Üzleti döntéshozó az információ célkeresztjében

678 views

Published on

MIBE-konferencia - Hírigény és hírszolgáltatás, 2010. június 9.

Üzleti döntéshozó az információ célkeresztjében
Simon Ernő, főszerkesztő, Figyelő

Published in: Business, Technology, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
678
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
224
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Üzleti döntéshozó az információ célkeresztjében

 1. 1. Üzleti döntéshozó az információ célkeresztjében (Az újságíró útja a véleményvezérhez) Simon Ernő főszerkesztő, Figyelő Budapest, 2010. június 9.
 2. 2. Mit jelent az üzleti szférának az üzleti sajtó? - Innen juthat számára releváns információhoz – hol és mit keressen - Itt jelenik meg a cég hirdetése – nem mindegy, milyen közegben - Itt kommunikálhatja az üzeneteit nem hirdetésként – ezt valahogyan el kell érni - Itt foglalkoznak az egyes vállalatok ügyeivel az újságírók, nem mindegy, milyen megközelítésben
 3. 3. Figyelő működésének kérdései - Hogyan választunk témát? - Miért úgy dolgozzuk fel, ahogyan? - Hogyan reagálunk a pr-nyomulásra? - Miért kontraproduktív (szerintünk) a tartalom megvásárlása?
 4. 4. Témaválasztás szempontjai - Magas példányszámot várunk a témától - A célcsoportunkat kiszolgálja - Szűk kör témája, de a lap presztízsét növeli vagy tartja karban (A Figyelő „leteszi a névjegyét”) - Nem a híreket adjuk, hanem a forró témákat – a lehető legeredetibben - Fő irányok: személyes sztorik (portrék, interjúk); cégsztorik (cégportré, kiugró céges esemény); oknyomozás; „tanácsadó” anyagok; kötelező történések feldolgozása (választások, zavargások, stb.)
 5. 5. Mire kíváncsi egy üzleti döntéshozó? - Saját ágazatán belüli cégekről, üzletemberekről információ - Az ágazatát meghatározó gazdaságpolitikai döntések, az ágazatának a piaci folyamatai (közvetett tanácsadás) - Meghatározó üzletemberekről, döntéshozókról szóló portrék – velük készült interjúk - Árfolyamokat, itthoni trendeket befolyásolni képes nemzetközi trendek, események hazai lecsapódása (De: magyar vakság a világra) - Oknyomozás (privát érdeklődés/képben kell lenni)
 6. 6. A téma feldolgozása (Az érdeklődés felkeltése és megtartása) - Egy hír csak apropó: a lényeg nem a mi történt, hanem a miért és a mi következik belőle (internet és hírrádiók, hírtelevíziók vs. heti magazinok!) - Eredeti megközelítés/exkluzivitás, olvasmányosság/szakmai igényesség, teljes körűség, alaposság, precizitás, ellenőrzöttség, meghatározó szereplők megkérdezése (információ első kézből), - Olvasmányosság mellett olvashatóság (grafikonok, infografikák, beszédes táblák, stb.)
 7. 7. Sikeres Figyelő-megjelenések …és azok tanulságai
 8. 8. Rájuk muszáj odafigyelni
 9. 9. Az állam szórja a pénzünket
 10. 10. Tanácsadás forró időszakban
 11. 11. Egy „globális”, mégis kurrens téma
 12. 12. Kína mindent visz
 13. 13. Exkluzív oknyomozás
 14. 14. Egy feszültséggel terhes kapcsolat
 15. 15. Fontos témák, fontos emberek
 16. 16. exkluzív Amivel szinte biztosra megyünk
 17. 17. Jelentkezzen, akit nem érdekel
 18. 18. És még egy tuti téma

×