6.4.1 mahkamah persekutuan

5,048
-1

Published on

pengajian am kertas 1

Published in: Education
1 Comment
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total Views
5,048
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
120
Comments
1
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

6.4.1 mahkamah persekutuan

  1. 1. MAHKAMAH AWAM
  2. 2. Mahkamah Awam Menjalankan perbicaraan secara terbuka Perbicaraan kes-kes boleh diikuti oleh orang ramai selain plaintif dan defenden PLAINTIF : pihak yg mendakwa DEFENDEN : orang atau pihak yg didakwa atau dituntut Mahkamah Atasan Mahkamah Rendah KES SIVIL : berkaitan dgn orang awam atau orang biasa; berkaitan dgn rakyat sbg orang perseorangan, berkaitan dgn yg bukan jenayah KES JENAYAH : kes berkaitan dengan perbuatan jahat spt membunuh, merompak, merogol, mencuri
  3. 3. MAHKAMAH PERSEKUTUAN Merupakan otoriti kehakiman tertinggi (P121(2) PP) Keputusannya mengikat semua mahkamah. Perkara 122(1) PP, Mahkamah Persekutuan terdiri daripada Ketua Hakim Negara, Presiden Mahkamah Rayuan, kedua-dua Hakim Besar Mahkamah Tinggi dan tujuh hakim lain. P122B PP, pelantikan hakim-hakim di atas, hendaklah dilakukan oleh YPDA yang bertindak atas nasihat PM setelah berunding dengan MRR.
  4. 4. Mahkamah Persekutuan …. samb Setiap prosiding Mahkamah Persekutuan hendaklah didengar oleh tiga hakim atau lebih yang bilangannya hendaklah ganjil. Mahkamah Persekutuan bersidang di Istana Kehakiman, Putrajaya.
  5. 5. Bidang KuasaMahkamah Persekutuan • Mendengar rayuan • kes jenayah • kes sivil • Bidang kuasa ekslusif • Memberi nasihat
  6. 6. Bidang Kuasa Mahkamah Persekutuan… samb Rayuan Jenayah (P121(2) PP) mendengar dan menentukan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan dalam kes-kes jenayah yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi di dalam bidang kuasa asalnya. Rayuan boleh dibuat dari segi kesabitan kesalahan, hukuman atan pembebasan
  7. 7. Bidang Kuasa Mahkamah Persekutuan… samb Rayuan Sivil (P121(2) PP) rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan boleh dibuat ke Mahkamah Persekutuan dengan kebenaran jika : (a) keputusan yang dibuat memberi kesan terhadap PP termasuk keesahan suatu undang-undang yang dibuat. (b) kes rayuan dari Mahkamah Tinggi. Rayuan dibuat dalam tempoh sebulan selepas tarikh keputusan dibuat.
  8. 8. Bidang Kuasa Mahkamah Persekutuan… samb Bidang Kuasa Eksklusif (Perkara 128(1) PP) 1. untuk menentukan kesahihan dan kesahan undang-undang yang dibuat oleh Parlimen atau Dewan Negeri 2. Menyelesaikan pertikaian yang wujud atas apa- apa persoalan lain antara Negeri dengan Negeri atau antara Persekutuan dengan mana mana Negeri. 3. Membatalkan undang-undang yang bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan atau undang-undang yang berada di luar bidang kuasa Badan Perundangan.
  9. 9. Bidang Kuasa Mahkamah Persekutuan… samb Memberi Nasihat (Perkara 130 PP) “Yang di-Pertuan Agong boleh merujuk kepada Mahkamah Persekutuan untuk pendapatnya tentang kesan mana-mana peruntukan Perlembagaan ini yang telah berbangkit atau yang akan berbangkit, dan Mahkamah Persekutuan hendaklah mengumumkan pendapatnya tentang apa-apa soal yang dirujukkan sedemikian kepadanya itu di dalam mahkamah terbuka”.

×