Your SlideShare is downloading. ×
Tone
Tone
Tone
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Tone

304

Published on

Tone for Snapers

Tone for Snapers

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
304
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Tone.<br />Bahagian A.<br />Camera setting Canon file type RAW<br />Mode Landscape color contrast +1 maksudnya aku nak color naik sikit.<br />Aperture priority ,aku tak pakai manual unless I am in control .<br />White balance- aku suka Cloudy atau 6000K (kelvin)<br />Bahagian B<br /><ul><li>Kalau RAW files ia akan buka direct kepada benda bawah ni
  • 2. Then aku adjust white balance auto atau ikut mood gambar
  • 3. Lihat pada Recovery, untuk hilangkan segala over exposed
  • 4. Vibrance dan clarity. Vibrance selalunya aku slide ke kuning atau biru depends. Number Vinrance selalunya aku akan ikut untuk clarity.
  • 5. Then click open image. BAru dia bawa ke Photoshop
  • 6. Kat Photshop aku buat apa yg kita blajar kat SNAP aritu segala layer multiple bagi burn kat tepi buat vignette sket dah ok baru move to color yg aku nak
  • 7. Aku suka tone kuning2 so untuk itu ada dua cara
  • 8. 1. Main kat curve dalam channel Blue. Ikut curve yg di tunjukan
  • 9. Tapi ada tricky sket sebab mata kena mahir tgk warna, aku tak berapa sangat curve ni , selalunya aku guna channel untuk bagi warna kekuningan
  • 10. Macam ni
  • 11. 1 click channels highlight bahagian blue sahaja 2. Pegi image click brightness & contrast pastu tu jangan kacau brightness hanya pada contrast aku setkan selalunya -35. Tapi ikut citarasa.
  • 12. Click ok,tekan balik RGB supaya warna semua blend in then click balik ke layer.
  • 13. The end. Tapi apa2 hal pun mcm SN cakap, gambar kena perfect exposure iaitu Aperture, ISO dan Shutter semoga Berjaya. Kalu mana2 salah tlg betulkan bro.

×