Technical Analyst Certification

  • 562 views
Uploaded on

Vskills certification is a program for candidates seeking a career in technical analysis. The study focuses on understanding the market actions and analyzing the changes that occur over a period of …

Vskills certification is a program for candidates seeking a career in technical analysis. The study focuses on understanding the market actions and analyzing the changes that occur over a period of time. The certification intends to build skills required to assess the overall situation concerning stocks by analyzing technical indicators, such as breadth of market data, market sentiment, momentum, and other indicatorsand thereby perform security analysis used for forecasting the direction of prices.

http://www.vskills.in/certification/accounting-banking-and-finance/Certified-Technical-Analyst

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
562
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
37
Comments
0
Likes
1

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. Certified Technical Analyst VS-1009
  • 2. Certified Technical Analyst www.vskills.in CCCCertifiedertifiedertifiedertified Technical AnalystTechnical AnalystTechnical AnalystTechnical Analyst Certification CodeCertification CodeCertification CodeCertification Code VS-1009 VskillsVskillsVskillsVskills certification is a program for candidates seeking a career in technical analysis. The study focuses on understanding the market actions and analyzing the changes that occur over a period of time. The certification intends to build skills required to assess the overall situation concerning stocks by analyzing technical indicators, such as breadth of market data, market sentiment, momentum, and other indicators and thereby perform security analysis used for forecasting the direction of prices. Why should one take this certification?Why should one take this certification?Why should one take this certification?Why should one take this certification? The Course is intended for professionals and graduates wanting to excel in their chosen areas. It is also well suited for those who are already working and would like to take certification for further career progression. Earning Vskills Technical Analyst Certification can help candidate differentiate in today's competitive job market, broaden their employment opportunities by displaying their advanced skills, and result in higher earning potential. Who will benefit from taking this certification?Who will benefit from taking this certification?Who will benefit from taking this certification?Who will benefit from taking this certification? Job seekers looking to find employment in the field of financial services, banking, investment, insurance or stock broking can benefit from this certification program. Students generally wanting to improve their skill set and make their CV stronger and existing employees looking for a better role can prove their employers the value of their skills through this certification Test DetailsTest DetailsTest DetailsTest Details Duration:Duration:Duration:Duration: 60 minutes No. of questions:No. of questions:No. of questions:No. of questions: 50 Maximum marks:Maximum marks:Maximum marks:Maximum marks: 50, Passing marks: 25 (50%) There is no negative marking in this module. Fee StructureFee StructureFee StructureFee Structure Rs. 4,500/-
  • 3. Certified Technical Analyst www.vskills.in Table of Contents 1. Market1. Market1. Market1. Market BBBBasicsasicsasicsasics 1.1 Stock Market Terminology 1.2 Price Movements 1.3 Share Price Chart 2. Trendlines2. Trendlines2. Trendlines2. Trendlines 2.1 Meaning of Trend Lines 3. Dow Theory3. Dow Theory3. Dow Theory3. Dow Theory 3.1 First Tenet 3.2 Second Tenet 3.3 Third Tenet 3.4 Fourth Tenet 3.5 Fifth Tenet 3.6 Sixth Tenet 4. Volume4. Volume4. Volume4. Volume 4.1 Importance of Volume 4.2 Volume and Chart Patterns 4.3 Price Trends and Volume 5.5.5.5. Price ChartsPrice ChartsPrice ChartsPrice Charts 5.1 Types of Charts 5.2 Other Price Charts 5.3 Support 5.4 Resistance 6. Candlestick Chart Patterns6. Candlestick Chart Patterns6. Candlestick Chart Patterns6. Candlestick Chart Patterns 6.1 History 6.2 Formation 6.3 Basic Chart Patterns 7. The Elliott Wave Principle7. The Elliott Wave Principle7. The Elliott Wave Principle7. The Elliott Wave Principle 7.1 Wave Degrees 7.2 Basic Sequence 7.3 Fractal Nature
  • 4. Certified Technical Analyst www.vskills.in 8. Technical Indicators8. Technical Indicators8. Technical Indicators8. Technical Indicators 8.1 Simple Moving Average (SMA) Model 8.2 The Exponential Moving Average (EMA) Model 8.3 Moving Average Convergence Divergence (MACD) 8.4 Oscillators 8.5 Bollinger bands 8.6 Average Directional Index (ADX) 8.7 Parabolic SAR 9. Fib9. Fib9. Fib9. Fibonacci Studyonacci Studyonacci Studyonacci Study 9.1 Overview 9.2 Arcs 9.3 Fans 9.4 Retracements 9.5 Time Zones 10. Trading Psychology10. Trading Psychology10. Trading Psychology10. Trading Psychology 10.1 Over Confidence 10.2 Anchoring 10.3 Confirmation 10.4 Loss Aversion 11. Charting Softwares11. Charting Softwares11. Charting Softwares11. Charting Softwares 11.1 Common Features 12. Trading Rules with Technical An12. Trading Rules with Technical An12. Trading Rules with Technical An12. Trading Rules with Technical Analysisalysisalysisalysis 12.1 Map the Trends 12.2 Spot the Trend and Go With It 12.3 Find the Low and High of It 12.5 Draw the Line 12.6 Follow that Average 12.7 Learn the Turns 12.8 Know the Warning Signs 12.9 Trend or Not a Trend 12.10 Know the Confirming Signs
  • 5. Certified Technical Analyst www.vskills.in Course Outline 1. Market1. Market1. Market1. Market BBBBasicsasicsasicsasics Discusses the important terminologies used in the stock market such as meaning of bull, bear, closing price, circuit breaker, intraday trading, stop-loss etc. Illustrates the various reasons that might cause movement in price such as falling share price, changing market conditions, etc. Explains the functioning of share price chart and illustrates various situations such as gaps, dead cat bounce etc. 2. Trendlines2. Trendlines2. Trendlines2. Trendlines Explains the basics of trendlines such as the procedure of drawing a trendline, meaning of intersecting trendlines, drawing trendlines on long-term charts etc Describes the different types of trendlines with examples – Upward and Downward trendlines 3. Dow Theory3. Dow Theory3. Dow Theory3. Dow Theory Describes the various types of trends in the first tenet of Dow Theory such as up- trends, down-trends and corrections. Illustrates the three phases in the second tenet of Dow Theory such as accumulation phase, public participation phase and excess phase. Describes the functioning of the price of an asset in the third tenet of Dow Theory and how the markets discounts all news Explains the concepts of stock market averages used in the fourth tenet of Dow Theory Explains the role of volume in identification of price trend in the fifth tenet of Dow Theory The sixth and the final tenet of Dow Theory states that the trends exist until definitive signals prove that they have ended. 4. Volume4. Volume4. Volume4. Volume Explains the meaning and importance of volume in technical analysis in terms of trend confirmation and chart patterns Explains the relation of volume and chart patterns and the implication when volume precedes price and the concept of breakouts Explains the relation between price trends and volume, analysis of trend volume and the meaning of volume spikes 5. Price Charts5. Price Charts5. Price Charts5. Price Charts Explains the purpose of price charts and the usage of time frames by traders as per their trading style Describes the various types of charts such as line chart, bar chart and candlestick charts.
  • 6. Certified Technical Analyst www.vskills.in Describes the other price charts being used in the process of analysis such as Kagi charts, Heiken Ashi candles and Renko charts. Explains the concept of “support”, its treatment and implications. Explains the concept of resistance, its functioning and the charts showing support and trend in a range market and trending market 6. Candlestick Chart Patterns6. Candlestick Chart Patterns6. Candlestick Chart Patterns6. Candlestick Chart Patterns Explains the history and evolution of candlestick charts Explains the concepts of candlestick formation such as long versus short bodies, Morubozu, long versus short shadows, spinning tops, doji, hammer, inverted hammer, hanging man. Explains the basic chart patterns to identify support and resistance such as double tops and bottoms, head and shoulder patterns, bullish and bearish engulfing, morning, evening and shooting stars, falling and rising wedge, flags and pennants etc. 7. The Elliott Wave Principle7. The Elliott Wave Principle7. The Elliott Wave Principle7. The Elliott Wave Principle Explains the discovery of Elliot Wave principle and the various price patterns emerging in the overall path of market development. Explains the notations and implications of different degrees of wave Explains the basic sequence of the impulse and corrective wave and their respective movements Explains the fractal nature of Elliot wave, the three rules applied to 5-wave impulse sequence and the important guidelines pertaining to Elliot wave 8. Technical Indicators8. Technical Indicators8. Technical Indicators8. Technical Indicators Explains the importance and usage of technical indicators Describes the categories of technical indicators – leading and Lagging indicators Illustrates the Simple Moving Average (SMA) Model with example and charts Illustrate the Exponential Moving Average (EMA) Model, its numerical and graphical representation Comparative analysis between SMA and EMA Explains the concept of Moving Average Convergence Divergence (MACD), its graphical representation and various types of MACD lines Explain the leading technical indicator – ‘Oscillators’, relative strength index and stochastic oscillators Explains the practice of Bollinger bands and ways in which it is used Explains the Average Directional Index (ADX) Explains the concept of Parabolic SAR 9. Fibonacci Study9. Fibonacci Study9. Fibonacci Study9. Fibonacci Study Discusses the evolution of Fabonacci and the associated studies Explains the meaning and interpretation of Fabonacci Arcs Explains the meaning and interpretation of Fabonacci Fan Lines Explains the concept of Fabonacci Retracements Explains the interpretation of Fibonacci Time Zones
  • 7. Certified Technical Analyst www.vskills.in 10. Trading Psychology10. Trading Psychology10. Trading Psychology10. Trading Psychology Explains the various psychological biases that may affects while trading such as over confidence, anchoring, confirmation, loss aversion 11. Charting Softwares11. Charting Softwares11. Charting Softwares11. Charting Softwares Explains the common features of charting softwares such as charting, back testing, optimization, scanner, alters, data feeds, custom indicators, platforms etc 12. Trading Rules with Technical Analysis12. Trading Rules with Technical Analysis12. Trading Rules with Technical Analysis12. Trading Rules with Technical Analysis Explains the important rules that should be used in technical analysis such as – Map the trends, Spot the trend, find the low and high of it, draw the line, follow that average, learn the turns, know the warning signs, trend or not a trend and know the confirming signs
  • 8. Certified Technical Analyst www.vskills.in Sample Questions 1. One of the most popular tools used by technical analysts is ___________. A. P/E ratio B. book-to-market-value ratio C. moving averages D. growth rate of dividends 2. A bar chart is used to illustrate ___________. A. high, low and closing stock prices on a daily basis B. reversal in the direction of stock prices without consideration of time C. high, low, opening and closing prices on a daily basis D. advances and declines of stock prices 3. According to the Dow Theory, daily fluctuations and secondary movements in the stock market are used to identify the ___________. A. intermediate trend B. seasonal pattern C. short-term trend D. primary trend 4. Which of the following indicates a sell signal to technical analysts? A. The advance-decline line is rising in a falling market. B. The amount of short selling done by specialists is high. C. The resistance level is broken. D. The majority of stock market newsletters are bearish. 5. Which of the following indicates a buy signal to technical analysts? A. Both the Dow Jones Industrial Average and the Dow Jones Transportation Average are moving down. B. Odd-lot buying exceeds odd-lot selling. C. The advance-decline line is falling in a rising market. D. The stock breaks through the moving average line from below. 6. Which of the following highlights traders' opinions about the market? A. Sentiment indicators B. Leading indicators C. Moving averages D. Breadth indicators
  • 9. Certified Technical Analyst www.vskills.in 7. When odd-lot selling exceeds odd-lot buying, this is considered a ___________. A. neutral signal B. signal to switch from stocks to bonds C. bullish signal D. bearish signal 8. When technical analysts say a stock has good relative strength, they mean the ___________. A. ratio of the price of the stock to a market index has trended upwards B. recent trading volume in the stock has exceeded the normal trading volume C. total return on the stock has exceeded the total return on other stocks in the same industry D. stock has performed well compared to other stocks in the same industry 9. A basic assumption of technical analysis in contrast to fundamental analysis is that ___________. A. financial statements provide information crucial in valuing a stock B. a technical analyst would evaluate the amount of short selling, the volume of trading, and the P/E ratio of a stock C. the stock market is inefficient D. security prices move in patterns, which repeat over long periods 10. A resistance level is the price range at which technical analysts would expect the ___________. A. demand of a stock to decrease substantially B. demand of a stock to increase substantially C. supply of a stock to increase substantially D. supply of a stock to decrease substantially Answers:Answers:Answers:Answers: 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B, 5 – D, 6 – B, 7 – C, 8 – A, 9 – B, 10 – A
  • 10. Certified Technical Analyst www.vskills.in