Roda de Premsa sobre joventut

807 views

Published on

Published in: Real Estate
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
807
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
43
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Roda de Premsa sobre joventut

 1. 1. xaviertrias.cat
 2. 2. La crisi econòmica i els joves  La joventut és una etapa clau en la vida de les persones.  Cal que els joves disposin d’un ventall el més ampli possible d’oportunitats per a emancipar-se.  Les oportunitats que s’ofereixen als joves són més importants que mai en època de crisi.  L’habitatge, la feina, la formació, el lleure... Però també la mobilitat, la salut, la participació són eixos que han de fer pivotar l’actuació de l’administració.
 3. 3. La crisi econòmica i els joves  Durant massa temps el govern de la ciutat ha donat l’esquena a la gent jove en les seves necessitats reals d’emancipació.  Això vol dir unes polítiques clares i transversals de suport a l’emancipació dels joves.  Ens trobem a meitat de la vigència del Pla director de la política de joventut 2006-2011, el Pla Jove BCN, i encara no hem vist un redreçament de les polítiques de joventut d’aquest Ajuntament.
 4. 4. La crisi econòmica i els joves La crisi econòmica està incidint de forma preocupant en la població jove de la ciutat; actualment un 34,2 % dels aturats de la ciutat tenen entre 25 i 35 anys. 3000 persones joves més a l’atur Es creen obstacles a les iniciatives emprenedores que poden sorgir entre el col·lectiu jove i a les empreses noves creades per ells Els títols de transport augmenten un 4,7% de mitjana, i la T- 10 un 7% La T-jove augmenta 4 €
 5. 5. La crisi econòmica i els joves  Una enquesta recent realitzada pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) parlava que aquells que tenen més por de quedar-se a l’atur, segons sexe i edat, són les dones (19,5%) i els joves de 18 a 29 anys (26,1%), fet que es constata en la data que l’atur ha crescut un 12,24% entre els joves menors de 25 anys  Un estudi elaborat per UGT-Catalunya indica que el sistema educatiu català ha creat per primer cop una generació de joves pitjor formada que l’anterior, ja que el col·lectiu d’alumnes que només compten amb estudis primaris ha augmentat un 52,6% en els tres últims anys i ha augmentat un 8,4% el nombre de joves parats compresos entre 16 i 24 anys.
 6. 6. La crisi econòmica i els joves  L’Ajuntament de Barcelona es va comprometre a presentar un balanç sobre l’estat d’execució del Pla Jove el mes de desembre a la Comissió de Cultura, i arribats al mes de desembre no ho ha fet.  Aquesta lleugeresa és encara més greu en un context de crisi econòmica en la qual els joves són un dels col.lectius més vulnerables.  Un cop fixades els objectius i les prioritats del Pla Jove es fa necessari un impuls real de les polítiques d’emancipació dels joves per part de l’Ajuntament i la resta d’administracions públiques.
 7. 7. Crítica del model  En època de crisi les polítiques de joventut han de ser clares i orientades a: Generar ocupació Foment dels emprenedors Formació de qualitat Accés a l’habitatge I garantir la mobilitat i el transport assequible dels joves  El Pla Jove BCN, tot i l’impuls del Consell de la Joventut de Barcelona, no ha complert en el seu desplegament l’objectiu de guiar una política transversal de joventut a la ciutat de Barcelona.
 8. 8. Crítica del model Generar ocupació El Pla Jove es plantejava limitar la temporalitat dels treballadors més joves, augmentar la qualitat del treball i aconseguir una major estabilitat. Tot això s’havia de fer establint plans i accions específics concertats entre l’administració, els sindicats i la patronal. Es volia regular les empreses de serveis integrals que són les principals responsables de la precarietat laboral entre els joves en no aplicar convenis col.lectius.
 9. 9. Crítica del model Foment dels emprenedors El Pla Jove conté mesures per recolzar els i les joves emprenedores a través d’ajuts i finançament perquè pugin crear les seves pròpies empreses. Es volia fer difusió dels programes destinats a gent jove emprenedora (Mentoring, Comunitat Virtual d’Emprenedors, viver d’empreses, Centre per a la gent emprenedora). També es pretenia impulsar nous filons d’ocupació entre els joves en els àmbits dels serveis a la vida diària, serveis a la millora de la qualitat de vida, relatius a l’esbarjo o el medi ambient.
 10. 10. Crítica del model Formació de qualitat El Pla Jove volia promoure la formació ocupacional continuada per a joves, adequada al mercat i a les necessitats dels treballadors més joves. També es volia vincular millor la transició educació món del treball amb la creació d’una borsa de treball efectiva als centres educatius. Potenciar la realització de pràctiques a empreses per part de gent jove amb discapacitat per facilitar la seva integració al món laboral. Aquestes mesures tampoc s’han aconseguit tirar endavant degut a la paràlisi del govern municipal de l’alcalde Hereu en matèria de Joventut.
 11. 11. Crítica del model Accés a l’habitatge El Pla Jove vetllava per la construcció, tal i com regula el Pla d’Habitatge de l’Ajuntament, de nous habitatges municipals tutelats tant per a gent gran com a joves. La dotació d’habitatge social per part de l’Ajuntament de Barcelona s’ha mostrat clarament insuficient en els darrers anys. A més a més la manca de transparència en l’adjudicació d’aquests tipus d’habitatge ha fet caure la confiança dels joves en una política clara d’accés a l’habitatge per part de l’Ajuntament.
 12. 12. Crítica del model Transport assequible El Pla Jove es proposava reduir les tarifes per aquelles persones que es troben en atur o amb rendes inferiors a un determinat valor. Aconseguir la integració tarifària total (bitllets senzills) i oferir més descomptes en els títols de transport públic. Com veurem més endavant aquest objectiu tampoc no s’ha aconseguit. Tot el contrari ens trobem amb un increment del cost del transport públic molt per sobre de l’IPC. Aquestes mesures tindran un impacte molt negatiu en el procés d’emancipació i autonomia dels joves.
 13. 13. Crítica del model En conclusió Hi ha una imatge de paràlisi entorn les polítiques de joventut a Barcelona en un moment de crisi econòmica. No hi ha un lideratge per part de l’Ajuntament per tal de facilitar mesures a l’emancipació dels joves. L’Ajuntament només creu en polítiques juvenils adreçades al lleure i a activitats merament lúdiques. Es va a remolc de les propostes que fan les entitats representades al Consell de la Joventut de Barcelona.
 14. 14. Crítica del model  Com hem dit, en època de crisis les polítiques de joventut han de ser clares i orientades a: Generar ocupació Foment dels emprenedors Formació de qualitat Accés a l’habitatge I garantir la mobilitat i el transport assequible dels joves
 15. 15. Mesures per l’emancipació Ocupació Pla de recol·locació/reinserció per als aturats a sectors socials emergents i nous focus de creació d’ocupació (serveis a les persones, sector sanitari, TIC, energies renovables) Pla de xoc pels aturats de llarga durada (tracte personalitzat+pla d’orientació+formació+inserció laboral) Bonificació del 50% de l’IAE per creació de contractes indefinits
 16. 16. Mesures per l’emancipació Habitatge Pla d’habitatge Ajuntament avala en el lloguer d’habitatge Xarxa d’oficines d’habitatge per districtes Creació del Servei d’Habitatge Jove, vinculat al Consorci de l’Habitatge de Barcelona
 17. 17. Mesures per l’emancipació Emprenedors Mapa de les professions i oficis i creació de plataforma de suport a les professions Ajuntament avala en la creació d’empreses Pla d’ajuts als empresaris i autònoms que fomentin l’ocupació (subvencions) Diferir el pagament de l’IAE a les empreses amb resultats negatius Oficina d’emancipació Que Barcelona Activa s’impliqui financerament en els projectes que promou mitjançant un sistema de préstecs sense interès per tal de fomentar l’esperit emprenedor en èpoques de crisi
 18. 18. Mesures per l’emancipació Formació “Espais d’aterratge” per a estudiants de postgrau i joves investigadors Potenciar Barcelona Activa i el 22@ Pla de promoció en recerca i investigació per al teixit productiu Foment de les escoles-taller com a via de la reintroducció en el cicle formatiu i laboral Biblioteques públiques 24/7 per exàmens
 19. 19. Mesures per l’emancipació Transport Aplicar mesures de descompte en el transport públic per facilitar la mobilitat dels joves Ampliació del bicing i carrils bici Circulació de les motos pel carril bus Pla de mobilitat i aparcament per les motocicletes Una bona xarxa de transport públic a la nit
 20. 20. xaviertrias.cat 20

×