Rph pj badminton smash @ merejam (repaired)

2,703 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,703
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
203
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rph pj badminton smash @ merejam (repaired)

  1. 1. PJM3313:Permainan BadmintonROSDI BIN SEKIN / PGSR-PJ 2008/2012 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN (PENDIDIKAN JASMANI)Mata Pelajaran : Pendidikan Jasmani Tarikh : 11 Mac 2011(Isnin)Tunjang : Kemahiran Masa : 8:40pagi - 9:10pagiTajuk : Badminton Kelas : 5 Arif Bil. Murid : 20 Orang (10L, 10P)Sub-tajuk : Pukulan Junam (Smash).Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: a. Psikomotor : 1. melakukan aktiviti melambung dan menangkap gelung pinggan dengan sebelah tangan pada ketinggian 2 meter hingga 3 meter dengan kadar 3 daripada 4 percubaan. 2. melakukan aktiviti melempar gelung pinggan masuk ke dalam tiang pada jarak 1, 2, dan 3 meter dengan kadar 3 daripada 4 percubaan. b. Kognitif : 1. menamakan sekurang-kurangnya 3 otot utama yang terlibat semasa melakukan aktiviti koordinasi. 2. menjelaskan 2 contoh aktiviti yang melibatkan komponen koordinasi. c. Afektif : 1. berasa gembira semasa melakukan aktiviti melambung dan menyambut gelung pinggan. 2. menunjukkan tanggungjawab terhadap alatan sekolah dengan menyusun semua alatan yang telah digunakan di tempat yang betul.Pengetahuan Sedia ada : Murid-murid pernah melakukan aktiviti pukulan drop.Penggabungjalinan : Intra: Sains-Anggota badan Inter: Pendidikan Jasmani-koordinasi
  2. 2. PJM3313:Permainan BadmintonROSDI BIN SEKIN / PGSR-PJ 2008/2012Bahan Bantu Mengajar : Bil. Alatan Jumlah 1. Gelung pinggan 20 2. Pundi kacang 2 3. Tiang Sasaran 6 4. Tali skipping 2 5. Riben hitam 10 6. Riben hijau 10 7. Gelang pemain 2 8. Wisel 1Nilai : Bekerjasama, jujur, semangat ingin mencubaKBKK : murid dapat membezakan lakuan melambung dan menyambut.
  3. 3. Fasa Strategi P&P / Fokus Pembelajaran Organisasi / Catatan (Masa) Aktiviti PJM3313:Permainan BadmintonPermulaanBIN SEKIN Kehadiran ROSDI 1. / PGSR-PJ 2008/2012 (2 minit) 2. Kesihatan 3. Pakaian Memanaskan badan Meningkatkan G Kadar Denyutan Nadi (KDN) 1. Bulu tangkis - murid dibahagikan dengan Gaya: A (Arahan) Chong Wei 2 kumpulan iaitu kumpulan tGfU: Serangan ‘Chong’ dan kumpulan ‘Wei’. - kumpulan ‘Chong’ - dalam kawasan 30 X 50 membuat bulatan dan meter yang ditandakan memegang bulu tangkis. dengan skital. - kumpulan ‘Wei’ berdiri di dalam bulatan dan bertindak Bulu tangkis: 10 sebagai sasaran. Wisel: 1 - kumpulan ‘Chong’ membaling menjunam bulu tangkis ke arah ahli kumpulan ‘Wei’. - murid yang terkena bulu tangkis dikira mati dan keluar dari bulatan. - pemenang adalah yang paling lama hidup. Fasa Strategi P&P / Fokus Pembelajaran Organisasi / Catatan (Masa) Aktiviti Regangan 2. Regangan - berdiri tegak dan kaki tangan dibuka seluas paras bahu. X X X - tangan kanan menyilang XX X ke kiri di hadapan. X X X X - tangan kiri memegang siku X X G kanan dan tarik ke arah bahu XXXX kiri. XX X XX - ulang dengan tangan kiri. 3. Regangan - berdiri tegak, kaki buka Gaya: A (Arahan) pinggang seluas bahu. - luruskan kedua belah - berselerak dalam tangan di belakang kawasan yang punggung dan jari jemari ditandakan. diselangselikan. - menghadap guru. - tolak tangan perlahan- - guru melakukan lahan ke atas dan kira dalam demostrasi dan murid. kiraan 8. melakukan aktiviti - badan ditegakkan dan mengikut demostrasi guru. buka kaki seluas bahu. - bengkok badan ke sisi kanan sambil tangan TKP: Kinestetik, visual mencekak pinggang. spatial, verbal linguistik, dan - kira dalam kiraan 8. intra personal.

×