Your SlideShare is downloading. ×
0
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

PRIUM TEMPUS Best Practice Stojkovski (Mac)

639

Published on

ПРОМЕНИТЕ ВО РАЗВОЈНИОТ ПРОЦЕС НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ (CHANGES IN THE DEVELOPMENT PROCESS OF THE SS. CYRIL AND METHODIUS UNIVERSITY IN SKOPJE) - by Stojkovski

ПРОМЕНИТЕ ВО РАЗВОЈНИОТ ПРОЦЕС НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ (CHANGES IN THE DEVELOPMENT PROCESS OF THE SS. CYRIL AND METHODIUS UNIVERSITY IN SKOPJE) - by Stojkovski

Published in: Education, Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
639
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. ПРОМЕНИТЕ ВО РАЗВОЈНИОТ ПРОЦЕС НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ Проф. д-р Велимир Стојковски Ректор Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ Скопје, Македонија
 • 2. <ul><li>Создавањето на Европскиот високообразовен и истражувачки простор до 2010 е најголемата реформа на високото образование во Европа. </li></ul><ul><li>Главните цели на реформите на европско ниво се имплементираат и национално. Владите, високообразовните институции, студентите и одреден број меѓународни организации придонесуваат за развојот на заедничкот европски високообразовен и истражувачки простор. </li></ul><ul><li>Од друга страна, ние како универзитети ќе бидеме посветени да развиеме иновации преку трансфер на знаење до целокупното општество. Интеграцијата меѓу универзитетите и индустријата и другите услужни организации треба да биде подобрена и поддржана од државнит авторитети. </li></ul>
 • 3. <ul><li>Од голема важност е ситуацијата и развојните фази на институцијата по 60 годишен период, во нови услови на патот кон Европа и глобализацискиот период. </li></ul><ul><li>Сличностите меѓу државите и процесите со соодветните институции во Југоисточна Европа. </li></ul><ul><li>Насоки: заеднички високообразовен простор, детерминиран со динамика, мобилност, признавање на квалификациите, ефикасност, зголемен квалитет и конкурентност. </li></ul><ul><li>Посветеноста за воведување на принципите од Болоњската декларација. </li></ul><ul><li>Презентирање на ингегративниот процес на универзитетско ниво. </li></ul>
 • 4. Автономија / законодавство во образованието и науката
 • 5. слобода во истражувањето и примена на резултатите автономија во управувањето автономија во креирањето на наставните програми меѓународна соработка
 • 6. Кој е УКИМ во системот на високото образование ? <ul><li>Денес УКИМ претставува функционална заедница на 21 факултет, 9 научни институти и 9 придружни членки. </li></ul><ul><li>На Универзитетот студираат преку 40.000 студенти на додипломски студии и 15.900 на постдипломски, како и преку 700 странски студенти. </li></ul><ul><li>Дипломирале повеќе од 110.000 студенти, магистрирале 6.000, а докторирале 2.300. </li></ul>
 • 7. Наставно-научен кадар на државните универзитети во Република Македонија 73,3% 8,6% 13,6% 4,5% Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје Универзитет „Св. Климент Охридски“ – Битола Државен универзитет во Тетово Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип
 • 8. <ul><li>Реформите кои се во тек на УКИМ се во насока на имплементација на новиот Закон за високо образование, целосна имплементација на Болоњскиот процес и почитување на спецификите на нашиот универзитет, и тоа: </li></ul><ul><li>- воведување систем на степени; </li></ul><ul><li>- обезбедување квалитет; </li></ul><ul><li>- признавање на степени и квалификации; </li></ul><ul><li>- високо образование и истражување; </li></ul><ul><li>- социјална димензија; </li></ul><ul><li>- мобилност; </li></ul><ul><li>- активна соработка и учество во Европскиот простор на ВО. </li></ul>Имплементација на Законот за високото образование и Болоњскиот систем
 • 9. Наука и истражување Улогата на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ како истражувачки центар, е од големо значење во економскиот развој на Македонија. Иновациите се креативен процес на трансформација на идеи (нови и постоечки) и технологии во комерцијални цели. Универзитетот треба се повеќе да го вклучуваме во истражувањата и равојот преку трансфер на знаењето на целото општество, интеграција меѓу универзитетот и индустријата и другите организации. Еден од тие модалитети на соработка е ЕИИЦМ. Во извештајот од ЕК за напредокот на Македонија, од 5.11.2008, во главата 20, дадена е одлична оценка за работа на овој центар, како прв во земјите од Западен балкан, кој ги развива иновациите и прептриемништвото.
 • 10. Проектен фонд на УКИМ НАЦИОНАЛНИ FP6 NATO IAEA UNESCO COST БИЛАТЕРАЛНИ TEMPUS ДРУГИ 0 200.000 400.000 600.000 800.000 1.000.000 1.200.000 1.400.000 1.600.000 1.800.000 EUR * (200 3 /200 7 )
 • 11. Истражувачки проекти во различни научни области Фундаментални / применети проекти Развојни проекти Природни науки и математика Технички науки Машинство Биотехнички Социјални Класични студии 15% 32% 14% 15% 10% 14% 3% 83% 1% 13%
 • 12. Резултати од развојните проекти 34% 4% 18% 2% 26% 5% 11% нови производи нови материјали нови технолошки процедури нови технолошки линии Оптимизација на постоечките технолошки процеси Рационализација на производството подобрување на квалитетот на животот
 • 13. Кои се пречките ? <ul><li>Документот за институционална евалуација, кој е изготвен од независна, комплетно објективна меѓународна комисија посочи неколку пречки: </li></ul><ul><li>- пасивниот однос кон неопходните промени во организацијата се </li></ul><ul><li> сериозна слабост; </li></ul><ul><li>- економската ситуација во државата има силно влијание врз </li></ul><ul><li> процесите кои се одвиваат на УКИМ; </li></ul><ul><li>- универзитетот е недоволно финансиран во сите сфери на </li></ul><ul><li> неговото работење; </li></ul><ul><li>- рестриктивниот пристап кон обновата на кадарот од страна на </li></ul><ul><li> државата го доведува во прашање квалитетот на активностите. </li></ul>
 • 14. Што и како понатаму ?

×