PENGAYAAN DAN PEMULIHAN(bmm3101)

6,922 views
6,607 views

Published on

2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
6,922
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
318
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

PENGAYAAN DAN PEMULIHAN(bmm3101)

 1. 1. PENGAJIAN SUKATAN PELAJARAN BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH (BMM3101) PENGAYAAN DAN PEMULIHANPENSYARAH PEMBIMBING : PN.SAKILA DOLLAHAHLI KUMPULAN : YUVARANI A/P SUBRAMANIAM NUR IZZATI BINTI MOHAMED RIFIN LORSHINI A/P GUNENTHIRAN
 2. 2. Aktiviti tambahan kepada aktiviti asas pembelajaran yang dilakukan sama adasemasa sesi persekolahan atau di luar waktu persekolahan
 3. 3. Menurut Mok Soon Sang : Aktiviti pengayaan disediakan untuk semua murid didalam kelas, sama ada di peringat sekolah rendah,menengah sama ada dalam kumpulan cerdas, sederhanaatau lambat. Pembelajaran yang menarik dan mencabar untukmemberi peluang kepada murid-murid mengembangkanlagi sifat ingin tahu, semangat berdikari, daya cipta sertabakat kepimpinan mereka. Satu proses di mana aktiviti-aktiviti tambahan yangmempunyai aras kesukaran yang lebih tinggi daripadaaras aktiviti-aktiviti pembelajaran yang dijalankan didalam bilik darjah.
 4. 4. Menggunakan kemahiran-kemahiranyang dikuasai dalam kelas biasa. Menjalani aktiviti-aktiviti pembelajaran yang menarik dan mencabar. Menggunakan masa lapang untuk memperkembangkan minat dan bakat mereka. Menyemai sifat berdikari dan minat untuk belajar. Memperkembangkan bakat kepimpinan kepada peringkat yang lebih tinggi.
 5. 5. Memberi penekanan kepada aktiviti yang bersifat kreatif dan eksperimental. Membuat kerja sendiri dan hasilan kendiri. Menggunakan daya usaha sendiri.
 6. 6. Memberi peluang untuk mengembangkan sifat kepimpinan sosial. Menggunakan kaedah dan organisasi yang mudah ubah. Melibatkan pembacaan luas.
 7. 7. Aktiviti pengayaan berjalan serentak dengan aktiviti pemulihan AktivitiKumpulan pengayaanmengikut melalui kumpulankebolehan pelbagai kebolehan Strategi Pelaksanaan Aktiviti Pengayaan
 8. 8. Buku Kad-kad pengetahuan bacaan dan ceritamengikut tajuk kanak-kanak dan tema Risalah- Bacaan risalah Tambahan Majalah pelajar Surat khabar/keratan
 9. 9. Melapor Lawatan peristiwaMinggu Kerja- MenulisBahasa kerja cerita Projek Mengumpul Mengadakan setem pameran bilik darjah
 10. 10. Teka silang kata Teka Catur benda Permainan dan Rekreasi Ular Mencari dan jalantangga keluar Teka teki Dam
 11. 11. SOALAN : Menulis perkataan dan pelbagai jenis ayat berdasarkan topikyang diberi.CADANGAN P&P :1. Guru membahagikan murid kepada empat kumpulan.2. Guru mengadakan kuiz kumpulan.3. Murid diminta menyenaraikan seberapa banyak perkataan daripada perkataan PELAJARAN.4. Kumpulan yang mendapat markah paling banyak dikira dikira menang.5. Murid diminta menyenaraikan kata-kata yang mempunyai banyak makna.6. Murid meneliti perkataan dalam kamus dan mencari makna lain bagi perkataan tersebut.7. Murid membina ayat dengan perkataan tersebut di dalam buku tulis mereka.8. Guru merumuskan isi pelajaran dan nilai murni.
 12. 12. CADANGAN JAWAPAN :Perkataan yang dapat dibina daripada perkataanPELAJARAN ialah : Ela Era Epal Lanar Lelap Eja Lena Lapar Apa Arena ajar
 13. 13. SOALAN : Senaraikan makanan yang dimakan oleh haiwan-haiwandi bawah. 1. 2.
 14. 14. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat : “Pulih” bermaksud kembali seperti biasa (keadaan semula). “Pemulihan” bermaksud perbuatan memulihkan,pengembalian kepada keadaan semula. Dalam konteks ini konsep pemulihan merujuk kepada kanak-kanak yang menghadapi masalah dalam pembelajaran. Pembelajaran pemulihan biasanya dikaitkan dengan usahauntuk memperbaiki sesuatu kekurangan atau memperbetulsesuatu.
 15. 15. Syarifah Alawiah Alsagoff (1983) Satu tindakan yang diambil untuk mengatasi keperluan pendidikan murid yang mengalamikesusahan dari segi pembelajaran dalam darjah khas di sekolah biasa, di pusat khusus yang diasingkan daripada sekolah biasa dan dalam darjah untuk pengajaran dan pembelajaran biasa.
 16. 16. Ishak Harun dan Koh Boh Boon (1983) Pemulihan merupakan perkhidmatan khas untukmemenuhi keperluan kanak-kanak yang menghadapi pembelajaran di sekolah biasa. Blair (1956)Pemulihan ialah program khas berbentuk tambahan bagi memenuhi keperluan kanak-kanak yang menghadapi masalah pembelajaran agarketidakupayaan yang menghalangnya dapat diatasi.
 17. 17. Menguasai kemahiran tertentudengan mengikut aktiviti yang sesuaidengan mereka. Mendapat layanan dan kemudahan belajar yang seuai dengan kemampuan dan perkembangan mental individu. Mengembangkan potensi dan minat mereka dalam pelajaran ke taraf yang lebih maju. Mengurangkan masalah yang dihadapi melalui bantuan guru.
 18. 18. Mendapat peluang yang samadengan melibatkan diri dalamaktiviti sosial sama ada didalam atau di luar bilik darjah. Membina, memperoleh, dan mengembangkan sikap percayakan diri sendiri dan berdikari. Meneruskan pelajaran mereka dalam sistem persekolahan biasa yang bersesuaian dengan keperluan masing-masing.
 19. 19. Membantu murid-murid dalam mengembangkan diri dan menunjukkan potensi mereka.Program pemulihan disediakan agarmasalah-masalah pembelajaran tidakberhimpun hingga ke peringkat yang tidak dapat dupulihkan lagi. Dapat memberi banyak perhatian dan bimbingan guru, sama ada secara kumpulan atau individu.
 20. 20. Pemerhatian Melihat Latihanpada rekod harian prestasi Profil Ujian kertas peribadi dan panel
 21. 21. KUMPULANBerlaku apabila sekumpulan kecil murid menghadapimasalah pembelajaran yang sama. Murid yang lainpula menjalankan aktiviti pengayaan. INDIVIDUApabila sekumpulan kecil murid menghadapi masalahpembelajaran yang berlainan. Guru akan bergilir-gilirmembetulkan kesalahan secara individu.
 22. 22. Sebutan guru jelas, hanya sebutan Aspek bunyi yang hendak dipelajari sahaja pendengaran yang diajarkan. Bahan bantu megajar (BBM) besar, Aspek ringkas, menarik dan haruslah penglihatan menggunakan warna untuk perkara penting sahaja. Benda maujud, bentuk huruf atauAspek psikomotor nombor hendaklah timbul agar murid dapat menyentuhnya, gunakan warna untuk aktiviti menulis.

×