Ancient Present - Reflections on the Antiquization in Macedonia

 • 532 views
Uploaded on

 

More in: News & Politics
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
532
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
3
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Античка сегашност Анастас Вангели, 14.08.2009
 • 2. Национализам и мит • нацијата како резултат на “грешка во интерпретирањето на историјата” • верба наместо точност • мит наместо историја
 • 3. Митот и мобилизацијата • митот како спас од криза на легитимитетот • митот за “Златното Доба” на нацијата • “Златното Доба”, судбината и политичката агенда: тријадична структура
 • 4. 1. “ЗЛАТНОТО ДОБА”
 • 5. “Златното доба”: некои аспекти • дава одговор на прашањата “кои сме”, “од каде сме”, “зошто постоиме” • мит за автохтоност и историски права врз одредена територија
 • 6. Типологизација • мит на цивилизациска мисија • мит на војничка гордост и чест
 • 7. Типологизација • мит на преродба или реставрација • мит на етногенеза и етноцентризам • мит на “далечни љубови” (Хунзи)
 • 8. 2. ФУНКЦИИ
 • 9. “Златното доба”: функции • има функција на “трансфер на (лузерскиот) идентитет” • создава поле за комуникација меѓу масите и елитите
 • 10. Поле за комуникација • импулси од цивилното општество: Протести за зачувување на идентитетот
 • 11. Универзален одговор • ја поедноставува сложената реалност • ги објаснува “судбината” и “страданијата”
 • 12. “Златното доба” • моќно оружје за власта • “конгитивно делимитирање” на масите • “културализација” на политиката
 • 13. Предизвици • просветителство vs. функционализам • различни видови функционализам
 • 14. Благодарам за вниманието