Tone

  • 270 views
Uploaded on

Tone for Snapers

Tone for Snapers

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
270
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
1
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. Tone.<br />Bahagian A.<br />Camera setting Canon file type RAW<br />Mode Landscape color contrast +1 maksudnya aku nak color naik sikit.<br />Aperture priority ,aku tak pakai manual unless I am in control .<br />White balance- aku suka Cloudy atau 6000K (kelvin)<br />Bahagian B<br />
    • Kalau RAW files ia akan buka direct kepada benda bawah ni
    • 2. Then aku adjust white balance auto atau ikut mood gambar
    • 3. Lihat pada Recovery, untuk hilangkan segala over exposed
    • 4. Vibrance dan clarity. Vibrance selalunya aku slide ke kuning atau biru depends. Number Vinrance selalunya aku akan ikut untuk clarity.
    • 5. Then click open image. BAru dia bawa ke Photoshop
    • 6. Kat Photshop aku buat apa yg kita blajar kat SNAP aritu segala layer multiple bagi burn kat tepi buat vignette sket dah ok baru move to color yg aku nak
    • 7. Aku suka tone kuning2 so untuk itu ada dua cara
    • 8. 1. Main kat curve dalam channel Blue. Ikut curve yg di tunjukan
    • 9. Tapi ada tricky sket sebab mata kena mahir tgk warna, aku tak berapa sangat curve ni , selalunya aku guna channel untuk bagi warna kekuningan
    • 10. Macam ni
    • 11. 1 click channels highlight bahagian blue sahaja 2. Pegi image click brightness & contrast pastu tu jangan kacau brightness hanya pada contrast aku setkan selalunya -35. Tapi ikut citarasa.
    • 12. Click ok,tekan balik RGB supaya warna semua blend in then click balik ke layer.
    • 13. The end. Tapi apa2 hal pun mcm SN cakap, gambar kena perfect exposure iaitu Aperture, ISO dan Shutter semoga Berjaya. Kalu mana2 salah tlg betulkan bro.