Asas Penjagaan Wajah

2,366 views

Published on

merupakan langkah-langkah penjagaan wajah untuk semua jenis kulit untuk mendapatkan kulit wajah yang berseri dan mulus.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,366
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
49
Actions
Shares
0
Downloads
104
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Asas Penjagaan Wajah

 1. 1. Disediakan oleh:NOORHIDAYAH BINTI TAHAR UMV 3
 2. 2. LAPISAN KULIT
 3. 3. JENIS-JENIS KULIT1. Kulit NormalAdalah sebum yang terhasil amat rendahdanTekstur kulit juga lembut dan liang romanyakecil. Kulit jenis ini juga mempunyai kandunganair yang cukup.Pada sebelah tengah hari atau petang, zon T(dari atas dahi ke hujung hidung),permukaannya hanya sedikit berminyak danberkilau. Hanya sesekali akan mendapatjerawat dan bintik hitam atau jeragat. Pipinyajuga tidak selalu kering.
 4. 4. 2. Kulit Keringkulitkering mempunyai raut wajah yang kusamdan mempunyai liang roma yang kecil ataulangsung tidak kelihatan.Kulit jenis ini juga akanmenggelupas sesekali.Kulitjenis ini Perlu diberi perhatian lebihterhadap garis-garis halus yang timbul ketikadimamah usia terutamanya di bahagian tepi mata,garisan senyuman dan dahi.
 5. 5. 3. Kulit BerminyakKulit jenis ini akan mengeluarkan banyak sebumdan liang romanya juga besar, Sebab itulahseseorang mudah mendapat jerawat.Bahagian hidung adalah yang paling aktif. Jeniskulit ini memerlukan penjagaan khas. Selepasmembersihkan wajah dengan pencuci muka,gunakan losen penegang kulit dan krim pelembapyang berasaskan kandungan air yang rendah.
 6. 6. 4. Kulit KombinasiIa menggabungkan ketiga-tiga jenis kulit mukaiaitu normal, kering dan berminyak. Secaraamnya, kulit ini kelihatan normal tetapimempunyai bahagian-bahagian tertentu yangterasa kering dan berminyak.Tempat yang biasanya kering ialah di bahagianpipi dan berminyak di zon T.Meskipun tidak berkilat pada keseluruhanbahagian muka, namun ia mempunyai liang romayang besar di zon T dan cepat mendedahkanseseorang kepada masalah jerawat.
 7. 7. 1. Mencuci Muka (cleansing milk & foam) - adalah untuk membersihkan kawasan muka daripada segala kekotoran yang boleh mengakibatkan kulit menjadi kusam dan tidak bermaya dengan menggunakan cleansing milk iaitu untuk menanggalkan solekan pada wajah dan cleansing foam untuk mencuci wajah.
 8. 8. TEKNIK CUCIAN
 9. 9. TEKNIK SPONGE OFF
 10. 10. 2. Skrub Muka (scrub) - adalah untuk menanggalkan sel kulit mati.3. Mengewap Muka (steamer) - pengewapan muka boleh dilakukan dalam dua cara iaitu menggunakkan wap panas atau sejuk (hot or cold steamer)4. Urut Muka (massage) - untuk merangsang peredaran darah pada bahagian muka serta membantu menaikkan semula stuktur kulit muka yang kendur dengan menggunakan massage gel.
 11. 11. 5. Picit Jerawat (pimple extractor) - adalah langkah yang perlu untuk mengeluarkan komedon dan jerawat dengan menggunakan pimple extractor.6. Pakai Pupur (masker) - pupur digunakan untuk menghaluskan pori-pori kulit danmenegangkan kulit muka. Pupur yang biasa digunakan ialah pupur tanah liat.
 12. 12. 7. Pakai Penyegar - penyegar atau toner adalah untuk memberi kesegaran pada kulit wajah agar tidak kelihatan kusam.8. Pakai Pelembap - adalah untuk memberi kelembapan pada wajah agar struktur kulit mendapat kesegaran semulajadi.
 13. 13. BAHAN DAN ALATAN YANG DIPERLUKANBahan :1.surgical spirit 6. gel urut2.pembersih 7. tisu3.penyegar 8. kapas muka4.pelembap 9. kain muslin5.pupur
 14. 14. Alatan :1.Troli fasial 8. spatula2. Katil & kerusi fasial 9. mangkuk pupur3. Facial gown 10. pimple extractor4. Head band 11. magnifying lamp5. Tuala gud morning 12. pengewapan ozon6. Tuala besar 13.Span fasial7. Mangkuk besar 14. Piring kecil

×