Curs 'Innovar x Internet'. Part 1/4. Eines de comunicació

1,991 views
1,872 views

Published on

Published in: Technology, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,991
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • [...]
 • [...]
 • GSM (Global System for Mobile communications). Tot i que es fa servir per denominar el protocol de la telefonia de la segona generació de telefonia mòbil, es tracta de l’estàndard mundial per a la telefonia mòbil digital, que difereix dels estàndards anteriors en el fet que tant els canals de veu com els senyals que ofereix són digitals. També hi ha xarxes sense cables : - Infra-rojos (fins 3 m). Transmissió de dades per ones de telèfon mòbil a un altre terminal. - Blueetooth (3-10 m). Estàndard de comunicació sense cables que permet la transmissió de veu i dades entre diferents terminals mitjançant un enllaç per radiofreqüència. - Wifi (fins 300 m). - Wimax (més 300 m) iPhone de Apple Reunirà en un telèfon mòbil funcions que actualment són desenvolupades per diferents aparells: Telèfon (trucada en veu alta i en grup, classificació SMS i msg veu en carpetes...) Internet (navegador Safari, girar pantalla i s’adapta automàticament, programa per accedir a e-mails i adjunts) Fotografia (2.0 megapíxels, ampliació o reducció img sols amb els dits...) iPod (classificació música i artista, amb portades a la pantalla, però amb capacitat 10 cops menys q l’iPod) Vídeo (reproducció de concerts, films, vídeos musicals i programes de TV...) Navegació (equipat amb Google Maps per veure mapes, img satèl·lit, obtenir localització o info trànsit...) HSDPA De moment, sense ruptura de l’estàndard 3G (només evolució, no requereix inversions significatives), es tracta d’usar la 3G per prestar serveis de transmissió de dades a altres dispositius portàtils, i no pas de parlar d’Internet en el mòbil. Les aplicacions de banda ampla no estan a l’abast dels mòbils usuals: requereixen la integració de funcions de processament, memòria i bateries més duradores (cosa que els encariria...).
 • Telefonía por Internet (VoIP) Skype www.skype.com. Llamadas gratis entre usuarios de Skype, desde ordenadores o entornos wifi . También llamadas: - Con vídeo gratis. - A teléfonos fijos y móviles con tarifas económicas por minuto. - A teléfonos fijos y móviles desde Skype o transferir llamadas desde Skype al número de teléfono fijo o al móvil personal ( SkypeOut ). Jajah.com www.jajah.com . Llamadas gratis o a bajo coste entre teléfonos que se hayan registrado en la web. - Sin descarga de programa, ni alta velocidad, ni aparato especial. - Se llama a través de la web desde teléfono fijo o móvil (teclear núm. emisor-receptor). - Si emisor y receptor están registrados, la llamada es gratis. - Si receptor no está dado de alta, hay cierto coste para el emisor. - A diferencia de Skype y otros, necesita teléfono. A las operadoras telefónicas les conviene pues Jajah (coste red local hasta la red IP). Com es financen? El director general de Skype, Niklas Zennström, va afirmar aquesta setmana que l’empresa viu a la corda fluixa en intentar “portar a terme serveis que els reportin beneficis a la vegada que manté els seus 220 milions d’usuaris". Jajah per la seva banda simplifica encara més les trucades gratuïtes perquè no ha de descarregar cap aplicació. L’usuari introdueix els dos números de telèfon entre els quals desitja establir comunicació a Jajah.com des del seu ordinador o des del navegador del seu mòbil i Jajah truca a cada un dels interlocutors i dóna l’inici de la comunicació.
 • Comunicación por Internet en tiempo real , con grupo cerrado de usuarios . Funciones de mensajería (p.ej. MSN Messenger): - Avisa cuando están en línea las personas a quien se pueden enviar y de quien se pueden recibir mensajes. - El usuario del programa puede decidir quien se puede conectar con él y si quiere que los demás sepan que está en línea. - El programa avisa sobre varios eventos: cuando entra alguien conocido, cuando alguien nos está escribiendo un mensaje, etc. - Se puede comunicar por voz (con el micrófono) o por vídeo (con cámara web, si se dispone). El interlocutor sólo debe aceptar la invitación de comunicarse con estos recursos. - Las aplicaciones de mensajería disponen de servicios complementarios (unidad de almacenaje compartida, llamadas a teléfonos, etc.).
 • XAT . Es tracta de la comunicació simultània escrita (en sentit estricte) entre diverses persones , que veuen les intervencions de tothom en una mateixa interfície . Es pot establir una conversa privada amb alguna persona del xat (un query ). TWITTER EUA està triomfant una nova eina de comunicació que cavalca entre diverses de les eines de comunicació que vam estudiar en el curs -la missatgeria instantània, l'SMS, els blocs, les xarxes socials i el xat: el Twitter http://twitter.com . Twitter no és una simple moda, sinó un dels fenòmens de creixement més espectaculars de la xarxa. Els 'tweets' o missatges curts enviats, que responen a la pregunta 'què fas?', es mostren a la ciberpàgina de Twitter i es poden distribuir a través d'una xarxa d'amistats o de 'seguidors'. Fins i tot un programador de Maryland, David Troy, ha creat una pàgina web ( Twittervision http://twittervision.com ), que mostra sobre un mapa mundial els missatges que s'envien des d'arreu del món: és un espectacle al·lucinant contemplar els pensaments i les activitats quotidianes de la humanitat, o si més no de la part de la humanitat que utilitza Twitter.  Segons les persones defensores del Twitter, aquesta eina afegeix a la vida de les persones una capa d'informació i de connexió abans inexistent i té potencial per esdevenir una gran utilitat perquè les persones es mantinguin en contacte constant. I és que escriure un tweet, en el fons, equival a dir 'sóc aquí!' i satisfà la necessitat de conèixer els petits detalls de l'existència dels nostres amics, coneguts i, per què no, saludats!  Twitter no és una simple moda, sinó un dels fenòmens de creixement més espectaculars de la xarxa. Els 'tweets' o missatges curts enviats, que responen a la pregunta 'què fas?', es mostren a la ciberpàgina de Twitter i es poden distribuir a través d'una xarxa d'amistats o de 'seguidors'. Segons les persones defensores del Twitter, aquesta eina afegeix a la vida de les persones una capa d'informació i de connexió abans inexistent i té potencial per esdevenir una gran utilitat perquè les persones es mantinguin en contacte constant. I és que escriure un tweet, en el fons, equival a dir 'sóc aquí!' i satisfà la necessitat de conèixer els petits detalls de l'existència dels nostres amics, coneguts i, per què no, saludats!    
 • CONTINUACIÓ DE TWITTER: el Miniblog de 20Minutos.es El Miniblog es una mezcla entre un messenger (porque lo que escribes se publica al instante y además puedes tener a un grupo de amigos a los que enviar mensajes privados o en grupo) y un blog (tus mensajes quedan publicados y no se pierden cuando terminas la conversación). Gracias a nuestro Miniblog puedes estar más conectado a la comunidad de 20minutos.es. Puedes mandar mensajes privados y públicos, para todos los usuarios o sólo para tus amigos, lo que te permitirá estar más conectado a la comunidad de 20minutos.es . Los Miniblogs tienen algo de messenger porque puedes enviar mensajes instantáneos . Pero también tienen su parte de blog, ya que tus mensajes quedan publicados y no se pierden cuando terminas la conversación. En 'Mi Miniblog' podrás ver todos los mensajes que hayas publicado junto a los de otros miembros de la comunidad que hayas aceptado como amigos. Para seguir la conversación de toda la comunidad deberás dirigirte al apartado 'Todos los Minibloggers' . Además, puedes utilizar el servicio como otra forma más de estar al tanto de las noticias de 20minutos.es. Para ello debes agregar como amigo a alguno de los presentadores de titulares de 20minutos.es para las secciones de Televisión , Gente , Deportes y Tecnología . ¿Que quieres localizar a los lectores de 20minutos.es que están cerca de ti? Acude al apartado MiniblogGeo , donde puedes elegir una zona geográfica y ver sobre el mapa a los usuarios del servicio que se encuentran en las proximidades. Y si quieres que todo lo que escribes en tu Miniblog aparezca también en tu blog o página de MySpace no tienes más que utilizar el código que te facilitamos en 'Ponlo en...'. Cualquiera puede leer los mensajes públicos de los miniblogs, pero para poder escribir y comunicarse con otros usuarios es necesario estar registrado en 20minutos.es. Si todavía no te has dado de alta puedes hacerlo desde la página http :// www .20minutos.es/usuarios/registro/ o haciendo clic en el enlace 'Regístrate' , que hay en la parte superior de cualquiera de nuestras páginas. Te ofrecemos también otras opciones más avanzadas, que te permitirán publicar tus mensajes directamente desde el móvil a través de un mensaje SMS o bien desde tu servicio preferido de mensajería instantánea. Grupo de internautas que intercambian o reciben información por medio de una lista de correo que reenvía el mensaje enviado a todos los integrantes de la lista. - El acceso a los mensajes de la lista de distribución o de correo se realiza mediante programas de correo electrónico o webmail . - Existen varias modalidades de suscripción para facilitar la gestión y posterior lectura de los mensajes recibidos de las listas de distribución con mucho tráfico (digest o recepción de todos los mensajes seguidos, opción resumen o recepción de todos los mensajes por separado). - El portal Rediris dispone de numerosas listas www.rediris.es/list
 • FORO: grupos de internautas que intercambian opiniones y información sobre un tema a través de mensajes publicados en una web, grupo de discusión o lista de distribución (en un sentido más amplio). Asimismo, la palabra foro designa genéricamente los mensajes publicados en una web, relacionados por temas, a los que se puede acceder directamente con el navegador web. Algunos foros son cerrados y exigen ser invitado o bien darse de alta mediante suscripción y otros requerimientos. Ej. http://foros.ya.com. Google facilita el acceso a foros a través de http://groups.google.com.
 • NEWSLETTER O BOLETÍN ELECTRÓNICO Boletín al que se pueden suscribir los internautas en un sitio web para recibir regularmente por correo electrónico información breve y reciente asociada a dicho sitio. - Periodicidad: semanal, quincenal o mensual. - Segmentación de contenidos. El contenido es la clave. - Adaptación a la sociedad. Se pueden lanzar varias pruebas para ver cuál se adapta mejor al usuario. - Instrumento proactivo. La newsletter debe conversar con la audiencia. - Permission marketing . Para evitar ser considerado spam (técnicas del alta o baja voluntaria, opt-in y opt-out en inglés). Protección de datos personales. NEWSLETTERS : comentar que és el mitjà ideal per comunicar proactivament. _____________________________ BLOCS N’hi ha de dues menes: els de caire més personal i uns altres més col·lectius que funcionen com un ciberdiari , com qualsevol altre mitjà de comunicació però on els periodistes són els internautes mateixos. És precisament aquest tipus de bloc l’eina que ha començat a revolucionar el periodisme tradicional. Els diaris comencen a incorporar blocs perquè l’audiència col·labori. Alguns, com l’agència Reuters i Yahoo! www.reuters.com / youwitness ofereixen la possibilitat de contribuir a generar notícies amb imatges i vídeos que la gent hagi presenciat en primera persona, seguint l’estela del famós diari coreà OhmyNews http :// english.ohmynews.com , la CNN i la BBC, que tenen vies per rebre materials directament de l’audiència mateixa. [CORRESPONENT A LES 2 DIAPOS SEGÜENTS]
 • Avantatges: Publicar posts és molt fàcil . Les notícies se saben abans als blocs que a altres mitjans. S’hi aboquen punts de vista plurals i multidisciplinaris. Els experts comparteixen tota mena de coneixements . Sintetitzar informació i enllaçar a documents, com a exercici per evitar la ‘infoxicació’. Construir coneixement de forma col·laborativa, interactuant, amb debat i contrast d’idees i opinions . Diàleg i debat entre els professionals i entre aquests i la ciutadania. Comunicació de grup a cost zero. Formació de xarxes i comunitats d’interès dins i fora l’organització per transmetre coneixement . Els blocs interessants esdevenen referents. Els blocs tenen més visibilitat als cercadors que les webs. Desavantatges : Dedicació excessiva, bretxa digital, millor no oficials, spam , rumors i mentires...
 • BLOCS CORPORATIUS E. Dans. Amb els blocs, Internet ha donat la veu a les persones . El que poden fer les empreses és participar-hi per intentar treure’n partit ( Prosumer = professionalització de consumidors. Crowdsourcing = els clients generen idees o treball per a les empreses). Fabián Gradolph (IBM) . IBM té l’estratègia de treure el màxim partit als blocs (interns i externs). Permeten i animen als empleats perquè creïn un bloc personal on expliquin les experiències relacionades amb el seu treball . A més, IBM observa el que es diu sobre l’empresa per poder oferir el seu punt de vista i reaccionar ràpidament davant una eventual crisi . Aquestes accions han servit per passar d’un model de comunicació abaix-amunt a un altre en xarxa on qualsevol empleat pot contactar més fàcilment amb qui necessiti. De portes cap enfora, han aconseguit contactar amb un públic que valora el fet que se li parli d’igual a igual, lluny de les estratègies comunicatives convencionals. Els blocs han fet aflorar líders naturals que estaven amagats i que no es corresponien amb els càrrecs directius. Per tant, són una eina molt apta per a la cohesió i reflexió interna, que incrementa la participació en la generació de idees. El bloc és una eina que apropa les organitzacions als usuaris i clients i també als seus empleats.
 • […]
 • DIAPO SEGÜENT: Comunicarse por la imagen en Internet: - Por software específico (Microsoft Netmeeting…). - Por mensajería instantánea con imagen (Trillian, MSN Live, Yahoo IM, Jabber…). - Por videoconferencia telefónica , con aparato de 3G o superior. TV por Internet : - Multicast . Desde un servidor con banda ancha se envía a muchos usuarios (QuickTime, WMP, RealPlayer). Por ej. www.vilaweb.tv . - Peer-to-peer (entre iguales). Por ej. www.sopcast.com , www.joost.com .
 • JOOST Los fundadores del programa de telefonía en internet Skype, Niklas Zennström y Janus Friis, anunciaron el lanzamiento de Joost, un sistema de televisión en internet que permite ver las grandes cadenas en la computadora, con una programación personalizada.Este proyecto, ya probado y hasta ahora denominado 'Venice Project', permite a los usuarios recibir gratuitamente las cadenas, con una forma de interactividad: posibilidad de grabación programada, de redifusiones, de inicio de programas a pedido, etc., indica un comunicado de Joost divulgado el martes. Joost, que aspira a "combinar lo mejor de la televisión y lo mejor de internet", se basa en una tecnología de difusión 'peer-to-peer' (intercambio de archivos computadora a computadora). El programa ya puede descargarse en el sitio www.joost.com a modo de prueba, con una cantidad de cadenas limitada. "El problema con la televisión es que nunca hay nada interesante, hay demasiada publicidad, uno no puede ver lo que quiere en el momento en que lo desee", agregó. Joost espera lanzar el producto a mediados de año, dijo un portavoz de la empresa. Joost sols publica vídeos dels quals controla els drets de difusió. Els ha obtingut d’un centenar de fonts: Viacom, CBS, MTV i CNN. Cada internauta compon esl seus canals amb els programes que vulgui i en comparteix el resultat (xat; a més a sota de cada pantalla hi ha finestreta de cerca de canals, actors i fins i tot anuncis. Joost, el servei de televisió per internet, ja és obert a tothom Joost, abans anomenat Venice Project, encara és en període de proves, però una web ofereix invitacions gratuïtes per provar. Fa uns mesos us parlàvem del Venice Project, un servei revolucionari de televisió via internet, doncs bé, encara és en fase de proves, però ara s'anomena Joost (per invitació com abans Gmail) i és a punt de fer el llançament comercial definitiu. De moment només hi poden accedir els qui siguin convidats per un beta-tester, però els autors del bloc GigaOM han obert una pàgina que permet que tothom qui ho vulgui pugui gaudir d'aquest servei que ofereix una qualitat d'imatge equiparable a la de la televisió convencional. http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2389454 YOUTUBE Chad Hurley i Steve Chen van crear una aplicació que va comprar Google per 1.650 milions de dòlars. Actualment afronten denúncies de Viacom, FACUA, etc. Ara YouTube haurà d’afrontar dos reptes: 1.Les demandes per violació de copyright de cadenes, lligues nacionals, discogràfiques... 2.Buscar com compensar els usuaris que aporten continguts i que, en molts casos, generen ingressos, com per exemple la campanya de Coca-cola Holiday Wishcast que va fer per Nadal: usuaris que enviaven vídeos anuncis clàssics de la marca o vídeos creats a YouTube...
 • Es una herramienta que permite al visitante editar la pagina web mantenida con esta tecnología. Resulta ideal para: - Impulsar proyectos que se elaboran de manera compartida por un grupo de personas . - Publicar o despublicar mensajes en un tablero de anuncios público que deba ser común a un colectivo de personas. Varios recursos: - Wikipedia www.wikipedia.org (enciclopedia wiki emblemática) - WetPaint www.wetpaint.com (portal wiki fácil de usar) - Documentos y hojas de cálculo http://docs.google.com (en Internet) ¿Lo conocéis? Vamos a ver un documento en el “Ofice en línea” de Google… Paquete ofimático u Office (Documentos y hojas de cálculo de Google) ______________________________ NETWORKING: Internet es un espacio ideal para el networking , la compartición de conocimiento y el trabajo colaborativo, pero debidamente combinado con la presencialidad. Algunas distinciones: 1. Plataformas de social networking en español: eConozco www.econozco.com, Neurona www.neurona.com 2. Portales sociales http:// 360.yahoo.com, MySpace www.myspace.com, Facebook www.facebook.com 2. Comunidades de interés [o comunidades profesionales]. Se basan en boletines, listas de correo, foros y blogs. Por suscripción o no. [email_address] , foros o portales de asociaciones usuarios o enfermedades, etc . 3. Plataformas de trabajo colaborativo y aplicaciones: e-Catalunya http://ecatalunya.gencat.net Wikipedia http://es.wikipedia.org, Wikilearning www.wikilearning.com
 • Així mateix, perquè els principiants en aquesta eina puguin practicar sense causar estralls i sense cap por inicial que limiti la seva participació, aquestes pàgines wiki solen oferir un apartat de proves sovint anomenat sorral web o sandbox , com ara http://twiki.org/cgi-bin/view/Sandbox/WebHome i http://c2.com/cgi/wiki?edit=WikiWikiSandbox. Amb aquesta tecnologia s’elaboren actualment molts projectes: la Wikipèdia ca.wikipedia.org o es.wikipedia.org, que és una enciclopèdia mundial de coneixements, el World Wide Lexicon www.worldwidelexicon.org, que és un lèxic d’abast general, wikitravel, wikiquotes, destaquen entre molts altres. Wikipedia Scanner, una nueva herramienta de la Wikipedia que permite conocer la identidad de quién realiza modificaciones en sus distintos artículos ha revelado que poderosos grupos como la CIA, el Vaticano o el Partido Democrático estadounidense han intervenido en la redacción de la conocida enciclopedia virtual. Al parecer, tanto unos como otros habrían modificado contenidos relacionados con algunos hechos personajes de la actualidad internacional. Hi ha moltes empreses que ja usen els wikis com a bon instrument per gestionar el coneixement de l’organització: Disney, British Telecom, Daimler-Chrysler... Utilitzen diverses tecnologies de base wiki : swiki , zwiki , però principalment twiki http://twiki.org. Twiki és una plataforma de programari lliure per crear continguts web de manera col·laboradora (com diu el web mateix «un punt de trobada per treballar en interessos comuns»). Això és, tothom té l’oportunitat d’usar aquesta solució tecnològica pel seu compte, en el seu àmbit d’actuació personal, professional, etc. A més, qualsevol persona pot esdevenir desenvolupador i donar suport a la comunitat Twiki.
 • Es basa en la teoria dels 6 graus de separació d’Stanley Milgran : dues persones qualsevols estan connectades per un màxim de sis intermediaris. Internet és una eina útil per gestionar diàriament la xarxa de contactes, però cal combinar-la amb trobades presencials. eConozco: emplenar un formulari amb les dades de la persona que serveixen de presentació. També es troben contactes buscant-los pel cercador. Segons Marqueze Telecom, consells per al networking : 1. Estableix l’estratègia personal. La xarxa de contactes ha de basar-se en estratègia personalitzada i objectius concrets. 2. Selecciona la xarxa més adequada. Escull les xarxes socials que s’ajustin a les teves necessitats. 2 O 3. 3. No paguis sense valorar. Les xarxes no haurien de contemplar peatges que, a més, puguin restar valor i frenar el seu creixement. 4. No fomentis agrupacions elitistes. No tots els contactes són iguals, però tots són importants. L’essència del Web 2.0 és l’obertura de les relacions socials, sense jerarquies ni discriminacions. 5. Sigues sincer en la presentació de les teves dades. Quan les falsegis, la xarxa perd la raó de ser. És important la fotografia. 6. Actualitza el contingut del teu perfil. És clau que la comunitat pugui estar al dia de les teves inquietuds, projectes o aptituds. Aprofita l’espai que se’t dóna. 7. Respecta la privadesa. Tracta de trobar l’equilibri entre la intel·ligència col·lectiva i el risc de revelar dades personals. 8. Involucra’t i sigues proactiu. Participa activament en les iniciatives de la comunitat. 9. No agrupis contactes sense criteri. El networking no és una competició per aconseguir més contactes. 10. Conrea els teus contactes. És tan important construir la teva xarxa com mantenir-la adequadament, ja que així es retroalimenta.
 • DE LA DIAPO SEGÜENT: CERCADORS Wikia Search será lanzado en diciembre Wikia Search , el nuevo buscador de Internet que prepara desde hace meses el fundador de la enciclopedia electrónica Wikipedia , Jimmy Wales, será lanzado definitivamente el próximo diciembre, informa el diario ' The Times ' . Según Wales, Wikia competirá en menos de tres años con los principales buscadores de Internet, como Google -que copa la mayoría del mercado en el mundo- y Yahoo !. Al contrario de los algoritmos que usan los buscadores actuales para clasificar los sitios web, que establecen un orden de prioridad de resultados según la frecuencia de los enlaces, Wikia se basará en las opiniones de los usuarios para ordenar los resultados de una búsqueda. Wales asegura que los seres humanos son mejores que los ordenadores para dar una "opinión editorial" sobre qué sitios web son más relevantes para una determinada búsqueda. "Una de las tareas básicas de un buscador es tomar una decisión: 'Esta página es buena, esta página es una basura'. Se sabe que los ordenadores son malos para opinar sobre eso, de modo que la búsqueda algorítmica tiene que hacerse de forma indirecta", explica Wales, presidente emérito de la Fundación Wikipedia. Según él, la clave está en construir una comunidad de usuarios de confianza que valoren las páginas, ya que "saber si una página es buena sólo lleva un segundo". Wikia, al contrario que Wikipedia, enciclopedia gratuita sin ánimo de lucro con 8,2 millones de entradas, tiene como objetivo obtener ingresos vendiendo publicidad que aparecerá en las páginas de resultados. De momento, Wales ha recibido apoyo financiero de Omidyar Network , una organización creada por Pierre Omidyar, fundador de la casa de subastas por Internet eBay . Según Wales, los usuarios no rechazarán apoyar un proyecto que busca beneficios porque es "divertido compartir conocimientos" y porque querrán reducir el poder de los gigantes Google y Yahoo!.
 • El buscador es un mapa de información que consta de dos partes: - Un sistema de recogida y almacenaje (en una base de datos) de información de la red. - Un sistema de localización de términos dentro de esta base de datos. Dos sistemas: 1. Motor de búsqueda . La realiza un bot (araña) que recorre la red en busca de información. Se trata de una búsqueda cuantitativa. www.google.es 2. Directorio . La realiza una persona a partir de criterio humano (ontologías y sistematización). Es, pues, una búsqueda cualitativa. www.dmoz.org
 • El primer que cal saber és que no tots els cercadors són iguals. Fem servir la paraula CERCADOR per referir-nos, en realitat a dos tipus d’einres de cerca: la terminologia pot variar, però l'essència de la qüestió és que hi ha dues classes de cercadors segons el sistema de recollida : Bots, Robots, Motors o Motors de cerca . Com ja indica el nom, aquests cercadors registren les webs de manera automàtica , sense intervenció humana. Els més monstruosos no només recullen les dades que enviem quan fem el registre, sinó que després "visiten" la web automàticament i indexen (envien còpia) tot el contingut en les seves immenses bases de dades. Com a resultat d'acords entre bots, cercadors i comunitats virtuals, fins i tot poden registrar webs sense permís de l'autor. Si per exemple allotgeu la web a Telépolis, us trobareu que al cap d'un temps Google l'ha xuclat de cap a peus, i n'ha guardat còpies al seu caché. Ideal per a cerques concretes Ex: nom d’actor Directoris , Índexs o Catàlegs temàtics . Les dades que enviem al registrar-nos són examinades per personal de l'empresa , que visita la web, comprova les dades i accepta o rebutja el registre. Recopilació manual. El nivell d'exigència és molt variable: alguns, com Yahoo!, són molt selectius, i donat el volum de sol·licituds, triguen mesos en acceptar un registre. En d'altres la revisió és simbòlica o bé tenen menys feina i el registre és cosa de pocs dies. Resultats de qualitat elevada. Ideal per a cerques o consultes genèriques Ex: art europeu del segle XVIII. Noteu que estem parlant del funcionament intern del cercador i no de la seva aparença externa. Altavista, malgrat ser un bot, té un directori a la pàgina principal. De la mateixa manera, Yahoo! és un directori, però quan no troba una cosa al seu catàleg, obtenim la típica pàgina de resultats d'un robot . Si ens hi fixem, veurem que a la part superior de la pàgina hi posa "Resultados provistos por Google". Les aliances estratègiques entre directoris i bots són freqüents.
 • Altres aplicacions de Google: Avui tinc sort: et porta directament al web que segurament estàs cercant. Estan tan segurs de la tecnolgoia de cerca que s’ho permeten. Cerca d’imatges Cerca de grups de discussió Traducció de pàgines web de i a l’anglès (i les altres llengües). Per traduir de l’anglès al castellà (p.ex. cercant la paraula ministry i traduir la web d’algun ministeri britànic), he de definir a ‘Preferències’ el castellà com a llengua de la interfície. Si vull traduir del castellà a l’anglès (p.ex. la web d’un ministerio del govern de Madrid), la llengua de la interfícia que he de definir serà l’anglès. Possibilitat de cercar a Google des de la barra del navegador pròpia . No cal anar al web cada cop que vols fer una cerca. S'ha parlat dels cercadors com a eina per localitzar informació per Internet, junt amb els conceptes que això suposa sobre metatags i conceptes sobre cercadors. Cercador intern: cercador per a la localització d'informació en la pròpia web. Cercador dedicat exclusivament a cercar informació en la web pròpia i no en la resta d'Internet. Altres:
 • Google sets permet la cerca de cadenes de paraules cercades del mateix tipus que el usuario introdueix com a exemple (de uno a cinco). Creació automatitzada de conjunts de termes o elements des d’alguns exemples de eferència. La base Google Sets és encara pobra. Google Maps Esta nueva funcionalidad de Google Maps permite personalizar un mapa mediante la introducción de iconos, dibujos e incluso vídeos de YouTube. Guillem Alsina ( guillem@ imatica.org ) - ¿Quién de vosotros que me lee no ha ido nunca a una boda? ¿Y a quienes de vosotros no os han dado un plano más o menos esquemático de donde se celebraba el magno evento? Probablemente no es hasta el momento de materializar las indicaciones del plano sobre el camino real a seguir cuando desearíamos haber tenido a nuestro alcance una información más detallada e incluso interactiva. ¿Que diríamos, por ejemplo, de un mapa en el cual pudieramos marcar iconos con determinados accidentes geográficos o incluso insertar un vídeo grabado durante el recorrido del camino a seguir, de forma que nuestros invitados más que identificar símbolos o lugares pudieran reconocerlos? Esto es precisamente lo que pretende My Maps, el nuevo servicio en línea de Google. My Maps se intengra en Google Maps y en nuestra cuenta de usuario de Google, de la cual y además de a este servicio podemos acceder a otros como son Gmail o Blogger. Su idea es permitirnos personalizar al máximo un mapa, permitiendo que este sea público (es decir, que pueda acceder a él cualquier usuario) o bien privado, de forma que solamente nosotros podamos consultarlo. Entre las funcionalidades de My Maps tenemos: Permite marcar lugares en el mapa con los diferentes iconos disponibles en la librería. Dibujar sobre el plano líneas y formas. Añadir texto, imágenes o incluso vídeos de YouTube o Google Video a nuestros mapas. Esto nos permite, por ejemplo, dar una información gráfica de todo tipo de accidentes geográficos que podamos encontrarnos en nuestra ruta, siguiendo la máxima de que una imagen vale más que mil palabras. Añadir código HTML al mapa. Ver los mapas en el programa Google Earth.
 • PageRank TM (PR) es un valor numèric que representa la importància que una pàgina web té a Internet. Google es fa la idea de que quan una pàgina col·loca un link a una altra és de fet un vot per a l’última. Quants més vots tiengui serà considerada més important per Google. A més, la importància de la pàgina que emet el seu vot también determina el pes d’aquest vot. D’aquesta manera, Google calcula la importància d’una página gràcies a tots els vot que rebi, tenint en compte també la la importància de cada pàgina que emet el vot. Es un dato valioso, porque es uno de los factores que determinan la posición que va a tener una página dentro de los resultados de la búsqueda. La freqüència amb què Googlebot accedeix a un lloc web depèn del seu PageRank . Com més gran sigui el valor, el robot accedirà més assíduamente a les seves pàgines Una manera de conèixer el PageRank TM d’una pàgina és decarregant-se la barra de cerca de Google En el Zeitgeist de Google vas a poder encontrar un montón de estadísticas : las palabras más buscadas de la semana en diferentes idiomas, los navegadores más utilizados, ... Además, tiene un archivo histórico . Té registrats alguns dominis semblants al verídic ja que molts usuaris canvien les lletres i els falla la cerca. Aquests dominis et porten al lloc web correcte.:gogle, googel.com, ggoogle. o gogole.. També el domini 466453.com (prova a escriure 'google' en el teu mòbil ). Adsense . Exportar el sistema Adwords a altres webs que desitgin obtenir ingressos per publicitat.
 • Google , de manera inadvertida, ha esdevingut una eina fonamental que supera amb escreix la idea que tenim en general d’un motor de cerca . Aquest canvi afecta de ple la relació que tenim amb la informació: podem consultar-la i verificar-la instantàniament. CRIDA I CERCA . Al primer resultat ( resultats només en català) ja podem saber que es d e la locució castellana busqueda y captura cal dir-ne crida i cerca . 43 resultats de la cerca de pàgines en català a Google. Si cerquem en interfície català, búsqueda i captura ens diu directament en els resultats que en català és crida i cerca . A Yahoo en català 8 resultats, i el resultat i és el mateix. LICITACIÓ AL MÉS-DIENT . A Google 34 resultats, a Excite 8, a Lycos 0 i a Yahoo 4. Si traiem el guionet ens cerca seqüències amb qualsevol de les paraules que componen l’expressió. El mateix passa amb l’aforisme Tots els testos s’assemblen a les olles . PEER TO PEER NETWORK (xarxa punt a punt). Trobem o deduïm la forma equivalent en català en els WW resultats de la cerca (millor anar al Termcat o que les seves BD terminològiques fossin públiques i per tant les recollissin els cercadors). Primer fem Cerca al web i després, a Cerca avançada , escrivim Peer to Peer Network en l’espai Cerca els resultats amb totes les paraules . L’ORTOGRAFIA . Aquí, els resultats de la cerca en textos òbviament en català són molt indicatius: per 12.000 resultats de tar g eta , només 1.300 de tarjeta ; o bé ebenista (100) i ebanista (20). ELS SINÒNIMS . En alguns casos els resultats un altre cop són prou indicatius: justificant de recepció (1.540) i acusament de recepció (190). PASSEM ARA A FER ELS EXERCICIS SOBRE CERCADORS (A7-A10) : a part, comprovem tot el que hem dit: PAGE RANK, Google sets, etc.
 • Funcionalitats que trobareu a la interfície en castellà: ‘Més’.
 • Guia en línia per a aprofitar a fons els recursos de Google Google Guide és un manual en línia fet per Nancy Blachman i pensat per facilitar l'ús del cercador als usuaris. Incorpora un llistat a partir del qual es poden clicar les opcions que més interessin i així saber, per exemple, com fer una cerca de manera més efectiva, com Google interpreta el que se li demana i quina informació s'inclou amb els resultats. Fins i tot hi ha un índex temàtic per a accedir a les lliçons més ràpidament. http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=1944863
 • Las tecnologías de la voz y la de la vista se disputan la entrada de información en un ordenador obviando un aparato periférico. Las tecnologías de la voz están muy avanzadas : Reconocimiento de la voz [o del habla] ( RV ): - Proceso de conversión voz-texto . - Más accesibilidad para personas con disminución auditiva. Síntesis de la voz ( SV ): - Proceso de conversión texto-voz . - Más accesibilidad para personas con disminución visual. Sistema de diálogo automático ( SDA ): - Combinación RV+SV . - Mediatización de sistema informático. El proceso es RV+progr. informático+SV . - Ej. información telefónica de trenes, sistemas de atención telefónica automática…
 • Aquesta és la informació resumida de l’apartat de l’accessibilitat i la tecnologia de la veu/parla . Els sistemes de diàleg automàtic són tots aquells en què s’atèn de manera automatitzada l’usuari. Mereixen ser esmentats a part els agents virtuals o verbots que figuren en força pàgines web per atendre el visitant. Tot i que no hi ha entrada de veu (com en la tecnologia del reconeixement de la veu), hi ha un programa que reconeix el text de l’usuari i que genera respostes que s’hi relacionen. En l’exercici corresponent en veurem uns quants exemples (la Maria de l’empresa sueca Artifitial Solutions, l’Alice, el Hank de Coca-cola.com, etc.). Expliquem la resta de diapos (RV i SV) i passem a: EXERCICIS A11-A16 (tecnologia de la veu: RV, SV i DA)
 • Loquendo és el proveïdor de tecnologia de veu de La Caixa.
 • Sistemas de traducción automática - Opentrad (antes: Internostrum de la Universitat d’Alacant (castellano-catalán-gallego- vasco). Traductor gratuito y libre de textos, documentos y páginas web www.opentrad.org - Translendium de Translendium SL (más de 20 pares de lenguas). Servicio de traducción gratuito de textos y webs y servicio de pago en línea para traducción de documentos . www.translendium.com . - Sistema de TA de la Generalitat de Catalunya (con tecnología de Translendium) traductor.gencat.cat (catalán↔castellano, catalán↔francés, catalán↔inglés) permite traducir textos y webs gratis . El personal de la Generalitat puede traducir también documentos a través de una intranet específica. - AutomaticTrans, SL de SoftLibrary (traductor castellano-catalán y catalán-castellano). De pago . www.automatictrans.es
 • El concepte Web 2.0 ha donat lloc a la major divisió generacional des del rock-and-roll. Ha canviat: model d’atenció de l’audiència model comunicatiu (el receptor esdevé emissor, actor del procés comunicatiu) les TIC
 • El nou paradigma és la creació de continguts pels propis usuaris. Hi ha un canvi d’actitud principalment dels joves cap als mitjans de comunicació. La tecnologia facilita l’edició web, la pujada de continguts a la xarxa i sistemes de missatgeria instantània. Això propicia una nova SOCIABILITAT: els usuaris se submergeixen profundament en la interactivitat. Els blocs i els wikis, i també els agregadors de notícies RSS, són serveis en línia que fan extremadament simple les feines de mantenir, renovar i posar en circulació la informació, fent possible que l’audiència s’organitzi segons una gran diversitat d’interessos. Els blocs s’insereixen dins la denominada Web 2.0, que es diferencia de la 1.0 perquè era estàtica, tancada, de difícil disseny, gestió i actualització. En canvi, les eines i aplicacions de Web 2.0 són obertes, dinàmiques, de fàcil disseny, gestió i actualització, i fomenten la interacció i participació de les persones usuàries facilitant el sorgiment i articulació de xarxes socials digitals que comparteixen informació i coneixement en temes d’interès comuns. La mejora y abaratamiento del coste de conexión e Internet propician un cambio de rol de la ciudadanía. Con las aplicaciones desarrolladas alrededor del concepto web 2.0 se supera el modelo comunicativo tradicional y el receptor pasa a ser actor del proceso. Ahora todos estamos capacitados para explicar cosas y para entrar de lleno en la gestión del conocimiento. Las empresas que han impulsado Wikipedia, MySpace, YouTube, Daily Motion, Netvibes, Del.icio.us, Flickr, Digg y Menéame, por ejemplo, han tenido éxito. Sitúan al usuario en el centro de sus servicios porque de mero receptor pase a actor-emisor. Esta nueva etapa se caracteriza porque los contenidos son generados por los usuarios y porque la inteligencia –el conocimiento– es tratado de modo colectivo .
 • És el que farem de fet en el nostre exercici col·lectiu final!!! Exemples d’innovació per hibridació ( mashups ): Ladrillómetro www.ladrillometro.com Geolocalització o etiquetes geogràfiques. Perquè el sistema identifica longitud i latitud en el telèfon cel·lular mòbil. El lloc i també l’hora permeten encertar de quina foto es tracta i a qui enviar-la o posar-li etiquetes ( tags ) si s’envia a un portal per compartir (per exemple, a Flickr.com). El gran canvi respecte 2006 és l’adopció de GeoRSS. El GeoRSS defineix els punts per la seva latitud i longitud i usa els fluxos RSS. Es tracta d’un llenguatge que deixa posar etiquetes geogràfiques a les dades; i permet, així, l’actualització de les microdades sense que calgui buscar-les. Wikiloc www.wikiloc.com. Para compartir senderos GR en el mapa. Els serveis Google Earth i el Google Maps que permeten inserir comentaris, curiositats, rutes... i que han donat lloc a múltiples aplicacions –com el servei de mapes socials Frappr www.frappr.com , el mapa dels fets narrats a la Bíblia www.biblemap.org , etc.– i models de negoci. Google www.google.es ( page rank ). Destacan los servicios de Google Earth y Google Maps que permiten insertar comentarios, curiosidades, rutas… y que han dado lugar a múltiples aplicaciones (mapas sociales Frappr www.frappr.com, mapa de la Biblia www.biblemap.org, etc.) y modelos de negocio (imágenes de satélite con base de datos de oferta inmobiliaria). Son los mashups o servicios resultantes de técnicas de programación que combinan contenidos de fuentes y formatos diferentes en un mismo contenedor. SETI@Home (Search of Extraterrestrial Intelligence) www.querysoft.es/seti. Se trata del grid computing , que aprovecha los ciclos de procesamiento no usados de los PC conectados a un red. El resultado es un enorme ordenador virtual con gran capacidad de proceso. Visualització física dels conceptes més rellevants . Per exemple, TagCloud.com http :// tagcloud.com . Es visualitza en un núvol ( cloud ) un conjunt de mots solts ( tags ), amb color i mida que canvia per indicar la freqüència d’ús en els blocs o articles indexats. Cadascú pot constituir els seus núvols amb les fonts de la seva elecció. Permet trobar els mots més usats i per tant el que es diu en els blocs, etc. Si hi cliquem apareixen resums dels articles associats. Flock.com www.flock.com , que està fent-se un lloc en els navegadors de codi obert. Swiki (per a search wiki ) http :// wiki.squeak.org que explora els comportaments de les comunitats per millorar els resultats del seu motor de cerca.
 • Servicios que gestionan información Estos servicios permiten al usuario, por ejemplo, clasificar, compartir, valorar, comentar o conservar los contenidos que encuentra en Internet ¿Para qué sirven? Digg. Se trata de una página web en inglés que permite a los usuarios enviar, votar y jerarquizar las informaciones que crean en sus webs o encuentran en Internet. Es una de las webs precursoras en la valoración social de la información en la Red. Pinchando sobre este botón en las noticias o posts de La Vanguardia.es podrá enviar la información a la comunidad Digg. Para introducir información hay que estar registrado. Más información: digg.com / faq . Menéame. Se trata de una página web en español en la que los usuarios registrados pueden enviar enlaces a informaciones encontradas en Internet. Los usuarios de esta comunidad revisan y votan las noticias enviadas, que también se pueden comentar. Las noticias se priorizan en la home por orden de valoración. Pinchando sobre este botón en las noticias de La Vanguardia.es podrá enviar la información a la comunidad Meneame. Para introducir información hay que estar registrado. Más información: meneame.net / faq - es.php . Del.icio.us. Se trata de una página en inglés que permite guardar y consultar los enlaces favoritos desde una web en lugar de tenerlos en el navegador de Internet. De esta manera, se puede acceder a ellos desde cualquier ordenador. El servicio permite clasificar los enlaces con tags (palabras clave), comentar el contenido y compartir el enlace con otros internautas. Gracias a esta labor comunitaria, la web sirve para rastrear más información sobre los temas que nos interesan. Se trata del marcador social más conocido de Internet. Pinchando sobre el botón que hay en el pie de la noticia enviará ese enlace a su cuenta de favoritos de Del.icio.us. Para enviar información hay que estar registrado. Más información: del.icio.us / about . Technorati. Es el mayor buscador de blogs del mundo. Se puede rastrear información en más de 42 millones de bitácoras. Entre otros servicios, permite saber qué blogs hablan de una noticia y han hecho un link a ella. Pinchando sobre el botón de Technorati buscará todos los blogs que han enlazado a esa pieza en concreto. Para hacer una búsqueda no hay que estar registrado. Más información: www.technorati.com . MyWeb de Yahoo . Este es un servicio del popular buscador Yahoo. Al igual que del.icio.us facilita al usuario la creación de unos favoritos online mediante tags o palabras clave. Permite guardar una copia de las páginas en caché. Pinchando sobre el botón de MyWeb se puede enviar el enlace y guardar una copia en su cuenta de favoritos. myweb2. search.yahoo.com . Correo-e, buscador, grupos/lista de distribución, Flickr, mensajería instantánea, calendario, contenedor de ficheros, RSS...
 • LA VANGUARDIA 28.08.2007 A estas alturas, ya no hay dudas de que el 2006 ha sido el año de la Web 2.0 o web social, tal y como atestigua el triunfo de sitios de comunicaciones sociales del tipo de LinkedIn, MySpace, YouTube o Facebook, y donde la tecnología social como los blogs o los wikis se ha extendido como la pólvora. Pero la idea de que la siguiente generación de Internet está a la vuelta de la esquina va tomando más y más fuerza, sobre todo después de que el influyente 'The New York Times' le dedicase un amplio espacio en su portada hace unas semanas. El objetivo de la 'web semántica', el término favorito del creador de la Word Wide Web, Tim Berners-Lee, es añadir significado a la web, de manera que, en lugar de un mero catálogo, se convierta en una guía "inteligente", con sitios capaces de intercambiar información sobre sus contenidos. Berners Lee lo describe como una red de aplicaciones e información conectadas entre sí, algo así como una base de datos global. Este sistema podría actuar como consejero personal en áreas tan diversas como el turismo -ofreciendo paquetes a la medida, en lugar de un torrente de páginas de agencias de viajes y destinos- o la planificación financiera, con recomendaciones concretas dependiendo de la edad o el estado civil del usuario. Siguiendo el ejemplo que propone el 'The New York Times' esta nueva generación de Internet será capaz de dar respuesta, como si de un agente de viajes se tratara, a una búsqueda tan compleja como "estoy buscando un lugar cálido, tengo un presupuesto de 3.000 dólares y un niño de 11 años". Un sistema como este, claro, se convertiría instantáneamente en más valioso, comercialmente, que los medios de búsqueda de hoy, que arrojan resultados de miles de documentos y normalmente son incapaces de dar respuesta a preguntas tan concretas. Según escribe en su blog Nicholas Carr , la Web 3.0 "convertirá en obsoletos a los buscadores de hoy". Dicho de otra manera, y siguiendo con el ejemplo de las vacaciones, mientras que las recomendaciones de viaje de hoy fuerzan al internauta a navegar entre largas listas de comentarios u observaciones, el sistema de la Web 3.0 se encargaría de establecer valoraciones, clasificarlas y, por deducción, ofrecer el hotel adecuado para el usuario en particular. ¿Cuándo llegará esta web sabelotodo?. Esta es la pregunta del millón. El blog ' OnlineSpin ' señala que para su llegada faltan, entre otras cosas, un software de reconocimiento de imágenes para vídeo, junto con reconocimiento de voz aplicado al vídeo. George Jones, de ' Information Week ', cree que sólo es posible predecir una cosa: a juzgar por el desarrollo impresionante de internet en los últimos 15 años es imposible predecir qué forma tomará la web de aquí a otros 15 años. En cuanto a los protagonistas de esta nueva revolución, OnlineSpin lo tiene claro. Será David frente a Goliath: las pequeñas compañías serán los 'Googles' de la Web 3.0, ya que el gigante de Internet cada vez se parece más a las grandes multinacionales a las que desprecia.
 • WIKIPEDIA. Semantic web : Els humans són capaços d'utilitzar el web per fer tasques com trobar la paraula finlandesa per a "cotxe", per reservar un llibre de biblioteca, o per buscar el DVD més barat i per comprar-lo. Tanmateix, un ordinador no pot acomplir les mateixes tasques sense instrucció humana perquè les pàgines web estan dissenyades per ser llegides per gent, no màquines. El web semàntic és una visió d'informació que és comprensible per ordinadors, de manera que puguin realitzar les feines de les obres tediosos trobant, compartint i combinant informació en el web. Humans are capable of using the Web to carry out tasks such as finding the Finnish word for "car", to reserve a library book, or to search for the cheapest DVD and buy it. However, a computer cannot accomplish the same tasks without human direction because web pages are designed to be read by people, not machines. The semantic web is a vision of information that is understandable by computers, so that they can perform more of the tedious works involved in finding, sharing and combining information on the web. For example, a computer might be instructed to list the prices of flat screen HDTVs larger than 40 inches with 1080p resolution at shops in the nearest town that are open until 8pm on Tuesday evenings. Today, this task requires search engines that are individually tailored to every website being searched. The semantic web provides a common standard (RDF) for websites to publish the relevant information in a more readily machine-processable and integratable form. Tim Berners-Lee originally expressed the vision of the semantic web as follows [6] : “ I have a dream for the Web [in which computers] become capable of analyzing all the data on the Web – the content, links, and transactions between people and computers. A ‘Semantic Web’, which should make this possible, has yet to emerge, but when it does, the day-to-day mechanisms of trade, bureaucracy and our daily lives will be handled by machines talking to machines. The ‘intelligent agents’ people have touted for ages will finally materialize. El Web 2.0 ha aconseguit que: 1 bilió d’usuaris visitin 80 milions de webs Mentre que el Web 1.0: 45 milions d’usuaris navegaven per 250.000 webs Eines i recursos que ens converteixen a tots en periodistes: A més de: - noves subscripcions i cerques - altres webs de mitjans de comunicació i agències També altres recursos de producció i gestió d’informació i continguts: - blocs - estadístiques de visites - trackbacks - comentaris - pàgines d’inici integrades - filtres socials de notícies - RSS - etc.
 • Curs 'Innovar x Internet'. Part 1/4. Eines de comunicació

  1. 1. Innovar x Internet Xavier Lasauca i Jordi Graells Curs càrrecs de comandament CEJFE Barcelona, 18 i 25 d’octubre de 2007 Aquesta obra està subjecta a una llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 2.5 de Creative Commons. Es permet còpia, distribució i comunicació pública sempre que se’n citi l’autor i la font ( Jordi Graells i Costa. Curs ‘Innovem l’Administració amb Internet!’ ), no se’n faci un ús comercial i no es transformi en obra derivada. La llicència completa es pot consultar a http :// creativecommons.org / licenses / by-nc-nd /2.5/es/ legalcode.ca . Estratègies per innovar serveis per Internet Alba . © Jordi2007 . CC BY-NC-ND 2.0
  2. 2. Programa del curs 1. EINES · Eines de comunicació, cerca i accessibilitat - Correu electrònic - Telefonia mòbil: WAP, GSM, GPRS, UMTS, HSDPA - Missatgeria instantània - Xat - Llista de distribució - Fòrum web - Butlletí electrònic - Bloc - Wiki - Programari de xarxa social ( social networking ) - Cercador - Tecnologies de la veu - Traducció automàtica · Web 2.0 2. MÀRQUETING I PUBLICITAT · Màrqueting electrònic · Publicitat 3. INNOVACIÓ · Intel·ligència col·lectiva · Innovació de serveis 4. GESTIÓ DEL CONEIXEMENT Innovació Coneixement Eines de comunicació i cerca Màrqueting publicitat
  3. 3. Comunicació amb la premsa Orientada a explicar més l’acció immediata de l’empresa o organització als mitjans de comunicació. Comunicació relacional Basada en sistemes oberts de relació, que propicien la participació del client-usuari i del personal de l’empresa o organització. Aquesta relació es mesura a fi de captar-ne l’atenció i poder-los fidelitzar. Comunicar amb els clients-usuaris de l’empresa o organització, amb els proveïdors i també amb el seu personal. Quin tipus de comunicació? Innovació Coneixement Eines de comunicació i cerca Màrqueting publicitat
  4. 4. <ul><li>Eines de comunicació , cerca i accessibilitat </li></ul>Curs ‘Innovar x Internet!’ CEJFE Alba . © Jordi2007 . CC BY-NC-ND 2.0
  5. 5. <ul><li>A les eines de comunicació i cerca s’hi accedeix, en general, de dues maneres: </li></ul><ul><li>Per l’aplicació pròpia de l’eina . Es tracta del programa que permet accedir a l’eina de comunicació des del moment en què sorgeix com a nou recurs a Internet. </li></ul><ul><li>Més endavant, s’accedeix a la majoria d’eines des de la interfície web . És a dir, per fer-ne més fàcil l’ús, els webs permeten accedir directament a l’eina a través seu. </li></ul>Accés general a les eines de comunicació i cerca a Internet Eines de comunicació i cerca
  6. 6. Servei o tràmit digital És el principal instrument per a una empresa o institució. www.ryanair.com www.capraboacasa.com www.gencat.net / ics Eines de comunicació i cerca
  7. 7. Correu electrònic La primera eina i la més consolidada. Correu web o webmail : http :// gmail.com Eines de comunicació i cerca
  8. 8. Telefonia mòbil 1/2 Xarxa de telefonia mòbil per comunicar-se sense cables. Xarxa Velocitat teòrica Generació Missatges MoviLine ---- 1G GSM 9,6 - 14,4 kbps 2G SMS GPRS 14,4 - 171,2 kbps 2,5G UMTS 171,2 kbps - 400 kbps 3G HSDPA 1,4 - 14 Mbps 3,5G MMS Eines de comunicació i cerca
  9. 9. Herr mientas www.jajah.com Telefonia mòbil 2/2 Telefonia per Internet i telefonia per IP (VoIP). Eines de comunicació i cerca
  10. 10. Missatgeria instantània Comunicant-nos en temps real amb el nostre equip professional. Eines de comunicació i cerca
  11. 11. Xat Tertúlia síncrona en una mateixa interfície. Twitter http://twitter.com (els Miniblogs de 20minutos.es) és un híbrid de missatgeria i bloc. http://twittervision.com http://miniblog.20minutos.es Eines de comunicació i cerca
  12. 12. Llista de distribució Enviant multitud de correus en un sol clic. […] www.rediris.es / list Eines de comunicació i cerca
  13. 13. Fòrum web Discutint al voltant d’un tema. http:// espanol.groups.yahoo.com Eines de comunicació i cerca
  14. 14. Butlletí electrònic 1/2 Explicant el que volem en una revista ( newsletter ). www.gencat.cat/justicia/ejusticia www.portalcomunicacion.com Eines de comunicació i cerca
  15. 15. Butlletí electrònic 2/2 Butlletí al qual es poden subscriure els internautes en un lloc web per rebre regularment per correu electrònic informació breu i recent associada a aquest lloc. - Periodicitat: setmanal, quinzenal o mensual. - Segmentació de continguts. El contingut és la clau. - Adaptació a la societat. Es poden llançar diverses proves per veure quina s’adapta millor a l’usuari. - Instrument proactiu. La newsletter ha de conversar amb l’audiència. - Permission marketing . Per evitar ser considerat spam (tècniques de l’alta o baixa voluntària, opt-in i opt-out en anglès). Protecció de dades personals. De fet, un simple correu electrònic amb enllaços a més informació és ja una newsletter. Eines de comunicació i cerca
  16. 16. Bloc 1/3 Escrivint un diari personal o fent de periodista. www-03.ibm.com/developerworks/blogs Eines de comunicació i cerca
  17. 17. Bloc 2/3 Bloc ( weblog o bitàcola ) és un instrument que permet recopilar textos ordenats cronològicament (el més recent apareix el primer). Els blocs, com a nova forma de comunicació pública sorgida al voltant del mitjans socials , tenen èxit perquè són fàcils, multidireccionals i addictius. Existeixen blocs personals , però també polítics , corporatius , periodístics , d’educació , empresa ... El món dels blocs es va professionalitzant i comercialitzant. Els mitjans de comunicació en línia han incorporat blocs en la seva oferta de continguts. La blogosfera és el conjunt de blocs agrupats per algun criteri. Per exemple: blogosfera catalana , blogosfera periodística , etc. This work is free software ; you can redistribute it and/or modify it under the terms of the GNU General Public License as published by the Free Software Foundation ; either version 2 of the License, or any later version. Eines de comunicació i cerca
  18. 18. Bloc 3/3 Glossari - Dues menes de blocs. Els que ofereixen solució completa d’allotjament ( www.bitacoras.com , www.blogger.com , www.blogia.com ; o www.bloc.cat en català). Els que són software per crear, editar i administrar-lo directament en el servidor que allotja el lloc web ( http :// es.wordpress.com , www.drupal.org.es , etc.). - Post: és la unitat de publicació del bloc (entrada, text o article). Es publiquen des de l’aplicació web, e-mail o mòbil ( moblog ). A més de textos, poden incloure imatges ( www.flickr.com ), vídeos ( www.youtube.com ) o àudio ( podcast com la UPFRàdio). - Permalink : enllaç permanent d’un post (article) d’un bloc a un altre. - Trackback : enllaç invers, enllaç a l’article del bloc que ens enllaça. - Tags : etiquetes amb els temes que es tractin a l’article publicat i permeten així compartir preferits amb altres usuaris ( http :// del.icio.us , www.technorati.com ). - Agregador: recull en un mateix espai els blocs seleccionats, avisa de les noves entrades (des de l’última lectura) i situa davant els blocs actualitzats recentment ( www.bloglines.com , www.feedshow.com , www.google.com / reader ). RSS i ATOM. - Filtres socials de notícies ( www.digg.com , www.meneame.net , www.fresqui.com ). Eines de comunicació i cerca
  19. 19. Videoconferència 1/3 Per comunicar-nos per imatge/vídeo: O bé usem les eines esmentades de videotrucada i missatgeria instantània. I, the copyright holder of this work, hereby release it into the public domain . This applies worldwide. I n case this is not legally possible, I grant any entity the right to use this work for any purpose , without any conditions, unless such conditions are required by law . Eines de comunicació i cerca
  20. 20. Videoconferència 2/3 O bé disposem d’aparell de videoconferència. 2screensystem © Rob Gowman . GNU Free Documentation License , Versió 1.2 This image is a work of an employee of the Executive Office of the President of the United States , taken or made during the course of the person's official duties. As a work of the U.S. federal government , the image is in the public domain . www.cisco.com Cisco TelePresence Eines de comunicació i cerca
  21. 21. Videoconferència 3/3 Esment especial a la TV per Internet. TV per Internet : www.joost.com Eines de comunicació i cerca
  22. 22. Wiki 1/2 Tothom fa de webmàster d’un web o bé tothom treballant sobre el mateix document. Paquet ofimàtic o Office (Documents i fulls de càlcul de Google) http://docs.google.com/View?docid=dcrfg857_1gptxz8 Eines de comunicació i cerca
  23. 23. És una eina que permet al visitant editar la pàgina web mantinguda amb aquesta tecnologia. Resulta ideal per a: - Impulsar projectes que s’elaboren de manera compartida per un grup de persones . El wiki és la culminació del treball col·laboratiu (després del debat en fòrums, blocs, etc., es publica en wiki). - Publicar o despublicar missatges en un tauler d’anuncis públic que hagi de ser comú a un col·lectiu de persones. Diversos recursos: - Wikipedia www.wikipedia.org (enciclopèdia wiki emblemàtica) - Citizendium http://en.citizendium.org/ (selecció rigorosa de redactors) - WetPaint www.wetpaint.com (portal wiki fàcil d’usar) - Documents i fulls de càlcul Google http :// docs.google.com (a Internet) Wiki 2/2 Eines de comunicació i cerca
  24. 24. Networking o xarxa social 1/2 Programari de xarxa social ( social networking ) o construint una xarxa de contactes. Eines de comunicació i cerca
  25. 25. Networking o xarxa social 2/2 Internet és un espai ideal per al networking , la compartició de coneixement i el treball col·laboratiu, però degudament combinat amb la presencialitat. Algunes distincions: 1. Plataformes de social networking : Xing www.xing.com (eConozco www.econozco.com i Neurona www.neurona.com ) 2. Portals socials http:// 360.yahoo.com , MySpace www.myspace.com , Facebook www.facebook.com 2. Comunitats d’interès [o comunitats professionals]. Es basen en butlletins, llistes de correu, fòrums i blocs. Per subscripció o no. www.softcatala.org , fòrums o portals d’associacions d’usuaris o malalties, etc . 3. Plataformes de treball col·laboratiu i aplicacions: e-Catalunya http :// ecatalunya.gencat.net Wikipedia http :// es.wikipedia.org , Wikilearning www.wikilearning.com , Eines de comunicació i cerca
  26. 26. Cercador Buscant quantitativament i qualitativament. Motor de cerca: Google Directori: Dmoz.org Eines de comunicació i cerca
  27. 27. <ul><li>El cercador és un mapa d’informació que consta de dues partes: </li></ul><ul><li>- Un sistema de recollida i emmagatzematge (en una base de dades) d’informació de la xarxa. </li></ul><ul><li>- Un sistema de localització de termes dins aquesta base de dades. </li></ul><ul><li>Dos sistemes: </li></ul><ul><li>Motor de cerca . La fa un bot (aranya) que recorre la xarxa cercant informació. Es tracta d’una cerca quantitativa. </li></ul><ul><li>www.google.es </li></ul><ul><li>2. Directori . La fa una persona a partir de criteri humà (ontologies i sistematització). És, doncs, una cerca qualitativa. </li></ul><ul><li>www.dmoz.org </li></ul>Definició de cercador Eines de comunicació i cerca
  28. 28. <ul><li>Personalització de la pàgina Google amb molts recursos </li></ul><ul><ul><li>www.google.com / ig </li></ul></ul><ul><li>Segur que tinc sort </li></ul><ul><ul><li>Per ex.: En la interfície en català, la paraula diccionari : ens obre directament el diccionari d’Enciclopèdia Catalana. </li></ul></ul><ul><li>Cerca d’imatges i de grups de discussió (fòrums) </li></ul><ul><li>Barra de cerca a la barra d’eines del navegador </li></ul><ul><ul><li>toolbar.google.com /es </li></ul></ul><ul><li>Traductor de [i al] anglès, francès, castellà, italià, alemany i portuguès </li></ul>Altres utilitats de Google 1/3 Eines de comunicació i cerca
  29. 29. <ul><li>Google Maps http://maps.google.com i Google Earth http ://earth.google.com (també Google Street View i Google Sky) </li></ul><ul><li>Google Glossary . Cerca de definicions de paraules, frases i acrònims. </li></ul><ul><li>Google Sets . Crea automàticament conjunts d’ítems des d’alguns exemples prèviament proporcionats. Per ex., si s’hi introdueixen tres marques de cotxes, el cercador retornarà una completa llista de totes les marques que trobi a Internet. labs.google.com / sets </li></ul><ul><li>Voice Search . Cerca de Google per la veu, mitjançant una simple trucada de telèfon. No ha deixat de moment ser versió beta. </li></ul>Altres utilitats de Google 2/3 Eines de comunicació i cerca
  30. 30. <ul><li>Permet conèixer la importància d’una pàgina per mitjà del Page Rank. www.google.com / technology / index.html </li></ul><ul><li>Estadístiques de les paraules més buscades ( Zeitgeist ). </li></ul><ul><li>Registre de dominis semblants a l’original. </li></ul><ul><li>Registre del domini 466453. </li></ul><ul><li>Els enllaços patrocinats Adwords, als quals ens referirem en l’apartat ‘Publicitat i màrqueting electrònic’. També el servei Adsense. </li></ul>Altres utilitats de Google 3/3 Eines de comunicació i cerca
  31. 31. <ul><li>A més de motor per cercar webs, els cercadors són un bon instrument per verificar: </li></ul><ul><ul><li>El significat de termes </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>crida i cerca , licitació al més-dient </li></ul></ul></ul><ul><ul><li>El significat de locucions i expressions </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>tots els testos s’assemblen a les olles </li></ul></ul></ul><ul><ul><li>Una traducció </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>per traduir al català Peer to Peer Network , amb el cercador Google per exemple, cliquem a Cerca al web i després limitem les respostes en la cerca avançada en català </li></ul></ul></ul><ul><ul><li>Ortografia </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>targeta/ tarjeta , ebenista/ ebanista </li></ul></ul></ul><ul><ul><li>Sinònims </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>justificant de recepció/acusament de recepció </li></ul></ul></ul>Aplicacions lingüístiques Eines de comunicació i cerca
  32. 32. <ul><li>www.google.es / intl /en/ options </li></ul>Funcionalitats de Google Eines de comunicació i cerca
  33. 33. <ul><li>www.googleguide.com </li></ul>Guia d’utilitats de Google Eines de comunicació i cerca
  34. 34. Tecnologies de la veu Automàticament, escrivint amb la veu (RV), escoltant textos llegits (SV) o les dues coses a la vegada (RV+programa inf.+SV). Loquendo (Montse) Síntesi de veu ViaVoice Millenium Reconeix. veu WebSphere Sist. diàleg automàtic PC portable Els PC que venen Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License , Version 1.2 Iain Fergusson (Wilkimedia Commons) – Iainf . This file is licensed under Creative Commons Attribution 2.5 http://gps-tsc.upc.es/veu/attemps Eines de comunicació i cerca
  35. 35. <ul><li>Reconeixement de la veu o de la parla (RV) </li></ul><ul><li>- Procés de conversió veu-text </li></ul><ul><li>- Més accessibilitat per a persones amb disminució auditiva </li></ul><ul><li>Síntesi de la veu (SV) </li></ul><ul><li>Procés de conversió text-veu </li></ul><ul><li>Millor accessibilitat per a persones amb disminució visual </li></ul><ul><li>Sistemes de diàleg automàtic (DA) </li></ul><ul><li>Combinació RV+SV amb mediatització d’un sistema informàtic RV+progr.informàtic+SV </li></ul><ul><li>Per ex.: informació telefònica de trens, sistema aTTemps, sistemes d’atenció telefònica automàtica... </li></ul>Resum: reconeixement veu, síntesi veu i sistemes DA TECNOLOGIES DE LA VEU RECURSOS MULTIMÈDIA: DE VEU Sistemes de diàleg automàtic (DA) - Reproducció d’actes i esdeveniments per arxius de veu (MP3, WAV...) i publicar-los a Internet. Ex. Actes de presentacions de l’EAPC (presentació llibre La contractació laborat temporal... Eines de comunicació i cerca
  36. 36. Tecnologies de la veu Síntesi de la veu (SV): Loquendo www.loquendo.com/en/demos Eines de comunicació i cerca
  37. 37. Traducció automàtica Políglotes gràcies al software. Translendium www.translendium.com www.opentrad.org Traductor Generalitat Cat. http://traductor.gencat.cat Eines de comunicació i cerca
  38. 38. [ R ] evolució web: Web 2.0 The Library of Congress retrieved 3d02067r.jpg from Jailhouse Rock . This work is in the public domain because it was published in the United States between 1923 and 1963 with a copyright notice, and its copyright was not renewed . Eines de comunicació i cerca
  39. 39. Distinció entre: 1. Web 1.0 Connectava màquines per accedir passivament als continguts disponibles. 2. Web 2.0 Connecta internautes en comunitats articulades per generar i compartir continguts. La millora i abaratiment del cost de connexió i Internet propicien un canvi de rol de la ciutadania. Amb les aplicacions desenvolupades al voltant del concepte web 2.0 se supera el model comunicatiu tradicional i el receptor passa a ser actor del procés. Aquesta nova etapa es caracteritza perquè: 1. Els continguts són generats pels usuaris. 2. La intel·ligència –el coneixement– és tractada de manera col·lectiva. Web 2.0: sols un canvi? Web 2.0 versus Web 1.0. Eines de comunicació i cerca
  40. 40. Web 2.0 Usuaris creadors de continguts. Exemples de continguts generats pels usuaris - Flickr www.flickr.com . Per compartir fotografies. - Slideshare www.slideshare.net . Per compartir presentacions. - YouTube www.youtube.com . Per compartir vídeos. - Yahoo Answers http :// es.answers.yahoo.com . Els usuaris tant fan preguntes com repostes. - Craiglist www.craiglist.org . Anuncis classificats d’ofertes de treball, pis, gent per xerrar o sortir de marxa i comprar i intercanviar coses . - Youwitness www.reuters.com / youwitness , OhmyNews english.ohmynews.com , Barrapunto www.barrapunto.com . - Wikipedia www.wikipedia.org . És també un clar exemple d’ús d’intel·ligència col·lectiva. Eines de comunicació i cerca
  41. 41. Web 2.0 Aprofitament del coneixement col·lectiu. <ul><li>Exemples d’explotació de la intel·ligència col·lectiva </li></ul><ul><li>- Ladrillómetro www.ladrillometro.com . Lloguers situats en mapes. </li></ul><ul><li>- Google www.google.es . Destaquen els serveis de Google Earth (Google Sky i Google Street View) i Google Maps i altres aplicacions (mapes socials Frappr www.frappr.com , mapa de la Bíblia www.biblemap.org , etc.). Són els mashups o models d’innovació per hibridació. </li></ul><ul><li>- Wikiloc www.wikiloc.com . Per compartir senders GR en el mapa. </li></ul><ul><li>SETI@Home (Search of Extraterrestrial Intelligence) www.querysoft.es /seti . És el grid computing , que aprofita la capacitat de procés dels PC. </li></ul><ul><li>- TagCloud www.tagcloud.com . Visualització física dels conceptes més rellevants. </li></ul><ul><li>- Menéame www.meneame.net i Fresqui www.fresqui.com . Històries i notícies enviades i votades pels internautes. És a dir, filtres socials de notícies. </li></ul><ul><li>Geolocalització o etiquetes geogràfiques. Identificació de longitud i latitud en el telèfon mòbil, que permeten encertar la foto de què es tracta i posar-li etiquetes automàticament si s’envia a portal per compartir (Flickr.com). </li></ul>Eines de comunicació i cerca
  42. 42. Web 2.0 Com facilitar l’accés i la integració de les eines Web 2.0. Portals Web 2.0: MyWeb Yahoo! www.yahoo.com , Google www.google.es , MSN Live http :// es.msn.com , e-Catalunya http :// ecatalunya.gencat.net . Personalització de la pàgina d’inici : Google www.google.es/ig , .Net Vibes www.netvibes.com Serveis per a gestionar informació www.lavanguardia.es / serviciosweb / index.html www.google.es/ig Eines de comunicació i cerca
  43. 43. Cap al Web 3.0 o web semàntic Web 3.0: la nova generació d’Internet Aquesta nova generació d’Internet ha de ser capaç de donar resposta –tal com diu The New York Times–, com si d’un agent de viatges es tractés, a una cerca tan complexa com «estic buscant un lloc càlid, tinc un pressupost de 3.000 euros i un nen d’11 anys». De moment és una quimera, tot i que hi ha aplicacions que ho intenten oferint-nos respostes divertides. This image has been (or is hereby) released into the public domain by its author, Sqrt66 at the wikipedia project. Sqrt66 grants anyone the right to use this work for any purpose , without any conditions, unless such conditions are required by law. Eines de comunicació i cerca
  44. 44. <ul><li>Tothom pot ser un mitjà de comunicació . </li></ul><ul><li>Les TIC i Internet fan possible el canvi de model de la societat . Democratització dels mitjans de producció. </li></ul><ul><li>Canvi en el model de producció: l’element central en la innovació és la intel·ligència col·lectiva (el coneixement grupal). </li></ul>Conclusió: això tot just acaba de començar!!! This work is free software ; you can redistribute it and/or modify it under the terms of the GNU General Public License as published by the Free Software Foundation ; either version 2 of the License, or any later version. Eines de comunicació i cerca

  ×