Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Mirembajtja e kompjuterit

6,096 views

Published on

.

Published in: Technology
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/2ZDZFYj ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Mirembajtja e kompjuterit

 1. 1. Mirëmbajtja e kompjuterit
 2. 2. Punuan: Axheta Xhaferaj Elvis Qarri Feride Fakaj Klajdi Duro Patrik Marsi Stelina Ademi
 3. 3. Ndërtimi i kompjuterit Kompjuteri eshte nje pajisje elektronike qe ruan dhe perpunon te dhenat sipas nje liste udhezuese. Sistemi kompjuterik perbehet nga keto elemente teknike dhe fizike:  Hardueri (hardware), qe perfshine te gjitha pjeset fizike te kompjuterit si CPU-ja, ekrani etj.  Softueri (sofware), qe perfshine instruksionet, aplikacionet dhe programet kompjuterike. Por lind nevoja qe kwta komponentw tw mirwmbahen.
 4. 4. Mirëmbajtja e software
 5. 5. Si te ruajmë kompjuterin nga viruset Menyra me e mire per te ndaluar nje virus qe te shkaterroj kompjuterin tuaj eshte mbajtja e tyre larg nga infektimi i kompjuterit ne plan te pare. Menyrat se si mund te ruhemi (reduktojme) nga infektimi jane:  1. Perdorni update-et e Windows-it shpesh  2. Instaloni dhe perdorni programet e antiviruseve  3. Kurre mos hapni nje e-mail me attachment te papritura  4. Skanoni programet e shkarkuara (downloaded) per viruse perpara se ti perodrni ato  5. Perdorni nje firewall  6. Mos bini preh e hackerave  7. Riparoni demet e viruseve
 6. 6. Perdorimi i update-ve te Windows-it Shumica e viruseve perfitojne nga pikat e dobeta te vete Windows-it. Microsoft nxjerr shpesh patch-e qe bejne te mundur riparimin e defekteve qe shkakton virusi, por per te pervetesuar keto patch-e duhet te perdorim windows update. Update mund te kryhet ne shume menyra dhe ne te gjitha sistemet operative te kompanise windows.
 7. 7. Instalimi dhe përdorimi i antiviruseve Programet e antiviruseve vazhdimisht kontrollojne kompjuterin tuaj, duke kerkuar qe nga shenajt e nje virusi qe mund te jete ne PC dhe duke i shkaterruar ose caktivizuar perpara se ai te kete nje shans per te infektuar ose demtuar kompjuterin tuaj. Windows-i nuk perfshin nje software antivirusi, keshtu qe nese kompjuteri juaj nuk vjen me nje program antivirusi te parainstaluar, ju atehere duhet ta blini ate nga nje pale e tret.
 8. 8. Rreziqet që vijnë nga pop-up attachment Ne ditet e sotme, shumica e viruseve perhapen kur njerezit hapin attachment qe duken sikur ia kane derguar miqte e tyre. Kur nje virus e-mail-ohet vete e bene ate ne menyre secrete. Pronari i kompjuterit as qe e di se cfare po ndodh. Kjo e bene virusin te padukshem per aq gjate sa te mundet, duke e lejuar qe virusi te dergoje nje kopje te vetes ne te gjithe listen e kontakteve te personave ne librin e adresave.
 9. 9. Sigurimi periodik i të dhënave kritike Duhet të realizoni rregullisht backup të të dhënave në kompjuterin tuaj në mënyrë që të mos humbisni të dhëna të rëndësishme në rastet kur një problem shfaqet në kompjuterin tuaj. Termi back up (ose backup) i referohet përdorimit të një progami specifik i dizenjuar për të lexuar shpejt të dhënat, të realizojë kompresimin e tyre në një hapsirë të vogël dhe më pas t’i ruaj ato në një media të jashtme, si psh një hardisk i jashtëm apo një hardisk në rrjet, një USB, CD,DVD…etj.
 10. 10.  Gjatë navigimit në Ueb, Internet Explorer ruan informacion për aktivitetin tuaj në Internet, duke përfshirë këtu informacionin që u keni dhënë kur logoheni nëndonjë web-site.  Këto të dhëna mund të mbushin hardiskun tuaj dhe mund të shkaktojnë ngadalësimin e kompjuterit tuaj. Për të ndihmuar në parandalimin e problemeve të lidhura me performancën e kompjuterit, duhen fshirë periodikisht të skedarët dhe të dhënat e Internetit Fshirja e skedarëve të përkohshëm të Internetit
 11. 11. Pastrimi i hardiskut Pastrimi i hardiskut ka të bëjë me fshirjen e skedarëve të panevojshëm për të liruar hapsirë në kompjuter. Sistemi Windows ka të inkorporuar një program të veçantë për këtë qëllim: Disk Cleanup. Disk Cleanup kërkon particionin e selektuar, më pas liston skedarët e përkohëshëm, skedarët e Intenet Cache, Recycle Bin, dhe skedarët e panevojshëm të programeve të cilët mund të fshihen pa ndikuar në skedarët e sistemit Windowsit.
 12. 12. Shtimi i kujtesës RAM  Që kompjuteri të punojë gjatë, gjëja e parë që duhet bërë është të shtimi i RAM-it deri në nivelin maksimal te mundushem. Kjo do t’i shtojë vite jetese kompjuterit.
 13. 13. Mirëmbajtja e hardware
 14. 14. Pastroni vazhdimisht pluhurin Pluhuri është armiku më i keq i pjesëve të brendshme e të jashtme të kompjuterit. Pjesët e brendshme mund të mbingrohen nga pluhuri dhe të shkaktojnë ristartime të kohë pas kohe të sistemit. Zgjidhja: Hapeni CPU-ne dhe pastrojeni mirë nëpër të gjitha pikat ku bëhet ventilimi dhe largoje pluhurin me ndonjë leckë (të tharë) apo me ndonjë ventilator, tek pjesët si p.sh. ku është ftohësi i CPU- së, karta grafike etj. Duhet te keni parasysh të jeni te kujdesshëm sepse këto janë pjesë të ndjeshme dhe mund te demtohen.
 15. 15. Mos e vendos kasën në dysheme Shumica e njerezve s’kane kushte financiare për një tavolinë pune të kualitetit dhe cilësisë së lartë, por tentoni që të evitoni vendosjen e kases në dysheme. Jo vetëm që do të evitoni sasitë e mëdha të pluhurit, por kur është shtëpiza më lart prej tokës ju do të evitoni shkelmimet e paqëllimshme të shtëpizës si dhe e ruani prej elektricitetit statik.
 16. 16. Mos e largoni kabllon prej rryme, por fikeni ashtu si duhet sistemin! Kompjuteri nuk është televizor dhe kjo do të thotë se kur keni kryer punë me ta, nuk duhet thjeshtë të largoni kabllon prej rryme, por ju duhet të prisni dhe të përcillni të gjitha procedurat ashtu si duhet për të fikur një sistem operativ ashtu si duhet.
 17. 17. Pastrimi i ekranit Ekrani është pajisje përmes së cilës shihni atë që po ekzekutoni në kompjuterin tuaj. Pastrojeni atë me kujdes dhe largoni shenjat e gishtërinjve. Por mos përdorni pastrues xhamash në një ekran LCD. Përdorni lecka të buta siç janë ato që i përdorni për të pastruar syzet nga pluhuri apo blini pastrues të avancuar për ekrane, për të bërë pastrim më serioz.
 18. 18. Këto ishin disa mënyra për të mirëmbajtur kompjuterin. Faleminderit për vëmendjen!

×