Examen 4 eso herencia v5
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Examen 4 eso herencia v5

on

 • 442 views

 

Statistics

Views

Total Views
442
Views on SlideShare
428
Embed Views
14

Actions

Likes
0
Downloads
2
Comments
0

1 Embed 14

http://elportafolidelmastermgille.blogspot.com.es 14

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Examen 4 eso herencia v5 Examen 4 eso herencia v5 Document Transcript

 • TEMA 7: L’HERÈNCIA HUMANA (Biologia 1)Preguntes teòriques (2 punts). Respon breument a les següents preguntes. 1. Explica en que consisteix el diagnòstic pre-natal i quin és el seu objectiu. (1 punt) 2. Justifica i explica perquè un gen recessiu causant de malalties present en el cromosoma X sempre s’expressarà en els homes i només en les dones homozigòtiques. (1 punt)Preguntes pràctiques (3 punts). Respon breument a les preguntes següents:Pregunta 1. L’arbre genealògic adjunt esquematitza la transmissió de l’epilèpsia, unamalaltia autosòmica que es caracteritza per atacs amb pèrdua de consciència, caigudaa terra i convulsions musculars (1,5 punts):Determina els genotips (segurs o possibles) de tots els individus de l’arbre genealògic,considerant els individus que entren «de fora» homozigots si res no ens confirma elcontrari. (1)Indica quins individus han de ser portadors per força (deixa com a sans la resta depossibles portadors). En cas de no haver-hi portadors, encerla els heterozigots (0,5)
 • Pregunta 2. Lhemofilia és una malaltia dherència genètica lligada al sexe. Pot causargreus problemes i arribar a causar la mort de qui la pateix. A larbre següent, es mostrala incidència de la malaltia a la família Garrigosa. (1 punt)Es tracta duna malaltia dominant o recessiva? Justifica com ho has observat (0,5)Indica els genotips de larbre genealògic (0,5)Pregunta 3. Considerem una parella en què la dona és del grup sanguini Aheterozigota, i l’home és del grup 0. Indica a la taula de creuaments genotípics (indicatamb “G:”) (al·lels dels fills) i fenotípics (indicat amb “F:”) (grups sanguini dels fills) queesperarem en la descendència? (0,5 punts) Al·lels pare G: G: Al·lels F: F: mare G: G: F: F:
 • TEMA 7: L’HERÈNCIA HUMANA (Biologia 2)Preguntes teòriques (2 punts). Respon breument a les següents preguntes. 1. Enuncia en quin moment es produeixen les alteracions cromosòmiques estudiades i explica breument el que succeeix. 2. Explica la diferencia entre genotip i fenotip.Preguntes pràctiques (3 punts). Respon breument a les preguntes següents:Pregunta 1. L’arbre genealògic adjunt esquematitza la transmissió de la sordera, unamalaltia autosòmica que es caracteritza per pèrdua de capacitat auditiva (1,5 punts)
 • Determina quin tipus d’herència es tracta: dominant o recessiva (raona-ho). (0,5)Determina els genotips (segurs o possibles) de tots els individus de l’arbre genealògic,considerant els individus que entren «de fora» homozigots si res no ens confirma elcontrari. (0,5)Indica quins individus han de ser portadors per força (deixa com a sans la resta depossibles portadors). En cas de no haver-hi portadors, encerla els heterozigots (0,5)Pregunta 2. El fet de tenir uns llavis gruixuts és un caràcter autosòmic. A la famíliaReiziger, el caràcter s’ha anat expressant al llarg de les generacions. (1 punt)Es tracta dun caràcter dominant o recessiu? Justifica com ho has observat (0,5)Indica els genotips de larbre genealògic (0,5)Pregunta 3. Una dona del grup sanguini A s’aparella amb un home del grup 0 i tenenuna filla del grup 0.Quins són els genotips dels pares i de la filla? Fes un petit arbre perdemostrar-ho (0,5 punts)
 • TEMA 7: L’HERÈNCIA HUMANA (Biologia 3)Preguntes teòriques (2 punts). Respon breument a les següents preguntes. 1. Defineix el concepte d’aglutinació i relaciona-ho amb els antigens i els anticossos. (1) 2. Quin tipus de relació de dominància presenten els al·lels dels grups sanguinis del sistema ABO? Relaciona-ho amb l’expressió dels diferents grups sanguinis del sistema ABO. (1)Preguntes pràctiques (3 punts). Respon breument a les preguntes següents:Pregunta 1.L’arbre genealògic adjunt esquematitza la transmissió del gen quedetermina la disposició del lòbul de l’orella en persones. (1,5 punts)
 • Determina quin tipus d’herència es tracta: dominant o recessiva (raona-ho). (0,5)Determina els genotips, segurs o possibles, de tots els individus de l’arbre genealògic,tenint en compte que els individus que entren «de fora» els considerem homozigots(generació II ). (0,5)Indica quins individus han de ser portadors per força (deixa com a sans la resta depossibles portadors). En cas de no haver-hi portadors, encerla els heterozigots (0,5)Pregunta 2. La fibrosis quística és una malaltia genètica hereditària que causa unaalteració en la secreció de musositats, afectant a molts sistemes del cos, sobretot alsistema respiratori i al digestiu. La família Sànchez ha patit al llarg de les generacionsels efectes d’aquesta malaltia. El seu arbre genealògic és el següent: (1 punt)Es tracta duna malaltia dominant o recessiva? Justifica com ho has observat (0,5)Indica els genotips de larbre genealògic. A la representació, hi falta un/a portador/a:indica’l (0,5)Pregunta 3. Una dona del grup sanguini B s’aparella amb un home del grup 0 i tenenuna filla del grup 0. Quins són els genotips dels pares i de la filla? Pots ajudar-te d’unpetit arbre genealògic (0,5 punts)