Ue

1,825 views
1,524 views

Published on

Published in: News & Politics, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,825
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
44
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ue

 1. 1. EL GOVERN DE LA UNIÓ EUROPEA
 2. 2. ÍNDEX <ul><li>1. LA FORMACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA, ELS OBJECTIUS I SÍMBOLS QUE TÉ. </li></ul><ul><li>1.1 Els orígens de la UE, objectius i reptes actuals </li></ul><ul><li>1.2. Els tractats constitutius de la UE. </li></ul><ul><li>1.3 Els símbols de la UE </li></ul><ul><li>2. ELS PAÏSOS MEMBRES </li></ul><ul><li>2.1 Quins països formen la UE. </li></ul><ul><li>2.2 Els estats candidats </li></ul><ul><li>2.3 Els estats de l’Eurozona. </li></ul><ul><li>2.4 Les diferències entre els estats membres. </li></ul><ul><li>3. EL FUNCIONAMENT DE LA UE: LES INSTITUCIONS. </li></ul><ul><li>3.1 Les institucions principals de la UE. </li></ul><ul><li>3.2 Altres institucions de la UE. </li></ul><ul><li>3.3 El repte d’una Constitució Europea </li></ul>
 3. 3. 1. LA FORMACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA.OBJECTIUS I SÍMBOLS.
 4. 4. ESDEVENIMENT DEL S.XX L’esdeveniment més important que va succeir en el segle XX, va ser la segona Guerra Mundial. Va ser un conflicte bèl·lic que va involucrar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars.
 5. 5. PRINCIPIS DE LA NOVA EUROPA Entre 1945 i 1950, una sèrie de valents estadistes entre els que es troben Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi i Winston Churchill, emprèn la tasca de persuadir els seus pobles de la necessitat d’entrar en una nova era i de crear noves estructures a Europa Occidental, basades en els interessos comuns que garantien l’estat de dret i la igualtat de tots els països.
 6. 6. CREACIÓ DE LA NOVA EUROPA La creació de la Nova Europa la va materialitzar un ministre francès anomenat Robert Schuman. Schuman va donar lloc a una Comunitat Europea del Carbó y del Acer (CECA). Robert Schuman
 7. 7. TRACTAT UNIÓ EUROPEA El Tractat de Maastricht és el nom amb què és coneix el Tractat de la Unió Europea (el nom ve donat per la ciutat neerlandesa de Maastricht, on se signà l'acord i on es van dur a terme les negociacions finals durant el mes de desembre de 1991). Fou un acord signat el 7 de febrer de 1992 pels membres de la Comunitat Europea (CE). Entrà en vigor l'1 de novembre de 1993 i portà a la creació de la Unió Europea que en endavant substituí a la CE i fou el resultat de la resolució separada de varies negociacions en temes d'unió monetària i política.
 8. 8. OBJECTIUS L’objectiu econòmic original de la Comunitat, és a dir, la realització d’un mercat comú, queda ampliament superat i la vocació política clarament expressada. L’economia de la unió Europea (UE), és la més gran del món, segons els Fons Monetari Internacional.
 9. 9. BENEFICIS UE El mercat únic europeu proporciona a les empreses una plataforma vital sobre la qual poden competir eficaçment en els mercats mundials. No obstant això, aquest gran espai europeu de lliure competència ha d'equilibrar-se amb la solidaritat també a escala europea, de la qual es beneficien clarament i de manera tangible els ciutadans europeus. Els països de la UE suposen un percentatge cada vegada més petit de la població mundial. Han de, per tant, continuar unint-se si volen mantenir el creixement econòmic i competir en l'escena mundial amb altres importants economies. Cap país de la UE és, per si mateix, bastant fort com per a mantenir una posició avantatjosa en el comerç mundial.
 10. 10. TRACTATS CONSTITUTIUS UE 1957 1951 1986 1991 - 92 1997 2001 1951  Tractat de París . 1957  Tractat de Roma. 1986  Tractat de Lisboa. 1991-92  Tractat de Maastricht . 1997  Tractat d’Amsterdam . 2001  Tractat de Niza.
 11. 11. BANDERA UE Hi ha dotze estrelles a la bandera de l’Unió Europea, perquè el número dotze es tradicionalment el símbol de la perfecció, el complet i la unitat. Per tant la bandera no canvia amb les ampliacions de la UE. No obstant això, des del Maig de 1999, el Consell d’Europa, va deixar d’utilitzar aquest anagrama al haver-se convertit en un ‘ Símbol Europeu comú ’ , per passar a utilitzar un altre anagrama personalitzat.
 12. 12. MONEDA UE Els països que fan servir l’euro com a moneda oficial , estan situats en aquest mapa de color groc . La moneda comuna es l’euro i el seu símbol és €. Els bitllets són iguals a tots els països; les monedes tenen una cara comuna i l’altre amb un emblema distintiu de cada estat. Però no tots els països fan servir aquesta moneda.
 13. 13. HIMNE UE L’Himne oficial de la Unió Europea, es l’oda de l’Alegria, inclosa en la novena Simfonia de Beethoven. Clica el megàfon groc per escoltar l’Oda de l’Alegria.
 14. 14. 2. ELS PAÏSOS MEMBRES
 15. 15. MAPA DELS PAÏSOS MEMBRES 1958. Fundadors(formen la CEE) 1973 1981 1986 1995 2004 2007
 16. 16. ESTATS CANDIDATS <ul><ul><ul><ul><ul><li>Els països que han sol·licitat l’adhesió a la Unió Europea </li></ul></ul></ul></ul></ul><ul><li> són: Turquia, Croàcia i Antiga República Iugoslava de Macedònia.   </li></ul><ul><li>Requisits que han de tenir aquests: Ha de tenir un sistema estable de govern democràtic i unes institucions que garanteixin l’ Estat de Dret i el respecte dels drets humans. També ha de tenir una economia de mercat eficaç i una administració capaç d’aplicar les lleis i les politiques de la UE. Les condicions específiques per l’ Adhesió de cada país candidat es negocien amb la comissió Europea. </li></ul>
 17. 17. ESTATS DE L’EUROZONA <ul><li>Hi ha 16 membres que formen l'Eurozona: Alemanya, Austria, Bèlgica, Eslovènia, Eslovàquia,Espanya , Finlàndia, França (excepte els territoris del Pacífic, que utilitzen el franc CFP), Grècia, Irlanda, Itàlia (exepte l'enclavament de Campione d'Italia on circula el franc suís), Luxemburg, Malta, els Països Baixos (tret de les Antilles Neerlandeses que tenen el florí de les Antilles Neerlandeses i d'Aruba amb el florí d'Aruba), Portugal i Xipre. </li></ul>El Banc Central Europeu és l'entitat responsable de la política monetària dels 16 estats.
 18. 18. MAPA ESTATS DE L'EUROZONA  Estats de l’Eurozona  Estats que han d’entrar a l’Eurozona.  Decidirà l’euro per votació  No adopten l’euro  Estats que no són de la UE que usen l’euro sense acord.
 19. 19. GRÀFIC DE LES SUPERFíCIES DELS PAÏSOS DE LA UNIÓ EUROPEA En aquest gràfic podem observar que els països amb una superfície més extensa són França,Espanya, Suècia, Alemanya,Polònia,Finlàndia, Itàlia, Regne Unit i Romania posteriorment tindríem uns quants països que estan bastant igualats, i per últim es troben Eslovàquia, Estònia, Dinamarca, Països Baixos, Bèlgica, Eslovènia, Xipre, Luxemburg i Malta.
 20. 20. GRÀFIC DE LA POBLACIO DE 2007 EN MILIONS D’HABITANTS(TOTAL:497 MILIONS) Els països amb major població, serien Alemanya, França, Regne unit, Itàlia,Espanya,Polònia,Romania i Països baixos. Després hi han uns quants països amb una població igualada entre ells. I per últim trobem Letònia,Eslovènia, Estònia, Xipre, Luxemburg i Malta.
 21. 21. GRÀFIC DEL PIB (PRODUCTE INTERIOR BRUT) PER HABITANT DELS PAÏSOS DE LA UNIÓ EUROPEA El país amb els habitants mes rics és Luxemburg, després tenim una sèrie de països amb unes riqueses d’ habitants igualades i per últim, els més pobres serien Romania i Bulgària.
 22. 22. GRÀFIC DE LA TAXA D’ATUR ALS PAÏSSOS DE LA UNIÓ EUROPEA 2002 Destaca Espanya amb un 13 % aproximadament. També hi ha una sèrie de països que es troben entre el 8 i 10%: Alemanya, Finlàndia, França ,Grècia i Itàlia. Amb menys d’un 8 % tenim: Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Irlanda, Luxemburg, Països baixos, Portugal, Regne Unit i Suècia. Per últim , dins de la classificació del menys de 8% hi consta Luxemburg amb un 2’5% (aproximat).
 23. 23. COMENTARI GENERAL DE LES DIFERÈNCIES ECONÒMIQUES, (PIB I TAXA D’ ATUR) DE POBLACIÓ I DE SUPERFICIE DELS GRÀFICS ANTERIORS. <ul><li>Diferencies generals econòmiques: </li></ul><ul><li>- França : És troba en tercer lloc de la taxa d’atur i en un vuitè lloc aproximadament del PIB. - Espanya : Destaca per la seva gran taxa d’atur amb un 13% per sobre de tots els altres països. I el seu PIB es troba en un tretzè lloc. - Luxemburg : És el país amb el PIB més elevat, però la seva taxa d’atur en canvi és molt baixa (d’un 2’5%) </li></ul><ul><li>Diferencies generals de població i de superfície: </li></ul><ul><li>- França : Destaca per la seva superfície d’un 544% i també te una alta població (ja que es troba en segon lloc) d’un 63’4%. - Espanya : Té una superfície bastant extensa (ja que es troba en segon lloc) i de població la trobem en cinquè lloc, per tant no destaca amb la seva població. - Luxemburg : Té una superfície molt disminuïda, ja que es troba en un dels últims llocs amb un 2’6% i té una població també baixa. D’un 0’5 %. - Alemanya : Destaca amb un 82’4% de població i també té una superfície bastant extensa d’un 357% </li></ul>
 24. 24. 3. EL FUNCIONAMENT DE LA UNIÓ EUROPEA: INSTITUCIONS.
 25. 25. - Defensa els interessos generals del conjunt de la UE. - Està composta per 27 països. - Això significa que no està sotmès a les institucions de cap govern nacional. - Les seves funcions són proposar legislació al Parlament i al Consell. Gestionar i aplicar les polítiques de la UE i el seu pressupost. Fer complir la legislació europea. Representar a la Unió en l'escena internacional. - Per desenvolupar-les té una Administració, composta de trenta sis direccions generals i diversos serveis. - Té la seu a Brussel·les. - Representa ciutadans de la UE. - Els seus membres són escollits pels ciutadans de la UE. En total té 736 diputats. - Comparteix amb el consell de la UE el poder legislatiu i executiu. - Altres funcions són esmentar i fins i tot bloquejar les iniciatives legislatives en aquelles àrees que té competències de codecisió. En algunes àrees pot simplement acceptar o vetar les propostes de la Comissió i finalment en algunes altres àrees només té el dret de ser consultat. -Les decisions s’acorden per representació proporcional . - Té la seu a Estrasburg. - Representa els estats membres. - A les reunions hi assisteix un ministre de cada país de la UE. - Té poder legislatiu i executiu. - Altres funcions són establir objectius polítics, coordinar polítiques nacionals i resoldre les diferencies existents entre països i altres institucions. - Les decisions s’acorden per majoria simple, majoria qualificada o per unanimitat. - Els vots de cada estat depenen del tamany de la seva població. - Té la seu a Brussel·les. COMISSIÓ EUROPEA PARLAMENT EUROPEU CONSELL DE LA UE INSTITUCIONS PRINCIPALS
 26. 26. ALTRES FUNCIONS DE LA UE <ul><li>Les institucions de la Unió Europea estan formades per: </li></ul><ul><li>Consell europeu: </li></ul><ul><li>- Format per: Un ministre de cada país </li></ul><ul><li>- Funcions: establir objectius polítics, coordinar polítiques nacionals i </li></ul><ul><li>resoldre les diferencies existents entre països i altres institucions. </li></ul><ul><li>Tribunal de justícia: </li></ul><ul><li>- Format per: un president, jutges, advocats generals, secretari i </li></ul><ul><li>col·laboradors </li></ul><ul><li>- Funcions: Controlar el Dret comunitari europeu, és a dir la justícia. </li></ul><ul><li>Tribunal de Comptes : </li></ul><ul><li>- Format per: un membre de cada país de la unió </li></ul><ul><li>- Funcions: controlar el finançament de les activitats de la UE. </li></ul>
 27. 27. <ul><li>Marina Insa Batalla </li></ul><ul><li>Marina Muñoz Pego </li></ul><ul><li>Laura Bofarull Cucurull </li></ul><ul><li>Marta Queralt Romero </li></ul>

×