G o (real)

324 views

Published on

Peace..

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
324
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

G o (real)

  1. 1. ADAB DAN AKHLAK RASULULLAH S.A.W.  Baginda tidak pernah sama sekali memukul seorang pun dengan tangannya, melainkan dipukulnya kerana fisabilillahi Ta’ala.  Baginda juga tidak pernah memeram dendam kerana sesuatu yang dilakukan ke atasnya dirinya sendiri, melainkan bila melihat kehormatan Allah dicabuli. Dalam memilih antara dua perkara, baginda Rasulullah SAW tanpa ragu-ragu akan memilih yang paling ringan dan mudah. antara kedua-duanya.  memulakan memberi salam kepada sesiapa saja yang ditemuinya.  Bila berjumpa dengan salah seorang sahabatnya, segera ia akan menghulurkan tangan untuk berjabat tangan. Baginda tidak pernah bangun atau duduk, melainkan lidahnya sentiasa menyebut nama Allah. Adab baginda Rasullullah SAW dalam majlis: -tidak dikhususkan kepada baginda Rasulullah SAW satu tempat baginya, melainkan dimana saja Baginda sampai,di situlah ia akan duduk. - Baginda Rasulullah SAW menghormati sesiapa sahaja yang mendatanginya. -sehingga terkadang-kadang Baginda sampai menghamparkan bajunya supaya orang itu duduk di atasnya. -Sering pula Baginda memberikan bantal sandaran kepada orang yang datang, supaya orang itu bersandar padanya.  Baginda lebih suka memanggil para sahabatnya dengan nama gelaran masing-masing untuk menghormati mereka akan memikat hati mereka.  Baginda Rasulullah SAW memberi gelaran kepada sesiapa yang tidak mempunyai gelaran.  Bahkan kepada anak-anak kecil pun demikian juga, sehingga hati anak- anak itu tertarik kepada peribadinya s.a.w.
  2. 2. SUMBER AKHLAK ISLAM AL-QURAN Perintah Allah SWT kepada makhluk ciptaan-Nya AS-SUNNAH -Ajaran yang dibawa oleh baginda Rasulullah SAW KEDUDUKAN AKHLAK DALAM ISLAM o Akhlak menentukan kedudukan seseorang di akhirat nanti yang mana akhlak yang baik dapat memberatkan timbangan amalan yang baik. Begitulah juga sebaliknya. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : "Tiada sesuatu yang lebih berat dalam daun timbangan melainkan akhlak yang baik." o Akhlak yang baik dapat menghapuskan dosa manakala akhlak yang buruk boleh merosakkan pahala. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : "Akhlak yang baik mencairkan dosa seperti air mencairkan ais (salji) dan akhlak merosakkan amalan seperti cuka merosakkan madu." o Akhlak dapat menyempurnakan keimanan seseorang mukmin. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : "Orang mukmin yang paling sempurna keimanannya adalah yang paling baik akhlaknya." o Akhlak dihubungkan dengan tujuan risalah Islam atau antara perutusan utama Rasulullah saw. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : "Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia." Pernyataan Rasulullah itu menunjukkan pentingnya kedudukan akhlak dalam Islam.
  3. 3. Akhlak merupakan sifat Rasulullah saw di mana Allah swt telah memuji Rasulullah kerana akhlaknya yang baik seperti yang terdapat dalam al-Quran, firman Allah swt yang bermaksud :"Sesungguhnya engkau seorang yang memiliki peribadi yang agung )mulia)." Pujian allah swt terhadap RasulNya dengan akhlak yang mulia menunjukkan betapa besar dan pentingnya kedudukan akhlak dalam Islam.
  4. 4. KEPENTINGAN AKHLAK DALAM KEHIDUPAN MANUSIA Akhlak merupakan roh Islam # satu misi yang dibawa oleh Rasulullah saw ialah membina kembali akhlak manusia yang telah runtuh sejak zaman para nabi yang terdahulu ekoran penyembahan berhala oleh pengikutnya yang telah menyeleweng dan juga perkara yang berlaku di zaman jahiliah. Nilai yang menjamin keselamatan daripada api neraka. -manusia yang mengikut apa yang dibenarkan oleh ajaran Islam dan meninggalkan larangan Alah SWT akan mendapat balasan syurgamelalui akhlak yang baik seperti: -menjauhi diri daripada maksiat, menghormati ibubapa, berlaku adil dan lain-lain lagi. Tetapi, org yang tidak berakhlak dan melanggar perintah Allah SWT tidak akan selamat dari api neraka. PENTADBIRAN Kekalnya sesuatu ummah adalah bergantung kepada akhlak masyarakatnya, begitulah juga sebaliknya. -ketiadaan akhlak yang baik pada diri individu atau masyarakat akan menyebabkan krisis dalaman dan luaran seperti: *keruntuhan rumahtangga *masyarakat belia yang mundur *ketidakadilan pemimpin Melambangkan kesempurnaan iman, ketinggian taqwa dan kealiman seseorang manusia yang berakal. Dalam hal ini Rasulullah saw bersabda yang bermaksud : "Orang yang sempurna imannya ialah mereka yang paling baik akhlaknya."
  5. 5. FAKTOR-FAKTOR KERUNTUHAN AKHLAK PERSEKITARAN 1. Keluarga -individu yang hidup dalam keluarga yang tidak mengamalkan akhlak yang baik, maka jiwanya akan terdidik dengan tingkah laku, tutur kata yang tidak baik. 2. Media massa- teknologi yang canggih telah merosakkan minda generasi sekarang. 3. Pengaruh rakan sebaya -teman merupakan orang yang akan mempengaruhi akhlak atau tingkahlaku seseorang -jika baik akhlak kawan, maka baiklah akhlak kita. SYAITAN -musuh ghaib yang senantiasa mendampingi manusia memperalatkan nafsu manusia. -Fungsi syaitan adalah sebagai agen perosak akhlak manusia sejak Nabi Adam a.s hingga hari kiamat. -manusia harus melatih diri supaya menguatkan kepercayaan kepada Allah SWT untuk menjauhkan diri dari terbelengu dengan hasutan syaitan. NAFSU Nafsu adalah anugerah Allah swt kepada manusia dan nafsu juga adalah musuh sebati dengan diri manusia yang melaksanakan hasrat nafsu manusia. Manusia yang terlalu menurut kehendak nafsunya akan terdorong untuk melakukan keburukan. Seandainya nafsu tidak dapat dikawal, sudah pasti boleh menghilangkan maruah diri, agama dan nilai budaya sesebuah masyarakat dan membawa kepada kemungkaran sebagaimana berlaku dalam masyarakat kini.
  6. 6. CIRI-CIRI AKHLAK ISLAM Islam menyeru agar manusia menghiasi jiwa dengan akhlak yang baik dan menjauhi dari akhlak yang buruk. (mengikut hukum syarak) Islam menghubungkan akhlak dengan keimanan. Orang yang paling sempurna keimanannya ialah orang yang paling baik akhlaknya. Adanya konsep balasan dan ganjaran pahala dan syurga oleh Allah SWT dan sebaliknya orang yang berakhlak buruk akan mendapat dosa atau diseksa dalam neraka. Lingkungan skop akhlak Islam adalah luas meliputi segala perbuatan manusia-Allah SWT manusia-manusia
  7. 7. BAGAIMANA UNTUK MEMBENTUK AKHLAK YANG MULIA? PENDIDIKAN IMAN SEBAGAI ASAS AKHLAK - Melaksanakan segala perintah Allah SWT yang berupa ibadah kerana kesemua perintah Allah SWT tersebut bertujuan untuk membersihkan diri dan menyuburkan jiwa manusia dengan sifat-sifat yang terpuji. - Al-quran memerintahkan manusia .. Amar makruf, nahi mungkar. MELALUI LATIHAN DAN BIMBINGAN PENDIDIK BERKUALITI -Pendidikan akhlak bermula dari rumah. (tanggungjawab ibubapa dalam membentuk akhlak anak-anak) Ibu bapa seharusnya mempunyai keperibadian dan akhlak yang mantap sebagai pendidik dan pembinbing seperti lemah lembut dalam pertuturan, pergaulan, sabar, lapang dada, istiqamah, berwawasan MENGAMBIL RASULULLAH SAW SEBAGAI CONTOH 1. Akhlak Rsulullah SAW dengan Allah SWT -mengabdikan diri setiap detik dan masa kepada Allah SWT dengan penuh kepatuhan, ketaatan, kecintaan dan kesyukuran yang tidak berbelah bahagi terhadap Allah SWT disamping redha dengan apa yang ditentukan oleh Allah SWT kepadanya. -mengingati Allah SWT semasa senand dan susah. 2. Akhlak Rasulullah SAW sesama manusia -meliputi aspek kekeluargaan, sosial, politik dan sebagainya. -keluarga- bertanggungjawab, sentiasa memberi kasih sayang, berlemah-lembut dan bertolak ansur terhadap semua ahli keluarga. -sahabat- sentiasa berbincang, menerima pendapat. 3. Alhklak Rasulullah SAW dengan makhluk lain - Rasulullah SAW menasihati umatnya supaya berlaku ihsan kepada haiwan dan binatang ternakan serta tidak menzalimi atau
  8. 8. APAKAH TUJUAN SEBENAR NILAI MURNI DALAM KEHIDUPAN MANUSIA? MELAHIRKAN INSAN YANG BERAKHLAK MULIA -generasi baru dapat membangunkan negara dengan cemerlang. Oleh sebab masyarakat pada masa kini terlalu materialistic dan mementingkan kemewahan. -Kononnya, nilai kasih sayang boleh dibeli dengan kebendaan adalah satu kesilapan yang besar. -Ibubapa sibuk mencari harta, anak di rumah tidak diberi kasih sayang secukupnya menyebabkan mereka terjebak dengan gejala negatif. Di sekolah -didikan moral yang positif dan nilai murni yang diterapkan oleh guru mampu mengelakkan pelajar dari terjebak dalam pengaruh negatif luar yang tidak memberi sebarang manfaat. -Jika pelajar itu faham matlamat hidup dan berpegang kepada agama, beliau tidak mungkin akan terjebak dalam gejala sosial. MEMBENTUK MASYARAKAT YANG BERPEGANG TEGUH KEPADA AJARAN AGAMA -membentuk masyarakat yang bersatu- padu, saling menghormati, tolong- menolong dan lain-lain lagi -segala masalah yang timbul, ajaran agama menjadi rujukan dan panduan. PEMUPUKAN NILAI MURNI OLEH IBUBAPA

×