μελισσοχορτο

711 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
711
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
80
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

μελισσοχορτο

  1. 1. ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
  2. 2. Περιγραφή:• Το μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα αυτοφυέςστις νότιες περιοχές της Ευρώπης. Το ύψος τουκυμαίνεται από 0,5 έως και 1 m. Ο βλαστός είναιτετραγωνικός, πολύκλαδος καλυμμένος μετρίχες και τα φύλλα του είναι ωοειδή, έμμισχα,αντίθετα και πριονωτά καλυμμένα με τρίχες.Άνθη λευκά ή ροδίζοντα, κάλυκας τριχωτόςκωδωνοειδής, στεφάνη δίχειλη (το κάτω έχει 3λοβούς άνισους το πάνω δισχεδές) και στήμονες4 διδύναμοι.
  3. 3. Κλίμα – έδαφος:• Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και πεδινέςδροσερές περιοχές, σε πλούσια εδάφη,ποτιστικά, καλώςστραγγιζόμενα. Δεν αντέχει σε πολύχαμηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα, τουπέργειο τμήμα με τις πρώτες πάχνεςκαταστρέφεται και διαχειμάζει μόνο τοπλούσιο και σχετικά αβαθές ριζικό τουσύστημα. Απαιτεί pH εδάφους μεταξύ 4,5και 7,8.
  4. 4. Πολλαπλασιασμός :• Σπόρο: Ο σπόρος είναι σχετικά μικρός χρειάζονται 6 m2 σπορείουκαι περίπου 12 gr σπόρου ανάλογα με τη βλαστική του ικανότητα.Σπέρνεται σε σπορεία με την ίδια διαδικασία που ακολουθούμε γιατη ρίγανη. Δημιουργία σπορείου είναι οι αρχές Μαρτίου.Μεταφύτευση στο χωράφι γίνεται με καπνοφυτευτική.• Μοσχεύματα: Παίρνονται μοσχεύματα (βλαστοί πρώτου ή καιδεύτερου έτους μήκους 12-15 cm) τα οποία παίρνονται από τομητρικό φυτά αρχές Μαϊου. Βρέχονται αρχικά και κατόπιν βυθίζονταισε ορμόνη ριζοβολίας (το κάτω τμήμα των κομμένων βλαστών h = 2cm) ακολουθεί τοποθέτηση τους κατά τα δύο τρίτα σε υπόστρωμαριζοβολίας. Συνήθως η ριζοβολία διαρκεί 4 βδομάδες.• Παραφυάδες: Τμήματα βλαστού που όταν αφαιρούνται από ταμητρικά φυτά έχουν ήδη ρίζες. Από 1 φυτό ηλικίας 2 ετώναποκτούμε 40-50 παραφυάδες που μεταφυτεύονται στο χωράφι,όπως τα σπορόφυτα.• Αποστάσεις φύτευσης: 75-80 cm μεταξύ των γραμμών και 35-40cm μεταξύ των φυτών.
  5. 5. Καλλιεργητικές φροντίδες:• Καταπολέμηση ζιζανίων: Με σκαλίσματα. -Προετοιμασία χωραφιού: Όργωμα, και μετάσβάρνισμα.• Λίπανση: Χρήση αζωτούχου λίπανσης και προσθήκηποσότητας φωσφόρου και καλίου. Η σχέση τωνστοιχείων των μονάδων λίπανσης του Ν, P και Κ, είναι2:1,5:1. Προσθήκη το χειμώνα βασικής λίπανσης Ν-Ρ-Κκαι δύο επιφανειακές δόσεις (συνήθως νιτρική αμμωνία).Όταν το Ν είναι σε μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με ταάλλα θρεπτικά στοιχεία, παρουσιάζονται τροφοπενίεςφωσφόρου και ιχνοστοιχείων Fe, Cu και Zn.• Άρδευση: Είναι αρδευόμενη καλλιέργεια και απαιτεί 1πότισμα ανά 10-15 μέρες. Εχθροί - ασθένειες:Προσβάλλεται από ωίδιο και αφίδες.
  6. 6. Συλλογή – Απόδοση:• Την πρώτη χρονιά το συλλέγεται μια φοράτην περίοδο ανθοφορίας, ενώ από τηδεύτερη χρονιά δυο. Η πρώτη συλλογήγίνεται με την έναρξη της άνθησης(συνήθως αρχές Ιουλίου), η δεύτερη τονΣεπτέμβριο. Η απόδοση μπορεί να φτάσειτα 1.200 κιλά/στρ σε χλωρό βάρος από τοδεύτερο έτος. Συλλέγεται μηχανικά μεχορτοκοπτικό και ξεραίνεται σεθερμοκρασία κάτω απόν 40 C.
  7. 7. ΧΡΗΣΕΙΣ• 1. Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδηκαι αντιμικροβιακή του δράση.2. Παράλληλα, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα,προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεσητου αίματος.3. Θεωρείται πολύ σημαντική η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών.Έρευνες επιβεβαιώνουν μάλιστα την αποτελεσματικότητά του σεπεριπτώσεις επιχείλιου έρπητα.4. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας,έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσειακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικέςτου ιδιότητες.5. Ανάμεσα στις δράσεις του συγκαταλέγεται και η ανακούφιση απόπεπτικές διαταραχές.6. Το βάλσαμο του μελισσόχορτου θεωρείται επίσης ότι ηρεμεί τονυπερκινητικό θυρεοειδή αδένα (νόσος Graves).7. Επιπλέον, επειδή το μελλισόχορτο καθαρίζει το μυαλό, αυξάνει τηναντίληψη και ενισχύει τη μνήμη, έχει αποδειχθεί βοηθητικό σε ασθενείς μεΑλτσχάιμερ.8. Τέλος, χάρη στην ιδιότητά του να δρα κατά των πόνων στις νευρικέςαπολήξεις, το μελισσόχορτο συστήνεται σε ανθρώπους με πονοκεφάλους,ημικρανίες και άλλους πόνους (π.χ. πόνοι περιόδου, πονόδοντος, εντερικοίκολικοί).
  8. 8. ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ

×