ASAS MEMBINA BLOG

7,284 views

Published on

Perkongsian informasi menjana teknologi mencerna kreativiti mencetus inovasi demi suatu transformasi mengungguli generasi MADANI....http://www.facebook.com/elektrikduniaku

Published in: Education, Technology, Business
2 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
7,284
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,055
Actions
Shares
0
Downloads
423
Comments
2
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

ASAS MEMBINA BLOG

 1. 1. MEMBINA BLOG PERCUMA denganBLOGGER.COM
 2. 2. KURSUS PENDEKASAS MEMBINA BLOG MD EMRAN BIN SAIDI PPPT DH-44 AMAN ZAKI BIN MAMAT PPPT DH-32
 3. 3. www.blogger.comIa merupakan penyedia blog yang disukai ramai …. Sebab PERCUMA!!!
 4. 4. PENGENALANApa itu Blog????? Blog atau dengan kata lain weblog adalah satu portal online yang digunakan untuk menyatakan pendapat peribadi mengenai pelbagai perkara. Blog akan sentiasa dikemaskini pada setiap hari atau setiap minggu. Konsep blog adalah seakan-akan sebuah diari harian anda.
 5. 5. CIRI-CIRI SESEBUAH BLOG Blog Bersuara – Apabila pembaca membaca blog anda, mereka dapat merasakan seperti anda sedang berkomunikasi dengan mereka. Fokus – Anda perlu menyelitkan maksud tertentu di setiap entri. Walaupun entri anda sekadar bercerita tentang sesuatu yang remeh tapi perlu ada maksud tersirat agar pembaca tidak rasa rugi membaca entri anda. Entri yang berinfo adalah entri yang sentiasa dicari.
 6. 6. CIRI-CIRI SESEBUAH BLOG Tersusun – Pastikan blog anda mudah untuk pengunjung membaca entri dan bukannya sekadar untuk melihat kecanggihan blog . Susunan blog yang kemas akan menarik ramai pembaca. Gaya Tersendiri - Blog anda perlu ada identiti tersendiri. Barulah pembaca akan sentiasa singgah ke blog anda. Sebab apa yang dihasilkan tiada di blog lain.
 7. 7. FUNGSI & KEPENTINGAN BLOG Personel Blog• Mempromosi @ memasarkan • Mengandungi produk • Maklumat @ maklumat @• Menyediakan gambar peribadi panduan perkhidmatan @ • Aktiviti harian / • Berita – ekonomi, Servis hobi politik,• Bisnes online • Meluahkan pendidikan, perasaan kesihatan, jendela• Pengiklanan dunia • Memberikan pendapat @ Artikel Blog Bisness Blog kritikkan
 8. 8. Bisness Blog Contoh bloghttp://emaztulen.blogspot.comPersonel Bloghttp://inspirasiku.blogspot.comwww.tiffinbiru.comArtikel Bloghttp://penarikbeca.blogspot.comhttp://ilmudanulamak.blogspot.comhttp://www.belajar-blog-skpr.blogspot.comhttp://hanatrg.blogspot.com/http://teknikbuatblog.blogspot.com/Blogger sensasihttp://redmummy.com/www.proudduck.comhttp://www.faizalsyukri.com/http://www.cikgudahlia.comhttp://myadha.com/
 9. 9. Membina blogLangkah demi langkahMembina blog dengan blogger.com
 10. 10. e-mail address • Masuk ke laman Gmail seperti1 berikut : mail.google.com/mail/ • Klik pada ‘ creat an account’2 • ‘Get started with Gmail’ …. Ikut3 langkah demi langkah….
 11. 11. Ingat!! • Gunakan Catat ‘username’ dan ‘password’ untukalamat membuka akaun gmail blog di ‘google’ anda!
 12. 12. 3 LANGKAH mudah MEMBINA BLOG! • Masuk ke laman web BUKA AKAUN blogger.com di www.blogger.com/start.NAMAKAN BLOG • Isikan maklumat untuk ‘blog ANDA title’ dan ‘blog address’ (URL) • Memilih rekabentuk bagi blogPILIH TEMPLATE yang anda hasilkan
 13. 13. LANGKAH 1 Masuk ke laman web blogger.com di www.blogger.com/start. Lihat "gambarajah dibawah “ ……..
 14. 14. LANGKAH 1 Perhatikan bahagian "Create a blog in 3 easy steps". Dalam bahagian ini, anda ditunjukkan 3 cara mudah untuk menghasilkan blog. Kemudian klik pada “CREAT YOUR BLOG NOW”
 15. 15. Sambungan langkah 1… Seterusnya anda akan memasuki "Create a Google Account" seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah di bawah. Di dalam bahagian ini anda dikehendaki untuk membina satu Akaun Google dengan mengisi maklumat yang diperlukan seperti : Email address : masukkan alamat email yang telah anda daftarkan. Hanya perkhidmatan email dari google mail atau "gmail“ sahaja yang boleh digunakan
 16. 16. Sambungan langkah 1…Password : masukkan kata laluan yang anda suka (6huruf) . Kata laluan inilah yang anda gunakan bila andaingin "sign in" nanti diblogger.com.Display name : merupakan nama yang anda gunakanuntuk blog yang sedang anda bangunkan ini.
 17. 17. Sambungan langkah 1…Di dalam "Word Verification", isikan hurufseperti yang terdapat di dalam gambar diatasnya. Kemudian tik pada "I accept the terms ofservice".Setelah selesai mengisi semua maklumat yangdiperlukan, seterusnya klik pada butang anakpanah "continue" untuk memasuki langkah yangke dua.
 18. 18. LANGKAH 2Di langkah yang kedua, anda memasuki ruangan"Name your blog" iaitu memberikan nama kepadablog anda. Lihat "gambarajah " di bawah.Di sini anda dikehendaki mengisi maklumat seperti :Blog title : merupakan tajuk kepada web blog anda.Tajuk ini akan kelihatan di atas laman blog anda.Contoh tajuk "Online Business Tips".Anda boleh meletakkan tajuk yang sesuai berkaitandengan tujuan blog anda dihasilkan. Tajuk ini bolehdiubah kemudiannya pada bila-bila masa yang andasuka.
 19. 19. Sambungan langkah 2…Blog address (URL) : ini merupakan perkara yangpaling penting kerana ia adalah alamat URL bloganda. Dengan kata lain ia merupakan "domainname" blog anda. Oleh itu, anda perlulah mencarinama domain yang sesuai, ringkas, mudah diingatiserta berkaitan dengan blog yang anda hasilkan.
 20. 20. Sambungan langkah 2… Setelah mendapatkan nama domain yang anda kehendaki, anda perlulah "Check Availability" iaitu memeriksa sama ada nama tersebut telah digunakan atau belum. Di dalam contoh ini, saya menggunakan nama domain "ebizresource". Ini bermaksud anda tidak lagi boleh menggunakan nama domain tersebut. Oleh itu, alamat URL blog tersebut menjadi http://ebizresource.blogspot.com yang boleh anda lihat di Internet browser anda. Setelah selesai mengisi maklumat yang berkaitan, tekan butang "continue“ untuk pergi ke langkah yang ketiga
 21. 21. langkah 3 Langkah yang ke tiga ialah "Choose a template" iaitu memilih rekabentuk bagi blog yang anda hasilkan. Lihat "gambarajah " di bawah. Terdapat banyak rekabentuk atau template yang disediakan oleh pihak blogger.com. Ini bergantung kepada anda untuk memilih salah satu template yang dirasakan sesuai untuk blog anda
 22. 22. Sambungan langkah 3…Pilih template yang sesuai ….
 23. 23. Sambungan langkah 3…Setelah memilih salah satu template yang sesuai, tekanbutang "finish" yang terdapat di bawah ruangan webtersebut. Ini bermaksud akaun dan blog andatelah berjaya dihasilkan.Lihat "gambarajah " - Your blog has been created!
 24. 24. Start posting Selepas akaun dan web blog anda telah berjaya di hasilkan, tibalah masa untuk anda meletakkan maklumat, data, atau kandungan ke dalam ruangan web blog anda. Untuk memulakan penulisan maklumat klik pada butang "start posting“ yang terdapat di dalam "gambarajah " di atas.
 25. 25. Sambungan …..Seterusnya tetingkap "Posting" seperti yang andadapat lihat dalam "gambarajah" di bawah akanterpapar. Dalam ruangan "create", satu ruangan untukmenulis maklumat disediakan.
 26. 26. Sambungan ….Dalam tetingkap tersebut, terdapat 3 menu utama yangmempunyai fungsi- fungsi tertentu dalam membentuk bloganda yang perlu anda ketahui. Antara 3 menu utamatersebut ialah : Posting : Create , Edit Posts , Moderate Comments Settings : Basic, Publishing, Formatting, Comments, Archiving, Side Feed, Email, Permissions Template : Page Elements , Fonts and Colors , Edit HTML , Pick New Template
 27. 27. Menulis maklumatPerhatikan di sudut ruangan "create" terdapat 2 menuiaitu "Edit HTML" dan "Compose" seperti dalam"gambarajah “ dibawah Edit HTML adalah ruangan untuk anda edit maklumatmenggunakan bahasa HTML. Compose pula adalahruangan untuk menulis maklumat blog.
 28. 28. Sambungan …. Sebelum anda mula menulis, pastikan anda memilih menu "compose" dan jangan lupa meletakkan tajuk di ruangan "title" seperti yang anda dapat lihat dalam "gambarajah " di atas. Sebenarnya ruangan "compose" ini kelihatan lebih kurang sama dengan Microsoft word yang biasa anda gunakan. Cuma ruangan "compose" ini mempunyai menu toolbar yang sedikit dan lebih senang digunakan. Setelah selesai menulis maklumat yang anda kehendaki, tekan "publish“ yang terdapat di bawah ruangan tersebut. Publish boleh disamakan sebagai save / simpan / terbitkan.
 29. 29. Sambungan ….Selepas butang "publish" ditekan, tetingkap "Yourblog post published successfully!" muncul sepertiyang dapat anda lihat dalam "gambarajah“ di bawah. Ini bermaksud maklumat yang telah anda tulis telahberjaya diterbitkan di dalam web blog anda. Untukmelihat hasil blog yang telah anda buat, tekan"view blog" atau "in a new window".
 30. 30. Sambungan ….Blog yang telah anda buat dan hasilkan adalah sepertidalam "gambarajah " di bawah…
 31. 31. Design blog sendiri Masuk ke Blogger dankemudian pilih ‘Design’Klik pada ‘Template Designer’ dan anda akan dibawa ke Blogger Template Designer Mulakan tutorial anda…. SELAMAT MENCUBA!!!
 32. 32. Design blog sendiri Masuk ke Blogger dankemudian pilih ‘Design’Klik ‘Design’ dan anda akan dibawa ke ‘Page Elements’ Click ‘Add Gadjet’ – Terdapat 24 pilihan menu…. Mulakan Tutorial ANDA! Selamat Mencuba!!!!
 33. 33. MENAMBAH PADA RUANGAN GADJET JAM & CALLENDER KOTAK ‘SHOUT BOX’ – RUANGAN BER ‘CHATTING’…. Mulakan tutorial anda…. SELAMAT MENCUBA!!!
 34. 34. SAMB… RUANGAN GADJETTRAFFIC FEED – Untuk mengetahui lokasi pengunjung blog COUNTER – Untuk melihat bilangan pengunjung blog Mulakan tutorial anda…. SELAMAT MENCUBA!!!
 35. 35. SAMB… RUANGAN GADJET LINK WITHIN – Untukmemaparkan post-post terdahulu dibawah artikel COUNTER – Untuk melihat bilangan pengunjung blog Mulakan tutorial anda…. SELAMAT MENCUBA!!!
 36. 36. Apa itu nuffnang…. Nuffnang banyak digunakan oleh blogger untuk mendapat pendapatan sampingan dari hasil menulis blog. Nuffnang adalah sebuah program buat duit seperti program yang lain iaitu berlandaskan kepada konsep Pay Per Click atau pengiklanan seperti Google Adsense, Bidvertiser dan beberapa program PPC yang lain Nuffnang memberi kemudahan pengiklan untuk mengiklankan produk mereka di blog-blog yang mendaftar dengan Nuffnang. Ada iklan yang diclick oleh visitor, anda akan dibayar RM0.25, kira ok lar tuh kan? Cuba bayangkan… Kalau 100 atau 1000 pembaca blog anda yang click….
 37. 37. Cara daftar akaun nuffnang Buka laman web nuffnanghttp://www.nuffnang.com.my Pada muka utama nuffnang klik ‘sign up’ Untuk langkah seterusnya, layari : http://calipso- tutorialblogger.blogspot.com
 38. 38. SELESAI!!!!SEKIAN TERIMA KASIH….. Selamat Menjadi Warga Blogger!

×