Hasselt Digitaal Platform

1,310 views

Published on

Hasselt launched first digital mobile platform for citizens

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,310
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • De stad Hasselt zette haar eerste stappen op de digitale weg, nu zo’n zes jaar geleden. Vandaag zien we dat de stad nog steeds vooruitstrevend is op gebied van ICT en haar dienstverlening. De gebruikte nieuwe technologieën zijn niet enkel voor de technofielen maar zijn eveneens toegankelijk voor elke inwoner van Hasselt. Hier volgen enkele van de nieuwste technische ontwikkelingen die de stad Hasselt in gebruik neemt om haar inwoners nog beter van dienst te kunnen zijn.
 • De dienstverlening via digitale weg dat de stad Hasselt reeds enige jaren in gebruik heeft wordt uitgebreid met enkele zeer innovatieve toepassingen. Ik geef u even een kort overzicht, daarna ga ik wat dieper in op elk item. Het digitaal loket werd omgevormd naar een gebruiksvriendelijke omgeving waar iedereen terecht kan om documenten te downloaden in diverse formaten. Tevens werd het digitaal loket voorzien van de huidige mogelijkheden op het Internet, dat het vandaag het eerste volwaardige digitaal loket is in Vlaanderen. De productencatalogus is dan weer de snelgids van de diensten die de stad aanbiedt. Ook het stratenplan werd volledig vernieuwd en aangepast op zowel inhoudelijk als technisch vlak en is nu een enorme bron aan geo-info. Als laatste laat ik u kennismaken met de eerste mobiele stadsportaal van Vlaanderen.
 • Het digitaal loket op de stedelijke website is in de eerste plaats een plek waar men alle documenten kan vinden in digitale vorm, die men vrij kan bekomen bij de stad. Daarnaast kan men via digitale formulieren, de zogenaamde ‘e-formulieren’, aanvragen plaatsen via een volledig digitale weg. Men hoeft dus niet meer naar het stadhuis om bepaalde aanvragen te doen bij de stedelijke diensten. Via de elektronische identiteitskaart (EIK) kan men zich in eerste plaats bekendmaken en in latere fase zelfs de aanvraag digitaal ondertekenen. Ook de betaling kan via het internet gebeuren. Ik geef even een kort praktijkvoorbeeld.
 • Men start op de stedelijke website door eerst het formulier te selecteren uit de lijst onder de knop ‘Digitaal loket’. Deze lijst wordt momenteel flink uitgebreid; zodat men in de toekomst elk document digitaal zal kunnen aanvragen.
 • Het systeem zal dan gaan kijken of de gebruiker al dan niet reeds ingelogd is. Dit kan door het ingeven van de persoonlijke code, verbonden aan het stedelijk Extra.NET, of via de EIK en de PIN-code. In het tweede geval zal de aanvraag volledig digitaal afgewerkt kunnen worden, men kan dan nml. op het einde de aanvraag digitaal ondertekenen. Indien men nog niet beschikt over een EIK, dan dient men zich voor ondertekening aan te melden bij de Snelbalie op het stadhuis.
 • De gegevens worden bij het correct inloggen in het systeem natuurlijk automatisch aan het formulier toegevoegd en kunnen, indien het bindende velden zijn, niet meer aangepast worden. Op deze manier is misbruik volledig uitgesloten.
 • Voordat men de aanvraag plaatst dient men de gegevens nogmaals goed na te kijken. De aanvrager kan hier eventueel dan nog de nodige correcties doen.
 • Indien het om een formulier of reservatie gaat die betaald dient te worden, dan kan men dat eventueel ook via het Internet afhandelen. De gebruikelijke betaalmiddelen, zoals VISA, bankoverschrijving, enz. zijn voorzien.
 • Het betalen zelf wordt afgehandeld door gecertificeerde firma’s die bekend staan om hun betrouwbaarheid. De betaling is in ieder geval in orde, gelukkig!
 • Het digitaal loket heeft nu de aanvraag correct ontvangen en de verwerking in de ‘achterkant’ kan beginnen. Dwz. dat de betrokken diensten de nodige formaliteiten die gerelateerd zijn aan de aanvraag van het formulier afwerken via hun eigen systeem. De aanvrager kan ten allen tijde de status van zijn dossier opvragen via deze weg en via het Extra.NET, dat sinds kort de directe verbinding is voor elke Hasselaar met de stadsdiensten. Dit is volgens ons de juiste werking van het moderne digitaal loket, op deze manier kunnen de inwoners van de stad Hasselt, vooral diegene met weinig tijd of die verhinderd zijn, rekenen op een snelle dienstverlening.
 • Aanvullend op het digitaal loket werd de AZ-gids toegevoegd aan het dienstenpakket. Deze opsomming van producten en diensten via trefwoord moet de inwoners snel tot de gezochte informatie brengen. Het intelligente zoeksysteem zorgt dat er accurate informatie wordt getoond.
 • Het stratenplan op de website werd ook grondig vernieuwd. Zo werd het voorzien van verschillende lagen waarop verschillende diensten hun informatie kunnen aanduiden. Zo zijn er de stadsdiensten die hun plaats hebben gekregen op de kaart. Via het interactief systeem kunnen informatiepagina’s gekoppeld worden aan elk punt. Een ander voorbeeld zijn de glasbollen en containers voor huisvuil. Deze werden netjes op de kaart geplaatst en geven een overzicht van hun locatie.
 • Maar de primeur die de stad Hasselt vandaag lanceert is het openen van de mobiele versie van de stedelijke portaal. Men kan vanaf vandaag via PDA of zakcomputer, SmartPhone en GSM de stedelijke informatie opvragen, via de standaard browser IExplorer of via de Stads-browser, die aangepast werd zodat elke gebruiker kan werken met deze portaal. Vermits de stad Hasselt als partner van het project ‘i-City’ als eerste stad in Vlaanderen beschikt over een draadloos netwerk, staat de gebruiker continu in verbinding met het Internet. Dit project wordt daarom volledig geïntegreerd in het Citizen Service Platform (CSP) van de draadloze stad. Ik geef u een overzicht van enkele toepassingen die in eerste fase gelanceerd worden. In de toekomst zal het aantal diensten die aangeboden worden, sterk uitgebreid worden.
 • In één oogopslag krijg je bij het opstarten het belangrijkste nieuws van de stad. Op basis van een selectie die geautomatiseerd werd gekoppeld aan de website wordt een lijst getoond van de laatste nieuwsberichten. Je kan eventueel ook het nieuwsarchief raadplegen, via het knopje ‘meer nieuws’ .
 • Op zaterdagavond niet meer weten wat er te doen is in de stad hoort ook bij het verleden. Met de integratie van de evenementenkalender heeft zowel de bezoekers als de inwoner altijd een up-to-date lijst van de activiteiten. Meer nog; deze activiteiten worden gehaald uit de Cultuurdatabank van CultuurNET Vlaanderen, een absolute primeur. Met de integratie van de In&Uit Winkel en deze mobiele portaal ontwikkelden wij in samenwerking met de stad Hasselt een totaal nieuwe vorm van informatievergaring omtrent uitgaan en vrije tijd.
 • Het zoeken naar de papieren huisvuilkalender of de PC opstarten om deze via de website te raadplegen zijn ook niet langer nodig. Via je PDA of SmartPhone kan je nu de kalender bekijken en de nodige uitleg omtrent sorteren in één handig scherm terugvinden. De selectie op basis van je straat wordt in de toekomst ook automatisch gemaakt via het CSP, waarbij je als gebruiker altijd bekend bent en via de EIK de nodige adresgegevens worden uitgelezen. Ook hier zet de stad Hasselt een grote stap voorwaarts in automatisering in functie van de burgers.
 • Binnenkort is het weer september, de studenten zullen het graag horen, en de stad Hasselt biedt via deze portaal een mooi overzicht van de Hasseltse scholen. Vertrekkende vanuit de onderwijsvorm en de graad worden de scholen gegroepeerd aangeboden. Voor meer gedetailleerde informatie kan men dan verder klikken en op die manier de volledige fiche opvragen. Hierin zijn ook het emailadres en de website opgenomen, welke vanaf de portaal kunnen gebruikt worden.
 • Vorig jaar startte de stad Hasselt het project WijkTV. Dit project krijgt nu ook een plaats binnen het mobiele platform. Naast de uitzendingen van StadsTV worden ook de filmpjes die gemaakt werden door Hasselaren opgenomen in het aanbod. Elk filmpje kan voorzien worden van een korte beschrijving, zodat hier de toegankelijkheid naar blinden en slechtzienden in eerste fase al wordt voorzien. Deze browser zal in haar totaliteit worden afgestemd op deze laatste doelgroep, hier is het enkel aftoetsen wat de technische mogelijkheden zijn op termijn – maar geluid en tastzin zullen zeker belangrijke factoren worden.
 • Onder de knop Contact vinden we dan weer alle praktische informatie over het stadhuis terug. Alle diensten zijn hier vertegenwoordigd en de bezoeker vindt hier alle info terug; zoals telefoon, adres en openingsuren. Onder Nuttige informatie kan elke dienst zelf nog informatie toevoegen, zoals de bibliotheek of de dienst bevolking met een toelichting over de EIK.
 • Maar het paradepaardje zal het mobiele digitaal loket worden. Hierin is momenteel de Werklijn opgenomen op PDA. Indien men een melding wil doen van een losliggende stoep of van te groot geworden struiken die het verkeer belemmeren, dan zal de melder allerlei informatie kunnen doorgeven via deze toepassing. Er kan zelfs een foto, die via het toestel wordt getrokken, meegezonden worden via het formulier om als bewijslast of ter ondersteuning van de Groendienst te dienen. De melding komt net als via de website in het systeem terecht bij de diensten en wordt opgenomen in het Extra.NET van Hasselt. Deze toepassing is uniek in haar bestaan en zal volgens mij een digitale revolutie betekenen op mobiel vlak inzake e-Government.
 • Met deze toepassing wil ik dan ook aflsuiten en u van harte danken voor uw aandacht. U kan deze presentatie downloaden op dit adres en voor verdere vragen kan u steeds contact met mij openemen.
 • Hasselt Digitaal Platform

  1. 1. Hightech stad Hasselt koploper op gebied van digitale dienstverlening Persconferentie 2 mei 2006
  2. 2. Hilde Claes Schepen van Informatica
  3. 3. <ul><li>Hightech stad Hasselt: </li></ul><ul><li>- eerste volledige digitale loket in Vlaanderen </li></ul><ul><ul><ul><li>primeur mobiele stadsportaal </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>* e-government wordt m-government </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>* toepassing op i-City platform </li></ul></ul></ul>
  4. 4. Hightech stad Hasselt: -bevraging of ICT-scan i.s.m. VUB * zicht op gebruik van mobiel internet en mobiele toestellen * fase 1: via web http://enquete.hasselt.be (voor indicatief algemeen beeld te verkrijgen) * fase 2: telefonische enquête (voor wetenschappelijke studie)
  5. 5. Bart Gysens web@rt.development BVBA (wad)
  6. 6. Stad Hasselt - Digitaal Nieuwe technologieën in functie van onze bewoners en onze medewerkers
  7. 7. Het pakket ‘Digitale dienstverlening’ <ul><li>Verschillende nieuwe en vernieuw(en)de kanalen: </li></ul><ul><li>vernieuwd digitaal loket: </li></ul><ul><ul><li>documenten om te downloaden in PDF of Word </li></ul></ul><ul><ul><li>het eerste volwaardige digitaal loket </li></ul></ul><ul><li>de AZ-gids met alle informatie over onze diensten </li></ul><ul><li>vernieuwd digitaal stadsplan met verschillende functionaliteiten </li></ul><ul><li>eerste mobiele stedelijk portaal voor draagbare toestellen in Vlaanderen </li></ul>Stad Hasselt - Digitaal
  8. 8. Het DIGITAAL LOKET <ul><li>Het vernieuwde digitaal loket op www.hasselt.be en PDA: </li></ul><ul><li>documenten om te downloaden in PDF of Word </li></ul><ul><li>aanvraag volledig digitaal afhandelen </li></ul><ul><ul><li>aanmelden via de digitale identiteitskaart (EIK) </li></ul></ul><ul><ul><li>toegang tot verschillende digitale e-formulieren </li></ul></ul><ul><ul><li>invullen en versturen via de online toepassing </li></ul></ul><ul><ul><li>mogelijkheid tot betalen via het internet </li></ul></ul><ul><ul><li>digitaal tekenen van het e-formulier via de EIK </li></ul></ul><ul><ul><li>direct aangevraagd document downloaden </li></ul></ul><ul><ul><li>dossier opvolgen via het Extra.NET voor de Hasselaren </li></ul></ul>Stad Hasselt - Digitaal
  9. 9. Het DIGITAAL LOKET In praktijk: FASE 1 – Keuze van het formulier Stad Hasselt - Digitaal
  10. 10. Het DIGITAAL LOKET In praktijk: FASE 2 – Aanmelden op de website (éénmalig / sessie) Stad Hasselt - Digitaal
  11. 11. Het DIGITAAL LOKET In praktijk: FASE 3 – e-Formulier verder aanvullen en versturen Stad Hasselt - Digitaal
  12. 12. Het DIGITAAL LOKET In praktijk: FASE 4 – Controle en bevestiging van de aanvraag Stad Hasselt - Digitaal
  13. 13. Het DIGITAAL LOKET In praktijk: FASE 5 – Betalingsmogelijkheden Stad Hasselt - Digitaal
  14. 14. Het DIGITAAL LOKET In praktijk: FASE 6 – Betalingsbevestiging Stad Hasselt - Digitaal
  15. 15. Het DIGITAAL LOKET In praktijk: FASE 7 – Algemene bevestiging van de handelingen Stad Hasselt - Digitaal
  16. 16. De AZ-gids: productencatalogus In praktijk: Informatie op basis van uniforme terminologie en trefwoord Stad Hasselt - Digitaal
  17. 17. Geografisch informatie op het stadsplan <ul><li>Alle mogelijk informatie op één stadsplan: </li></ul><ul><li>Overzichtelijk in gebruik </li></ul><ul><li>Volledig interactief </li></ul><ul><li>Stratenlijst, legende </li></ul><ul><li>Schat aan GIS-informatie, aanduiding diverse infopunten </li></ul><ul><ul><li>monumenten, dienstgebouwen </li></ul></ul><ul><ul><li>openbare werken </li></ul></ul><ul><ul><li>glasbollen, ophalen huisvuil </li></ul></ul><ul><ul><li>evenementen (locaties) </li></ul></ul><ul><ul><li>diverse publieke punten </li></ul></ul>Stad Hasselt - Digitaal
  18. 18. Mobiele stedelijke portal : pda.hasselt.be <ul><li>Vernieuwend, toekomstgericht en mobiel: </li></ul><ul><li>Alle informatie op PDA, SmartPhone en dergelijke </li></ul><ul><li>Draadloze toegang tot de stedelijke diensten in de hele stad, i-City </li></ul><ul><li>Het eerste digitaal loket op een mobiel toestel </li></ul><ul><li>Evenementenkalender gekoppeld aan de Cultuur Databank Vlaanderen </li></ul><ul><li>Huisvuilkalender, nieuwsflash en archief, stadsTV, scholen in Hasselt, ed. </li></ul>Stad Hasselt - Digitaal
  19. 19. Mobiele stedelijke portal -> http://pda.hasselt.be Stad Hasselt - Digitaal In praktijk: Het nieuws heet van de naald op het openingsscherm. Meer nieuws staat ter beschikking via het nieuwsarchief. Gekoppeld aan de stedelijke portaal op www.hasselt.be .
  20. 20. Mobiele stedelijke portal -> http://pda.hasselt.be Stad Hasselt - Digitaal In praktijk: Evenementenkalender , met events op basis van je eigen profiel. Gekoppeld aan de stedelijke portaal rond uitgaan ‘In&Uit Hasselt’ op www.inenuithasselt.be . Integratie met CultuurNET Vlaanderen
  21. 21. Mobiele stedelijke portal -> http://pda.hasselt.be Stad Hasselt - Digitaal In praktijk: De huisvuilkalender bekijken met het volledige jaaroverzicht per straat. Automatische plaatsbepaling op basis van je eigen profiel (EIK / CSP) Bijkomende informatie betreffende sorteren, ophaling op aanvraag, ed.
  22. 22. Mobiele stedelijke portal -> http://pda.hasselt.be Stad Hasselt - Digitaal In praktijk: Alle Hasseltse scholen per onderwijstype en opleidingsgraad. Gedetailleerde fiche per school of organisatie (CLB, Scholengroep) Onmiddellijk alle contactinfo bij de hand: email, telefoon, fax, website
  23. 23. Mobiele stedelijke portal -> http://pda.hasselt.be Stad Hasselt - Digitaal In praktijk: Nieuwe media in de vorm van video met StadsTV en WijkTV . Filmpjes bekijken via de portaal.
  24. 24. Mobiele stedelijke portal -> http://pda.hasselt.be Stad Hasselt - Digitaal In praktijk: Alle contactinformatie te vinden bij de knop Contact; met alle adressen, openingsuren, telefoon- en faxnrs. Per dienst. Direct toegankelijk via e-mail en telefoon.
  25. 25. Mobiele stedelijke portal -> http://pda.hasselt.be Stad Hasselt - Digitaal In praktijk: Digitaal loket op de PDA met de Werklijn, meldingskaart . Mogelijkheid om fotomateriaal mee te sturen met je digitale melding. Volledig geïntegreerd in de bestaande werkprocessen bij de stadsdiensten.
  26. 26. Stad Hasselt - Digitaal Contact Bart Gysens web@rt.development BVBA (wad) André Dumontlaan 44-2 3665 AS +32 475 846956 [email_address] www.wad.be Presentatie downloaden: http://www.wad.be/downloads/hasseltdigitaal.ppt
  27. 27. Jean Vandeputte Voorzitter i-City
  28. 28. i-City: grootste levende labo voor mobiele applicaties te wereld <ul><li>software platform: </li></ul><ul><ul><li>duidelijke iconen </li></ul></ul><ul><ul><li>gebruiksvriendelijk </li></ul></ul><ul><li>4000 testgebruikers </li></ul><ul><li>bevraging </li></ul><ul><ul><li>- belangrijkheid van feedback </li></ul></ul>
  29. 29. i-City: meer dan een software-platform <ul><li>netwerking-platform: </li></ul><ul><ul><li>* tussen privé- als overheidsinstellingen </li></ul></ul><ul><li>denktank voor mobiele applicaties </li></ul><ul><ul><li>In zorg- mobiliteitssector, e-government,…. </li></ul></ul>i-City = denktank, partnerships, intergratie van applicaties en verankering van de kennis

  ×