Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil

8,412 views
9,423 views

Published on

Iako je odaziv za cijepljenje djevojčica teenagerske dobi protiv HPV-a i dalje malen jer su roditelji prestravljeni saznanjima o cjepivu, koja im zdravstveni djelatnici itekako dobro skrivaju, nastojanja lobista sve su više nametljiva. Cjepivo se pokušava uvrstiti u kalendar obaveznih cjepiva što znači da će se i Vaša kćer ili unuka morati obavezno podvrgnuti cijepljenju.

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
8,412
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7,763
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil

 1. 1. GARDASIL Procjepljivanje djevojčica “protiv” HPV virusa
 2. 2. CJEPIVO PROTIV HPV ?! • Prema registracijskoj dokumentaciji, u ovom trenutku su dva cjepiva u Hrvatskoj: Gardasil – procjepljivanje u dobi od 9 do 26 godina Cervarix – procjepljivanje u dobi 10 do 25 godina
 3. 3. • U Zagrebu se ovih dana provodi ''besplatno cijepljenje'' učenica osnovnih škola protiv uzročnika raka grlića maternice, humanog papilloma virusa (HPV). Ono se provodi kontroverznim cjepivom Gardasil tvrtke Merck.
 4. 4. • Neke od vodećih svjetskih medijskih kuća, poput CNN-a, CBS-a, MSNBC-a, izvijestile su o negativnim posljedicama cijepljenja Gardasilom. O tome hrvatska javnost tijekom javne kampanje koja se provodi u prilog cijepljenju gotovo uopće nije obaviještena.
 5. 5. • U prvih 26 mjeseci od kada je Gardasil odobren u SAD (tj. do 8. mjeseca 2008.) američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zaprimila je 8.000 prijava slučajeva bolesti i smrti nakon uzimanja cjepiva. Među posljedicama su: paraliza, napadaji, grčevi, nepravilnosti rada srca, prestanak rada bubrega, smetnje vida, artritis, teškoće pri disanju, teški osipi, učestalo povraćanje, pobačaji, poremećaji mjesečnice, poremećaji reproduktivnog sustava te genitalne bradavice, vaginalne rane i infekcije HPV-om – upravo bolesti koje bi cjepivo trebalo spriječiti! Jedna od posljedica je i smrt. http://truthaboutgardasil.org/
 6. 6. • Referentni odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske ne preporučuje ovo cijepljenje za uvođenje u Program obveznih cijepljenja.
 7. 7. • Cijepljenje se odvija u tri navrata i ukupno košta 3300 kuna po učenici, što se financira iz proračuna Grada Zagreba, novcem poreznih obveznika. Za navedenu svrhu odvojeno je 4 milijuna kuna iz proračuna za 2009. godinu. Cijepljenje, dakle, nije besplatno, kako se to javnosti predstavlja. Rak uzrokovan ovim virusom je rijedak – 3.3% svih slučajeva raka kod žena. Inicijative pojedinih gradova ili županija, da se masovno cijepe djevojke određene dobi, najčešće sedmog/osmog razreda osnovne škole, nemaju javnozdravstveno opravdanje, jer se na taj način velika svota novca ulaže uz minimalan ili možda čak negativan javno-zdravstveni učinak, kad imamo u vidu prethodno spomenute rizike.
 8. 8. • Suprotno uvriježenom mišljenju, HPV se ne prenosi pukim spolnim odnošajem, nego i s kože na kožu (postoje dokumentirani slučajevi infekcije HPV-om djece od 3, 5 i 10 godina starosti te žena koje nisu imale seksualni odnos, a HPV je pronađen i ispod noktiju) pa tako ni ova metoda vjerojatno neće donijeti željeni rezultat odnosno stopostotnu zaštitu.
 9. 9. • I na kraju, ali ne manje važno, rak grlića maternice nije galopirajuća bolest - od trenutka infekcije do pojave raka može proći od 25 do 50 godina. Merck za sada jamči petogodišnju djelotvornost svog cjepiva (iako su njihova ispitivanja trajala 3-4 godine) što znači da će svi koji/koje su primili/e cjepivo morati biti docjepljivani/e. Dr. Harper se stoga s pravom pita koliko je uopće opravdano cijepiti djevojčice, kad se zna da one u toj dobi ne dobivaju rak grlića maternice i zaključuje da će od takve zdravstvene politike (eventualno popraćene i odgovarajućim zakonodavnim okvirom) korist imati isključivo Merck.
 10. 10. • I na kraju, ali ne manje važno, rak grlića maternice nije galopirajuća bolest - od trenutka infekcije do pojave raka može proći od 25 do 50 godina. Merck za sada jamči petogodišnju djelotvornost svog cjepiva (iako su njihova ispitivanja trajala 3-4 godine) što znači da će svi koji/koje su primili/e cjepivo morati biti docjepljivani/e. Dr. Harper se stoga s pravom pita koliko je uopće opravdano cijepiti djevojčice, kad se zna da one u toj dobi ne dobivaju rak grlića maternice i zaključuje da će od takve zdravstvene politike (eventualno popraćene i odgovarajućim zakonodavnim okvirom) korist imati isključivo Merck.

×