Heico ten Cate Generating money the American way
Generating Money the American Way Heico ten Cate Healthcare Consultant Zie LinkedIn Pecha Kucha Oktober 2010
Mijn kanjers: Nicole & Joey
Zorg Concepten en Advies
Zorgprocessen en -systemen
Acceptatie
Mensgerichtheid
Iedere cliënt telt
Marktwerking
Primair versus Secundair
De naakte waarheid
Succesvol Fondsenwerven
Goede doelen kunnen het ook
Generating Money the American Way
Het goede uit 2 werelden
Hollandse nuchterheid
Stap voor stap
Draagvlak
Samen genieten
Naamsbekendheid
Omarmen
Generating Money the American Way Heico ten Cate Healthcare Consultant Zie LinkedIn Pecha Kucha Oktober 2010
THANK YOU !
NEXT
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pecha Kucha Heico ten Cate

1,259 views
1,190 views

Published on

Generating money the American way

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,259
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
135
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Generating Money the American Way……..een uitwas van of juist een kans gecreëerd door de invoering van de vervloekte marktwerking?!?! Goedenavond en welkom bij deze Pecha Kucha night. Mijn naam is Heico ten Cate, 46 jaren jong, vader van 2 kanjers van 15 en 17 jaar, woonachtig in het mooie hart van Utrecht, en ik ben als Healthcare Consultant verbonden aan Ordina.
 • 3) Binnen Ordina loopt er voor 100-den jaren aan ervaring rond in de Zorgsector, veelal op advies voor verdere optimalisatie van zorgprocessen en verandertrajecten, maar ook voor implementatie van Zorgsystemen, ontwikkeling van specifieke toepassingen en het garanderen van veiligheid en continuïteit
 • 4) Ik heb me aan Ordina verbonden en de mogelijkheid en vrijheid gekregen om nieuwe concepten te bedenken, met veel mensen uit de zorg te spreken en meer nog dan voorheen onze aanwezigheid en toegevoegde waarde in deze mooie en te ontwikkelen sector kenbaar te maken. In hart en nieren ben ik een Zorgmens, terug te vinden in mijn opvoeding, versterkt door mijn moeder en 5 broers en zussen en vastgelegd in mijn genen. Al vele jaren actief in de Zorg, even ondernemer geweest, maar nu weer terug met veel nieuwe ideeen en mega veel energie. .
 • Ik heb mijn sporen verdiend in het bedrijfsleven, in procesoptimalisatie, integreren van toepasbare automatisering in organisaties en daarbij veel aandacht besteed aan acceptatie van het geheel door de mensen in en buiten de organisatie die het geheel tot een succes moeten maken en de enigen die kunnen zorgen voor ‘data in, informatie uit’ .
 • Heel veel ontwikkelingen die we in het bedrijfsleven kennen, kunnen in andere conceptuele vormen van toegevoegde waarde zijn voor de zorgsector. Hierbij moeten we zorgen dat de menselijke aspecten en arbeidsethos, als toewijding, loyaliteit, mensgerichtheid en zorgzaamheid in de sector geborgd blijven. Concepten en optimalisatie moeten hierop aansluiten, de processen vereenvoudigen, informatie verstrekken en de client centraal gaan stellen met de zorg eromheen.
 • Een interessant concept is het “Client Contact Concept”, waarbij elke klant telt. In de Zorg telde en telt elke seconde, maar door de marktwerking is ook elke klant gaan tellen. Een client die belt met een zorgvraag wil een instelling ook graag als client gaan helpen met deze zorgvraag en met hem/haar een contract afsluiten.
 • Marktwerking………als ik dit woord in de sector hoor gebruiken dan kijken de zorgverleners daar vaak heel vies en bedroefd bij en zijn er vaak heel wat negatieve beelden en voorbeelden te benoemen. Dat kan ik me heel goed voorstellen. Het principe van marktwerking is goed, maar per sector is de toepassing en invoering zeer verschillend. Voor de Zorg is het m.i. niet meer en minder dan het verbeteren en betaalbaar maken van de zorg en dat spreekt eenieder dan wel weer aan.
 • Uiteraard, elke vergelijking tussen het verzorgen van een mens gaat mank met het verzorgen van een auto, een kantoor, etc.. WAAR voor wat betreft de primaire processen en activiteiten. Maar de secundaire en ondersteunende processen zijn heel goed te vergelijken. Laten we daar dan mee beginnen en deze processen maximaal integreren in de primaire processen, zodat …….
 • Marktwerking heeft ook te maken met financiële stromen. De zorg wordt steeds verder uitgekleed en krijgt alleen nog maar geld voor haar primaire taken (DCB’s, ZZP’s, etc.). Is dat goed? Ja, want het kan niet anders om het voor ons allen nu en naar de toekomst nog betaalbaar te houden. Is dat leuk? Nee, zeer zeker niet. En ik kan me ook allerlei voorbeelden voorstellen waarbij er initiatieven zijn, die ik (en velen met mij) tot de primaire zorg zouden willen rekenen. Financiele strepen trekken in de Zorg, is m.i. het moeilijkste dat er is, ben blij dat ik die keus niet hoef te maken.
 • Deze uitdaging, het tekort aan middelen, om de primaire zorg te ondersteunen, herstel te versnellen, het leven daar waar moeilijk, toch draaglijker te maken en zelfs een mogelijk preventieve werking te hebben, zet ik samen met Giel Baaij (Healthcare Consultant en mede initiatiefnemer), Ordina en TeamSoft om in een concept genaamd “Succesvol Fondsenwerven”. Het brengt allerlei bestaande initiatieven uit de markt samen en smeed het tot een geheel, om het genereren van een 3e geldstroom te continueren en te integreren in de primaire zorgprocessen.
 • Het biedt houvast, het structureert, het optimaliseert en het geeft voldoening het brengt plezier voor zowel de donateurs, sponsoren en vrienden, als ook voor de clienten binnen de zorginstelling, die door deze campagnes ontzettend geholpen zijn. Goede doelen, zoals het Rode Kruis , zijn al zeer bekend met fondsenwerving. Ook ziekenhuizen, met name academische, zijn bekend met het fenomeen, maar dan vooral ten bate van onderzoek.
 • Door de overige ziekenhuizen en vooral door zorginstellingen in de Care-markt wordt hiervan nog veel te weinig gebruik gemaakt. Het maakt zoveel meer mogelijk voor clienten en hun naasten. “ Generating Money the American Way” is wat ons betreft zeker geen uitwas, maar vooral een kans om de middelen van instellingen op een doelbewuste en clientgerichte manier te verruimen en leuke dingen te doen om het welzijn voor de korte termijn, door er bijv. (clini) clown bassie uit te nodigen voor de kinderen, of de lange termijn, om er bijv. een wachtkamer mee in te richten naar een huiselijke sfeer met een speelhoek.
 • Amerika heeft een rijke historie van sponsoring en donateurs. Veel publieke instellingen bestaan van bijdragen van particulieren en bedrijven, ook en vooral zorginstellingen. Heel veel mensen zijn van deze bijdragen afhankelijk voor hun noodzakelijke zorg. Iedereen kent de excessen. Gelukkig wordt er nu een zorgsysteem ingevoerd, die qua financiering lijkt op het zorgsysteem in Nederland. Wij kunnen leren en profiteren van hun fondsenwerving. Het goede uit twee werelden samenbrengen.
 • Onze nuchterheid zal deze wijze van financiering bij ons bescheiden en integer houden, maar het effect is duurzaam en maatschappelijk verantwoord. We kunnen het adopteren, naar onze maatstaven ombuigen, op onze eigen wijze invoeren en gebruiken. Het geeft ons de mogelijkheid om miljoenen aan beschikbare Euro’s op een bewuste manier in te zetten voor het welzijn van onze medemens hier in Nederland.
 • Relatief kleine investeringen per zorginstelling zijn noodzakelijk om onder andere te bekijken of er een relevante boodschap te maken is, het noodzakelijke zakelijke en particuliere netwerk bestaat of te ontwikkelen is en campagnes kunnen worden opgezet waarvoor geld kan worden opgehaald. Als dat het geval is wordt pas de volgende fase ingezet. Verantwoord en stap voor stap.
 • Het geheel moet door de eigen organisatie worden geaccepteerd en ook worden uitgedragen. Dit is een essentieel criterium in het welslagen van een ingezet traject. De medewerkers worden betrokken in het project en ook en vooral daarna tijdens de initiatie en uitvoering van de campagnes. Zij kunnen deze ook zelf initiëren.
 • Uiteindelijk leidt dit tot een economisch en maatschappelijk verantwoord proces, welke een zorginstelling helpt haar financiële huishouding op orde te houden en toch een prettig en helend verblijf voor haar cliënten te creëren en ook nog iets te kunnen doen in combinatie met familie en vrienden, naaste omgeving en zelfs derde partijen.
 • Naast het werven van fondsen heeft dit proces ook een waarde voor de naamsbekendheid, het beeld en de ervaring van alle stakeholders betrokken bij de instelling. Je kunt stellen dat het ook een marketing en communicatie doel dient. Vice versa moet hiermee ook rekening worden gehouden. Het versterkt elkaar en samenwerking is essentieel.
 • Succesvol Fondsenwerven wordt als concept door Ordina omarmt, juist ook omdat het eens uitgaat van gelden genereren voor de primaire zorg in plaats van steeds maar weer geld besparen. Ik dank u hartelijk voor uw aandacht en spreek u graag later over deze en andere concepten.
 • Pecha Kucha Heico ten Cate

  1. 1. Heico ten Cate Generating money the American way
  2. 2. Generating Money the American Way Heico ten Cate Healthcare Consultant Zie LinkedIn Pecha Kucha Oktober 2010
  3. 3. Mijn kanjers: Nicole & Joey
  4. 4. Zorg Concepten en Advies
  5. 5. Zorgprocessen en -systemen
  6. 6. Acceptatie
  7. 7. Mensgerichtheid
  8. 8. Iedere cliënt telt
  9. 9. Marktwerking
  10. 10. Primair versus Secundair
  11. 11. De naakte waarheid
  12. 12. Succesvol Fondsenwerven
  13. 13. Goede doelen kunnen het ook
  14. 14. Generating Money the American Way
  15. 15. Het goede uit 2 werelden
  16. 16. Hollandse nuchterheid
  17. 17. Stap voor stap
  18. 18. Draagvlak
  19. 19. Samen genieten
  20. 20. Naamsbekendheid
  21. 21. Omarmen
  22. 22. Generating Money the American Way Heico ten Cate Healthcare Consultant Zie LinkedIn Pecha Kucha Oktober 2010
  23. 23. THANK YOU !
  24. 24. NEXT

  ×