Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Anatomi dan fisiologi

10,588 views

Published on

Published in: Education

Anatomi dan fisiologi

 1. 1. ASAS SAINS DALAM PENDIDIKAN JASMANI
 2. 2.  Definisi anatomi:i. Berkaitan dengan binaan tulang,bahagian susunan organ-organ dan hubungan sesamanya.ii. Kajian tentang struktur tubuh dan hubungan bahagian-bahagiannya antara satu sama lain.iii. Berkaitan rapat dengan histolgy atau kajian tentang struktur halus pada tubuh dan sitologi,kajian tentang sel.
 3. 3. Definisi fisiologi:i. Berkaitan dengan sistem atau fungsi tubuh yang ada dalam badanii. Kajian tentang fungsi tubuh manusia dalam keadaan normaliii. Kajian ini berkait rapat dengan pengetahuan tentang semua makhluk hidup yang terangkum dalam kajian biologiiv. Terdapat kaitannya dengan kajian tindakan fizikal dan gerakan-gerakan yang berlaku dalam badan
 4. 4.  Otot ialah tisu yang mempunyai kemampuan khusus apabila mengecut agar gerakan terlaksana.Otot terdiri daripada fiber silinder yang berhubung dengan sel dari tisu lain.Semua ini diikat menjadi berkas-berkas fiber kecil ole sejenis tisu perantara yang mengandungi elemen mengecut. PENGENALAN TULANG• Tulang adalah tisu yang paling keras di antara tisu perantara lain pada tubuh.Terdiri daripada hampir 50% air.bahagian padat selebihnya terdiri daripada pelbagai bahan mineral,terutama garam kalsium 67%,dan bahan selular 33%.Struktur tulang yang dapat dilihat dengan mata kasar ialah struktur kasar dan dengan pertolongan mikroskop dapat diperiksa struktur halusnya.
 5. 5.  Tulang rawan terdiri daripada bahan yang padat,jernih dan putih kebiru-biruan.Sangat kuat tetapi kurang jika dibandingkan dengan tulang.Dijumpai terutama pada sendi dan di antara dua tulang. PENGENALAN SENDI Sendi atau artikulasi adalah istilah yang digunakan untuk menerangkan pertemuan antara dua atau beberapa tulang rangka.Terdapat tiga jenis utama iaitu sendi yang berfiber,sendi tulang rawan dan sendi sinovial.Sendi juga dapat diklasifikasikan menurut kemungkinan tidak bergerak,bergerak sedikit dan bergerak bebas. Tendon,misalnya tendon Achilles mengikat otot pada tulang berwarna putih dan tidak elastik. Ligamen adalah tisu yang berfungsi sebagai penstabil kepada sendi-sendi di dalam badan kita.
 6. 6. Sistem Sistem saraf saraf pusat periferi Sistem Sistem sensori Saraf motorOtak tunjang sistem Sistem saraf saraf somatik autonomi
 7. 7. SISTEM SARAF MANUSIA
 8. 8.  Sistem saraf manusia adalah satu jalinan jaringan saraf yang kompleks,sangat khusus dan saling berhubungan antara satu sama lain.Sistem saraf juga bertanggungjawab dalam mengintegrasikan dan mengawal semua fungsi sistem badan.Sistem ini berkebolehan untuk mernerima dan bertindak balas terhadap rangsangan yang di terima dari persekitaran seterusnya menghantar impuls ke sistem saraf pusat untuk menghasilkan pergerakan motor.Sistem saraf juga berfungsi untuk menyimpan maklumat dan menjana pemikiran.
 9. 9.  Sistem saraf boleh dibahagikan kepada dua utama berdasarkan struktur dan fungsikan.berdasarkan struktur,sistem saraf terbahagi kepada sistem sarar pusat dan sistem saraf periferi.Dibawah sistem saraf pusat pula terdapat dua komponen utama iaitu otak (brain) dan saraf tunjung (spinal cord). Sistem saraf periferi pula ialah terdiri daripada saraf yang menhubungkan sistam saraf pusat dengan reseptor dan efektor yang sepadan.Ia terdiri daripada saraf kranial,saraf spinal dan ganglia.Saraf yang menghubungkan kepada ot ak ialah saraf kranium.Saraf yang berhubung dengan saraf tunjung pula ialah saraf spina. Sistem saraf boleh juga dibahagikan dari segi fungsi.Klasifikasi ini terbahagi kepada sistem periferi kepada sistem sensori (sistem aferan) dan sistem motor (sistem eferan).Sistem motor atau eferan ini pula terbahagi kepada sistem saraf somatik dan autonomik.
 10. 10.  Sistem saraf pusat terdiri daripada otak dan saraf tunjang yang terletak pada kaviti dorsal badan.Sistem ini berperanan sebagai pusat intergrasi dan kawalan sistem saraf. OTAK Otak merupakan organ bagi pusat kawalan utama bagi badan.Ia menerima maklumat melalui deri dari dalam dan luar tubuh.Ia menganalisa maklumat ini dan kemudiannya menghantar perutusan kepada badan yang mengawal fungsi dan tindakannya.
 11. 11.  Serebrum berfungsi untuk menerima utusan saraf atau impuls dan mentafsir impuls.Ia juga merupakan pusat intelek dan ingatan.Serebrum juga merupakan pusat kawalan pergerakan dan pusat kawalan deria dimana ia mampu untuk menawal penglihatan,pergerakan dan organ deria lain.
 12. 12.  Sereblum berfungsi untuk mengawal pergerakan badan dan menyelaras keseimbangan badan manusia.Sementara itu medula oblongata yang menyambung saraf tunjang ke otak berfungsi untuk mengawal tindakan luar kawal seperti kadar denyutan jantung,respirasi,peristalsis dan pengembangan dan pengecutan salur darah.
 13. 13.  Saraf tunjang bermula dari medula oblongata hingga ke hujung ruangan tulang belakang.Saraf tunjang menghubungkan otak ke seluruh bahagian badan.Terdapat 2 jenis jirim pada saraf tunjang iaitu jirim putih di bahagian luar dan jirim kelabu di bahagian dalam. Jirim kelabu merupakan kawasan yang menempatkan interneuron dan badan sel neuron eferen manakala jirim putih hanya terdiri daripada gantian saraf dan tidak terdapat badan sel.Badan sel neuron deria terletak di dalam ganglion akar dorsal.

×