de Gouden Regels van Respect

309 views
178 views

Published on

Gebrek aan respect brengt zeer vaak demotivatie, frustratie, ongenoegen, absenteïsme, stress en personeelsverloop teweeg. Wanneer je daarentegen naar waarde gerespecteerd wordt voor je werk, stijgt je levensvreugde, je energie, je verantwoordelijkheidszin. Je voelt je openbloeien en wenst je nog meer te engageren.

Tijdens mijn workshops over de kunst van de motivatie stel ik vaak de vraag aan de deelnemers: “Hoe toon jij je respect?” Ik ben nu honderden anekdotes, getuigenissen en verhalen rijker. Mijn dank aan allen hiervoor!
Ik heb de essentie trachten samen te vatten in de ‘15 gouden regels van Respect’ (zie hieronder).En ik wil ze heel graag met jou delen.
Eigenlijk kan je alles samenvatten in één zin: geef respect / krijg respect.
Het is echt een deugdzame cirkel. Als jij je respect toont, dan zal je gerespecteerd worden. Als jij gerespecteerd wordt, dan zal jij respect tonen.
En als jij nu eens zou beginnen met nog meer respect te tonen?

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
309
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

de Gouden Regels van Respect

  1. 1. Copyright  ©  Idea  4U   The  par3al  or  total  copy  of  this  material,  or   reproduc3on  in  any  form,  without  permission,  is     prohibited. De GoudenRegelsvan Respect ©
  2. 2. Copyright  ©  Idea  4U   The  par3al  or  total  copy  of  this  material,  or   reproduc3on  in  any  form,  without  permission,  is     prohibited. De GoudenRegelsvan Respect © Ik geef iedere dag een compliment face-to-face Het geven van een eerlijk compliment als vehikel van je positieve feedback, is een sterk instrument om je respect te tonen. Jammer dat dit vaak vergeten wordt. Geef daarom je compliment volgens de regels van de kunst om zo het zelfvertrouwen en het zelfrespect van je medewerkers te verhogen. Ik geef anderen de opportuniteit te doen wat ze goed en graag doen Respecteren is waarderen, is toelaten dat iemand zijn ware talenten ontdekt en ontplooit. Dan pas zal hij stralen, vol van energie zijn, zich sterk en goed in zijn vel voelen. In de laatste 24 uur heb ik iemand geprezen voor zijn verdiensten Iedereen verdient het om iedere dag erkend te worden voor hetgeen hij doet, voor wat hij verwezenlijkt. “Denken dat het gewoon normaal is om zijn best te doen omdat je daarvoor betaald wordt, werkt niet aanstekelijk.” Ik maak er een punt van om kennis te maken met iedereen, overal waar ik ga Iedereen speelt een specifieke rol in een team, in een bedrijf. Iedereen verdient erkend te worden als mens en niet alleen voor zijn resultaten of voor het belang van zijn functie. Mensen die uitsluitend hun respect tonen tegenover hun meerderen en leidinggevenden, wekken vast en zeker wantrouwen op. Wanneer ik erkend word voor mijn werk, heb ik zin om anderen te erkennen Het geven van respect werkt aanstekelijk. Wanneer je erkend wordt voor je werk, krijg je goesting om op jouw beurt, niet alleen de persoon die jou zijn respect heeft getoond, maar ook anderen te erkennen. Hoe hoger je openheid voor de erkenning van anderen, des te hoger de goesting van anderen om je te blijven erkennen. 1 3 2 4 5
  3. 3. Copyright  ©  Idea  4U   The  par3al  or  total  copy  of  this  material,  or   reproduc3on  in  any  form,  without  permission,  is     prohibited. De GoudenRegelsvan Respect © 6 8 7 9 10 Ik maak er een punt van om iedereen aan te spreken met zijn naam Ja, Ik ben Yvan. Ik heb een naam en ben geen nummer. Ik besta, ik verdien je groet, je glimlach, je “goedendag, Yvan”. Ik luisterde de laatste week echt naar iemands ambities en doelstellingen Neem de tijd om actief te luisteren naar je gesprekspartner. Het realiseren van zijn ambities en zijn objectieven is bepalend voor zijn motivatie. Dit is het bij uitstek teken van respect. Wanneer mijn mensen het beste uit zichzelf halen, zet ik dit in de verf Een oog en neus hebben voor wat mensen precies doen wanneer zij het beste uit zichzelf halen en het vieren van deze momenten, zal je medewerkers doen groeien. Uitsluitend negatieve feedback geven en de nadruk leggen op hun zwakke punten, zal hun wantrouwen doen stijgen in zichzelf en in jou. Ik vind het belangrijker de bijdragen van anderen te erkennen dan mijn eigen bijdrage centraal te stellen Voorrang geven aan de bijdrage van de anderen / van zijn team en nederig zijn, is een krachtige bron voor een hogere geloofwaardigheid en respect. Ik voel me goed wanneer ik “het goed gedrag” van anderen erken Door plezier te ervaren bij het erkennen van anderen, niet alleen voor hun goede resultaten, maar ook voor hun inzet en goed gedrag, krijg je “authentiek respect”: een onmetelijke bron van motivatie.
  4. 4. Copyright  ©  Idea  4U   The  par3al  or  total  copy  of  this  material,  or   reproduc3on  in  any  form,  without  permission,  is     prohibited. De GoudenRegelsvan Respect © 11 13 12 14 15 Ik geef echt om anderen Ben jij vooral gericht op jezelf? Heb jij een verborgen agenda? Of geef je echt om het welzijn van de anderen? Jouw hartelijkheid en menslievendheid zullen de geloofwaardigheid van je respect doen toenemen. Ik spreek vaker rechtstreeks mensen aan dan over hen te spreken Geef je feedback steeds face-to-face. Geen geroddel of kritiek onder de gordel! Ik durf mijn vertrouwen te geven Vertrouwen durven geven is een sterk teken van respect. Geen blindelings vertrouwen, maar een vertrouwen gebaseerd op de analyse van de kansen en de risico’s en op je natuurlijke aanleg om je vertrouwen te geven met jouw hart. Wantrouwen wekt wantrouwen en twijfel op. Vertrouwen ligt aan de basis van vertrouwen en respect. Ik geef autonomie en ik delegeer Autonomie en heldere verantwoordelijkheden krijgen, boosten de verantwoordelijkheidszin en het plezier op het werk. Permanente controle en alles zelf willen doen zonder te delegeren genereren negatieve energie en tijdverlies. Ik vraag naar de mening van mijn medewerkers en respecteer hun voorstellen Wees open voor de ideeën van anderen. Houd er rekening mee. Tracht je eigen visie niet altijd door te duwen. Zo gaan innovatie en creativiteit zegevieren.

×