κατά του πολέμου

1,651 views
1,188 views

Published on

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,651
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
660
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

κατά του πολέμου

 1. 1. Κατά του πολέμου… Ευριπίδης, Ελένη «Ανέμυαλοι όσοι αποζητούν την δόξα με λόγχες και με δυνατά στον πόλεμο κοντάρια…»
 2. 2. ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο δυο καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση. Παίρνω φως απ’ τον ήλιο και φτιάχνω την αγάπη και μου λες πως σ’ αρέσει. Τα παιδιά τραγουδούν μες στους δρόμους κι η φωνή τους τον κόσμο αλλάζει. Τα σκοτάδια σκορπάνε κι η μέρα λουλουδίζει σαν ανθός στο περβάζι. Ένα σύννεφο είν’ η καρδιά μου κι η ζωή μου γιορτή σε πλατεία. Σ’ αγαπώ κι ο απέραντος κόσμος πόσο μοιάζει με μικρή πολιτεία.
 3. 3. ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Πάνω στο κάστρο το ψηλό μια ανεμώνη στολίζει με τα άνθη της παλιό κανόνι, στολίζει με τα άνθη της παλιό κανόνι. Κι ένα ζευγάρι ταιριαστό, δυο περιστέρια φωλιά του κάνει τη μαύρη κάνη κανόνι που για θάνατο ζωή σκορπάει, κανόνι που για θάνατο ζωή σκορπάει. Πουλιά και άνθη όλου του κόσμου ελάτε τώρα, ελάτε εμπρός μου να κάνουμε όλα τα κανόνια ανθοστόλιστες φωλιές. Πουλιά και άνθη όλου του κόσμου γίνετε γη και ουρανός μου να φέρουμε χαρά κι ομόνοια στων ανθρώπων τις καρδιές.
 4. 4. ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Η Ελένη είναι τραγωδία του Ευριπίδη που διδάχτηκε (παίχτηκε) το 412π.Χ στα Διονύσια, μόλις είχε τελειώσει η Σικελική εκστρατεία με την πανωλεθρία του αθηναϊκού στόλου. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα με πολλά αντιπολεμικά μηνύματα.
 5. 5. ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΆ ΕΡΓΑ  Η Αντιγόνη είναι ένα βαθύτατα αντιπολεμικό Κείμενο που ο Σοφοκλής έγραψε μια μόλις δεκαετία πριν ξεσπάσει ο μεγαλύτερος, διαρκέστερος και καταστρεπτικότερος Εμφύλιος που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Τα προμηνύματα ήταν για την ενόραση και διορατικότητα του Σοφοκλή περισσότερο από σαφή, ώστε να τον παρακινήσουν να προειδοποιήσει: τους συμπολίτες του για την πληρωμή της μελλοντικής υπεροψίας τους, τους Έλληνες για την επαπειλούμενη πτώση από τον εμφύλιο σπαραγμό και την Ανθρωπότητα, τέλος, για το μάταιο του πολέμου. Και το κάνει παίρνοντας την πιο άγρια μορφή του πολέμου, τον Εμφύλιο, με απόγειο του μίσους τον αλληλοσκοτωμό δύο αδελφών.
 6. 6. ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ  Η Ειρήνη του Αριστοφάνη θεωρείται από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών. Παίχτηκε πρώτη φορά το 421 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Το θέμα του αφορά τον Πελοποννησιακό πόλεμο που μάστιζε τις ελληνικές πόλεις τον 5ο αι π.Χ. .
 7. 7. Αντιπολεμικές γελοιογραφίες
 8. 8. Αντιπολεμικοί Πίνακες Picasso, Γκερνίκα.
 9. 9. Αντιπολεμικοί Πίνακες
 10. 10. 21 Σεπτεμβρίου Διεθνή ς ημέρα ειρήνης Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1981, για να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη. Από το 2001 η Ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών.
 11. 11. Αντιπολεμικές ταινίες
 12. 12. Γ1 Ανδρονίκη Ιφιγένεια-Ελένη

×