Chapter 5 review_game Science
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Chapter 5 review_game Science

on

  • 280 views

 

Statistics

Views

Total Views
280
Views on SlideShare
280
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

Chapter 5 review_game Science Presentation Transcript

  • 1. Chapter 5 Review Game
  • 2. 1. Why is color a physical property? • Color can be observed without changing the object.
  • 3. • 2. What is a physical property that does not change with the amount of matter? • Melting point, boiling point and density do not change with the amount of matter.
  • 4. • 3. What happens during a physical change? • The appearance of matter change, but the composition does not change.
  • 5. • 4. What type of change is a change of state? • A physical change
  • 6. • 5. What happens during a chemical change? • During a chemical change, substances are change into different substances.
  • 7. • 6. What are three clues that a chemical change has occurred? • Change in color, loss or gain of energy, change of smell and production of a gas or a solid
  • 8. • 7. What is an examples of a chemical change? • Possible answers could include anything burning, rusting or tarnishing. Other answers are also possible given teacher approval.
  • 9. • 8. What is the law of conservation of mass? • The law of conservation of mass states that the total mass of matter is the same before and after a physical or chemical change.
  • 10. • 9. What changes when the mass of an object increases while the volume stays the same? • A. Color • B. Length • C. Density • D. Height Answer = C, density
  • 11. • 10. What word best describes the type of materials that attract iron? • A. Magnetic • B. Chemical • C. Mass • D. Physical • Answer = A, magnetic
  • 12. • 11. Which is an example of a chemical property? • A. Color • B. Mass • C. Density • D. Ability to burn • Answer = D, ability to burn
  • 13. • 12. Which is an example of a physical change? • A. Metal rusting • B. Silver tarnishing • C. Water boiling • D. Paper burning • Answer = C, water boiling
  • 14. • 13. What characteristic best describes what happens during a physical change? • A. Composition changes • B. Composition stays the same • C. Form stays the same • D. Mass is lost • Answer = B, composition stays the same
  • 15. • 14. Which is an example of a chemical change? • A. Water freezes • B. Wood is carved • C. Bread is baked • D. Wire is bent • Answer = C, bread is baked
  • 16. • 15. Which is NOT a clue that could indicate a chemical change? • A. Change in color • B. Change in shape • C. Change in energy • D. Change in odor • Answer = B, change in shape
  • 17. • 16. What property stay the same during physical and chemical changes? • A. Density • B. Shape • C. Mass • D. Arrangement of particles • Answer = C, mass
  • 18. • 17. What kind of change is taking place when you cut a piece of cake from the whole? • Answer: physical change
  • 19. • 18. What kind of change is taking place when a candle is being burnt? • Answer = a chemical change
  • 20. • What could you do to an object to cause a chemical change? • A. Cut it • B. Paint it • C. Throw it • D. Burn it • Answer = d, burn it
  • 21. • Which of the following physical properties is size dependent? • A. Density • B. Mass • C. Volume • D. Weight • Answer = A, density
  • 22. • Which of the following choices describes a physical change? • A. Pouring an acid onto calcium carbonate • B. Dropping an antacid tablet into water • C. Heating water to its boiling point • D. Pouring vinegar onto baking soda • Answer = c, heating water to its boiling point
  • 23. • Which of the following occurs as you heat a liquid to its boiling point? • A. Condensation • B. Melting • C. Vaporization • D. Freezing • Answer = c, vaporization
  • 24. • Which of the following is a chemical reaction? • A. Making ice cubes • B. Toasting bread • C. Slicing a carrot • D. Boiling water • Answer = b, toasting bread
  • 25. • When you making and eat scrambled eggs, many changes occur to the eggs. Which of the following best describes a chemical change? • A. Crack the eggs • B. Scramble the eggs • C. Cook the eggs • D. Chew the eggs • Answer = C, Cook the eggs
  • 26. • What is the formula that should be used to find density? • Answer = D = m ÷ v • (Density = mass divided by volume)
  • 27. • Tell me at least 3 physical properties. • Answer = Physical properties include: state, color, shape, smell, taste and texture, mass, volume, density, melting point and boiling point.
  • 28. • What happens if vaporization or condensation occurs? • Answer = substance changes from a liquid to a gas
  • 29. • What is sublimation? • Answer = when a solid changes directly to a gas
  • 30. • What is deposition? • Answer = when a gas changes to a solid without ever becoming a liquid
  • 31. • Fill in the blanks: • If I observe the color of a leaf, I am looking at its _____________. When leaves change color in the fall, it is a ________________. • Answer = physical property; chemical change
  • 32. • What does the law of conservation of mass say? • Answer = the law of conservation of mass says that mass cannot be created or destroyed during physical and chemical changes that take place.