• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
Sim  Photosynthesis
 

Sim Photosynthesis

on

  • 10,296 views

 

Statistics

Views

Total Views
10,296
Views on SlideShare
10,296
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
415
Comments
7

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel

17 of 7 previous next Post a comment

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    Sim  Photosynthesis Sim Photosynthesis Presentation Transcript

    • Least Mastered Learning Competency
      Compare the light and dark reactions in photosynthesis.
      STRATEGIC INTERVENTION MATERIAL
      IN SCIENCE AND TECHNOLOGY II
    • Where’s my Food?
    • Guide cardWhat is photosynthesis?
      Students Note
      After reading this page
      I still do not understand
      Now I understand what the lesson is all about.
      What I think about the things to do.
      Easy Hard
      For this lesson, I want to study it
      Alone
      With one of my classmates.
      Within the group
      Plants, algae, and other chlorophyll-bearing organisms capture light energy and use it to produce food. This energy is passed on to animals that feed directly on plants or on other animals that have fed on plants. The entire process of capturing light energy to produce food is called photosynthesis. The equation is:
      6CO2 + 6H2O + light chlorophyll
      (energy)
      C6H12O6 + O6
    • Photosynthesis is two stage process. Thelight reaction that took place in the grana of the chloroplast and the dark reaction that took place in he stromaof the chloroplast.
      In the light-dependent process, light strikes chlorophyll in such a way as to excite electrons to a higher energy state. In a series of reactions, the energy is converted (along an electron transport process) into ATP and NADPH. Water is split in the process, releasing oxygen as a by product of the reaction. The ATP and NADPH are used to make C-C bonds in the dark reaction. The photosynthetic process, in which food(sugar) molecules are formed from the carbon dioxide in the atmosphere with the use of ATP can occur in the dark as long as ATP is present.
      Remember….
    • Photosynthetic General Equation
    • What happens in photosynthesis
    • Activity card 1
      Arrange the jumbled letters to produce a word.
      _________ 1. TAP- formed during light reaction.
      _________ 2. YGXONE- gas given off by plants.
      _________ 3. TRELECON- energized during reaction.
      _________ 4. AWTRE- splits into hydrogen and oxygen.
      _________ 5. LOPHYOLRCHL- traps light energy.
    • Activity card 2Study the diagram below and complete it using the words in the box.SUN
      Light energy
      Is absorbed by
      Energy carrier that becomes ENERGIZED CHLOROPHYLL that supplies energy to
      split
      add
      and
      p
      2H
      to
      That are trapped by
      NADP (H acceptor)
      That is released
      ( energy carrier)
      forming
      forming
      That stores energy
      For use in the dark reaction
    • Word boxfor activity card 2
      Water Oxygen
      NADPH2 Water
      Chlorophyll
    • Activity card 3
      THE DARK REACTION
      The fixing of carbon in a carbohydrate
      Combines with
      A five carbon sugar in the chloroplast ( CO2 acceptor)
      That is gain used
      To combine with CO2
      by combining and substituting
      H for a phosphate
      To form
      A very unstable
      and
      RDP
      That splits quickly and forms
      That can be used
      As nutrient or converted to
      H2O that is released
      As a by- product
      PGA, a 3-carbon compound
      and forms
      that combines with
      2H supplied by NADPH2 from the light reaction
      ( energy supplied by conversion of ATP to ADP )
    • Word Boxfor Activity Card 3
      PGAL 6 carbon sugar
      ADP 2 molecules
      Glucose Carbon dioxide
    • Check it out!
      Study the following illustrations below. Differentiate each stage of photosynthesis.
      Assessment Card 1
      Students Note
      What I already know about this page? ______________________________________
      What I learned from this page?
      ______________________________________
      What I still want to know about this page?
      ______________________________________
      What reactions occur?
      A
      B
    • Assessment Card 2.Self-checkEncircle the letter of the correct answer
      Which of the following reactions is also known as photo phase?
      a. Light dependent b. Light independent c. Anaphase
      Which of the following reactions is also known as synthesis phase?
      a. Light dependent b . Light independent c. Metaphase
      3. What kind of energy is used to split two molecules of water?
      a. Light b. Proton c. Neutron
      4. What is the energy source of the cell?
      a. NAD b. ADP c. ATP
      5. What is made up of 5-carbon sugar and an important carbon dioxide acceptor?
      a. ATP b. RUDP c. PGAL
    • 6. Which co-enzyme capture the hydrogen molecules?
      a. NADP b. RUDP c. PGAL
      How many carbon, hydrogen, and oxygen are present in a glucose molecule?
      a. C6H12O6 b. C5H11O2 c. C12H6O12
      8. What are the end product in dark reactions?
      a. ATP and NADPH b. sugar c. enzyme
      9. In which part of the cell does light reactions take place?
      a. thylakoids b. stroma c. stomata
      10. In which part of a plant cell does dark reactions take place?
      a. thylakoids b. stroma c. stomata
    • Enrichment Card
      Sentence completion…
      The ___________ is the conversion of light energy into chemical energy. The light dependent reaction includes the conversion of __________ energy into electron energy, then into short-term energy storage __________. The __________ reaction involves the conversion of short-term energy storage to long term energy storage
      ___________.
      Students note
      What I already know about this page? __________________________________________________________
      What I learned from this page?
      __________________________________________________________
      What I still want to know about this page?
      __________________________________________________________
    • Spot the Difference
    • Reference Card
      Dela Cruz, Susana B.
      Biology ( Pheonix Next Century)
      Agar, Irene C. et.al.
      Science and Technology II
      Internet Explorer
    • Answer card
      Activity No. 1
      1. ATP
      2. oxygen
      3. electron
      4. water
      5. chlorophyll
      Activity No. 2
      Chlorophyll
      Water
      Oxygen
      NADPH2
      ATP
    • Activity No. 3
      CO2
      6 carbon sugar
      PGAL
      Glucose
      ADP
      Assessment No. 1
      Dark reaction or light –independent reaction
      Light reaction or light- dependent reaction
    • Assessment No. 2.
      1. A 6. A
      2. B 7. A
      3. A 8. B
      4. C 9. A
      5. B 10. B
      Enrichment Card
      1. Photosynthesis
      2. Light
      3. ATP
      4. Dark
      5. Glucose