Your SlideShare is downloading. ×
Academic Folio
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Academic Folio

459
views

Published on


0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
459
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Justin Cloyd portfolio
  • 2. Design Philosophy Portfolio Contents The importance of architecture throughout the ages has always been the user’s experiential Old Town | Chinatown Library connection to place. Architecture should always capitalize on this experiential event by Museum of the City appealing to all of the senses whenever possible. The thing that separates architecture from the book is the sense of deep physical connection to a specific place and time. Water Filtration Research Plant + Community Center reGROWTH: Inward Expansion and the Rediscovery of the Transit Neighborhood The projects in my portfolio display a personal interest in the re-evaluation of everyday “In its printed form, thought is more experiences. Whether it’s coming home, going to the library, or walking around your imperishable than ever; it is volatile, neighborhood, my projects analyze the typical pattern of specific typologies and morph these irresistible, indestructible. It is mingled with places into something unexpected that makes a person interpret their surroundings differently. the air. In the days of architecture it made My projects explore the typical social and physical environments to spark thoughts and a mountain of itself, and took powerful emotions within people as they experience the place. possession of a century and a place. Now it converts itself into a flock of birds, scatters Hundreds of years ago in The Hunchback of Notre Dame, Victor Hugo proclaimed the death itself to the four winds, and occupies all points of architecture at the invention of the printing press. I agree with Hugo’s claim about the of air and space at once. Let the reader make representation of thought transforming from architecture to the book (and now possibly to no mistake; architecture is dead; irretrievably the internet in the digital age) but I believe the importance of architecture throughout the slain by the printed book,--slain because it ages has always been the user’s experiential connection to place. The internet doesn’t possess endures for a shorter time,--slain because it the same dynamic physical relationship as the book, and the book doesn’t give you the same costs more. But architecture will no longer sense of awe that a physical setting can have on your mind and body. Architecture should be the social art, the collective art, the always capitalize on this experiential event by appealing to all of the senses whenever possible. dominating art. The grand poem, the grand The thing that separates architecture from the book is the sense of deep physical connection. edifice, the grand work of humanity will no Architects should take advantage of the body’s presence in the world in addition to the typical longer be built: it will be printed.” visual stimuli. Make people do more than look at forms. Help people to smell the wooden -Victor Hugo joists, concentrate on their connection with the floor as they walk along, hear the children laughing in the playground, feel the brick running along their fingers as they drag their hand across the wall, and always help them to become more knowledgeable and familiar with their surroundings in addition to broadening their perspectives. The projects in my portfolio expand on each user’s understanding of place, site, community, and society. The projects vary in scale and scope, migrating between architecture, landscape architecture, urban design, and planning, but each investigation promotes experiences and moments to further inform the project as a place while making people reevaluate themselves and their relationship with their everyday surroundings.
  • 3. Old Town | Chinatown Library “In its printed form, thought is more imperishable than ever; it is volatile, irresistible, indestructible. It is mingled with the air. In the days of architecture it made a mountain of itself, and took powerful possession of a century and a place. Now it converts itself into a flock of birds, scatters itself to the four winds, and occupies all points of air and space at once.” Victor Hugo, The Hunchback of Notre Dame Now, as book circulation dwindles and the computer takes over to further ‘scatter thought to the four winds’, contemporary libraries have become a place to lounge around and surf the internet. In this Portland, Oregon project, the two support each other to define a place for the community and re-establish the book’s importance as the essence of the library. Understanding books as the kernel of the library, the project heightens the user’s interaction with books and awareness of the differentiation of ‘new’ and ‘old’ zones in the library. The objective is to take the book (the kernel) from the old library into the new library, which has gotten away from its essence as a place to disseminate knowledge and become a place to have fun and hang out. By creating tightly compressed book containers within the typically open spaces, users are forced to find the book, and bring it out to the ‘new’. The ‘old’ is injected into the ‘new’ as suspended glass book containers to further heighten the user’s awareness of their relationship with the book.
  • 4. Conceptually, the site is broken into three unique zones: old (blue), community (green), and new (beige). The ‘community’ starts as an undefined zone on the site and gets spread through the lower floor to create an interaction space between the local and the visitor. This space pulls the street into the building while pushing the ‘new’ up off the ground level. The ‘new’ is a mass that expands to represent a fully developed area. The facades on the site become a filter from inside to outside. The difference between these zones is carried through to their spatial organization. The ‘old’ becomes the traditional library and is manifest as containers for books, the core of the library. The ‘new’ becomes the contemporary library that is more focused on media and experiences. It is organized as an open floor plan with few walls. The space becomes a transition zone that links the ‘old’ and ‘new’ spaces visually and physically where the two meet.
  • 5. Museum of the City At first glance, you don’t see all the holes in Old Town’s fabric. It’s in that second look when you notice that many of the blocks are covered with asphalt. This project strengthens Portland’s first public square by defining that urban place, bringing people and density back to the city’s heart. The design starts by strengthening the edge of Ankeny Square to create a more concentrated pedestrian avenue along Ankeny Street from the Big Pink through the Square and Saturday Market to the waterfront. From there, the focus turns to carving away the building to create tunnels of light that pour into the program’s public spaces. The facade is cut at three of these moments to show the hierarchy: the entry lobby, the cafe, and the library. Rather than standard vertical light wells, the design allows sunlight from these facade cuts to puncture floor slabs at angles that project light far into the building to emphasize the dynamic nature of these public zones where interaction occurs. A few variations of the facade cut studies.
  • 6. This interstitial public space diagram shows the relationship between The building’s simplified massing minus the facade cuts, daylighting, and the public spaces within building. public spaces of the library and entry reveal a U-shaped parti rotated midway up the building that corresponds to a change from museum to college.
  • 7. East - West Section looking South
  • 8. Entry Perspective
  • 9. Water Filtration Research Plant and Community Center A river, both literal at the site scale and metaphorical on the scale of the building, runs through this Columbus, Ohio project. Filtering predominates the affects with the building as an agent that creates and manipulates these filtrations to produce flexibility and reconnect the site with its historical background and link to the river. By bringing water back into the site, a public water recreation area is created. The site changes from defunct grocery warehouses to wetlands, restoring a small portion of the 93% of Ohio’s wetlands lost in the last century and a half. The site becomes a natural water filtration device with the re-introduction of wetlands while the building researches artificial water filtration techniques. The wetlands restore wildlife habitat and act as a living educational device for the public while the building highlights all of the filtration processes it researches, creating a learning environment for all who visit.
  • 10. Most of the site lies within the 100-year floodplain, making it potentially hazardous for development. Rather than work against this context, the site design allows water to reclaim the area, restoring wildlife habitat. The new wetlands pump filtered water back to the river. The project also lets users kayak or canoe to downtown Columbus two miles to the south, allowing city residents to become more familiar with the river ecosystem. The site reconnects two neighborhoods that were once more closely linked before the highway was built. Two pedestrian paths link residents to the site and beyond by passing over the highway and river. One runs through the wetlands for birdwatching and a relaxing natural environment while the second cuts over the recreation area and forms the main circulation of the building, further creating a link between the public and the water filtration processes that make the site possible.
  • 11. movement This analysis of water flow, originally created on a sloped wooden surface, striated, responsive to resulted in the project’s diagrammatic rules. material These attributes were used to derive similar characteristics of the concrete surfaces, water in the building, and the circulation. swell typically around obstructions obstruction placed to potentially redirect flow void obstructions result in probable void resistance flow responsive to material creates possible resistance for merging. space still seperates flow from itself at times
  • 12. mock up production mechanical interaction circulation research
  • 13. reGROWTH: Inward Expansion and the Rediscovery of the Transit Neighborhood Current Columbus, Ohio development patterns create sprawling communities that convert viable farmland into low density fringe housing. This project envisions a new standard of central Ohio development along a proposed light rail line north through the metropolitan area. In an attempt to save fringe farmland and small towns, this 124 acre project shows central Ohio residents an inward alternative that creates pedestrian neighborhoods within the city with access to quality public transportation. The project aims to get people out of their cars and into pedestrian environments along transit corridors to create a more sustainable metropolitan growth. A comprehensive planning strategy that attempts to reduce sprawl is infinitely more effective at curbing climate change than any single sustainable building alone. As a result, the project operates at four scales: a call for change in metropolitan travel and development policy; moderate density site planning in an underutilized lot just three miles from downtown; urban design principles that cater to pedestrian travel; and passive building techniques that take advantage of renewable natural resources. Each scale focuses on an environmentally sustainable and responsible pattern of development that culminates with the creation of a local sustainability and community center adjacent to the neighborhood’s proposed light rail stop. The often discussed light rail line’s most recent, 13 mile alignment.
  • 14. Rail Right of Way Big Box Retail Crew Stadium (MLS) Ohio Historical Center Ravine Ohio State Fairgrounds The Ohio State University A satellite image of the 124 acre site as existing.
  • 15. 1/2 MILE = HOUSING 1/4 MILE = OFFICES Axes + Landmarks Density Edges + Districts Green axes connect the site’s existing landmarks The 124 acre development follows a strong The area is bound by big box retail to to the new sustainability headquarters. The grid pattern while the block sizes vary to the north, a highway to the east, and North-South axis serves as park space and accommodate multiple uses and typologies. rail lines to the west and the fairgrounds the East-West axis serves as a more natural The development’s density is organized around to the south. The main paths within the greenspace. It is designed to handle site water nodes and travel times to the train station. development are lined with retail and filtration, serving as a combination wetland/ Offices are located close to the light rail station, link major landmarks adjacent to the bioswale that flows into an amphitheater space. predominantly within the five minute walking 124 acre site. Housing and office districts distance. Housing is located within a half mile are created following transit walking Since the area is currently underdeveloped, radius (10 minute walk), which is the distance research. a new street grid was overlaid on the site, people are typically willing to walk home from following MORPC’s Mixed Use Transit Oriented the train. Development guidelines. Blocks vary in size from 200 x 200 feet to 400 x 400 feet, the maximum Vehicle trips are reduced by 40% every time allowed under the guidelines. density doubles. Light rail transit (with 10 minute headways) becomes effective at 35-50 dwelling units per acre. In housing language, that can be achieved with townhomes over flats.
  • 16. keys to responsible community development: -infill first -moderate density -respect the existing fabric -mixed-use, livable environment -active streetscape -flexible public spaces and parks -promote mass transit ridership -follow the half-mile rule -support all forms of traffic -design around people, not cars -careful stewardship of natural resources N 1:600’ | Site Plan
  • 17. N 1:250’ | Urban Design Plan
  • 18. Building Cut Schemes The East-West green boulevard cuts through the building to connect with the train station.
  • 19. LOADING RETAIL WC DATA WC ENTRY LOBBY OUTDOOR TERRACE CAFE AMPHITHEATER / URBAN BEACH / ICE RINK / DETENTION POND N Level 1 Plan
  • 20. The building integrates green roofs, green The Sustainability and Community Center steps in and out, curving along the south facade. The walls, photovoltaics, operable windows, building has been carved away like the ravine landscape, allowing daylight to penetrate the building sunshading, light shelves, rooftop rainwater and terraces to overlook the amphitheater space. harvesting, recycled materials, and a stormwater management system that doubles as an amphitheater.
  • 21. Since the local climate is too extreme for using solely passive strategies for occupant thermal comfort, the building uses a closed-loop water source heat pump from the amphitheater for heating and cooling needs during the winter and summer seasons. Other water efficiency solutions include harvesting rainfall for toilet use, which means the building only needs a 5,000 gallon storage tank to handle the February water deficit.
  • 22. B MECH / STORAGE ROTATING WC DATA SUSTAINABILITY DISPLAY WC A PERMANENT SUSTAINABILITY DISPLAY AMPHITHEATER / URBAN BEACH FLOATING / ICE RINK / STAGE DETENTION POND 1:40’ | Level 0 Plan
  • 23. Floor 0 Entry
  • 24. 1:40’ | Section A
  • 25. OFFICE SPACE ROOF WC DATA CONTEMPLATIVE GARDEN ROOF GARDEN JAN WC COMMUNITY LOUNGE 1:50’ | Level 5 Plan OFFICE SPACE CONFERENCE WC DATA ROOM JAN WC OFFICE SPACE Level 3 Plan OPEN OFFICE OPEN OFFICE WC DATA CONFERENCE ROOM JAN WC CONF SPILLOVER OVERLOOK Level 2 Plan
  • 26. Second Floor Amphitheater Overlook
  • 27. 1:40’ | South Elevation Materials Vertical Gardens / Green Walls + Roofs Corten Steel Glass + Building Integrated Recycled Brick amphitheater Photovoltaics (BIPV) pavers (Brown Hall)