Psihička priprema sportista

3,826 views

Published on

Psihička priprema sportista je važna, ali nedovoljno zastupljena tehnika u pripremi sportista kod nas. Ova prezentacija obrađuje neke od elemenata psihičke pripreme sportista.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,826
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
965
Actions
Shares
0
Downloads
19
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Psihička priprema sportista

 1. 1. PSIHIČKA PRIPREMA SPORTISTA>>>MOTIVACIJA<<< Marko Zarić II-7 Mentor: prof. Simonida Vukobrat XV beogradska gimnazija mart 2013.
 2. 2. POSTAVLJANJE CILJEVASpecific – SpecifičnostMeasurable – Merljivi ciljeviAttainable – DostižnostRealistic – Realistični ciljeviTime bound – Vremesko ograničenje
 3. 3. Američki autori pod psihološkom pripremom podrazumevaju korišćenje odredjenih metoda i tehnika “mentalnog treninga”To su: kontrola pažnje, kontrola emocija, razvoj i održavanje samopouzdanja, razvoj motiva postignuća.
 4. 4.  Najčešće korišćene tehnike i postupci psihološke pripreme sportista jesu: tehnike upoznavanja sebe i vlastitih ograničenja izrada strategija ponašanja uoči i između takmičenja odabir i usvajanje ključnih podražaja (okidači) za evociranje željenih predtačmičarskih stanja (upotreba učenja putem uslovljavanja u sportu) tehnike relaksacije tehnike disanja tehnike sa poboljšanje koncentracije tehnike vizualizacije i senzorizacije simulacije tehnike kognitivnog uveravanja i samouveravanja tehnike kontrole pozitivnog mišljenja tehnike transcedencije hipnoza, autohipnoza i posthipnotičke sugestije i drugo.
 5. 5. METODE Metode i tehnike psihološke pripreme možemo svrstati u dve grupe: Metode i tehnike koje izvodi sportista i trener Metode i tehnike koje zahtevaju učešće psihologa
 6. 6. Metode i tehnike koje izvodisportista i trener preorijentacija na misaone sadržaje koji smiruju, verbalni trening - kad sportista koristi reči-draži u funkciji autosugestije, zagrevanje, vežbe disanja i slično.
 7. 7. Metode i tehnike kojezahtevaju učešće psihologa autogeni trening, progresivna relaksacija, mentalni trening i drugo. Takođe, sportista može da se obrati sportskom psihologu za sticanje samopuzdanja i formiranja u vrhunskog igrača.
 8. 8. EMOCIJE Sportsko uzbuđenje, rivalstvo su upravo takve pozitivne emocije koje pokreću motivaciju. Ipak, iste ovakve emocije mogu imati i negativan karakter. Negativan karakter je kada sportista ne postiže odgovarajuće rezultate, a naročito ako se to dešava u dužem vremenskom periodu.
 9. 9. Uticaj trenera na sportistu U psihološkoj pripremi koju ostvaruje trener, posebno mesto zauzima kontrola tenzije koju sportista doživljava pred takmičenje. Od trenera se očekuje da u tom periodu, dan - dva pred takmičenje, poentu stavi na smirivanje sportiste - da vodi računa o njegovoj ishrani, snu, socijalnim kontaktima, slobodnom vremenu..
 10. 10.  Trener je taj koji svojim ponašanjem na treningu i takmičenju može da stvori podsticajnu i kreativnu atmosferu. Ako je trener na takmičenju nesiguran, ako ne vlada vlastitim emocijama i nekontrolisano reaguje na sportski rezultat ili eventualnu grešku sudija, ako ne veruje u svoje igrače, onda su sportisti, a posebno ako su u pitanju mladi sportisti, ozbiljno psihološki limitirani (nesigurniji) i teško da će moći manifestovati svoje realne sposobnosti.
 11. 11.  Takmičenja su veoma značajna jer u periodu razvoja mladih sportista treba stvarati bazu razvoja takmičarskog duha.
 12. 12. Zaključak o PSIHOLOŠKOJ PRIPREMI SPORTISTA U psihološkoj pripremi, pre svega, treba polaziti od toga da je svaki sportista individua (da može sam ili uz pomoć nekoga prevaziđe teškoće i prepreke na koje će naići u toku treninga i takmičenja).
 13. 13. KRAJ http://www.youtube.com/watch? v=GEuB0tn5Qao&feature=player_detail page http://www.ckm.rs/kratki-rezovi/sport- kratki-rezovi/mentalni-trening-je-kljuc- uspeha-za-sportiste/ Na kraju – evo i linka ka filmu o psihološkoj pripremi sportista (prvi link), kao i linka (drugi link) ka tekstu o mentalnom treningu sportiste. Ovaj intervju je vođen sa Borisom Stankovićem, nosiocem jednog od novih zvanja kod nas – “mental coach” (mentalni trener)

×