Ulangkaji 3 Judgement dalam Strategi Kritikan

2,301 views
2,010 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,301
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
447
Actions
Shares
0
Downloads
77
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ulangkaji 3 Judgement dalam Strategi Kritikan

 1. 1. Strategi KritikanDeskripsi - hanya menyebut tema dan membuat inventori sahajaAnalisis - hanya menjelaskan unsur seni, prinsip rekaan, media dan teknikinterpretasi - hanya menjelaskan makna
 2. 2. Yusof Gajah atau Yusuf Ismail Pemandangan dengan gajah Strategi Kritikan deskripsi analisis interpretasi judgementHuraian dan contoh mesti berpandukan kepada gambar yang diberi
 3. 3. Strategi KritikanDeskripsi - hanya menyebut tema dan membuat inventori sahajaHuraian Tema atau idea utama adalah berkaitan dengan gajah kerana tajuknya pemandangan dengan gajah. Objek dalam karya seperti flora dan fauna. Flora : beraneka jenis pokok dan bunga-bungaan. Fauna : gajah, ketam dan ikan objek buatan manusia : wau, tiang lampu pasu dll.
 4. 4. Analisis : Membuat analisis mengenai media, teknik, unsur seni dan prinsip rekaan yang terdapat dalam karya.Analisis Teknik dekoratif digunakan dalam karyanya dengan sapuan warna yang mendatar dan warna warna yang ceria. Prinsip Rekaan harmoni : Warna kuning digunakan berulang-ulang seperti pada wau, daun, bunga, ikan dan cahaya lampu
 5. 5. kepelbagaian : kepelbagaian warna pada imej pokok yang dipermudahkan, warna gajah ada hitam, putik dan merah jambu.Imbangan : Imbangan warna amat ketara sekali. Warna panas seperti kuning, jingga dan merah diimbangi dengan warna sejuk seperti biru dan hijau.Interpretasi : Makna yang disampaikan ialah mengenai hubungan mesra alam flora dengan faunaJudgement : Merupakan sebuah karya yang berjaya mengambarkan alam kanak - kanak dengan gambaran suasana yang ceria dan harmoni mengenai hubungan flora dengan fauna.
 6. 6. Judgement{ degre of artistic merit }bermaksud membuat pertimbangan, penilaianatau membuat keputusan mengenai mutu ataukualiti sesebuah karya berdasarkan.Berfokus : bagaimana kejayaan atau kegagalan pelukis mengaplikasi idea dalam karya melalui 1. deskripsi 2. analisis 3. interpretasi.
 7. 7. Bagaimana ?1. deskripsi keberkesanan tema dengan subjek matter2. analisis bagaimana teknik, media, unsur seni dan prinsip rekaan diaplikasi dalam karya3. interpretasi bagaimana pengkarya menggambarkan : imej atau lambang untuk menyampaikan makna atau mesej tertentu. { tersurat dan tersirat }
 8. 8. Pertama mesti menyatakan sebuah karya yang berjayaClaude Monet : Impressionis “ The Iris Garden at Giverny “
 9. 9. Claude Monet : Tahun 1600Deskripsi The Iris Garden at GivernyPemilihan : 1. Tema - Keindahan taman semula jadi yang berwarna-warni. 2. Objek - banyak pokok bunga yang sedang berbunga dan beraneka warna, lorong, 5 pokok dan di belakangnya banyak pokok.
 10. 10. Analisis Claude Monet : Tahun 1600 The Iris Garden at GivernyTeknik dan media : 1. aliran impressionis : spontan, teknik cahaya dan bayang. 2. media cat minyak : kesesuaian media dengan teknik. 3. Teknik : impasto dan dry brush kepelbagaian kesan palitan warna seperti saiz, jenis, sifat dan arah
 11. 11. Analisis Claude Monet : Tahun 1600 The Iris Garden at GivernyHarmoni - Unsur seni yang berulang-ulang :1. Warna - warna biru dan kuning. ( lihat anak panah biru danputih )2. Garisan - garisan yang berulang-ulang( melengkung, condong dll }
 12. 12. Analisis Claude Monet : Tahun 1600 The Iris Garden at GivernyKepelbagaian : Susunan, reka letak dan aturan. {Huraian :Saiz, jenis, sifat } warna, garisan , rupa dan jalinan1. Warna - warna bunga yang pelbagai seperti biru, ungu dan merah.2. Garisan - garisan pada daun menggunakan sapuan berus yang pelbagai arah dan saiz dari segi reka letak.
 13. 13. Analisis Claude Monet : Tahun 1600 The Iris Garden at GivernyImbangan : assemitri ( lebih sebelah kiri spt pokok - kanan 2 di kiri 3, dibahagi oleh lorong banyak bahagian kiri daripada kanan ), imbangan warna panas dengan sejuk ( berikan contoh: ...... )
 14. 14. Interpretasi Claude Monet : Tahun 1600 The Iris Garden at GivernyInterpretasi : Menjelaskan makna Bagaimana keberkesanan atau kejayaan pelukis menyampaikan makna dalam karyanya. 1. Makna yang tersurat sudah pasti keindahan sebuah taman yang penuh dengan pokok bunga yang berwarna - warni dan ceria. 2. Suasana yang aman, harmoni dan memberi ketenangan.
 15. 15. 1/2Rumusan : Kesimpulanya karya Claude mannet merupakan sebuah karya yang amat berjaya sekali. Dari aspek temanya adalah berkaitan dengan tajuk karya “The Iris Garden at Giverny “ dan objek yang digambarkan adalah bertepatan mengenai Taman Bunga di Giverny.
 16. 16. 2/2Imej alam semula jadi yang cantik dansuasana harmoni berjaya digambarkandengan teknik sapuan berus yangbersahaja serta pelbagai dengan mediacat minyak. Prinsip rekaan sepertiharmoni, kepelbagaian, imbangan danlain berjaya diaplikasi dengan baik.Dari segi makna dapat disampaikan melaluiimej bunga-bungaan dan permainan warnayang boleh membangkitkan perasaan ceriadan suasana yang memberi ketenangan.
 17. 17. slideshare.net/yatizanazmisenivisualblogspot.com Ulangkaji teori seni

×