Your SlideShare is downloading. ×
0
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Dramatične nuspojave cjepiva Gardasil

6,182

Published on

Iako je odaziv za cijepljenje djevojčica teenagerske dobi protiv HPV-a i dalje malen jer su roditelji prestravljeni saznanjima o cjepivu, koja im zdravstveni djelatnici itekako dobro skrivaju, …

Iako je odaziv za cijepljenje djevojčica teenagerske dobi protiv HPV-a i dalje malen jer su roditelji prestravljeni saznanjima o cjepivu, koja im zdravstveni djelatnici itekako dobro skrivaju, nastojanja lobista sve su više nametljiva. Cjepivo se pokušava uvrstiti u kalendar obaveznih cjepiva što znači da će se i Vaša kćer ili unuka morati obavezno podvrgnuti cijepljenju.

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
6,182
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. GARDASIL Procjepljivanje djevojčica “protiv” HPV virusa
 • 2. CJEPIVO PROTIV HPV ?! • Prema registracijskoj dokumentaciji, u ovom trenutku su dva cjepiva u Hrvatskoj: Gardasil – procjepljivanje u dobi od 9 do 26 godina Cervarix – procjepljivanje u dobi 10 do 25 godina
 • 3. • U Zagrebu se ovih dana provodi ''besplatno cijepljenje'' učenica osnovnih škola protiv uzročnika raka grlića maternice, humanog papilloma virusa (HPV). Ono se provodi kontroverznim cjepivom Gardasil tvrtke Merck.
 • 4. • Neke od vodećih svjetskih medijskih kuća, poput CNN-a, CBS-a, MSNBC-a, izvijestile su o negativnim posljedicama cijepljenja Gardasilom. O tome hrvatska javnost tijekom javne kampanje koja se provodi u prilog cijepljenju gotovo uopće nije obaviještena.
 • 5. • U prvih 26 mjeseci od kada je Gardasil odobren u SAD (tj. do 8. mjeseca 2008.) američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) zaprimila je 8.000 prijava slučajeva bolesti i smrti nakon uzimanja cjepiva. Među posljedicama su: paraliza, napadaji, grčevi, nepravilnosti rada srca, prestanak rada bubrega, smetnje vida, artritis, teškoće pri disanju, teški osipi, učestalo povraćanje, pobačaji, poremećaji mjesečnice, poremećaji reproduktivnog sustava te genitalne bradavice, vaginalne rane i infekcije HPV-om – upravo bolesti koje bi cjepivo trebalo spriječiti! Jedna od posljedica je i smrt. http://truthaboutgardasil.org/
 • 6. • Referentni odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske ne preporučuje ovo cijepljenje za uvođenje u Program obveznih cijepljenja.
 • 7. • Cijepljenje se odvija u tri navrata i ukupno košta 3300 kuna po učenici, što se financira iz proračuna Grada Zagreba, novcem poreznih obveznika. Za navedenu svrhu odvojeno je 4 milijuna kuna iz proračuna za 2009. godinu. Cijepljenje, dakle, nije besplatno, kako se to javnosti predstavlja. Rak uzrokovan ovim virusom je rijedak – 3.3% svih slučajeva raka kod žena. Inicijative pojedinih gradova ili županija, da se masovno cijepe djevojke određene dobi, najčešće sedmog/osmog razreda osnovne škole, nemaju javnozdravstveno opravdanje, jer se na taj način velika svota novca ulaže uz minimalan ili možda čak negativan javno-zdravstveni učinak, kad imamo u vidu prethodno spomenute rizike.
 • 8. • Suprotno uvriježenom mišljenju, HPV se ne prenosi pukim spolnim odnošajem, nego i s kože na kožu (postoje dokumentirani slučajevi infekcije HPV-om djece od 3, 5 i 10 godina starosti te žena koje nisu imale seksualni odnos, a HPV je pronađen i ispod noktiju) pa tako ni ova metoda vjerojatno neće donijeti željeni rezultat odnosno stopostotnu zaštitu.
 • 9. • I na kraju, ali ne manje važno, rak grlića maternice nije galopirajuća bolest - od trenutka infekcije do pojave raka može proći od 25 do 50 godina. Merck za sada jamči petogodišnju djelotvornost svog cjepiva (iako su njihova ispitivanja trajala 3-4 godine) što znači da će svi koji/koje su primili/e cjepivo morati biti docjepljivani/e. Dr. Harper se stoga s pravom pita koliko je uopće opravdano cijepiti djevojčice, kad se zna da one u toj dobi ne dobivaju rak grlića maternice i zaključuje da će od takve zdravstvene politike (eventualno popraćene i odgovarajućim zakonodavnim okvirom) korist imati isključivo Merck.
 • 10. • I na kraju, ali ne manje važno, rak grlića maternice nije galopirajuća bolest - od trenutka infekcije do pojave raka može proći od 25 do 50 godina. Merck za sada jamči petogodišnju djelotvornost svog cjepiva (iako su njihova ispitivanja trajala 3-4 godine) što znači da će svi koji/koje su primili/e cjepivo morati biti docjepljivani/e. Dr. Harper se stoga s pravom pita koliko je uopće opravdano cijepiti djevojčice, kad se zna da one u toj dobi ne dobivaju rak grlića maternice i zaključuje da će od takve zdravstvene politike (eventualno popraćene i odgovarajućim zakonodavnim okvirom) korist imati isključivo Merck.

×