Ecomobiel rally 2010

1,217 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,217
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
166
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ecomobiel rally 2010

 1. 1. Ecomobiel Rally: groen = leuk Elektrisch, hybride, bioethanol, biogas, aardgas, spierkracht: zo’n beetje alle denkbare vormen van schone aandrijving waren vertegenwoordigd op de 1 e Ecomobiel Rally.
 2. 2. <ul><li>Het event was op 4 juli in de buurt van Arnhem. Zomers weer, een fraaie omgeving en tal van interessante voertuigen zorgden voor een perfecte sfeer. Een enkele auto haalde niet op eigen kracht de eindstreep – want nieuwe technieken laten zich niet makkelijk dwingen. </li></ul>
 3. 3. Donderdagavond arriveerden de eerste deelnemers. Even kennismaken – vooral natuurlijk met de vele auto’s en niet te vergeten de twee fietsen van Goudappel Coffeng.
 4. 4. Opladen doe je zo… De Tesla van Alfred Möller
 5. 5. Deelnemers stromen samen op vrijdagochtend. Stralende zon, dus een stralend humeur. In totaal 2 Tazarri’s Zero, Twee Tesla’s en een Lotus ECE. Plus nog een Cabver, een Piaggio MP3 Hybrid en de elektrische driewieler met de naam TGCC Cobra. De hybride Honda Insight mag toekijken vanaf de parkeerplaats. Ook aanwezig: een Passat op aardgas, een Iveco truck op biogas (met lege tank), een groen getunede VW Golf IV (1 op 28,6) en een Nissan 370Z op bioethanol (nou ja, deels). Een gemengd gezelschap dus.
 6. 6. Het wedstrijdelement was niet echt aanwezig bij de start. Er was alle tijd voor koffie (en nog een) en voor het rijden met elkaars voertuigen. De Tesla maakte meteen overuren, net als de stoere Elmoto (4.500 euro). Sommige deelnemers speelden op safe: opladen, opladen, opladen dus.
 7. 7. De wedstrijdspanning is nog ver weg – tot kort voor de start druppelen de deelnemers binnen, zoals de hybride Piaggio.
 8. 8. Onder meer Omroep Gelderland, RTV Arnhem, Autovandaag, Moto73 en de BOVAGKrant waren erbij (en reden mee).
 9. 9. Dan toch – na enig aandringen door de organisatie – op weg naar de start.
 10. 11. Op weg naar de eerste tussenstop, Herberg de Engel aan de rand van Dodewaard.
 11. 12. Daar komen ze al… De MINI, de Tesla en de TGCC Cobra.
 12. 14. Koffie, cappuccino, Engelkoek met slagroom en voor sommige ook nog even 220 Volt En dan op weg richting Residence Rhenen
 13. 15. Thema van de lunchlocatie: opladen! Alfen had een aantal oplaadstations klaargezet. Inclusief de Mennekes-stekker. De toelevering haperde even doordat de stoppen het er niet mee eens waren. De deelnemers werden onthaald op soep, broodjes en frisdrank – prima geregeld dus!
 14. 17. De 1e etappe werd gereden met het overbekende bol/pijl-systeem. Op verschillende plekken staan in de berm bordjes met letters – de deelnemers moeten de letters in de juiste volgorde noteren. De navigatie voor de 2 e etappe werkt met fotoherkenning. Het laatste deel bestond uit een op de kaart in getekende route (bril op dus).
 15. 18. Duwen: de witte Tazarri Zero had een mix van aardgasvermogen en spierkracht nodig om de finish te halen. De TGCC Cobra (gele pick-up) werd op bioethanol-kracht naar binnen gesleept. De elektrische Citroën Berlingo bleef steken met een lekke band tijdens de 3 e etappe (en geen reservewiel aan boord… Medeorganisator Huub Sparnaay reed de donkergroene Tazarri vlot naar de eindstreep.
 16. 19. Tijd om te herstellen – de deelnemers strijken neer op het terras van Groot Warnsborn. De organisatie vertelt de winnende letters.
 17. 20. Vanaf de start bezig om te winnen, met succes, het team met de Passat CNG: Paul Zijm & Marc Puijpe. Zij namen als eerste de ecomobiel wisselbokaal in ontvangst.
 18. 21. De beker voor de origineelste deelnemer ging naar de Golf IV TDI uit 2001 die door grondige ecotuning inmiddels 1 op 28,6 rijdt. Joan Lindhout (rechts) is bedenker van het project 'Mijn BlueMotion’. Joep Schuurman is het technisch brein. Foto: Joan Lindhout
 19. 22. Liever had Joan een verbruik van 1 op 30 gerealiseerd. &quot;De bedoeling van het project is om te laten zien wat met een oude auto mogelijk is en om andere mensen te stimuleren om op hun verbruik te letten. Want het moet gezegd, het grootste verschil zit 'm in de rechtervoet van de bestuurder. Dat is ook wat ik door mijn deelname wil laten zien. Je kunt nog zo'n zuinige auto hebben, maar het is vooral de mentaliteit van de bestuurder wat bepaalt hoe vaak de auto bij de pomp staan.&quot; Voor wie van plan is om zelf aan het knutselen te slaan met een oudere Golf heeft Joan nog wat tips. &quot;Voor die extra kilometers op een liter komt techniek natuurlijk om de hoek kijken. Dat is ook een belangrijk deel van mijn project. Je kunt nog zo rustig optrekken, maar op den duur stopt het natuurlijk een keer. Dan zijn het de technische aanpassingen die ervoor moeten zorgen dat de motor minder energie hoeft te gebruiken om hetzelfde te bereiken.&quot; Wie meer wilt weten over de Golf van Joan kan meer lezen op www.mijnbluemotion.nl
 20. 23. Peter van der Mede (rechts), directeur Bas Govers, senior adviseur Bas Govers - Goudappel Coffeng Adviseur Duurzame Mobiliteit Fiets ‘ Mijn eindoordeel? Heerlijk – alles klopte. Mooie locaties, lekker fietsen, leuk gezelschap, mooie route. We hebben in totaal 64 kilometer gefietst vandaag. De fiets ja, ons idee van werkelijk duurzaam transport. Het zijn lichtgewicht, handgebouwde fietsen met twee versnellingen. Ik denk dat we vandaag hebben gewonnen als het gaat om de laagste CO2-uitstoot per kilometer.’
 21. 24. Wim Oostenenk - Athlon Car Lease Accountmanager Inkoop en R.O.B. Nissan 370Z E85 ‘ Leuk – het funelement is zeker aanwezig vandaag. Je kunt plezier maken met voertuigen die voorop lopen in duurzaamheid. Bij Athlon zijn we streng van leer als het gaat om CO2-uitstoot. We doen veel aan beperking van de uitstoot, ook bij autogebruik. Toertochten en dergelijke houden we daarom niet meer. Bij Athlon zijn we volop bezig met elektrisch rijden – we hebben 67 elektro-auto’s in de lease en er komen er nog eens 25 aan.’ Huub Sparnaay – ecomobiel Mede-organisator Tazarri Zero ‘ Deze dag krijgt van mij een 8-. Alles liep goed – maar we willen meer equipes. Dan heeft het evenement meer body en hebben we auto’s uit allerlei andere categorieën. Zoals bedrijfswagens van Modec, stadsdistributieauto’s van Duracar. En ook bussen. Met Ecomobiel willen we mensen bij elkaar brengen. Dat doen we met de beurs en met een evenement als dit.’
 22. 25. Lilian ter Doest - Fortis Groen bank Directeur Funding Lotus ECE ‘ We kijken als FGB naar duurzame mobiliteit en willen zien welke kant het opgaat. De Groen Bank is in de markt een bekend loket. We zien een rol om partijen bij elkaar te brengen die willen ondernemen op de markt voor duurzaamheid, zoals duurzame mobiliteit, waarbij we bemiddelen en de financiële kant oppakken. Rijden met een elektrische auto is fun – er is niks stoffigs aan. Het voelt zeker niet als een concessie.’
 23. 26. Alfred Möller – Green Mobility Oprichter Tesla Roadster en Lotus ECE Alfred  Möller (1961) is 30 jaar actief in de automotive branche. ’Bijvoorbveeld als bedenker en exploitant van diverse automotive concepten zoals Alacar, AutoZone en FixEasy. Naast deze activiteiten zijn er diverse participaties in zowel auto gerelateerde bedrijven (o.a. Green Mobility www.greenmobility.nl ) als daarbuiten.’Alfred won in 1999 de Rotterdamse Ondernemersprijs (1999) en werd in 2007 door het vakblad Automotive uitgeroepen tot Creatieve Automotive Ondernemer.
 24. 27. Alfred: ‘Green Mobility is sinds 2006 actief en handelt vanuit de vraagkant van de markt. Wij leveren als multimerkleverancier alles met een stekker - mits goed. Prut slaan wij over.’ Green Mobility is gevestigd in de Rotterdamse WTC (Rotterdam) en richt vandaar de pijlen op de zakelijke markt. ‘Green Mobility is vanuit duurzaam belang in gesprek met de grootste Nederlandse bedrijven, overheid, fabrikanten en energieleveranciers. Innovatieve producten zijn bijvoorbeeld de plug-in Prius die we voor 6 euro per dag op de markt brengen. We bouwen hem samen met All Green Vehicles. Ook maken we ons sterk voor promotie van de elektrische auto, bijvoorbeeld met filmmateriaal op onze site.’ 
 25. 28. Honda Insight: 4,8l/100 km We hebben het evenement gevolgd in een zilverkleurige Honda Insight. Een auto die ook doet wat hij belooft. De hybridetechniek zet een praktijkverbruik neer van 4,8l op 100 km. Daarmee zitten we dicht bij de 4,4l/100 km die de ECE-verbruikstest oplevert. We hebben onderweg rustig gereden, ook dankzij files op de snelweg. Maar de airco heeft steeds gewerkt. Even nog de plus- en minpunten. Pluspunten: lekkere stoelen, rijgemak, verbruik, stil, gestroomlijnde looks. Minpunten: lage instap achter, erg lichte besturing. Lees hier de test van de Insight .
 26. 29. Tot 2011!

×