σπουδες στην κυπρο

452 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
452
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
32
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

σπουδες στην κυπρο

  1. 1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Υπάρχουν 19 ιδιωτικά κολλέγια (ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) τα οποία ιδρύθηκαν όταν δεν υπήρχε πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Ορισμένα από τα κολλέγια αυτά είναι συνδεδεμένα με πανεπιστήμια του εξωτερικού κυρίως της Μ. Βρετανίας. Οι κλάδοι σπουδών σε αυτά περιλαμβάνουν τη διοίκηση επιχειρήσεων, τις γραμματειακές σπουδές, την ηλεκτρολογία, την μηχανολογία, την πολιτική μηχανική, τις τηλεπικοινωνίες, τις ξενοδοχειακές και τουριστικές σπουδές, την τραπεζική, τη λογιστική, και την πληροφορική. Υπάρχουν 7 δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό την εποπτεία : του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης), του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (Δασικό Κολλέγιο Κύπρου), του Υπουργείου Υγείας (Νοσηλευτική Σχολή), και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου). Η Σχολή Ξεναγών λειτουργεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.
  2. 2.  Το μόνο πανεπιστήμιο στην Κύπρο είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αυτό περιλαμβάνει πέντε Σχολές και δεκαεπτά Τμήματα, τα οποία είναι : η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης, Φιλοσοφική Σχολή (Τμήματα: Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας) και Πολυτεχνική Σχολή (Τμήματα: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Περιβάλλοντος κ.α.)
  3. 3.  Βασική προϋπόθεση για εισαγωγή σε προπτυχιακό πρόγραμμα είναι η κατοχή απολυτηρίου από σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Για κάθε πρόγραμμα σπουδών η εισαγωγή φοιτητών γίνεται σε ανταγωνιστική βάση. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα εμφανής για τα προπτυχιακά προγράμματα, όπου κατά μέσον όρο συναγωνίζονται δέκα υποψήφιοι για μία θέση. Υπάρχει η δυνατότητα εισδοχής προπτυχιακών φοιτητών μέσω εξωτερικών μετεγγραφών. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% των θέσεων για Κυπρίους εισακτέους. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού. Οι απονεμόμενοι τίτλοι σπουδών από τα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καθώς και από κάποιες Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι: Πτυχίο (Bachelor): Συνήθως μετά από τη συμπλήρωση κύκλου σπουδών 4 ετών Μεταπτυχιακό (Master): Μετά από ολοκλήρωση κύκλου σπουδών 1 ή 2 ετών μετά την απόκτηση του πρώτου τίτλου. Διδακτορικό (PhD): Απαιτεί τουλάχιστον 3 χρόνια επιπλέον σπουδών μετά από την απόκτηση του Master.
  4. 4. ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ Η ζωή στην Κύπρο παρουσιάζεται σαφώς ακριβότερη από τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.). Παρόλα αυτά Δεν είναι και υπέρμετρα ακριβή. Υπολογίζεται ότι ο φοιτητής χρειάζεται περίπου 800-1.000 Ευρώ ανά μήνα. Οι δαπάνες στέγασης ανέρχονται στα 100 € - 150 € το μήνα σε Πανεπιστημιακή εστία ή 300 € - 400 € το μήνα σε ιδιωτικό διαμέρισμα.
  5. 5. ΤΕΛΟΣ
  6. 6. ΤΕΛΟΣ

×