάνατο και τους εχθρούς του. 6. Παναγιώτης Σέκερης (1785 – 1846) Ο Παναγιώτης Σέκερης από την Τρίπολη της Αρκαδίας, έζησε στην Κωνσταντινούπολη καιέγινε μεγαλέμπορος. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία όπως και τα δυο αδέρφια του. Και οι τρεις αφοσιώθηκαν στο έργοτης οργάνωσης και προσέφεραν ολόκληρη την περιουσία τους στην Εταιρεία. Μετά τηναπελευθέρωση, ήρθε πάμπτωχος στην Ελλάδα όπου του δόθηκε η ασήμαντη θέση του τελώνηΎδρας - Ναυπλίου. Πέθανε στο Ναύπλιο.
 20. 20. Παναγιώτης Σέκερης (1785 - 1846)
 21. 21. Απόσπασμα από τον όρκο των Φιλικών .... ορκίζομαι εις το ιερόν όνομά σου, ω ιερά και αθλία πατρίς...... .... εις τους πολύχρονους βασάνους σου........ ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα των αιχμαλώτων και των καταδίκων κατοίκων σου ....
 22. 22. Απόσπασμα από τον όρκο των Φιλικών Τέλος πάντων, ορκίζομαι εις το ιερόν όνομά σου, ω ιερά και αθλία πατρίς. Ορκίζομαι ειςτους πολύχρονους βασάνους σου, ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα των αιχμαλώτων και τωνκαταδίκων κατοίκων σου ...... ότι αφιερούμαι όλος εις εσέ, και εις το εξής συ θέλεις είσαι ηαιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου, το όνομά σου αρχηγός των πράξεών μου και ηειδική σου ευτυχία η ανταμοιβή των κόπων μου ....... Και αν ίσως αλησμονώ μιαν στιγμήν ταςδυστυχίας σου και δεν εκπληρώ το χρέος μου, ο θάνατος ας είναι η άφευκτος τιμωρία καιανταμοιβή του αμαρτήματός μου, δια να μην μολύνω την αγιότητα της ιεράς Εταιρείας σου μετην συμμετοχήν μου. Τραγούδι: Ο Θούριος
 23. 23. Το έμβλημα της Φιλικής Εταιρείας
 24. 24. Κωνσταντίνος Κανάρης (1793 – 1877)
 25. 25. 7. Κωνσταντίνος Κανάρης (1793 – 1877) Ο ναυτικός Κωσταντίνος Κανάρης έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους πυρπολητέςΤουρκικών πολεμικών πλοίων. Η ανατίναξη μάλιστα της τουρκικής ναυαρχίδας έκανε πολύ μεγάληεντύπωση στην Ευρώπη και ο Κανάρης έγινε ήρωας. Εκτός όμως από τη δράση του στα Ελληνικά νερά, ο Κανάρης αποπειράθηκε να πυρπολήσει και τονΑιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας αλλά απέτυχε. Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια, απογοητευμένος αποσύρθηκε για ένα διάστημα. Επί Όθωνα,διετέλεσε ναύαρχος και υπουργός Ναυτικών και αργότερα πρωθυπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις. Απόψε Κωσταντή θα πεθάνεις για την Ελλάδα... Pώτησαν κάποτε τον πυρπολητή Κανάρη: - Πως τον έκανες τον άθλο Ναύαρχε;Κι αυτός απάντησε:-Να, ξύπνησα εκείνο το πρωί και είπα:Απόψε Κωσταντή θα πεθάνεις για την Ελλάδα.
 26. 26. Αντώνης Οικονόμου (1776 – 1821)
 27. 27. Γεώργιος Πάνου (1770 -1863)
 28. 28. 8. Ύδρα - Αντώνης Οικονόμου (1785-1821) Ο Αντώνης Οικονόμου ήταν ναυτικός από την Ύδρα. Όταν ξεκίνησε η επανάσταση στην Πελοπόννησο, στην Ύδρα οι πρόκριτοι δεν ήταν διατεθειμένοι ναδιακινδυνεύσουν να χάσουν από τους Τούρκους τα προνόμια τους. Έτσι, ο Οικονόμου κατέλαβε τολιμάνι, κατέλυσε την εξουσία τους και κήρυξε την επανάσταση. Οι πρόκριτοι όμως, οι οποίοι είχαν παραγκωνιστεί από αυτόν, οργάνωσαν συνωμοσία εναντίον του καιτον συνέλαβαν. Φυγαδεύτηκε στην Πελοπόννησο, όμως τελικά, οι μισθοφόροι τους, τον δολοφόνησανέξω από το Άργος. Ο Σπυρίδων Τρικούπης ανέφερε για τον Οικονόμου: «με την τόλμη του ανυψώθηκε υπεράνω τηςπαντοδύναμης αριστοκρατίας και οδήγησε το λαό στον αγώνα της ελευθερίας και της δόξας». 9. Σπέτσες - Γιώργης Πάνου (1770 -1863) Ο Γεώργιος Πάνου ήταν ένας μικροκαπετάνιος από τις Σπέτσες. Eπειδή δεν συμφωνούσαν όλοι οι καπετάνιοι να επαναστατήσουν, ο Πάνου ήρθε σε συννενόηση μετον Οικονόμου στην Ύδρα και μαζί αποφάσισαν να δράσουν. Κήρυξε την επανάσταση στις Σπέτσες στις2 Απριλίου. Από κει και πέρα έζησε μόνο σαν πολεμιστής και δεν συμμετείχε στην πολιτική. Όταν γύρισε στις Σπέτσες, οι προύχοντες τον κατηγόρησαν για κατάχρηση οικονομικών και τονανάγκασαν να φύγει. Όταν αντέδρασε ο κόσμος οι προύχοντες υποχώρησαν και ο Πάνου γύρισε. Ύστερα από τη επανάσταση δούλευε μαζί με τα παιδιά του στο καράβι του για το ψωμί του αλλά τουβούλιαξε. Ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση και του έκοψαν σύνταξη από 150 δραχμές το μήνα.Πέθανε πάμπτωχος.
 29. 29. Ιάκωβος Τομπάζης (1782 - 1829)
 30. 30. Μαντώ Μαυρογένους
 31. 31. 10. Ιάκωβος Τομπάζης (1782-1829) Ο Ιάκωβος Τομπάζης από την Ύδρα, ήταν έμπορος και ναύαρχος. Όταν άρχισε η Επανάσταση, ορίστηκε πρώτος ναύαρχος του Υδραϊκού στόλου. Στον Αγώνααφιέρωσε όλη την περιουσία του ενώ πρόσφερε και τα τέσσερα πλοία του, τα οποία τα μετέτρεψε σεπολεμικά. Αυτός πρώτος εισηγήθηκε την χρήση πυρπολικών, που αποδείχτηκαν τρομερά όπλα στηνΕπανάσταση. Πέθανε στην Ύδρα και ενταφιάστηκε με μεγάλες τιμές. 11. Μύκονος - Μαντώ Μαυρογένους (1796 – 1840) Η Μαντώ Μαυρογένη, όπως η ίδια υπέγραφε, καταγόταν από την Μύκονο, από πολύ εύπορηοικογένεια. Ξόδεψε μεγάλο μέρος της περιουσίας της για να εξοπλίσει πλοία, να υποστηρίξει εκστρατείες καιστρατιώτες και για να φροντίσει παράλληλα οικονομικά και τις οικογένειες των στρατιωτών. Εγκατέλειψε το σπίτι της, επειδή με τις επιλογές της ήρθε σε ρήξη με την οικογένειά της,ληστεύθηκε από Έλληνες με αποτέλεσμα να χάσει κυριολεκτικά το σύνολο της περιουσίας της και στοτέλος αναγκαζόταν να ζητιανεύει ακόμη και για να φάει. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας της απένειμε, το αξίωμα τουεπίτιμου αντιστράτηγου - τιμή μοναδική σε γυναίκα. Αργότερα απογοητευμένη και καταδιωκόμενη από τον Κωλέττη, ξαναγύρισε στον τόπο της καιπέθανε στην Πάρο φτωχή και ξεχασμένη. Προβολή διαφανειών και τραγούδι: Το χάραμα επήρα
 32. 32. Εμμανουήλ Παππάς (1772 – 1821)
 33. 33. Νικόλαος Κριεζώτης (1785-1853)
 34. 34. 12. Μακεδονία - Εμμανουήλ Παππάς (1772 – 1821) Ο Εμμανουήλ Παππάς ήταν ένας πλούσιος έμπορος από τις Σέρρες. Ήταν αυτός που ηγήθηκε της επανάστασης στη Μακεδονία. Παραχώρησε ολόκληρη τηνπροσωπική του περιουσία για τον αγώνα και οργάνωσε ένοπλο σώμα 4000 Μακεδόνων αγωνιστώνεκ των οποίων οι 1000 ήταν αγιορείτες μοναχοί. Παρά τις ηρωϊκές του προσπάθειες, ηττήθηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ύδρα.Πέθανε εξαντλημένος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Στον Αγώνα θυσίασε τα πάντα: οικογένεια, πλούτη, τρεις γιούς στα πεδία των μαχών και τηνζωή του. 13. Εύβοια – Νικόλαος Κριεζώτης (1785 – 1853) Ο Νικόλαος Κριεζώτης ήταν βοσκός και έγινε ο πιο διάσημος οπλαρχηγός της Εύβοιας. Ήταν τόσο γενναίος που ανακηρύχτηκε καπετάνιος με την επιδοκιμαστική βοή των στρατιωτών.Πολέμησε σε ολόκληρη την Στερεά. Το Μάρτιο του 1826 συμμετείχε στην αποστολή Ελλήνων στον Λίβανο, για να ξεσηκώσουν τουςΣύρους εναντίον του Σουλτάνου και να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό στην Ανατολή. Η δράση του συνεχίστηκε και μετά την ανεξαρτησία. Επί Όθωνα, πήρε μέρος στην επανάστασητης 3ης Σεπτεμβρίου για το Σύνταγμα και κατέλαβε το φρούριο της Χαλκίδας. Απέτυχε όμως καιέφυγε από την Ελλάδα για τη Σμύρνη, όπου και πέθανε.
 35. 35. Παναγιώτης Καρατζάς (1776 – 1821)
 36. 36. 14. Πάτρα - Παναγιώτης Καρατζάς (1776 – 1821) Ο Παναγιώτης Καρατζάς από την Πάτρα ήταν τσαγκάρης. Στις 21 Μαρτίου του 1821 μαζί με άλλους οπλαρχηγούς χτύπησαν τους Τούρκους και τουςανάγκασαν να τραβηχτούν στο κάστρο της Πάτρας. Η Πάτρα έγινε έτσι, η πρώτη πόλη τηςΠελοποννήσου που ελευθερώθηκε. Δυο βδομάδες μετά οι Τούρκοι κατέλαβαν και κατέστρεψαν την πόλη. Όμως ο Καρατζάς δεν τοέβαλε κάτω. Έκανε νυχτερινές επιθέσεις και κατέλαβε στρατηγικές θέσεις έξω από την πόλη. Οι επιτυχίες του προκάλεσαν τον φθόνο των άλλων οπλαρχηγών και των προκρίτων.Δολοφονήθηκε μέσα στην μονή Ομπλού, από τους Αχαιους κοτζαμπάσηδες αδελφούς Κουμαναίους. Τραγούδι: Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί
 37. 37. Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας (1788 – 1825)
 38. 38. 15.Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας (1788-1825) Ο Παπαφλέσσας ήταν ταυτόχρονα σημαντικός και οργανωτής, και πολιτικός και πολεμιστής τηςεπανάστασης. Ήταν αυτός που ανέλαβε την αποστολή να ξεσηκώσει τον λαό της Πελοποννήσου. Όταν ο Ιμπραήμ εισέβαλε στην Πελοπόννησο, πρώτος ο Παπαφλέσσας ζήτησε να ελευθερωθούν οιφυλακισμένοι πολεμιστές από τον εμφύλιο, αλλά δεν εισακούστηκε. Έτσι αναγκάστηκε να εκστρατεύσει οίδιος για να ανακόψει την προέλαση του Ιμπραήμ, και πήγε στο Μανιάκι της Μεσσηνίας. Όταν φάνηκαν τααιγυπτιακά στρατεύματα, πολλοί από τους άνδρες του Παπαφλέσσα διασκορπίστηκαν και έμεινε με 300πολεμιστές. Βρήκε τον θάνατο προβάλλοντας απεγνωσμένη αντίσταση μαζί με τους λίγους άνδρες που τουείχαν μείνει. Ο Παπαφλέσσας μιλάει στους προεστούς Όταν ο Παπαφλέσσας ήρθε στην Ελλάδα για να προετοιμάσει τον αγώνα, οι προύχοντες του ζήτησαν ναπάει στη Βοστίτσα (το Αίγιο) αποφασισμένοι να μην τον αφήσουν ν ανάψει φωτιά στο Μοριά. Στις 26Ιανουαρίου 1821 στο σπίτι του Αντρέα Λόντου, ο Παπαφλέσσας τους έδειξε τα πληρεξούσια γράμματα τουΥψηλάντη, και τους διάβασε τις προσταγές του να ετοιμάσουν 25.000 στρατεύματα. Οι προεστοί είναιαρνητικοί. Ο Σωτήρης Χαραλάμπης φανέρωσε τον κρυφό τους φόβο ως εξής: - «… εμείς εδώ, αφού ξεκάνουμε τους Τούρκους, σε ποιον θα παραδοθούμε; Ποιον θα χουμε ανώτερο; Οραγιάς, αφού πάρει τα όπλα δε θα μας ακούει πια και δε θα μας σέβεται και θα πέσουμε στα χέρια εκείνου,που δεν μπορεί να κρατήσει το πιρούνι να φάει!». Και δείχνει τον Νικήτα Φλέσσα, τον αδελφό τουΠαπαφλέσσα. Τότε ο Παπαφλέσσας δεν κρατιέται. - Η επανάσταση είτε θέτε είτε όχι θα γίνει! Πάρτε το απόφαση. Αν εσείς γυρεύετε να την εμποδίσετε, εγώπήρα προσταγή από την Αρχή να ξεσηκώσω το λαό και να την κάνω. Και τότες όποιον βρουν ξαρμάτωτο οιΤούρκοι, ας τον κόψουν...
 39. 39. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770 – 1843)
 40. 40. 16. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770 – 1843) Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναδείχθηκε ως μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες τηςΕπανάστασης. Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που τον ανέδειξαν σεαρχιστράτηγο της Πελοποννήσου και στρατιωτική ιδιοφυία. Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου πολλές φορές προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσαστους αντιπάλους, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει τη ρήξη και φυλακίστηκε στην Ύδρα. Τον αποφυλάκισαν για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ. Χωρίς μεγάλο στρατό ξεκίνησε τονκλεφτοπόλεμο. Ταυτόχρονα προσπαθούσε να πάρει πίσω τα χωριά που από φόβο προσκηνούσαν τονΙμπραήμ, με το σύνθημα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκηνυμένους»! Φυλακίστηκε για δεύτερη φορά επί Όθωνα και μάλιστα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας,και καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα οπότε και ονομάστηκεστρατηγός. O Κολοκοτρώνης για τον Ζαίμη Όταν πέθανε ο Ζαίμης, ο Κολοκοτρώνης ακολουθώντας το λείψανο έκλαιγε απαρηγόρητα. Κάποιος,τον ρώτησε: « Δεν ενθυμείσαι τες διχόνιες σας;» Απεκρίθη: «Εσταθήκαμε συχνά εχθροί ανάμεσόν μας,αλλά δεν τον εμίσησα ποτέ». Δείχνοντάς του συγχρόνως άλλον έξοχον αγωνιστή της πατρίδος, τουείπε: «Εσταθήκαμε συχνά φίλοι, αλλά δεν τον αγάπησα ποτέ». Δημοτικοί χοροί
 41. 41. Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος (1784 – 1849)
 42. 42. Μελέτης Βασιλείου ( ; - 1826)
 43. 43. 17. Νικηταράς (1784 – 1849) Τον Νικήτα Σταματελόπουλο οι άντρες του τον ονόμαζαν και Τουρκοφάγο. Γιατί, στηνπρώτη μάχη που δόθηκε στο Βαλτέτσι, έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του. Όταν η Τρίπολη καταλήφθηκε από τους Έλληνες, δεν ζήτησε κανένα λάφυρο για τον εαυτό τουκι όταν του πρόσφεραν ένα αδαμαντοστόλιστο σπαθί, το έκανε δώρο στην προσωρινή κυβέρνηση. Ήταν παρών στα πεδία των μαχών μέχρι που απελευθερώθηκε η χώρα. Το 1839, η ελληνικήκυβέρνηση, τον συνέλαβε με την κατηγορία της συνομωσίας και τον καταδίκασε, αν καιπαντελώς αθώο, σε ενάμιση χρόνο φυλακή. Όταν αποφυλακίστηκε ήταν σχεδόν τυφλός. Έζησελίγα ακόμη χρόνια με μια μικρή σύνταξη και πέθανε στον Πειραιά. 18. Αθήνα - Μελέτης Βασιλείου Ο Μελέτης Βασιλείου καταγόταν από τη Χασιά, ένα χωριό της Αττικής, ήταν αγρότης καιαργότερα έγινε αρματωλός. Οι Έλληνες της Αττικής οδηγημένοι από τον Μελέτη Βασιλείου, οπλισμένοι με όπλα καιγεωργικά εργαλεία, χτύπησαν τους Τούρκους και μπήκαν στην Αθήνα φωνάζοντας «ΧριστόςΑνέστη». Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας ο Μελέτης Βασιλείου δεν διεκδίκησε άλλο ρόλο για τονεαυτό του. Στάλθηκε να πολεμήσει στην Εύβοια. Όταν το 1826 ο Κιουταχής στη Στερεά και ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο καίγαν καιτρομοκρατούσαν και η επανάσταση κινδύνευε, ο Μελέτης Βασιλείου ήταν από αυτούς πουαγωνίστηκαν να διασώσουν την κατάσταση και να κάνουν τους Έλληνες να μην προσκηνύσουνστους Τούρκους. Σκοτώθηκε πάνω σε έναν τέτοιο τσακωμό.
 44. 44. Θεόφιλος Καϊρης (1784 – 1853)
 45. 45. Μάρκος Μπότσαρης (1788 – 1823)
 46. 46. 19. Θεόφιλος Καΐρης (1784 – 1853) Ο Θεόφιλος Καΐρης, ήταν φιλόσοφος και Δάσκαλος του Γένους. Έγινε Φιλικός και συμμετείχεενεργά στον Αγώνα: στα Ψαρά, στην Ανδρο όπου κήρυξε την επανάσταση, και στον Όλυμπο. Μετά την Επανάσταση, ίδρυσε σχολείο στην Άνδρο που στέγαζε τα ορφανά του Αγώναμαζεύοντας χρήματα από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Καΐρης δίδασκε εκεί μαθηματικά καιφιλοσοφία. Κατηγορήθηκε από την Ιερά Σύνοδο ως αρχηγός αιρέσεως, αρχικά εξορίστηκε καιτελικά καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση στη Σύρο όπου και πέθανε. Τραγούδι: Ο Λιόντας ο ληστής 20. Μάρκος Μπότσαρης (1788 – 1823) Ο Μάρκος Μπότσαρης ως αρχηγός των Σουλιωτών απέκτησε μεγάλη φήμη αντιμετωπίζονταςμε επιτυχία πολύ μεγαλύτερα στρατιωτικά τμήματα Στην πολιορκία του Μεσολογγίου, ξεχώρισεαναμεσα στους υπερασπιστές. Μετά τις νικηφόρες μάχες του, του έδωσαν τον τίτλο του αρχιστράτηγου της Δυτικής ΣτερεάςΕλλάδας. Επειδή αυτό το γεγονός προκάλεσε την αντιζηλία των άλλων οπλαρχηγών, ο Μπότσαρηςμπροστά τους έσκισε το χαρτί του διορισμού του λέγοντας: "Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμααύριο μπροστά στον εχθρό". Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους στο Καρπενήσι. Ο θάνατός του, ‘δίκαια θεωρήθηκεεθνικό δυστύχημα’.
 47. 47. Γεώργιος Καραϊσκάκης (1780 – 1827)
 48. 48. 21. Γεώργιος Καραϊσκάκης (1780 – 1827) Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος από τους στρατιωτικούς αρχηγούς πουαναδείχθηκαν στη Στερεά Ελλάδα. Από τις αρχές κι όλας της Επαναστασης είχε δική του ομάδα ενόπλων. Ήρθε σε ρήξη με τουςπολιτικούς, τον κατηγόρησαν για προδοσία και τον έδιωξαν από τις επαναστατημένες περιοχές.Μερικούς μήνες μετά ξαναγύρισε. Απελευθέρωσε σχεδόν όλη την Στερεά και έδωε νέα πνοή στηνεπανάσταση. Σκοτώθηκε στο Φάληρο συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Ακρόπολης τηςΑθήνας. Ιστορική μαρτυρία του Κασομούλη για τον θάνατο του Καραϊσκάκη «Πικρoτέpαν στιγμήν και φαρμακερωτέραν εις καμμίαν περίσταση δεν είχα δοκιμάσει. Εμείναμενεις την μέσην ικανήν ώρα χωρίς να κινούμεθα ούτε έδωθεν, ούτε εκείθεν. Εσυλλογίσθημεν, εις ποίονέπρεπε να υπάγωμεν να μας παρηγορήση! Ποίον να παρηγορήσωμεν; Επιστρέψαμεν οπίσω,ειδοποιούντες και τους λοιπούς να μείνων εις την θέσι διότι ο Αρχηγός απέθανε... Το ίδιoν εσπέρας της23 Απριλίου, όπου οι Τούρκοι Αλβανοί έμαθαν τον θάνατον του Καραϊσκάκη, ήρχισαν να φωνάζουν:«Ορέ, ο Καραϊσκάκης, ο υιός της Καλογριάς απέθανε… Όλοι να βάλετε τα μαύρα, διότι άλλον ωσάναυτόν δεν κάμνετε! ». Τραγούδι: Ωδή στον Καραϊσκάκη
 49. 49. Η πολιορκία της Ακρόπολης… Τότε έκατζε ο Γκούρας και οι άλλοι και φάγαμεν ψωμί, Τραγουδήσαμεν κι εγλεντήσαμεν. Με περικάλεσε ο Γκούρας κι ο Παπακώστας να τραγουδήσω, Ότ’ είχαμεν τόσον καιρόν οπού δεν είχαμεν τραγουδήσει – τόσον καιρόν, Οπού μας έβαλαν οι ‘διοτελείς και ‘γγιχτήκαμεν δια να κάνουν τους κακούς τους σκοπούς. Τραγουδούσα καλά. Τότε λέγω ένα τραγούδι:Τραγούδι: Ο ήλιος εβασίλεψε, - Έλληνά μου, βασίλεψε - Και το φεγγάρι εχάθη Κι ο καθαρός Αυγερινός που πάει κοντά την Πούλια, Τα τέσσερα κουβέντιαζαν και κρυφοκουβεντιάζουν. Γυρίζει ο ήλιος και τους λέει, γυρίζει και τους κρένει...... Τραγούδι: Μαλαματένια λόγια
 50. 50. Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος (Τάσος Λειβαδίτης) Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςδεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν αγωνίζεσαιγια την ειρήνη και για το δίκιο.Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξειςτα χείλη σου θα ματώσουν απ τις φωνέςΤο πρόσωπό σου θα ματώσει απ τις σφαίρεςμα δε θα κάνεις ούτε βήμα πίσω.Κάθε κραυγή σου θα ναι μια πετριάστα τζάμια των πολεμοκάπηλων.Κάθε χειρονομία σου θα ναιγια να γκρεμίζει την αδικία.Δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποχωρήσεις,ούτε στιγμή να ξεχαστείς.Είναι σκληρές οι μέρες που ζούμε.Μια στιγμή αν ξεχαστείς,αύριο οι άνθρωποι θα χάνονταιστη δίνη του πολέμου,έτσι και σταματήσειςγια μια στιγμή να ονειρευτείςεκατομμύρια ανθρώπινα όνειραθα γίνουν στάχτη απ τις φωτιές.
 51. 51. Δεν έχεις καιρό, δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σουαν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςμπορεί να χρειαστεί και να πεθάνειςγια να ζήσουν οι άλλοι.Θα πρέπει να μπορείς να θυσιάζεσαιένα οποιοδήποτε πρωινό.Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςθα πρέπει να μπορείς να στέκεσαιμπρος στα ντουφέκια!
 52. 52. Από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη Και μας έστειλαν πιτροπή εσένα κι΄εμένα να οργανίσουμε τους αγωνιστάς και να τουςδώσουμε μιστόν δώδεκα γρόσια; Τι θα τόκαμε αυτό το μισό τάλαρο εκείνος ο καταπληγωμένοςαγωνιστής ... Δια τους αγωνιστάς και χήρες κι ορφανά και δια κείνους όπου εθυσίασαν το εδικότους εις τον αγώνα της πατρίδος, και ήταν νοικοκυραίοι και τώρα είναι διακονιαραίοι, δεν έχειψωμί η πατρίδα δι΄όλους, είναι φτωχή ... ποιούς θα επιστηρίξεις εδώ οπούρθες και ποιούς θαπροδώσεις; - Που το τζάκισες αυτό το χέρι; - Στο Μισολλόγγι, μου λέγει. - Που το τζάκισα εγώ αυτό; - Στους Μύλους του Αναπλιού. - Διατί τα ετζακίσαμεν; - Δια την λευτεριά της πατρίδος. - Που΄ναι η λευτεριά και η δικαιοσύνη; Σήκου απάνου! Εθνικός Ύμνος

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • eirinigeorgiou54

  Mar. 4, 2015
 • antoniachiou

  Mar. 13, 2015
 • makropmari

  Jan. 12, 2016
 • mayamelisa77

  Mar. 13, 2017
 • PANAGIOTAKI

  Jan. 25, 2018
 • ssuserb608e9

  Mar. 20, 2021

Views

Total views

17,680

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

6,875

Actions

Downloads

0

Shares

0

Comments

0

Likes

6

×