Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Control
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
133
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Ciències de la Terra i Mediambientals. Control tema 11: Recursos de la geosfera. Curs 2011-12Nom: ………………………………………………………………………………………… Data: ………………….. Nota:……...1. (2 punts). En un projecte per renovar un habitatge es vol utilitzar les següents roquesindustrials: argila, basalt, granit i calcària.1.a. Completeu la taula indicant les roques que es corresponen millor amb les característiquesque s’esmenten al projecte: (0.5 punts)Espais de l’habitatge Roca utilitzadaEspai 1. Material tallat, sense polir, de color fosc itextura microlítica. Dóna un ambient rústic al’entrada.Espai 2. Material per al taulell, molt dur, formatper cristalls de minerals amb diferents tonscromàtics, amb textura granuda. Resistent: no elratllaràsEspai 3. Material per a la paret que pot ser polit,conté fòssils que li donen vistositat.Espai 4. Materials ceràmics en forma de rajolesd’alta qualitat.b. En la construcció de la casa s’ha utilitzat formigó. Indiqueu les roques industrials que es fanservir normalment en el procés de fabricació del formigó. (0.5 punts)2.a. Per què les roques industrials es consideren recursos no renovables? (0.5 punts)b. Què es considera com reserva d’un recurs natural i quines circumstàncies poden feraugmentar les reserves d’un recurs? (0.5 punts)
 • 2. Ciències de la Terra i Mediambientals. Control tema 11: Recursos de la geosfera. Curs 2011-12Nom: ………………………………………………………………………………………… Data: ………………….. Nota:……...2. (3 punts). Respon breument a les següents preguntes. (cada qüestió val 1 punt).a. Explica les mineralitzacions estratiformes. Com es formen, minerals més importants que s’hiexploten i explica en detall les mineralitzacions estratiformes evaporítiques de Catalunya.b. Explica les diferents tipus d’explotació minera.c. A què ens referim quan parlem d’àrids?. De quins tipus n’hi ha d’àrids? I, a què ens referimquan parlem de productes ceràmics?3. El carbó mineral està format per carboni, hidrogen, oxigen, nitrogen i altres componentscom ara sílex, òxids de ferro, sofre, etc. (1 punt) – (0,5 punts) Explica el procés de formació del carbó. Podríeu dir quins tipus de carbó existeixen? Ordena els tipus de carbó de menys a més potencial calorífic.
 • 3. Ciències de la Terra i Mediambientals. Control tema 11: Recursos de la geosfera. Curs 2011-12Nom: ………………………………………………………………………………………… Data: ………………….. Nota:……... – (0,5 punts) Quines són les característiques de cada tipus de carbó i com ho relacionaríeu amb la seva qualitat?4. La paraula petroli (d’etimologia llatina), petra i oleum, significa “oli de roca”. El petroli brut,tal com s’extreu del jaciment, és un líquid de color variable, des del terrós fins al negre,lleugerament menys dens que l’aigua, i aspecte oliós. (1 punt) – (0,7 punts). Sabries dir quin ha sigut el procés de formació del petroli? Relaciona-ho amb el concepte de trampa. – (0,3 punts). Esmenta alguns dels impactes ambientals que té l’ús del petroli com a font d’energia. Creus que ambientalment és viable la continuïtat del model energètic actual? Raona-ho.5. Energia Geotèrmica (1 punt)– (0,5 punts). Amb quins elements geològics solen coincidir les zones on s’hi troba energiageotèrmica? Com ho explicaríeu?– (0,5 punts). Sabent com s’obté l’energia elèctrica a les centrals geotèrmiques, creus que ésuna energia renovable? Raona-ho a escala temporal, humana i geològica.6. Energia atòmica (2 punts)
 • 4. Ciències de la Terra i Mediambientals. Control tema 11: Recursos de la geosfera. Curs 2011-12Nom: ………………………………………………………………………………………… Data: ………………….. Nota:……...Un sondeig ha permès determinar que la reserva duraninita de Collserola compta ambaproximadament unes 630 tones aprofitables. Aquest mineral conté aproximadament un 3%durani, del qual un 98 % és l’ isòtop utilitzat en les centrals. Daquest, es calcula que per cadaquilogram podem produir 140.000 kWh denergia elèctrica. Amb aquestes dades, respon a lespreguntes següents: a. (0.50 punts). Si per motius tècnics de la central només saprofita industrialment el 2.5% de lurani que susa, quina producció energètica total (un cop usada tota l’uraninita) esperem tenir? b. (0.50 punts). Si Barcelona consumeix anualment 4.5 milions de kWh, quina vida útil tindria lexplotació de la mina de Collserola? Considereu viable lexplotació? Raoneu- ho c. (0.3 punts). Quina part de d’uraninita acaba essent útil per lús energètic? d. (0.2 punts). Quins altres isòtops durani trobem al mineral durani? e. (0.5 punts). Esmenta dos avantatges i dos inconvenients (tècnics o socials) de l’ús d’aquesta font d’energia (pots parlar tant de les centrals com de les mines)
 • 5. Ciències de la Terra i Mediambientals. Control tema 11: Recursos de la geosfera. Curs 2011-12Nom: ………………………………………………………………………………………… Data: ………………….. Nota:……...