Tone
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Tone

on

  • 426 views

Tone for Snapers

Tone for Snapers

Statistics

Views

Total Views
426
Views on SlideShare
426
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft Word

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Tone Tone Document Transcript

  • Tone.<br />Bahagian A.<br />Camera setting Canon file type RAW<br />Mode Landscape color contrast +1 maksudnya aku nak color naik sikit.<br />Aperture priority ,aku tak pakai manual unless I am in control .<br />White balance- aku suka Cloudy atau 6000K (kelvin)<br />Bahagian B<br />
    • Kalau RAW files ia akan buka direct kepada benda bawah ni
    • Then aku adjust white balance auto atau ikut mood gambar
    • Lihat pada Recovery, untuk hilangkan segala over exposed
    • Vibrance dan clarity. Vibrance selalunya aku slide ke kuning atau biru depends. Number Vinrance selalunya aku akan ikut untuk clarity.
    • Then click open image. BAru dia bawa ke Photoshop
    • Kat Photshop aku buat apa yg kita blajar kat SNAP aritu segala layer multiple bagi burn kat tepi buat vignette sket dah ok baru move to color yg aku nak
    • Aku suka tone kuning2 so untuk itu ada dua cara
    • 1. Main kat curve dalam channel Blue. Ikut curve yg di tunjukan
    • Tapi ada tricky sket sebab mata kena mahir tgk warna, aku tak berapa sangat curve ni , selalunya aku guna channel untuk bagi warna kekuningan
    • Macam ni
    • 1 click channels highlight bahagian blue sahaja 2. Pegi image click brightness & contrast pastu tu jangan kacau brightness hanya pada contrast aku setkan selalunya -35. Tapi ikut citarasa.
    • Click ok,tekan balik RGB supaya warna semua blend in then click balik ke layer.
    • The end. Tapi apa2 hal pun mcm SN cakap, gambar kena perfect exposure iaitu Aperture, ISO dan Shutter semoga Berjaya. Kalu mana2 salah tlg betulkan bro.