Open Dag - Psychologie

1,416 views
1,317 views

Published on

Psychologie, UT, utwente

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,416
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Welkom bij de open dagen van de opleiding Psychologie. We hopen jullie vandaag een duidelijk beeld te kunnen geven van de opleiding Psychologie aan de Universiteit Twente. Mochten er gedurende de presentatie vragen zijn, stel deze gerust.
 • Kleinschalig: Een van de kleinere universiteiten van Nederland, ongeveer 200 PSY instromers. Dit betekent dat je hier wordt gezien. Docenten kennen je en hebben de deuren voor je open. Naast de grotere hoorcolleges krijg je in het eerste jaar een tutorgroep van ongeveer 30 studenten met een persoonlijke tutor (docent) en een mentor (student).
  Projectonderwijs: Je leert het werkveld van een psycholoog al kennen tijdens de opleiding. In projectteams werk je aan actuele problemen van echte opdrachtgevers uit het werkveld. Je komt dus ook in contact met deze opdrachtgevers. Je leert hoe je systematisch problemen uit het werkveld analyseert en hiervoor creatieve interventies ontwerpt, om gedragsverandering te bevorderen.
  Toegepast: Uniek voor de opleiding aan de Universiteit Twente is dat de basisgebieden van de Psychologie zijn gekoppeld aan de behoefte uit het werkveld. Dit kan ook een reden zijn om voor de UT te kiezen. Psychologie aan de UT is gespecialiseerd in de volgende richtingen: (next slide)
 • Geestelijke Gezondheid gaat over psychische stoornissen die mensen kunnen hebben. Er wordt dieper ingegaan op de psychopathologie en diagnostiek. Uniek in Twente is dat de nadruk ligt op het voorkomen van klachten. Ook wel positieve psychologie genoemd.
 • De richting Onderwijs geeft je een breed beeld van hoe je als psycholoog in het Onderwijs aan de slag zou kunnen gaan. Wanneer je interesse hebt in een Onderwijskundige master, dan kun je er voor kiezen om je in de bachelor hier op te richten. Je houdt je bezig met de vraag hoe mensen zich ontwikkelen en op welke manier instructie hierbij een rol kan spelen.
 • Gezondheidspsychologie gaat over het gezondheidsgedrag van mensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe mensen omgaan met een lichamelijke ziekte, maar ook hoe je gézond gedrag bij mensen kunt bevorderen. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen overgewicht, hoe kan de overheid hier een rol in spelen? (voorbeeld volgende slide)
 • Conflict, risico en veiligheid gaat over de conflicten en risico’s in de maatschappij en de veiligheid van mensen en welke psychologische aspecten hierbij een rol spelen. Sociale gedrag en groepsdruk zijn aspecten die het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden en zorgen voor grote risico’s in onze maatschappij.
 • Het thema Human Factors richt zich op de intelligentie en hersenprocessen van mensen en hoe mensen reageren op technologie. Aan de ene kant gaat het daarbij om hoe je nieuwe technologie beter aan kunt laten sluiten op het gedrag van mensen. Denk aan nieuwe gadgets, zoals bellen met je tv.
  Aan de andere kant gaat het om hoe je de menselijke intelligentie en hersenprocessen kunt toepassen in nieuwe technologie, zoals bij robots.
 • Het studieprogramma van Psychologie ziet er als volgt uit. De bacheloropleiding kent 3 studiejaren. Na het behalen van je bachelordiploma kun je je specialiseren in een masteropleiding. Er zijn zowel 1- als 2-jarige masteropleidingen aan deze universiteit.
 • Het Twents Onderwijsmodel staat in het teken van projectonderwijs in modules. In een bachelor studiejaar komen 4 modules aan bod, waarin je in teamverband gaat werken aan een project vanuit de praktijk. In de projecten maak je kennis met verschillende professionele rollen en thema’s binnen de psychologie: als Ontwerper, als Onderzoeker of als Organisator. In deze manier van werken ontdek je waar jouw kracht ligt.
  (klik)
  Hoe zien de modules van het eerste jaar er nu voor de opleiding Psychologie uit? (klik)
  In het eerste jaar krijg je te maken met de modules Psychologie&Ontwerpen, Sociaal Gedrag, Cognitie&Ontwikkeling en Het individu.
  Per module staat 1 project centraal. In deze module komen meerdere onderdelen aan de orde, zoals theorie en practica. Alle onderdelen in de module hebben met dat ene onderwerp te maken. Doordat het onderwijs sterk samenhangt heb je de kennis van het ene onderdeel nodig om het andere onderdeel te kunnen begrijpen. De ervaring leert dat je zo sneller, beter en leuker studeert.
 • In de module ‘Psychologie en Ontwerpen’ staat het gedrag van mensen in groepen centraal.
  In het eerste kwartiel stond het thema ‘sport’ centraal. Vanuit de GGD kregen studenten de opdracht om een interventie te ontwerpen om gezond gedrag bij kinderen te bevorderen. In projectgroepen zijn studenten gedurende een heel kwartiel bezig geweest met het analyseren van het probleem en het ontwerpen van een creatieve oplossing. Aan het einde van het kwartiel hebben studenten hun ontwerp moeten presenteren aan de GGD. De GGD heeft een innovatieprijs uitgedeeld aan de beste groep. Deze groep heeft een meeloopdag op de werkvloer gewonnen.
  (klik)
  Om het project succesvol te laten verlopen hebben studenten kennis en vaardigheden nodig.
  Studenten hebben door middel van hoorcolleges theoretische kennis gekregen over de beginselen van de psychologie en gezond gedrag. (klik)
  Daarnaast hebben studenten statistiekcolleges en practica gevolgd waarmee ze hebben geleerd hoe je door middel van statistische berekeningen bijvoorbeeld kunt zien of er verschillen zijn in gezond gedrag tussen jongens en meisjes. (klik)
  Ter ondersteuning van het schrijven van een verslag voor het project leer je door middel van werkcolleges hoe je een academisch verslag moet schrijven. En je leert hoe je in groepen kunt samenwerken en wat je eigen rol binnen een groep is. Daarnaast leer je ook waar jouw persoonlijke talenten liggen.
  In de overige modules zullen de basisgebieden van de psychologie terugkomen: module 2 gaat over sociaal gedrag met als thema ‘pesten’, module 3 gaat over de werking en de ontwikkeling van de hersenen en in module 4 krijg je theorie over de persoonlijkheid van mensen en de klinische psychologie.
 • BSA: 45 EC betekent dat 3 modules moeten worden behaald. Mocht je 1 module niet halen, dan kun je dus blijven studeren. Er worden aan het eind van een module reparatiemogelijkheden aangeboden. Daarnaast krijg je goede begeleiding om een positief studieadvies te krijgen aan het einde van jouw eerste jaar.
 • In studiejaar 2 krijg je de gelegenheid om je eigen keuzes te maken binnen de richtingen van de psychologie die we aan de Universiteit Twente bieden. Deze keuzemodules bereiden je tevens voor op een mogelijke master van jouw keuze. Zo kunnen studenten die geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld onderwijskunde de module Onderwijs kiezen.
  In de tweede helft van het tweede studiejaar ontwikkel je jezelf in de rollen van Ontwerper, Onderzoeker en Organisator. In de module psychologische & professionele vaardigheden leer je in de rol van Organisator gesprekstechnieken, vergadertechnieken en verslaglegging. In de module Psychologisch onderzoek ontwikkel je jezelf in de rol van Onderzoeker (…)
 • In de eerste helft van het derde studiejaar krijg je de gelegenheid om vrije keuzemodules te kiezen, ook buiten de psychologie. Je kunt er voor kiezen om je nog meer te verdiepen in de keuzemodules van Psychologie. Als je geïnteresseerd bent in de Onderwijskunde, kun je modules kiezen die je voorbereiden op een Onderwijskundige master. Je kunt er ook voor kiezen om modules elders te doen, bijvoorbeeld bij de opleiding Communicatiewetenschappen. Hiervoor kun je kiezen als je geïnteresseerd bent in de master Communicatiewetenschappen. Maar je kunt er ook voor kiezen om een stage te lopen of een half jaar vakken aan een andere Nederlandse of zelfs buitenlandse universiteit te volgen.
  De tweede helft van dit jaar staat in het teken van reflectie en afstuderen.
 • 1) Na je bachelor kun je er voor kiezen om een master te gaan doen. Masteropleidingen die direct aansluiten op de bachelorpsychologie zijn:
  Gezondheidspsychologie
  Conflict, Risico en Veiligheid
  Human Factors en Mediapsychologie
  Instructie, Leren en Ontwikkeling
  Positieve Psychologie en Technologie
  2) Met de pre-master Onderwijskunde kun je ook rechtstreeks doorstromen in de masteropleiding Educational Science & Technology. Je kunt kiezen uit de specialisaties: Educational Design and Effectiveness, Human Resource Development
  3) Of je kunt er voor kiezen om met een pre-master door te stromen in een andere masteropleiding binnen de UT of daarbuiten.
 • Decentrale selectie: Dit is een extra toelatingsmogelijkheid, waarbij je zelf invloed hebt op het verkrijgen van een plek. Je meldt je aan voor 1 maart en doet vervolgens mee aan een studiedag in eind maart. Tijdens deze dag krijg je een eerste kennismaking met het onderwijs en maak je een inleidende toets over de Psychologie. De bekendmaking van de plaatsing zal vervolgens in mei al gebeuren. Mocht het zo zijn dat je niet geplaatst bent, dan ga je automatisch door naar de centrale loting. We willen hiermee gemotiveerde studenten een extra kans geven om geplaatst te worden. Jouw toelating heb je hiermee zelf in de hand.
  Loting: Je kunt ook kiezen om mee te doen aan de centrale loting. Je doet automatisch mee als je niet geplaatst bent via de decentrale selectie. Na de uitslag van de loting in juli is het belangrijk om zo snel mogelijk je ticket te verzilveren en je inschrijving te regelen aan de UT. Dit moet je doen via Studielink en door de juiste documenten bij de UT aan te leveren.
 • Welkom bij de open dagen van de opleiding Psychologie. We hopen jullie vandaag een duidelijk beeld te kunnen geven van de opleiding Psychologie aan de Universiteit Twente. Mochten er gedurende de presentatie vragen zijn, stel deze gerust.
 • 9 dagen Kick-in om kennis te maken met de universiteit, kamp en opleidingsdag voor het beter kennis maken met jaargenoten
 • Zeker als je wat verder weg voorlichting geeft, weten scholieren vaak niet waar de UT ligt. De kaartjes geven hier wat inzicht in.
  Het kan zijn dat mensen zich op dat moment pas realiseren hoe ver weg Enschede weg ligt. Als je hier vragen over krijgt kun je vertellen dat kamers in Enschede relatief goedkoop zijn en makkelijk verkrijgbaar. Misschien kun je wat vertellen over hoe jij het hebt ervaren om (als dit het geval is) verder van huis te studeren en welke voordelen dit heeft. Let er bij dit soort vragen altijd op dat je nooit in de verdediging schiet!
 • Open Dag - Psychologie

  1. 1. PSYCHOLOGIE AAN DE UNIVERSITEIT TWENTE Studieadviseur Tineke Hoeksma/Sarah Bosch Presentatie online: www.utwente.nl/bachelor/psy 1
  2. 2. PSYCHOLOGIE AAN DE UNIVERSITEIT TWENTE • Kleinschalig en persoonlijk • Projectonderwijs: systematisch ontwerpen • Toegepast in projecten
  3. 3. PSYCHOLOGIE AAN DE UNIVERSITEIT TWENTE Geestelijke Gezondheid Geestelijke Gezondheid
  4. 4. PSYCHOLOGIE AAN DE UNIVERSITEIT TWENTE Onderwijs Onderwijs
  5. 5. PSYCHOLOGIE AAN DE UNIVERSITEIT TWENTE Gezondheidspsychologie Gezondheidspsychologie
  6. 6. PSYCHOLOGIE AAN DE UNIVERSITEIT TWENTE Conflict, Risico en Veiligheid Conflict, Risico en Veiligheid
  7. 7. PSYCHOLOGIE AAN DE UNIVERSITEIT TWENTE Human Factors Human Factors
  8. 8. BACHELOR PROGRAMMA Bachelor Jaar 1 Jaar 1 Jaar 2 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 3 Master Master
  9. 9. MODULES JAAR 1 Jaar 1 Jaar 1 Psychologie Psychologie Module 1 & Module 1 & Ontwerpen Ontwerpen Sociaal Sociaal Module 2 Module 2 Gedrag Gedrag Cognitie Cognitie Module 3 Module 3 & Ontwikkeling & Ontwikkeling Het Individu Module 4 Het Individu Module 4
  10. 10. MODULES JAAR 1 Jaar 1 Jaar 1 Psychologie Psychologie & Ontwerpen & Ontwerpen Sociaal Sociaal Gedrag Gedrag Cognitie Cognitie & Ontwikkeling & Ontwikkeling Het Individu Het Individu
  11. 11. MODULES JAAR 1 Jaar 1 Jaar 1 Psychologie Psychologie Module 1 & Module 1 & Ontwerpen Ontwerpen Sociaal Sociaal Module 2 Module 2 Gedrag Gedrag Cognitie Cognitie Module 3 Module 3 & Ontwikkeling & Ontwikkeling 1e jaar Bindend Studie Advies Minimaal 3 van de 4 modules moeten behaald zijn Het Individu Module 4 Het Individu Module 4
  12. 12. MODULES JAAR 2 Jaar 2 Jaar 2 Keuzemodules (5) Keuzemodules (5) module 1 module 1 module 2 module 2 Geestelijke Gezondheid Geestelijke Gezondheid Gezondheidspsychologie Gezondheidspsychologie Onderwijspsychologie Onderwijspsychologie Conflict, Risico en Veiligheid Conflict, Risico en Veiligheid Human Factors Human Factors Psychologisch Onderzoek Psychologisch Onderzoek Psychologische & Professionele Psychologische & Professionele vaardigheden vaardigheden
  13. 13. MODULES JAAR 3 Jaar 3 Jaar 3 Reflectie Reflectie Vrije keuzeruimte Vrije keuzeruimte Afstuderen Afstuderen Psychologie modules Psychologie modules Onderwijskunde modules Onderwijskunde modules Modules UT of elders Modules UT of elders Buitenland Buitenland
  14. 14. MASTER  MASTER OF SCIENCE IN PSYCHOLOGY  Gezondheidspsychologie  Conflict, Risico en Veiligheid  Human Factors & Engineering  Instructie, Leren en Ontwikkeling  Positieve Psychologie en Technologie  MASTER OF SCIENCE IN EDUCATIONAL SCIENCE & TECHNOLOGY  Educational Design and Effectiveness  Human Resource Development  MASTER OF SCIENCE IN …. (met premaster)
  15. 15. EN NA JE STUDIE? Afgestudeerden werken bij bedrijven als.. Mogelijke functies na je studie Mogelijke functies na je studie  Gezondheidsadviseur  Gezondheidsadviseur  Ontwerper leerarrangementen  Ontwerper leerarrangementen  (Psychologisch) adviseur bij productontwerp  (Psychologisch) adviseur bij productontwerp  Projectleider gezondheidsvoorlichting  Projectleider gezondheidsvoorlichting  Beleidsmedewerker onderwijs  Beleidsmedewerker onderwijs  Gedragswetenschapper bij politie, defensie of justitie  Gedragswetenschapper bij politie, defensie of justitie  Trainer of mediator  Trainer of mediator  Onderzoeker // adviseur veiligheid (Universiteit, TNO)  Onderzoeker adviseur veiligheid (Universiteit, TNO)  Behandelend psycholoog ziekenhuis  Behandelend psycholoog ziekenhuis  …..  …..
  16. 16. TOELATINGSEISEN  Alle VWO-profielen en HBO-Propedeuse rechtstreeks toegang  2014-2015: Decentrale Selectie      175 plaatsen beschikbaar via decentrale selectie Aanmelden voor 1 maart 2014 via Studielink Studiedag eind maart: deelnemen aan PSY onderwijs en maken van een toets Bekendmaking selectie in mei, verdere plaatsing via DUO in juli Niet geselecteerd? Dan automatisch door naar de centrale loting  2014-2015: Centrale Loting (DUO) o 175 plaatsen beschikbaar via centrale loting o Aanmelden voor 15 mei 2014 via Studielink  4 voorkeursinstellingen o Uitslag loting eind juli via DUO Na plaatsing: ticket verzilveren en inschrijving bij UT regelen!
  17. 17. Vragen?
  18. 18. EEN WEEK UIT HET LEVEN VAN… Maschja Baas & Sinem Karadeniz 18
  19. 19. WIE ZIJN WIJ? Maschja Baas Leeftijd: 18 Woonplaats: Enschede Hobby’s: Zwemmen Voorzitter: DEC Sinem Karadeniz Leeftijd: 21 Woonplaats: Hengelo Hobby’s: Dansen Secretaris: LEXsy
  20. 20. OP KAMERS  Wonen op de campus  Wonen in de stad
  21. 21. KICK-IN  Groepjes per opleiding ingedeeld  Campus en stad leren kennen  Opleidingskamp
  22. 22. ENSCHEDE EN CAMPUS
  23. 23. EERSTE COLLEGEWEEK  Tutorgroep  Hoorcollege, Werkcollege en Practica  Projectgroep
  24. 24. TWENTS ONDERWIJSMODEL (TOM)      Deeltoetsen Tutorgroepen Modulehandleiding Reparaties Aanwezigheidsplicht
  25. 25. PROJECT: INTERVENTIE VOOR OVERGEWICHT  Opdracht GGD  Werken in projectgroepen  Ontwerpen volgens ASCE-model  Probleemanalyse  Ontwerpen van een plan  Toepassen van het plan
  26. 26. PROJECT: INTERVENTIE VOOR OVERGEWICHT Presentatie  Presentatie voor tutorgroep  Interventie ontwerpmarkt
  27. 27. FAVORIETE ONDERWERPEN  Systematisch Psychologisch Ontwerpen  Inleiding psychologie
  28. 28. WEEKOVERZICHT EERSTEJAARS PSYCHOLOGIE: MAANDAG 08:45 Tentamen O&O 12:30 Lunchen in het Theatercafe 13:45 Hoorcollege Theorie 15:45 Hoorcollege Systematisch Psychologisch Ontwerpen 18:00 Eten met mijn familie 21:00 SH’Bam op de sportschool
  29. 29. WEEKOVERZICHT EERSTEJAARS PSYCHOLOGIE: DINSDAG 08:45 Werkcollege Academisch Schrijven 10:45 Hoorcollege OnderzoeksMethodologie 12:30 Lunch 13:30 Rijles 17:00 Boodschappen doen en koken voor de flat 19:00 Studeren
  30. 30. WEEKOVERZICHT EERSTEJAARS PSYCHOLOGIE: WOENSDAG 08:45 Projectwerken 12:30 Vergadering DEC 13:30 Lunch 14:00 Studeren 18:00 Eten met huisgenoten
  31. 31. WEEKOVERZICHT EERSTEJAARS PSYCHOLOGIE: DONDERDAG 12:00 Vergadering Lexsy 13:30 Lunch 13:45 Werkcollege Systematisch Psychologisch Ontwerpen 15:45 Mentorbijeenkomst 18:00 Eten 19:00 Naar de film/afspreken met vrienden
  32. 32. WEEKOVERZICHT EERSTEJAARS PSYCHOLOGIE: VRIJDAG 10:45 Werkcollege Onderzoeksmethodologie 12:30 Weekend!
  33. 33. ACTIEF NAAST JE STUDIE  Studievereniging Dimensie  Studiegerelateerde en gezelligheidsactiviteiten organiseren  Verder: Studieboeken en samenvattingen  Studentenverenigingen  Sport- en cultuurverenigingen 33
  34. 34. EEN DAGJE MEELOPEN? Een dag uit het leven van een student! Ervaar hoe is het om te studeren aan de Universiteit Twente Datum: oktober tot juni Tijd: 1 dag Voor wie: 5 en 6 vwo’ers www.utwente.nl/meeloopdagen of via het formulier bij de stand!
  35. 35. Nog vragen? Stel ze aan de voorlichters! Neem een kijkje op de website www.utwente.nl /bachelor/psy Mail naar study@utwente.nl Volg ons op www.facebook.nl/ psychologieut Of stel je vragen via de chat op de website
  36. 36. TOT ZIENS! 36

  ×