Important Tva

4,378 views
4,246 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,378
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
27
Actions
Shares
0
Downloads
160
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Important Tva

 1. 1. Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite? 29 octombrie 2009
 2. 2. Program ► 09:30–11: 00 Partea I: ► Reguli privind locul prestarilor de servicii ► Conceptul de stabilit din perspectiva TVA ► Exemple practice ► 11:00 – 11:15 Pauza ► 11:15 – 12:30 Partea II: ► Obligatii privind raportarea de TVA si consecinte ► Rambursari de TVA. ► Reguli tranzitorii ► 12:30 – 13:00 Intrebari si raspunsuri ► 13:00 – 13:45 Pranz la restaurantul Cupola 2 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 3. 3. Obiectivele seminarului ► Primul obiectiv este acela de a trece in revista cele mai importante modificari cu privire la TVA incepand cu 1 ianuarie 2010 ► Impactul acestor modificari asupra activitatii curente ► Ce este de facut? 3 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 4. 4. Contextul modificarilor din legislatia de TVA UE ► 12 februarie 2008 - Consiliul European publica “Pachetul de TVA” cu privire la locul prestarii de servicii ► Scopul este acela ca TVA sa fie platita in Statul Membru de consum ► Regulile de baza din prezent nu sunt cele mai potrivite pentru o economie globala ► Noile reguli sunt destinate sa confere un cadru de reglementare unitar 4 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 5. 5. Legislatia in domeniul TVA ► Legislatia europeana cu privire la pachetul de TVA ► Directiva cu privire la locul prestarii serviciilor (2008/8/EC din 12 februarie 2008) ► Directiva referitoare la masurile anti frauda (2008/117/EC din 16 decembrie 2008) ► Directiva privind rambursarea TVA (2008/9/EC din 12 februarie 2008) 5 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 6. 6. Sumarul modificarilor din legislatia de TVA a UE 1. Locul prestarilor de servicii ► Incepand cu 1 ianuarie 2010 regula generala pentru prestarile de servicii catre persoane impozabile - business to business (B2B) va fi aceea ca locul prestarii este acolo unde este stabilit beneficiarul ► Regula generala cu privire la prestarile de servicii externe catre persoane neimpozabile - business to consumer (B2C) va ramane ca in prezent, adica locul prestarii este acolo unde este stabilit prestatorul 6 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 7. 7. Sumarul modificarilor din legislatia de TVA a UE ► Nu ar fi reglementare de TVA daca nu ar fi si exceptii! ► Serviciile prestate in legatura cu bunuri imobile, transportul de pasageri, servicii culturale, artistice, stiintifice, sportive, educationale, de divertisment sau alte activitati similare, servicii de restaurant si catering precum si inchirierea pe termen scurt a mijloacelor de transport vor fi subiect de TVA acolo unde se afla bunul imobil sau au loc operatiunile. ► Exista exceptii si de la regula generala pentru servicii B2C, cum ar fi: serviciile de intermediere, transport de bunuri, evaluare si serviciile constand in lucrari asupra bunurilor corporale mobile. ► In cazul anumitor servicii prestate catre clienti persoane impozabile din afara Comunitatii, locul prestarii se considera a fi in Romania daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania. 7 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 8. 8. Sumarul modificarilor din legislatia de TVA a UE 2. Masuri anti-frauda ► Prevenirea si combaterea fraudei ► Colectarea si recuperarea taxelor 3. Rambursari de TVA din alt Stat Membru 8 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 9. 9. Alte modificari in legislatia de TVA UE ► 1 Ianuarie 2011 - intrarea la evenimente culturale, artistice, sportive ► 1 Ianuarie 2013 - inchiriere pe termen lung a mijloacelor de transport ► 1 Ianuarie 2015 - reguli noi pentru servicii furnizate pe cale electronica catre persoane neimpozabile 9 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 10. 10. Locul prestarii serviciilor - 2010
 11. 11. Locul prestarii serviciilor – 2010 Sumar ► Regula generala B2B ► Persoana impozabila ► Noi concepte ► Sediul activitatii economice/sediu fix ► Unde este stabilit beneficiarul? ► Persoana obligata la plata TVA ► Obligatii de inregistrare ► Exceptii de la regula generala B2B ► Locul prestarii de servicii - implicatii majore 11 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 12. 12. Locul prestarii serviciilor – 2010 ► Regula generala actuala ► Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate ► Exceptii de la regula generala – legislatia curenta - Servicii “intangibile” - Servicii legate de bunuri imobile - Servicii de evaluare, lucrari asupra bunurilor mobile corporale - Transport intracomunitar de bunuri - etc. 12 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 13. 13. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua ► Regula generala noua – B2B ► Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (B2B) 13 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 14. 14. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: servicii de management (1) O persoana impozabila stabilita in scopuri de TVA in Olanda presteaza servicii de management catre o persoana impozabila stabilita in scopuri de TVA in Romania Servicii management Olanda Romania ► Aceeasi regula s-ar aplica si asa numitelor “servicii complexe” precum si altor servicii care nu sunt servicii “intangibile” si carora li se aplica “regula generala” in legislatia curenta 14 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 15. 15. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: servicii de management (2) ► In prezent: ► Locul prestarii serviciilor - Olanda (regula generala la sediul prestatorului) ► Persoana obligata la plata TVA – societatea din Olanda care va factura TVA din Olanda catre societatea romana ► Societatea romana recupereaza TVA din Olanda in baza directivei a 8-a de TVA a UE ► De la 1 ianuarie 2010: ► Locul prestarii serviciilor – Romania (regula generala – la sediul beneficiarului) ► Persoana obligata la plata TVA – Societatea din Romania prin mecanismul taxarii inverse 15 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 16. 16. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: servicii de management (3) ► Avantaje: ► Imbunatatirea fluxului de numerar in privinta TVA (daca exista dreptul de deducere) ► Minimizarea obligatiilor administrative in legatura cu recuperarea TVA suportata in strainatate ► Etc. ► Dezavantaje: ► Cresterea potentiala a costurilor cu TVA ( daca Romania va introduce o rata de TVA mai mare si daca nu exista dreptul integral de deducere) ► Un nou tratament de TVA determina schimbari in ceea ce priveste sistemul informatic, personalul, proceduri, etc. ► Obligatii de raportare suplimentare 16 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 17. 17. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: servicii asupra bunurilor mobile Furnizorul (contractorul principal) este stabilit in Franta. Acesta angajeaza un subcontractor in Romania pentru a presta servicii asupra bunurilor mobile in Romania pentru un client roman. Bunurile vor ramane in Romania dupa prelucrare Servicii asupra Servicii asupra bunurilor mobile bunurilor mobile Subcontractor Furnizor francez Client roman roman (contractor principal) C A B 17 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 18. 18. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: servicii asupra bunurilor mobile (2) ► In prezent ► Servicii de prelucrare a bunurilor mobile corporale de la A la B ► Locul prestarii de servicii: in Romania ► Persoana obligata la plata TVA: A (bunurile nu parasesc Romania dupa prelucrare) ► In principiu, B isi poate recupera TVA romaneasca facturata de A in baza Directivei a 8-a a UE sau prin decontul de TVA romanesc (daca este inregistrat in scopuri de TVA in Romania) ► Servicii de prelucrare a bunurilor mobile corporale de la B la C ► Locul prestarii de servicii: in Romania ► Persoana obligata la plata TVA: C prin mecanismul taxarii inverse “extinse” (daca B nu este stabilit si nici inregistrat in scopuri de TVA in Romania, in caz contrar, B este obligat la plata TVA) 18 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 19. 19. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: servicii asupra bunurilor mobile (3) ► De la 1 ianuarie 2010 ► Servicii de prelucrare a bunurilor mobile corporale de la A la B ► Locul prestarii de servicii: in Franta (unde este stabilit beneficiarul) ► Persoana obligata la plata TVA: societatea din Franta (taxare inversa) ► Servicii de prelucrare a bunurilor mobile corporale de la B la C ► Locul prestarii de servicii: in Romania (unde este stabilit beneficiarul) ► Persoana obligata la plata TVA: clientul final din Romania (taxare inversa) 19 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 20. 20. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: servicii asupra bunurilor mobile (4) ► Avantaje: ► Imbunatatirea fluxului de numerar intre A si B in privinta TVA (daca exista dreptul de deducere) ► Minimizarea obligatiilor administrative in legatura cu recuperarea TVA suportata in strainatate ► etc. ► Dezavantaje: ► Un nou tratament de TVA determina schimbari in ceea ce priveste sistemul informatic, personalul, proceduri, etc. ► Obligatii de raportare suplimentare 20 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 21. 21. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: servicii asupra bunurilor mobile (5) ► De retinut: ► Regulile cu privire la miscarea bunurilor nu se schimba (transferuri si non-transferuri). ► Totusi exista o diferenta intre “toll processing” si “contract manufacturing”. ► Impact asupra masurilor de simplificare aplicabile lucrarilor pluripartite efectuate asupra bunurilor mobile corporale? 21 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 22. 22. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: transport IC de bunuri Un transportator din Romania, persoana impozabila cu sediul activitatii economice in Romania, transporta bunuri din Romania in Suedia pentru un client bulgar, persoana impozabila cu sediul activitatii economice in Bulgaria. Servicii transport intracomunitar Romania-Suedia Companie de transport Client din Bulgaria din Romania 22 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 23. 23. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: transport IC de bunuri(2) ► In prezent ► Locul prestarii de servicii: ► in Romania, unde incepe transportul (1) ► totusi, daca societatea bulgara comunica transportatorului din Romania un cod valid de TVA atribuit de un Stat Membru altul decat cel in care incepe transportul, locul se muta in acest alt Stat Membru (de ex. Bulgaria) (2) ► Persoana obligata la plata TVA: ► Prestatorul roman (1) ► Clientul din Bulgaria (2) 23 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 24. 24. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B Exemplu: transport IC de bunuri (3) ► De la 1 ianuarie 2010 ► Locul prestarii de servicii: in Bulgaria (unde e stabilit beneficiarul) ► Persoana obligata la plata TVA: clientul bulgar 24 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 25. 25. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B - Ce masuri trebuie luate? ► Verificarea tranzactiilor transfrontaliere ► Evaluarea costului cu TVA ► Pregatirea sistemelor informatice pentru raportarile fiscale ► Adaptarea proceselor si procedurilor la noile cerinte ► Determinarea statutului beneficiarului si unde este acesta stabilit 25 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 26. 26. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2B - Ce masuri trebuie luate? ► Consecinte de natura practica cu privire la statutul de persoana impozabila a beneficiarului si locul unde acesta este stabilit 26 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 27. 27. Locul prestarii serviciilor – 2010 Sumar ► Regula generala B2B ► Persoana impozabila ► Noi concepte ► Sediul activitatii economice/sediu fix ► Unde este stabilit beneficiarul? ► Persoana obligata la plata TVA ► Obligatii de inregistrare ► Exceptii de la regula generala B2B ► Locul prestarii de servicii - implicatii majore 27 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 28. 28. Locul prestarii serviciilor – 2010 Persoana impozabila ► In vederea aplicarii regulilor referitoare la locul prestarii serviciilor: ► O persoana impozabila care efectueaza si activitati care nu sunt considerate impozabile (conform legii de TVA) este considerata persoana impozabila pentru toate serviciile care i-au fost prestate (in conformitate cu decizia CEJ in cazul 291/2007 TRR, din 6 noiembrie 2008) ► O persoana juridica neimpozabila care este inregistrata in scopuri de TVA este considerata persoana impozabila 28 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 29. 29. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu 1: persoana impozabila O persoana impozabila stabilita in scopuri de TVA in Romania presteaza servicii de consultanta catre un holding din Olanda. Acest holding desfasoara atat activitati specifice (detinere de actiuni, distribuire dividende) pentru care este considerat din perspectiva TVA persoana neimpozabila, cat si activitati economice (de ex. administrarea actiunilor, consultanta la nivelul grupului), pentru care este considerat persoana impozabila. Romania Olanda Servicii consultanta Persoana impozabila Holding stabilita in Romania 29 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 30. 30. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu 1: persoana impozabila (2) ► In prezent (inainte de *TRR): ► Daca serviciile de consultanta sunt prestate catre holding in calitatea sa de persoana neimpozabila ► Locul prestarii serviciilor - in principiu, Romania (regula generala la sediul prestatorului) ► Persoana obligata la plata TVA – prestatorul roman ► Daca serviciile de consultanta sunt prestate catre holding in calitatea sa de persoana impozabila ► Locul prestarii serviciilor - in principiu, Olanda (la sediul beneficiarului) ► Persoana obligata la plata TVA – beneficiarul olandez * Ar putea avea decizia in cazul TRR efect retroactiv? ► De la 1 ianuarie 2010: ► Locul prestarii serviciilor – Olanda ► Persoana obligata la plata TVA – beneficiarul olandez (persoana impozabila pentru toate serviciile care i-au fost prestate) 30 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 31. 31. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu 2: persoana impozabila O persoana impozabila stabilita in Germania presteaza servicii de prelucrare de date si furnizare de informatii catre o institutie publica, persoana juridica neimpozabila, din Romania. Aceasta institutie este inregistrata in scopuri de TVA in Romania (cf. art. 1531) pentru achizitii intracomunitare de bunuri efectuate peste plafonul de 10,000 EUR. Germania Romania Servicii prelucrare date si furnizare Persoana impozabila informatii Institutie publica stabilita in Germania 31 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 32. 32. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu 2: persoana impozabila (2) ► In prezent: ► Locul prestarii serviciilor - Germania (regula generala la sediul prestatorului) ► Persoana obligata la plata TVA – prestatorul german ► De la 1 ianuarie 2010: ► Locul prestarii serviciilor – Romania ► Persoana obligata la plata TVA – institutia publica din Romania (persoana impozabila) 32 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 33. 33. Locul prestarii serviciilor – 2010 Persoana impozabila Ce masuri trebuie luate? ► Trebuie determinat cine este beneficiarul ► Trebuie cerut acestuia codul de TVA si verificata validitatea ► Daca beneficiarul nu este persoana impozabila dar este totusi inregistrat in scopuri de TVA? ► Ce se intampla cand clientul este non UE? 33 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 34. 34. Locul prestarii serviciilor – 2010 Sumar ► Regula generala B2B ► Persoana impozabila ► Noi concepte ► Sediul activitatii economice/sediu fix ► Unde este stabilit beneficiarul? ► Persoana obligata la plata TVA ► Obligatii de inregistrare ► Exceptii de la regula generala B2B ► Locul prestarii de servicii - implicatii majore 34 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 35. 35. Locul prestarii serviciilor – 2010 Noi concepte ► O persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania este considerata a fi stabilita in Romania ► O persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei este considerata a fi stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri/prestari de servicii impozabile ► O persoana care are sediul activitatii economice in afara Romaniei si care are un sediu fix in Romania este considerata persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii la care sediul fix de pe teritoriul Romaniei nu participa 35 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 36. 36. Locul prestarii serviciilor – 2010 Noi concepte (2) ► Conceptele cu privire la sediul activitatii economice/sediu fix nu sunt mentionate in pachetul de TVA al UE ► Alinirea legislatiei romanesti la jurisprudenta CEJ ► Clarificari asteptate prin norme ► Sediul activitatii economice/sediu fix ► Sediu fix care “intervine” sau nu ► Consecinta ► Persoanele impozabile vor deveni stabilite mai usor (inregistrare in scopuri de TVA si mai putine situatii in care se aplica taxarea inversa extinsa) ► Evolutii ► Punctul de vedere traditional: sediu permanent pentru taxe directe vs. stabilit/sediu fix ► Schimbari asteptate 36 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 37. 37. Locul prestarii serviciilor – 2010 Sumar ► Regula generala B2B ► Persoana impozabila ► Noi concepte ► Sediul activitatii economice/sediu fix ► Unde este stabilit beneficiarul? ► Persoana obligata la plata TVA ► Obligatii de inregistrare ► Exceptii de la regula generala B2B ► Locul prestarii de servicii - implicatii majore 37 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 38. 38. Locul prestarii serviciilor – 2010 Unde este beneficiarul stabilit ? ► Ce reprezinta un “sediu fix”? ► Prezenta permanenta a ambelor resurse: ► Umane ► Tehnice ► Pentru a efectua regulat livrari de bunuri si prestari de servicii ► De retinut, printre altele, cazul CEJ C-168/84 (Gunther Berkholz), cazul CEJ C- 73/06 (Planzer), cazul CEJ C-190/95 (Aro Lease) si cazul CEJ C-390/96 (Lease Plan). ► De retinut: ► Sediul activitatii economice reprezinta locul unde deciziile esentiale privind managementul general al respectivei persoane impozabile sunt luate si unde functiile administrative sunt indeplinite (Planzer). ► Un sediu fix ar trebui sa aiba un grad suficient de permanenta si o structura adecvata in ceea ce priveste resursele tehnice si umane pentru a livra bunuri/presta servicii de o maniera independenta (Aro Lease). 38 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 39. 39. Locul prestarii serviciilor – 2010 Unde este beneficiarul stabilit ? (2) Romania Marea Britanie Prestator Sucursala client Client Contract pentru servicii/factura Prestarea serviciilor Alocare interna 39 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 40. 40. Locul prestarii serviciilor – 2010 Unde este beneficiarul stabilit ? (3) ► Probleme potentiale ► Daca testul “furnizat catre un sediu fix” este indeplinit, acest lucru da nastere la obligatia platii TVA prin taxare inversa in Marea Britanie? ► Ar trebui ca prestatorul din Romania sa imparta pretul serviciilor si sa emita doua facturi? ► Cate livrari de servicii sunt efectuate de fapt? – este acest lucru relevant si important? ► Cat de important este contractul, incluzand modul cum sunt descrise si prezentate serviciile? ► Sau livrarea efectiva nu tine cont de contract atunci cand se stabileste locul unde serviciile sunt primite? ► In ultima instanta, cine poarta riscul de TVA? – furnizorul sau clientul? ► Este compania dumneavoastra parte dintr-un contract global? 40 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 41. 41. Locul prestarii serviciilor – 2010 Sumar ► Regula generala B2B ► Persoana impozabila ► Noi concepte ► Sediul activitatii economice/sediu fix ► Unde este stabilit beneficiarul? ► Persoana obligata la plata TVA ► Obligatii de inregistrare ► Exceptii de la regula generala B2B ► Locul prestarii de servicii - implicatii majore 41 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 42. 42. Locul prestarii serviciilor – 2010 Persoana obligata la plata TVA ► Aplicarea noii reguli de baza B2B – Cine este obligat la plata TVA? ► Beneficiarul, este obligat la plata TVA daca prestatorul nu este stabilit in aceeasi tara cu beneficiarul ► Daca prestatorul are un sediu fix in aceeasi tara cu beneficiarul dar care nu intervine in prestarea de servicii, acest sediu fix va fi ignorat in acest scop ► Daca prestatorul, persoana impozabila, nu este stabilit in tara beneficiarului, nu are un sediu fix sau nu este considerat a fi stabilit, insa este inregistrat in tara beneficiarului in scopuri de TVA, beneficiarul este obligat la plata TVA 42 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 43. 43. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu: sediu fix si persoana obligata la plata TVA O persoana impozabila avand sediul activitatii economice in Franta presteaza servicii de engineering (care nu sunt legate de un bun imobil) catre o persoana impozabila stabilita in scopuri de TVA in Romania. Societatea franceza are un sediu fix in Romania (de ex. o sucursala) care nu intervine* in prestarea serviciilor respective Sediul Franta activitatii economice FR Servicii engineering Romania Sediul activitatii Sediu fix FR economice RO * Ce inseamna a interveni? 43 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 44. 44. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu: sediu fix si persoana obligata la plata TVA (2) ► In prezent: ► Locul prestarii serviciilor - Romania ► Persoana obligata la plata TVA - in principiu, societatea din Romania prin mecanismul taxarii inverse, daca prestatorul nu este stabilit in Romania - prestatorul este stabilit in Romania => beneficiarul nu poate aplica taxarea inversa - prestatorul stabilit in Romania va aplica 19% TVA ► De la 1 ianuarie 2010: ► Locul prestarii serviciilor – Romania (regula generala – la sediul beneficiarului) ► Persoana obligata la plata TVA – Societatea din Romania prin mecanismul taxarii inverse – sediul fix din Romania al prestatorului nu intervine in prestarea de servicii respectiva (astfel, pentru acest serviciu nu este considerata ca si stabilita in Romania) 44 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 45. 45. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu: sediu fix si persoana obligata la plata TVA (3) O persoana impozabila avand sediul activitatii economice in Romania presteaza servicii de engineering (care nu sunt legate de un bun imobil) catre o persoana impozabila avand sediul activitatii economice in Franta. Societatea franceza are un sediu fix in Romania (de ex. o sucursala) si care nu este un sediu fix catre care serviciile sunt prestate. Sediul Franta activitatii economice FR Servicii engineering Romania Sediul activitatii Sediu fix FR Economice RO 45 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 46. 46. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu: sediu fix si persoana obligata la plata TVA (4) ► In prezent: ► Locul prestarii serviciilor – Romania (in baza unei stricte interpretari a legislatiei actuale de TVA) ► Persoana obligata la plata TVA - Societatea din Romania - Prestatorul stabilit in Romania va aplica 19% TVA ► De la 1 ianuarie 2010: ► Locul prestarii serviciilor – Franta (regula generala – la sediul beneficiarului) ► Persoana obligata la plata TVA – Societatea din Franta prin mecanismul taxarii inverse – serviciile nu sunt prestate catre sediul fix din Romania 46 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 47. 47. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu: sediu fix si persoana obligata la plata TVA (5) Ce masuri trebuie luate? ► Unde este beneficiarul stabilit? ► Daca acesta este stabilit in mai multe locuri, care este locul relevant? ► Cum vom dovedi acest lucru? 47 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 48. 48. Locul prestarii serviciilor – 2010 Sumar ► Regula generala B2B ► Persoana impozabila ► Noi concepte ► Sediul activitatii economice/sediu fix ► Unde este stabilit beneficiarul? ► Persoana obligata la plata TVA ► Obligatii de inregistrare ► Exceptii de la regula generala B2B ► Locul prestarii de servicii - implicatii majore 48 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 49. 49. Locul prestarii serviciilor – 2010 Obligatii de inregistrare ► Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania (neinregistrata) are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania: ► Inainte de primirea unui serviciu (de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt SM) pentru care este obligata la plata taxei in Romania ► Inainte de prestarea unui serviciu pentru care beneficiarul, persoana impozabila din alt SM este obligat la plata taxei ► Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania are obligatia sa se inregistreze pentru AIC peste plafonul de 10.000 EUR. 49 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 50. 50. Locul prestarii serviciilor – 2010 Obligatii de inregistrare ► Persoana impozabila care nu are sediul activitatii economice in Romania dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania: ► Pentru servicii primite la sediul fix din Romania pentru care este obligata la plata TVA, servicii prestate de o persoana impozabila stabilita in alt SM ► Pentru servicii prestate de la sediul fix din Romania catre un beneficiar persoana impozabila stabilita in alt SM pentru care acesta din urma este obligat la plata TVA ► Pentru operatiuni precum: ► Livrari de bunuri taxabile si/sau scutite cu drept de deducere (inclusiv LIC) ► Prestari de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere altele decat cele mentionate mai sus ► Operatiuni scutite de taxa pentru care si-a exercitat optiunea de taxare ► AIC 50 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 51. 51. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu: servicii externalizate O banca din Romania, neinregistrata in scopuri de TVA, a externalizat functii administrative (care nu sunt servicii “intangibile”), catre un centru de servicii din India Servicii administrative Centru de servicii Banca din Romania din India 51 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 52. 52. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exemplu: servicii externalizate ► In prezent: ► Locul prestarii de servicii: in India (unde e stabilit prestatorul) ► Persoana obligata la plata TVA: India ► Factura fara TVA din India ► De la 1 ianuarie 2010: ► Locul prestarii de servicii: in Romania (unde e stabilit beneficiarul) ► Persoana obligata la plata TVA: banca din Romania ► Banca din Romania obligata la plata TVA prin decont special => obligativitatea inregistrarii? 52 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 53. 53. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala B2B - Aspecte importante ► Este beneficiarul serviciilor “o persoana impozabila care actioneaza ca atare”? – masuri de siguranta ► Clienti din afara UE ► Organisme din sectorul public si ONG-uri ► Companii de tip holding – inregistrate in scopuri de TVA/neinregistrate ► Membri ai unui grup de TVA ► Intreprinderile mici sub limita de inregistrare in scopuri de TVA sau banci/companii de asigurare neinregistrate in scopuri de TVA ► Unde este beneficiarul stabilit? ► Daca acesta este stabilit in mai multe locuri, care este locul relevant? ► Ce se intampla in cazul in care compania dumneavoastra este beneficiarul? ► Este necesar ca procesele si sistemele implementate sa identifice aceste potentiale probleme in mod curent ► Fiti pregatiti pentru obligatiile suplimentare de raportare! ► Este importanta colaborarea cu alte departemente (vanzari, achizitii, juridic, etc.) 53 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 54. 54. Locul prestarii serviciilor – 2010 Sumar ► Regula generala B2B ► Persoana impozabila ► Noi concepte ► Sediul activitatii economice/sediu fix ► Unde este stabilit beneficiarul? ► Persoana obligata la plata TVA ► Obligatii de inregistrare ► Exceptii de la regula generala B2B ► Locul prestarii de servicii - implicatii majore 54 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 55. 55. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B ► Servicii prestate in legatura cu bunurile imobile ► unde se afla bunul imobil ► Transportul de calatori ► locul unde se efectueaza transportul in functie de distantele parcurse ► Servicii principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte activitati similare cum ar fi targurile si expozitiile, inclusiv serviciile prestate de organizatorii acestora ► locul prestarii efective ► Serviciile de restaurant si catering, cu exceptia celor de la bordul navelor, aeronavelor sau trenurilor pe parcursul unui transport de calatori in Comunitate ► locul prestarii efective 55 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 56. 56. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B ► Inchirierea pe termen scurt a mijloacelor de transport ► locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului ► Serviciile de restaurant si catering de la bordul navelor, aeronavelor sau trenurilor in timpul unei parti a transporului de calatori in interiorul Comunitatii ► locul de plecare a transportului de calatori ► Servicii accesorii transportului, lucrari asupra bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate in Romania daca sunt prestate catre o persoana impozabila, nestabilita in Comunitate ► locul prestarii se considera in Romania daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania 56 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 57. 57. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B ► Exceptia privind “ locul utilizarii si exploatarii efective” ► Scopul acestei reguli este acela de a “preveni dubla taxare si distorsiunile concurentiale” ► Trebuie aplicata de catre toate statele membre pentru serviciile de telecomunicatii si emisie radio/tv prestate catre clienti rezidenti in Comunitate, persoane neimpozabile, care sunt efectuate de catre furnizori din afara Comunitatii ► Altfel, aplicarea acestei exceptii este la latitudinea fiecarui stat membru pentru servicii cum sunt: ► Serviciile carora li se aplica regula generala B2B ► Serviciile carora li se aplica regula generala B2C ► Inchirierea de mijloace de transport pe termen scurt ► Servicii prestate pe cale electronica de persoane impozabile stabilite in afara UE catre persoane neimpozabile stabilite in UE ► Prestarea de servicii “intangibile” catre persoane neimpozabile nestabilite in Comunitate 57 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 58. 58. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B Locul exploatarii si utilizarii efective ► Exceptia privind “ locul utilizarii si exploatarii efective” ► Ce criterii sunt relevante? Dificultati de interpretare in trecut ► CEJ C-1/08 din 19 Februarie 2009 (Athesia Druck) ► Cum ne poate ajuta jurisprudenta ECJ mai departe? ► Posibile discutii in viitor 58 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 59. 59. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B Exemplu 1: lucrari asupra bunurilor mobile corporale Furnizorul (contractorul principal) este stabilit in Elvetia (fara a avea un sediu fix in Romania). Acesta angajeaza un subcontractor in Romania pentru a presta servicii asupra bunurilor mobile in Romania, pentru un client roman. Bunurile vor ramane in Romania dupa prelucrare Servicii asupra Servicii asupra Subcontractor bunurilor mobile Furnizor elvetian bunurilor mobile Client roman roman (contractor principal) C A B 59 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 60. 60. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B Exemplu 1: lucrari asupra bunurilor mobile corporale (2) ► In prezent ► Servicii de prelucrare a bunurilor mobile corporale de la A la B ► Locul prestarii de servicii: in Romania (bunurile nu parasesc Romania dupa prelucrare) ► Persoana obligata la plata TVA: A ► In principiu, B isi poate recupera TVA romaneasca facturata de A in baza Directivei a 13-a a UE sau prin decontul de TVA romanesc daca este inregistrat in scopuri de TVA in Romania ► Servicii de prelucrare a bunurilor mobile corporale de la B la C ► Locul prestarii de servicii: in Romania ► Persoana obligata la plata TVA: C prin mecanismul taxarii inverse “extinse” (daca B nu este stabilit si nici inregistrat in scopuri de TVA in Romania, in caz contrar B este obligat la plata taxei) 60 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 61. 61. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B Exemplu 1: lucrari asupra bunurilor mobile corporale (3) ► De la 1 ianuarie 2010 ►Servicii de prelucrare a bunurilor mobile corporale de la A la B ► Locul prestarii de servicii: in Romania (locul utilizarii si exploatarii efective) - Ar putea exista alte solutii? ► Persoana obligata la plata TVA: societatea A ► In principiu, B isi poate recupera TVA romaneasca facturata de A in baza Directivei a 13-a a UE sau prin decontul de TVA romanesc daca este inregistrat in scopuri de TVA in Romania ►Serviciide prelucrare a bunurilor mobile corporale de la B la C ► Locul prestarii de servicii: in Romania (unde este stabilit beneficiarul) ► Persoana obligata la plata TVA: clientul final din Romania (taxare inversa), daca B nu este stabilit in Romania, in caz contrar B este obligat la plata taxei 61 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 62. 62. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B Exemplu 2: lucrari asupra bunurilor mobile corporale O persoana impozabila A avand sediul activitatii economice in Elvetia este inregistrata in scopuri de TVA in Romania prin reprezentant fiscal. A achizitioneaza bunuri de la furnizori din Romania, UE si non-UE pe care le da spre prelucrare unui procesator roman E. Dupa prelucrare bunurile sunt vandute de catre A in Romania dar si in tari UE sau non-UE. Procesatorul E emite catre A factura pentru serviciile de procesare. A mai este inregistrat in scopuri de TVA si in Franta (A’). 62 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 63. 63. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B Exemplu 2: lucrari asupra bunurilor mobile corporale (2) Comunitate Franta Furnizor din A’ Comunitate in tr A a co c h i zi t B mu ii b un nita re u ri de Romania Servicii procesare Miscare de bunuri Societate elevetiana Furnizor inregistrata in Romania Procesator roman roman prin reprezentant fiscal E C Achizitii locale de A bunuri Servicii procesare In afara Comunitatii ri rtu Furnizor din po Im afara Comunitatii D 63 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 64. 64. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B Exemplu 2: lucrari asupra bunurilor mobile corporale (3) ► In prezent ► Servicii de prelucrare a bunurilor mobile corporale de la E la A ► Bunurile nu parasesc Romania dupa prelucrare Locul prestarii de servicii: in Romania Persoana obligata la plata TVA: E A isi poate deduce TVA prin reprezentantul fiscal ► Bunurile parasesc Romania dupa prelucrare Locul prestarii de servicii: Franta (daca procesatorul a obtinut codul de TVA francez al clientului) Persoana obligata la plata TVA: A’ prin mecanismul taxarii inverse 64 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 65. 65. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2B Exemplu 2: lucrari asupra bunurilor mobile corporale (4) ► De la 1 ianuarie 2010 ► Servicii de prelucrare a bunurilor mobile corporale de la E la A ► Nu conteaza daca bunurile parasesc sau nu Romania dupa prelucrare ► Locul prestarii de servicii: in Romania (locul utilizarii si exploatarii efective) ► Persoana obligata la plata TVA: societatea E ► In principiu, A isi poate recupera TVA romaneasca prin decontul romanesc de TVA ► Consecinta: ► A in pozitie de TVA de rambursat (in principiu) ► Impact negativ asupra fluxului de numerar ► Ar putea exista o solutie pentru a evita astfel de probleme? 65 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 66. 66. Locul prestarii serviciilor – 2010 Sumar ► Regula generala B2B ► Persoana impozabila ► Noi concepte ► Sediul activitatii economice/sediu fix ► Unde este stabilit beneficiarul? ► Persoana obligata la plata TVA ► Obligatii de inregistrare ► Exceptii de la regula generala B2B ► Locul prestarii de servicii - implicatii majore 66 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 67. 67. Locul prestarii serviciilor – 2010 Implicatii majore ► De identificat impactul noii reguli B2B si efectele sale asupra sediilor fixe ► De revizuit contractele existente si de identificat ce noi riscuri de TVA (daca exista) se nasc si cine suporta aceste riscuri ► Impreuna cu colegii din alte departamente (comercial, IT, juridic, etc.) trebuie pregatita o strategie pentru a contracara orice crestere a riscurilor de TVA sau a costurilor ► Sunt sistemele, procesele, personalul, etc., pregatite? ► De luat in considerare noile obligatii de raportare (vezi mai departe) ► Pentru companiile care sunt partial sau total scutite (in principal banci si companii de asigurari): ► Un posibil impact negativ asupra serviciilor de la furnizori din afara Comunitatii, care sunt in prezent in afara sferei de TVA comunitar ► De revazut eventualele alternative si de urmarit evolutia in ceea ce priveste noile prevederi europene (o propunere de lege cu privire la TVA legata de serviciile finaciare si de asigurari) ► Noi obligatii de inregistare sau mai multe servicii de raportat prin decontul special de TVA. 67 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 68. 68. Locul prestarii serviciilor – 2010 B2C ► Regula generala B2C ► Exceptii de la regula generala B2C 68 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 69. 69. Locul prestarii serviciilor – 2010 Regula generala noua B2C ► Regula generala noua – B2C ► Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat in alt loc decat locul in care persoana impozabila si-a stabilit sediul activitatii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita. 69 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 70. 70. Locul prestarii serviciilor – 2010 Exceptii de la regula generala B2C ► Servicii de intermediere ► locul unde este efectuata operatiunea principala ► Transportul de bunuri, altul decat transportul intra-comunitar de bunuri ► locul unde are loc transportul in functie de distantele parcurse ► Transportul intra-comunitar de bunuri ► locul de plecare a transportului ► Servicii accesorii transportului, lucrari asupra bunurilor mobile corporale, evaluari ale bunurilor corporale ► locul in care se presteaza efectiv serviciile ► Servicii prestate catre persoane neimpozabile, stabilite in afara Comunitatii (servicii intangibile) ► locul unde este stabilit beneficiarul ► pentru servicii de telecomunicatii – regula de utilizare si exploatare efectiva 70 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 71. 71. Masuri anti – frauda Obligatii de raportare si consecinte
 72. 72. Obligatii de raportare si consecinte Masuri anti-frauda (propuneri la nivel UE) ► Prevenirea si combaterea fraudei ► Cerinte minime pentru inregistrarea/deregistrarea persoanelor impozabile; ► Reguli de facturare; ► Exigibilitatea operatiunilor intracomunitare; ► Scutire de TVA la import; ► Intensificarea cooperarii intre Statele Membre; ► EUROFISC. ► Colectarea si recuperarea taxelor ► Raspunderea individuala si in solidar ► Certificate emisii CO2 72 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 73. 73. Obligatii de raportare si consecinte Masuri anti-frauda deja agreate la nivel UE ► Declaratie recapitulativa lunara pentru AIC/LIC de bunuri (trimestriala daca nu se depasesc anumite limite); ► Declaratie recapitulativa pentru prestari de servicii pentru care beneficiarul persoana impozabila este obligat la plata TVA; ► Termenul de depunere micsorat; ► Optiunea Statelor Membre de a permite depunere electronica; ► Exigibilitate TVA care sa nu depaseasca un an pentru prestari de servicii “continue” care se desfasoara pe o perioada mai mare de 12 luni; 73 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 74. 74. Obligatii de raportare si consecinte ► Incepand cu 1 ianuarie 2010: ► DECLARATIE RECAPITULATIVA LUNAR ► pentru achizitii/livrari intracomunitare de bunuri ► pentru prestari de servicii efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania ci in alt SM pentru care se aplica regula generala B2B ► pentru achizitii de servicii efectuate de persoane impozabile din Romania care sunt obligate la plata TVA pentru care se aplica regula generala B2B ► Exclude serviciile scutite in statul membru al beneficiarului ► Se depune lunar pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare 74 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 75. 75. Obligatii de raportare si consecinte ► Declaratia ar trebui sa includa ► Codul de TVA al clientului ► Codul de TVA al furnizorului ► Valoarea totala a livrarilor pe fiecare client in parte ► Valoarea ajustarilor (de ex. reduceri de pret) ► Valoarea totala a achizitiilor pe fiecare prestator in parte 75 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 76. 76. Obligatii de raportare si consecinte ► Obligatii de raportare suplimentare la termene mai scurte ► Penalitati pentru declarare incorecta? ► Necesitatea de a schimba procesele de raportare/declarare ► Timp scurt de implementare 76 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 77. 77. Obligatii de raportare si consecinte Ce masuri trebuie luate? ► Intensificarea comunicarii intre departamente pentru identificarea: ► Serviciilor primite pentru care se aplica regula generala B2B ► Serviciilor prestate pentru care se aplica regula generala B2B ► Autofacturare ► Compatibilitatea sistemelor, proceselor, pregatirea personalului ► Cunoasterea tratamentului corect de TVA aplicabil serviciilor primite/prestate pentru a stabili care dintre acestea trebuiesc raportate 77 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 78. 78. Rambursari de TVA
 79. 79. Rambursarea de TVA catre persoane stabilite in alt SM dar nu in Romania ► Prin noile prevederi se asteapta o simplificare a procedurilor de rambursare (reguli UE): ► Cererea se adreseaza statului membru in care este stabilita persoana care cere rambursarea ► Termenul de depunere (impreuna cu toate documentele) este 30 septembrie a anului calendaristic urmator perioadei pentru care se cere rambursarea ► Statul membru de rambursare poate cere informatii suplimentare (de ex. facturi in original) ► Statul membru de rambursare trebuie sa comunice decizia in termen de 4 luni de la data primirii cererii ► Plata sumei rambursate se face in 10 zile de la aprobarea cererii ► Majorari de intarziere ► Se introduce posibilitatea rambursarii TVA si pentru bunurile imobile. 79 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 80. 80. Reguli tranzitorii si alte clarificari
 81. 81. Clarificari aduse legislatiei actuale ► Faptul generator: ► Este definit separat in cazul contractelor de consignatie, a bunurilor livrate in vederea testarii sau stocurilor la dispozitia clientului ► Pentru livrarile de bunuri corporale (inclusiv imobile) este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si proprietar ► In cazul contractelor cu plata in rate (cu exceptia contractelor de leasing) data livrarii este data la care bunul este predat beneficiarului ► S-a prelungit termenul de la care nu se va mai face plata efectiva a TVA in vama aferent importului de bunuri de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, pana la 1 ianuarie 2013 81 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 82. 82. Reguli tranzitorii ► In cazul schimbarii regimului de impozitare se va proceda la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii numai daca s-a emis o factura partiala anterior faptului generator (nu se aplica pentru intreprinderile mici). 82 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 83. 83. Reguli tranzitorii Exigibilitatea TVA Exemplu: servicii de management O persoana impozabila stabilita in scopuri de TVA in Olanda presteaza servicii de management catre o persoana impozabila stabilita in scopuri de TVA in Romania. Societatea din Olanda emite in decembrie 2009 o factura pentru un avans de 50% din valoarea serviciilor. Factura finala la finalizarea serviciilor, dupa 1 ianuarie 2010. Servicii management Olanda Romania ► Aceeasi regula s-ar aplica si asa numitelor “servicii complexe” precum si altor servicii care nu sunt servicii “intangibile” si carora li se aplica “regula generala” in legislatia curenta. 83 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 84. 84. Reguli tranzitorii Exigibilitatea TVA Exemplu: servicii de management (2) ► In 2009: ► Societatea din Olanda va factura avansul de 50% cu TVA din Olanda ► In 2010: ► Societatea din Olanda va aplica regula generala B2B numai asupra valorii ramase de facturat (50%) a serviciilor de management (conform regulii exigibilitatii TVA) ► Societatea din Romania va aplica TVA romaneasca prin taxare inversa asupra intregii valori a serviciilor de management ► Consecinte: ► Dubla taxare ► Cost crescut cu TVA pentru persoanele impozabile care nu au drept integral de deducere 84 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 85. 85. Exigibilitatea TVA Potentiale necorelari ► Regula generala privind exigibilitatea TVA (cf. legislatiei UE si RO): ► La data prestarii serviciilor/livrarii bunurilor ► Exceptii de la regula generala (printre altele): ► La data la care se incaseaza un avans ► La data la care se emite o factura ► TOTUSI cf. Directivei 2008/8/EC exceptiile de mai sus nu se aplica serviciilor pentru care beneficiarul, persoana impozabila, este obligat la plata TVA (regula generala B2B) ► Romania nu a implementat aceasta regula dar mai are timp sa o faca ► Consecinta: nereconcilieri in sistemul VIES 85 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 86. 86. Pasi de urmat O abordare sistematica ► Identificarea serviciilor prestate/primite care sunt influentate de noile reguli ► Identificarea sistemelor si proceselor afectate (de ex. contabilitate, facturare, master data (furnizori, clienti), coduri, raportari de TVA ► Stabilirea schimbarilor necesare ► Stabilirea costurilor si resurselor (IT, taxe, etc) ► Implementare si testare ► Training ► Manuale si documentatii ► Verificare dupa implementare ► Analiza si restructurare a fluxurilor de servicii 86 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 87. 87. Pasi de urmat O abordare sistematica - Sisteme IT ► Au mai fost depuse declaratii recapitulative pana acum? Daca nu, v-ati gandit la un plan de implementare? ► Identificarea tipurilor de tranzactii curente (bunuri si servicii) ► Sistemul IT cuprinde toate aceste tipuri de tranzactii? Daca da, formatul declaratiei recapitulative reflecta tranzactiile relevante? ► Sistemul IT poate face diferenta intre tranzactii cu bunuri si tranzactii cu servicii? Aceste tranzactii diferite pot fi transmise automat in formatul declaratiei recapitulative? ► Cum puteti sti daca pana la sfarsitul lunii (sau cel tarziu pana la 15 a lunii urmatoare) au fost emise facturile pentru livrari de bunuri/prestari de servicii? ► Sunteti pregatiti sa emiteti autofacturi daca factura furnizorului nu a fost primita pana la 15 a lunii urmatoare? Ati stabilit deja o procedura de autofacturare si numerotare cu furnizorii dumneavoastra pentru operatiuni transfrontaliere 87 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 88. 88. Ce poate face Ernst & Young? ► Maparea fluxurilor tranzactionale desfasurate de catre companie ► Proceduri in ceea ce priveste TVA ► Revizuirea modului de intocmire a declaratiilor de TVA ► Training ► Asistenta TVA (help-desk) ► Revizuirea tratamentului de TVA cu accent pe pachetul de TVA ► Asistenta in informarea clientilor/furnizorilor cu privire la cerintele determinate de noile reguli ► Functiile sistemului ERP ► Etc. 88 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 89. 89. Ce poate face Ernst & Young? ► Revizuirea planului de implementare ► Revizuirea/testarea posibilitatii sistemului IT: ► de a face diferenta intre tranzactii cu bunuri si tranzactii cu servicii ► de a indeplini cerintele legii de TVA cu privire la obligatii de raportare (continut, format, etc) ► de a raporta separat tranzactiile (bunuri, servicii) in declaratia recapitulativa ► Recomandarea unor alternative pentru a remedia/imbunatatii aspectele de mai sus ► Asistenta in implementarea alternativelor de mai sus ► Asistenta in stabilirea unei proceduri de control cu privire la primirea facturilor pentru operatiuni transfrontaliere in timp util (e.g. pana la inchiderea lunii) si a lansarea proceduri de autofacturare ► Asistenta privind procedura (procedurile) de autofacturare si modificari de sistem necesare ► Asistenta privind implementarea in sistem a unor tranzactii 89 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 90. 90. Pachetul de TVA 2010 Este compania dumneavoastra pregatita? Mai sunt aspecte inca nerezolvate?
 91. 91. Intrebari si raspunsuri 91 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 92. 92. Limitari www.ey.com Ó 2009 Ernst & Young SRL All Rights Reserved Acest material este conform informatiilor pe care le detinem la momentul redactarii. El are un caracter informativ si de aceea, se recomanda apelarea la asistenta specializata inainte de a intreprinde orice actiune in baza lui. 92 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 93. 93. Ernst & Young Romania Date de contact ► Venkatesh Srinivasan, Partener email: venkatesh.srinivasan@ro.ey.com ► Jean-Marc Cambien, Partener email: jean-marc.cambien@ro.ey.com ► Ioana Iorgulescu, Manager email: ioana.iorgulescu@ro.ey.com ► Nina Gurdis, Manager email: nina.gurdis@ro.ey.com ► Razvan Graure, Senior email: razvan.graure@ro.ey.com Tel: 021 402 4000 Fax: 021 310 7124 93 Pachetul de TVA 2010: Sunt companiile pregatite?
 94. 94. Va multumim! 29 octombrie 2009

×