Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Ekosistemet e Arktikut dhe shkretetirave

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Ndotja e ujit
Ndotja e ujit
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 20 Ad

More Related Content

Advertisement

Ekosistemet e Arktikut dhe shkretetirave

 1. 1. Ekosistemet e Arktikut dhe te shkretetirave Vecorite e klimes Pozita gjeografike Gjallesat qe permbajne keto ekosisteme Gjallesat ne rrezik zhdukjeje Transformimi per shkak te ngrohies globale Rendesia dhe masat qe duhen mare per mbrojtjen e ketyre ekosistemeve
 2. 2. Punuan: • Adela Xharo • Elvis Qarri • Klajdi Duro • Parashqevi Gjini • Patrik Marsi • Stelina Ademi
 3. 3. Ekosistemi i Arktikut • Klima: Ne arktik mbizoteron nje klime tipike polare, me dimer te ashper dhe te gjate dhe vere te shkurter e te fresket.
 4. 4. • Pozita gjeografike: Arktiku shtrihet ne Polin e Veriut dhe perfshin oqeanin e Ngrire, Groenlanden dhe disa territore te Amerkes Veriore, Rusise e Evropes.
 5. 5. • Gjallesat qe jetojne ne Arktik: Bota e gjalle ne Arktik varet nga disa gjallesa shume te vogla te quajtura planktone. Nje pjese e tyre sherbejne si ushqim e pjesa tjeter se bashku me algat prodhojne O2 . Ne Arktik mund te gjejme kafshe te rralla si arinjte polar, pinguinet, balenat, narualet etj.
 6. 6. • Kafshet ne rrezik zhdukjeje: • Arinjte polar-> Arinjtë polar jetojnë gati vetëm në polin e veriut. Shumica e arinjve polar rrinë gati të gjithë vitin në afërsi të brigjeve të detit ose nëpër akull për të gjuajtur foka. Ariu polar klasifikohet si nje grabitqaret më te medhenj që ekzistojne në botë. E megjitheate numri i tyre po pakesohet per shkak te ngrohjes globale e gjuetise.
 7. 7. • Pinguinet-> Jeta e tyre në grup dhe aftësia e jashtëzakonshme e veprimtarisë dëshmojnë për pinuinin vitalitet dhe forcë për të mbijetuar, dhe këtë e mbështet pikërisht mbi këtë lloj jete në planetin e akullit. Shpesh herë pinguinët kanë rënë pre e sulmeve të personave të kundërligjshëm, të cilët shfrytëzojnë për qëllime përfitimi, mishin, dhjalin dhe lëkurën e tyre. Gjithashtu të kërcënuar pinguinët kanë qenë edhe për shkak të kërcënimit të rezervave ushqimore.
 8. 8. • Narualet e balenat-> Jane banore te pekohshem te brigjeve te Groenlandes, gjate periudhes se shkrirjes se akujve. Keto krijesa mjafte te rralla kercenohen seriozisht nga gjuetaret te cilet nxjerrin perfitime te jashtezakonshme nga gjuetia e tyre.
 9. 9. • Transformimi per shkak te ngrohies globale: Nje hulumtim i koheve te fundit ka zbuluar se ne boren e arktikut ka pikla te vogla bloze, qe sjane gje tjeter vec se metje C te uzinave e fabrikave. Kjo bloze thith rrezet e Diellit duke bere qe akujt te shkrijne me shpejte.
 10. 10. • Rendesia e Arktikut ne gjeosistem dhe masat qe duhen mar per mbrojtjen e tij : Arktiku ndikon ne krijimin e masave ajrore dhe rrymave oqeanike te ftohta, te cilat ulin temperaturat ne hemisferen veriore. • Nje kercenim i madh per planetin eshte shkrirja e akujve, si pasoje e ngrohjes globale dhe vrimes se ozonit. Nese akujt do te shkrine plotesisht do te demtohen jo vetem gjallesat tokesore por dhe ato ujore. Prandaj duhet te mos e ndosim mjedisin, ne menyre qe te shpetojme shtepine tone te vetme, planetin Toke!
 11. 11. Ekosistemet e shkretetirave • Klima: Karakteristikat kryesore qe vlejne per te gjitha shkretetirat jane: mungesa e shiut per periudha te gjata kohore (ndonjehere me vite), era e forte si dhe temperaturat ekstreme.
 12. 12. • Pozita gjeografike: Ka shume shkretetira ne bote, si ne hemisferen jugore dhe veriore, behet fjale per shkrtetira te nxehta dhe te ftohta, por ka dhe shkretetira polare (apo te bardha), qe gjenden ne Groenlande, ne polin e veriut dhe te jugut dhe karakterizohen nga nje klime e akullt. • Disa nga shkretetirat me kryesore jane: Saharaja, qe ka siperfaqen me te madhe, Atakama, e cila eshte shkretetira me e nxehte ne bote, Gobi, shkretetira e Namibise, e Australise qendrore etj.
 13. 13. • Gjallesat qe jetojne ne shkretetira: Per shkak te kushteve ekstreme, ne shkretetira gjejme shume pak bimesi ato jane te rralla dhe te pershtatura me mjdeisin, sic jane kaktuset. • Ndersa fauna eshte shume e larte dhe nder banoret me te famshem te shkretetires gjejme devete, dhelpra, gjarpeinj dhe disa lloje antilopash.
 14. 14. • Gjallesa ne rrezik zhdukjeje: Kercenimi me i madh per gjallesat e shkretetires jane kushtet ekstreme ne te cilat ato jetojne. • Deveja-> është kafshë përtypëse trupmadhe me këmbë të gjata, me qafë të gjatë e të përkulur, me kokë të vogël dhe me një gungë ose me dy gunga në kurriz, që përdoren në shkretëtira e në stepa të thata i kafshë ngarkese. Po ashtu nga kjo kafshë merret leshi i njohur si lesh deve.
 15. 15. • Dhelpra->Një prej kafshëve të shkretëtirës është dhelpra e shkretetires, e cila është nga llojet më të vogla të dhelprave. Veshët e kësaj dhelpre janë më të mëdha se ato të dhelprave të tjera. Këta veshë të mëdhenj janë shumë të dobishëm për dhelprën që jeton në shkretëtirat e Afrikës dhe Arabisë. P.sh., dhelpra mund ta gjejë shumë lehtë vendin e gjahut në saje të veshëve të saj të ndjeshëm. Gjithashtu veshët e ndihmojnë kafshën që të mbrohet nga temperaturat e larta.
 16. 16. • Bretkosat e shkretëtirës-> Jetojnë në Australi, janë si rezervuarë uji. Kur bie shi, një bretkosë shkretëtire mbush qeset e trupit të saj me ujë. Pastaj ajo vetëgroposet në rërë dhe pret deri sa të bien shirat e tjera. Në saje të ujit që ajo ruan në qeset e saj, kjo lloj bretkose mund të mbijetojë në shkretëtirë.
 17. 17. • Transformimi per shkak te ngrohies globale: Problemi me shqetesues ne shkretetira eshte rritja e thatesires, kjo sjell zhdukjen e shume gjallesave, jeta e te cilave varet nga ato pak reshje qe bien ne vit.
 18. 18. • Rendesia e shkretetirave ne gjeosistem dhe masat qe duhen mar per mbrojtjen etyre: Ne shkretetira krijohen rryma ajore te ngrohta e te thata, te cilat ndikojne ne rritjen e temperaturave. • Ulja e nivelit te ngrohjes globale do te sillte normalizimin e gjendjes se shkretetirave.

×