Somehow presentatie trends in Business Process Management congres 2013, BPM

576 views

Published on

Somehow presentatie trends in Business Process Management congres 2013, BPM

Published in: Business
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • De helft van de notes

  Maar hoe ziet zo'n wereld er uit? Wat zijn randvoorwaarden voor ons en onze bedrijven die gelden in zo'n netwerksamenleving?

  Joi Ito, hoofd van het MIT Media Lab zette in een recent interview met Wired 9 uitgangspunten uiteen die een heel goed vertrekpunt geven voor een netwerksamenleving.

  SLIDE: THE PRINCIPLES

  1. Resilience over strength
  Dit is de kern van een netwerk. Een netwerk breekt niet snel. Als er een deel weg valt blijft het toch functioneren.

  Een encyclopedie werd altijd gemaakt vanuit een instituut. Wikipedia lijkt op microniveau heel kwetsbaar. Ik kan iets wijzigen, maar als kennishub is het hét platform met de meeste impact.

  Dit geldt ook voor andere systemen. Denk aan banken, we zitten nu met partijen die te groot zijn om te laten vallen. We denken dat groot krachtig is, maar toch kunnen ze vallen. Wellicht moeten we naar een peer-to-peer-achtige oplossing of crowdfunding. De oplossing zit hoe dan ook in technologie.

  Klein is het nieuwe groot.

  2. Pull over push
  Media is altijd een push medium geweest. De krant bepaalde wat belangrijk en interessant voor je was. Dit is omgeslagen. Wij volgen de mensen, merken en bedrijven die we interessant vinden. Sociale netwerken zijn hier het beste voorbeeld van.

  3. Risk over safety
  Kennen we Nokia nog? Enkele jaren geleden de grootste mobiele partij ter wereld, inmiddels verdrongen tot de marges. Hoe groot je bent doet er niet meer toe, als je niet mee kunt of durft kun je binnen enkele jaren op een zijspoor staan.

  Je blijft alleen als je meebeweegt.

  4. Systems over objects
  Is de iPhone of Blackberry de beste telefoon? De kwaliteit is belangrijk, vrijwel voorwaardelijk, maar ze ontlenen hun waarde aan het ecosysteem waar ze in zitten. De toegang tot apps of zakelijk e-mail.

  Succesvolle producten staan niet meer los, maar zijn onderdeel van een ecosysteem.

  5. Compasses over maps
  Strategie verandert. Technologie heeft zo'n impact gekregen op bedrijven lastig is om tien jaar vooruit te plannen. Nike is een goed voorbeeld. Vroeger ging het bedrijf over schoenen, nu gaat het over bewegen. In die strategie passen hele andere, nieuwe productgroepen.

  6. Practice over theory
  Dingen doen. Startups pivotten als ze aanvoelen dat de slagingskans te klein is, bedrijven zijn in de ban van het minimal viable product.

  Bedenk heel goed wat je op wilt gaan lossen, maar maak het daarna niet te groot.

  Pebble, een horloge haalde 10 miljoen dollar op via Kickstarter. Ongetwijfeld zijn er genoeg bedrijven geweest die soortgelijke horloges hebben ontwikkeld in hun innovatie-lab.

  De Kickstart-community gaf het project leven door met zijn allen 10 miljoen dollar te doneren. Ze gaven feedback. Het delen van het project hielp het tot waar het nu is.

  7. Disobedience over compliance
  Regelgeving loopt achter de werkelijkheid aan. Dit is goed en slecht. Denk aan innovatie, patenten, copyright en privacy.

  Een recent voorbeeld is Google Glass, alleen al vanwege alle privacy implicaties kun je dit project bij voorbaat stoppen. Het pakt terug op het vorige punt. Eerst doen, dan kijken.

  8. Emergence over authority
  Grassroots bewegingen zien we in politiek over de hele wereld, maar ook in bedrijven. Mensen zoeken gelijkgestemden en gebruiken technologie om een doel te bereiken. Van onderop, ipv. bovenaf.

  9. Learning over education
  Educatie gaat over toegang. Een deel van je leven breng je door in scholen, daarna in bedrijven. Maar nu heb je altijd alle kennis binnen handbereik. Leren kan altijd. Sterker, de tijd vraagt dat we blijven leren.

  SLIDE: THE PRINCIPLES

  Dit zijn de 9 principes van Joi Ito over een netwerksamenleving. Meer smartphones, de opkomst van het 'internet of things'. Sensoren in en om ons lichaam, in ons huis en in onze auto. Alles is verbonden, én software maakt het verschil.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
576
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
142
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Somehow presentatie trends in Business Process Management congres 2013, BPM

 1. 1. Marco van Heerde @marcovanheerde – Wilbert Baan @wilbertbaan
 2. 2. Titel hoofdstuk
 3. 3. Amazon
 4. 4. Banken
 5. 5. Gezondheid
 6. 6. Zeker relevant, gaatover een meer openzorgmarkt
 7. 7. Hoe gaan we hiermeeom?
 8. 8. Joi Ito’s 9 principes
 9. 9. Titel hoofdstukTHE PRINCIPLESResilienceover strengthPullover pushRiskover safetySystemsover objectsCompassesover mapsPracticeover theoryDisobedienceover complianceEmergenceover authorityLearningover education
 10. 10. Resilience overstrength
 11. 11. Pull over push
 12. 12. Risk over safety
 13. 13. Systems over objects
 14. 14. Compasses overmaps
 15. 15. Practice over theory
 16. 16. Disobedience overcompliance
 17. 17. Emergence overauthority
 18. 18. Learning overeducation
 19. 19. Titel hoofdstukTHE PRINCIPLESResilienceover strengthPullover pushRiskover safetySystemsover objectsCompassesover mapsPracticeover theoryDisobedienceover complianceEmergenceover authorityLearningover education
 20. 20. Presentatie ontvangen? E-mail naar wilbert@somehow.beVragen?

×